Inlägg

Inlägg som Vixo90 har skrivit i forumet
Av Vixo90

Har installerat windows 8.1 x64 och tyvärr kvarstår problemet med BF4.

Provade att frapsa och det gav mig 70-80 fps, laggade som fan just när jag frapsade - men sedan när jag tittar på klippet i mediaspelaren (som ger 75-80 fpsen) så går det hur rent som helst hehe.

Provade även att cappa fpsen i WoW till 60 och det känns mycket mer smooth än 110-120 fps i BF4...

Det som hjälpte lite var att köra borderless (istället för fullscreen) samt ta bort fps-cap .cfg fixen jag körde med.

Tog bort all tearing (kanske har lite över 144 fps men inget jag märker diret, mycket bättre än innan) fast 100-120 fps känns väldigt ryckigt och falsk fortfarande. :x

EDIT: kan även tillägga att jag fick ut rätt mycket bättre fps med windows 8...runt ~20 mer kan jag tänka mig.

Av Vixo90

Tackar för era svar!

Fortsätter köra dem i 1800 MHz då.

Är nöjd att jag kunde köra dem i 1800 MHz utan pilla på några andra voltages. Det är stabilt också, kört massa tester och använt datorn felfritt i 1.½ mån utan problem.

Provade 2000 MHz med 1.65v men datorn bootar inte. Även 1866 MHz går endast stabilt med 1.65v och då kör jag dem hellre på stock (1.5v) 1600> 1800 MHz istället.

Av Vixo90

RAM degrade utan ökad volt?

Hej

Kör mina 1600 MHz RAM i 1800 MHz med stock volt (1.5v)

Undrar om det kan degrade'a? Har ju inte rört någon RAM voltages, endast gått från 1600 MHz (stock)> 1800 MHz.

Förhöjd klockfrekvenser kan väl inte försämra livstiden, om voltages är densamma?

Lite nojig fråga jag vet. Kanske inte finns någon "forskning" (riktigt svar), på min fråga, men om det kan degrada/försämra/slita, klockar jag ner dem till stock igen pga 200 MHz snabbare RAM ger mig typ ingenting ändå (gamar bara).

Av Vixo90

Tror kompressor/tryckluft är det bästa. Luft på burk har inte tillräckligt 'tryck' för att få bort det tunna lilla dammlager som ligger överallt förutom i fläktarna (som ändå ej ger någon extra värme). För att få bort det tunna lager damm i fläktarna brukar jag använda tops (sådana man petar sig i öronen med)...är ganska pilligt att komma åt om man inte lossar på komponenterna dock.

Finns kanske någon bättre lösning för att få bort det sista dammet i fläktarna, än tops?

F.ö rengjorde jag min dator med luft på burk som jag missbrukade (sprutade sönder) typ varannan vecka, när datorn var ny, insåg sedan att en burk kostar runt 100 kr så jag la ut över 200 kr/mån på rengöra min dator lol.

Av Vixo90

Vad säger din BCLK ratio när du kollar i typ CPU-Z (det programmet du tittar MHz'n)? x42?

Kolla vad din vcore är också.

Om den gör 4.2 GHz med stock vcore och är stabil är det väl bara att köra på! Annars är det väl bara att ändra om i BIOS (om du är insatt)

Om du ej orkar krångla med BIOS kontakta där du köpte datorn...låter konstigt som fan alltså.

Runt 10 graders skillnad mellan olika cores ska inte vara någon fara vad jag har läst. Så länge temperaturerna ser normala ut annars är det nog inga monteringsfel. Håll koll på 'core package' temps i första hand.

Finns vissa processorer som det skiljer enormt (alt. 90 grader på en och 55-60 på en annan...då hade jag blivit orolig)

Även skiljer temp skillnaden mer i vissa program. I benchmarks/stresstester så skiljer det nästan 10 grader mellan mina cores medan under gaming (beror på spel) är det oftast jämnt.

Av Vixo90

Snabb fråga innan installation av W8 (formatering)

Hej

Ska köra en installation av windows 8. Har just nu windows 7.

Jag har alltid bara stoppat i skivan, startat om datorn och bootat där ifrån. Sedan har jag kört formatering på diskarna där man väljer vilken disk man vill installera windows (den "formateringen" tar typ 3 sek)

Tänkte om det verkligen är den korrekta vägen?

Man ska inte formatera diskarna "långsamt" på något sätt, inne i windows, innan installationen av nya OS? Typ som man gör med USB minnen (där tar det en jävla tid för dem att formateras)

Jag har alltid gjort den snabba varianten (formateringen som går på 2-3 sekunder, i installationsguiden av windows 7) men tänkte om det kanske kan ge sämre prestanda eftersom det är någon snabbvariant.

Dock om jag drar en formatering inne i windows, på min SSD (där w7 ligger) lär väl knappast datorn överleva? Eftersom den kör windows där på!

Tacksam för svar hur ni gör!

Av Vixo90
Skrivet av hakke87:

olja leder ju inte ström så datorn borde klara sig fint, dock blir det ju ett jävla stök. Vad var det för fläkt så kan man akta sig för den modellen

Frågade farsan och han skrev "hem och fix" vet inte om han menar jemfix. Den är helt vit med 4 hastighetsknappar, kostade 200 kr tror jag.

Han trodde även att den gått sönder, något lager. Den låter dock helt normal samt fungerar som den gjorde ny... tycker också det är konstigt att den verkligen har SPRUTAT ner hela väggen med olja,,,borde bara ha droppat lite tycker man.

Bordsfläktar är inte direkt gjorda för att stå och spruta in luft i elektroniksaker, speciellt budgetvarianter, så antar man får vara lite försiktig med dem!

Av Vixo90

Varning för bordsfläkt vid dator

Hej

Hade tagit bort ena chassipanelen från datorn, bordsfläkt riktad (typ, skriver mer om det nedan) så den blåser in mot datorn.

Tittade efter idag eftersom mitt tangentbord blinkade till, när jag satte på fläkten (startade fläkten när jag började spela) och såg att hela väggen var nedsprutad med någon typ av olja/smörjmedel från fläkten!

Jag har datorn ståendes på en datorhållare, under skrivbordet, intill väggen. Så jag hade fläkten typ framför datorn, lite snett (svårt att förklara) alltså hade inte fläkten riktad rakt in i datorn (som tur var).

Hela väggen som fläkten var riktad åt var totalt nedsprutad med olja samt foten på fläkten. Kopplade bort datorn och kollade och det var lite olja på framsidan, ej något inuti. Hade kunnat bli en dyr historia om jag hade ställt fläkten så den sprutade rakt in på moderkortet...

Tänkte bara varna er. Antar det var min budgetfläkt (fick av farsan, kostade 150-200 kr) och händer inte med alla.

Tror det är extremt vanligt nu i värmen att man gör en sådan lösning! Som sagt, säkert inte många fläktar det kan hända med. Men tänker man efter, så är säkert de flesta fläktarna smörja med någon typ av olja (om man har en sådan som kan röra sig 70-90 grader typ)

Av Vixo90

Tänkte precis göra en likadan tråd,,,lånar tråden lite.

Funderar på vattenkylning också, är helt grön på detta, inte insatt alls. Datorn jag har är;
http://www.inet.se/kundvagn/visa/6651976/2014-04-07

Vad behöver jag? Ett färdigt kit?

Typ; http://www.inet.se/produkt/5322250/cm-eisberg-120l-prestige ?

Detta var ju väldigt dyrt med tanke på att jag "max" kommer kunna få 200 MHz högre klock än nu.
^kör 4.5 GHz med 1.265vcore och temperaturer hindrar mig för 4.6 GHz just nu.

Av Vixo90

Update:

Provade nu imorse med ~25 grader i lägenheten och med setupen som kraschade 8-10 minuter in i stresstestet, gick felfritt i 50 minuter (avbröt sedan) så det är nog värmerelaterat problem och ej degrade.

Visste inte att temperaturer kunde orsaka ostabilitet så pass mycket, makes sense dock...mitt grafikkort beter sig precis så.

Funderar på köpa annan kylning i höst och se om jag kan få 4.6 GHz stabilt. Är säkert värmeproblem där också att jag inte får den klocken stabil.

Av Vixo90
Skrivet av fantomsmurfen:

Ju högre temperatur destu större risk för att överklockningen blir instabil. Instabil överklocknig -> BSOD.

Hoppas som sagt innerligt att detta är fallet.

Har hunnit tänka lite nu under dagen och om min CPU har blivit så mycket sämre på endast 1 månads gaming (samt "rätt mycket" stresstester månaden innan) så känns det för jävligt. Köpa en dator för 10 tusen som fallerar så pass fort.

4.5 GHz stabil med 1.260 vcore.

1 månad senare> 4.5 GHz ej stabil på ens 1.295 vcore.

Hur fan ser det ut om 1 år då? Kommer ju inte ens kunna köra processorn på stock med acceptabel volt rofl.

Kan tillägga att jag provade nyss, att boota 4.6 GHz med 1.200 vcore (och 1.9 vccin) och den kommer inte in i windows.
Den gjorde det när den var ny, första jag provade. Dock kraschade den efter jag öppnade upp webläsaren och startade lite streams.

Jaja, om den har blivit så pass mycket sämre på denna korta tid, kan jag iallafall glädja mig i, att jag kommer/kan få köpa en ny processor om något halvår eftersom denna kommer bli "värdelös" (om degrade fungerar så, kanske inte går lika fort som det gjort nu) då.

Om den inte ens klarar någon timme i stresstest på runt 1.300 vcore (klarade 1.265v stresstest för 1 månad sedan) när jag provar med kallare rumstemperatur + rengöra cpu fläkten,,,får jag väl sänka till 4.4 GHz och prova där istället.

Av Vixo90
Skrivet av Lastviking:

Högre temp = större chans att datorn kraschar och det behöver inte va cpun! , det kan va moderkortet.minnen också m.m (varmare inomhus temp = större chans att något kraschar)

Skrivet av Rydisen:

Det stämmer.
Det krävs mindre spänning för att få en processor stabil i 20 grader än i t.ex. 70. Hur stor skillnaden är kan jag inte svara på.

Ok! Konstigt att jag inte tänkt på detta alls. Det enda jag har tänkt på temperaturmässigt är att hålla processorn ("Core package" temp) under 95 grader (alltså som max, tänker ju inte ha så varmt under daily use)

Har aldrig tänkt på att högre temperaturer kan göra klocken ostabil.

Skrivet av ThreadRipper:

Men om du öppnar fönstren/ev balkongdörr på kvällen och släcker ev lyse (så att inga insekter tar sig lika snabbt) och sedan testar bencha eller spela när rumstemperaturen sjunkit...får du fortfarande lika snabb BSOD?

Ska göra det inatt,,uppdaterar imorgon.

Skrivet av Bad Habit:

Kan absolut degradas. Finns ju de cpuer som klarar 1.4-1.45-1-5v i flera år, medan andra ballar ur efter några månader.

Kollat den där Intel-försäkringen?

Som jag skrev ovan; ska prova inatt med lägre ambient temps. Kanske blåser rent fläkten också,,,är ett tunt laget damm såg jag innan.

Om jag kraschar lika fort i benchmarks som jag gjorde nu i förmiddags,,,är det ju degrade.

Kommer kännas ganska surt; degrade efter bara haft datorn i några månader, samt haft ganska "safe" voltages och temperaturer (ok, ~75 grader under gaming, som idag, är kanske på gränsen)

Om det är så, att CPUn verkligen har degrade'as, efter endast 1 månads hård gaming,,, tanken slog mig direkt att reklamera. Har sett folk på overclockers.net som skickar tillbaka sina CPUs eftersom de överklockar (extremt) dåligt.

Skriv gärna om du vet något om det/har erfarenhet av det.

Köpte datorn på inet.se,,,tror knappast jag kan skicka tillbaka den och klaga (lol), typ; "min CPU klarade 4.5 GHz med 1.260 vcore första månaderna,,,nu klarar den inte ens 4.5 GHz på 1.290 vcore!!!)

------------------

Tänkte på en sak nu; om det är den höga ambient temperaturen som är boven (som CPU/moderkort överhettad och därmed gör att core clock OC kraschar) ,,,,kanske det kan vara värt att fixa annan kylning?

Jag har haft problem (gett upp) att få 4.6 GHz stabil: "kan" (kunde*, efter dagens krascher lol) få 4.5 GHz stabil med ~1.260 vcore, MEN för 4.6 GHz får jag inte någon skillnad i stabilitet mellan 1.300> 1.420 vcore. Inte någon skillnad alls! Kraschar typ exakt lika fort i benchmarks på alla vcore's (har provat massa andra saker än tweaka vcore,,,vccin och andra inställningar i BIOS, t.o.m pillat med BCLK ratio och strap)

Säg att detta är fallet, att min core clock kraschar när den går upp mot 75 grader,,då om jag fixar annan kylning och hamnar runt 60 grader (på samma volt) då kanske klocken blir mer stabil, därav kanske kan gå för 4.6 GHz (?)

Av Vixo90

Tackar för alla svar!

ALLTSÅ; om det är överhettning, får man verkligen blåskärm 101 då? Borde inte datorn bara slockna eller startas om?

Mina temps har legat runt 65-75 grader de senaste veckorna. Igår och idag maxade (vad jag såg i Afterburner monitor-fliken) en kärna 74 grader.

Min lägenhet är dock riktigt varm,,,så kan det vara (t.ex "VRMs") något CPU/moderkort relaterat, som blir överhettad och gör att min CPU core clock blir ostabil och krashar (får core clock krash error 101 ju)

(Jag har 28-29 grader i lägenheten under dagen, 100% säker, temperaturmätare på hyllan ovanför skrivbordet)

Kommer öppna upp alla dörrar inatt och spela några timmar eller köra stresstest och se om det blir någon skillnad i stabilitet.

Tycker att 1.275 vcore och 1.850 cpu input voltage (vccin) (1.850 vccin är inte mycket heller...rekommenderas max 2.1v, stock är ~1.7v) INTE ska kunna degrada processorn på bara 1 månad,,,,endast spelat BF4 och inte kört massa stresstest 24/7 (som processorn får jobba mer av)

Iofs fungerar ju grafikkort så, att det är större chans för krascher på högre temperaturer; har märkt att min grafikkorts-överklockning oftast krashar när jag går över 75 grader. Håller jag kortet under 70c kraschar jag aldrig.

Det konstiga är bara att jag aldrig läst att överhettning kan ge BSOD 101...

Antar det är därför folk vattenkyler (?)

För att summera min post lite; större chans för överklockningen att vara ostabil på högre temps?

Exempel; en 4.5 GHz klock @ 1.280 vcore, som vi säger, är 95-99% stabil (kraschar under gaming någon gång per vecka),,,har större chans att krascha om temps ligger på 75-80c, än 55-60c?

Av Vixo90

4670k degrade efter bara 2 månader?

Tjo

Ska skriva så kortfattat som möjligt:

Köpte datorn i April.

Klockade upp till 4.5 GHz med 1.273 vcore med 1.850v input voltage.

Klarade alla benchmarks (körde vissa upp mot 14 timmar innan jag avbröt)

Nöjde mig och har spelat BF4 med temps runt 65-70 grader i ca 1 månad.

Åker på 2 st BSOD 101 imorse under BF4 lir.

Startar min benchmark och provar, BSOD efter ENDAST 10 MINUTER (WTF)

....drar på 1.273v> 1.290v på vcore och startar benchmark, BSOD efter ca 1 timme.

Slutsats; degrade efter bara 1 månads gaming med temps under 70 grader? Wtf säger jag bara. Är så jävla arg. Ska prova hur mycket volt som krävs för "ny" 4.5 GHz klock.

Tycker det är lite konstigt att efter just idag får jag x2 BSODS under 1 timme när jag har spelat över 1 månad felfritt. Har även aldrig (innan) BSOD under gaming på över 1.260v (bara under benchmarks)

Finns det något man kan göra? Reseta CMOS? Installera om windows? Något som kan hjälpa?

Det enda jag gjort med datorn den senaste veckan, förutom surfa/spela. Är att jag installerade om NET Framework 4.5.1. Har inte haft datorn öppen eller pillat med den.

Av Vixo90
Skrivet av Carlj:

Tearing brukar ju vara vanligt med OC. Men du sa att du hade testat utan så det kanske inte är det.

Något långsökt skulle vara att du kanske ligger precis på gränsen så att kortet throttlar för någon märkbar sekund

Har använt logging funktionen på GPU-Z och det är inte grafikkortet som throttlar,,,den kör på högsta frekvens hela tiden. Även provat spela utan överklockning på GPU och det blir värre typ.

Skrivet av Mogwaii:

Sätt på vsync eller testa adaptive vsync?

Jag har samma skärm och kör allt på max utan vsync, fps hoppar mellan 80-200 i olika miljöer.
Jag inga tearing eller micro stuttering.

Jag Kör windows 8.1.

Har provat adaptive och vsync. Med vsync får jag ingen tearing men min fps blir sämre och spelet flyter lika dåligt.

Micro stuttering låter som kan vara något som är problemet,,,typ mini fps-drops som inte hinner synas på fps mätare.

Kommer prova windows 8 och se. Windows 7 är ju ändå ~6 år så inte konstigt det börjar strula med lite nyare applikationer tycker man.

EDIT: får du tearing under 144 fps med vsync: av? Känns spelet smooth för dig på 80 fps? För mig känns det som spelet laggar sönder på under 100 fps. Provade dra på x4 AA och då har jag runt 100 fps men det laggar verkligen sönder,

Provade även singleplayer/campaign och där har jag samma problem. Så det är inte min internetconnection som spökar; tycker dock att det går MINDRE rent på servers med mycket folk.

En intressant sak till, är att med vsync på hoppar fpsen ingame upp på 155 ibland :S den ska ju vara max 144 fps eftersom hz på skärmen är 144... tror något är knas med uppdateringshastigheten.

Alltså att skärmens HZ och spelet inte kommunicerar riktigt.

Av Vixo90
Skrivet av Dusken912:

vad kör du för inställningar i bf4?
nu när jag tänker efter så hade jag ett liknande fel ett tag. Ska kolla efter när jag kmr hrm om det var med den här datorn jag har nu eller om det var den innan

http://i.imgur.com/ImH8h4u.jpg

Har inte orkat ändra så mycket med inställningarna i Nvidias kontrollpanel; kanske kan vara något som interferar där?

Man ska väl inte få tearing under 144 fps med 144 hz monitor, med vsync AV?`

Får ej det i andra spel.

Min tearing är verkligen enorm om jag tänker på det...

Tycker även det har blivit värre nu, när jag verkligen kollar efter det.

Är fan knappt spelbart på 144 fps ens.

Av Vixo90
Skrivet av Dusken912:

Kan ju säga att jag inte har dom problemen, visserligen så kör jag 8.1 däremot så har jag problemet att cpu och gpuer inte vill jobba i bf4 men det är en annan historia.

är du säker på att du får tearing utav det? För jag har en 144hz skärm ungefär samma modell som din och jag känner aldrig av tearing.
kan det vara minnet på grafikkortet som inte räcker till för dina behov?

Alltså min fps ligger på 175-200 utan FPS begräningsfixen jag använder. Så prestandan är det inga fel på. Kortet jobbar på högsta frekvens hela tiden och CPU användningen ser okej ut också.

Jag tror det är något med windows 7 eller uppstarten av spelet; har ingen tearing i andra spel UTAN vsync på. Jag har jävligt jobbig tearing i BF4 med vsync av, även under 144 fps... något är galet. Rushar jag och kollar ner i marken ser jag stora sträck (tearing) ...även massa flimmer på väggar osv.

Av Vixo90
Skrivet av linde:

Lösningen på ditt problem tror jag skulle kunna vara win 8.1!Hade precis samma kännsla när jag körde bf4 på
Win 7 bör sedan till 8.1 och det var som natt och dag!fps:en var det ingen större skillnad på utan det var bara själva kännslan i spelet som vart som den skulle!Hade två olika diskar med spelet installerat på så jag testade flera gånger fram och tillbaka så är helt säker på förändring!Ska väll tillägga att båda operative systemen var nyinstallerat och endast bf installerat!

Googlade runt lite och kan vara detta som är mitt problem, antar jag.

Har alltså inga problem med fpsen eller prestandan, utan känns som spelet är "stuttering" "tearing" osv...inte smooth för 5 öre.

Tänkte formatera om datorn i sommar ändå, så blir att fixa hem w8 och prova.

Tack för hjälp

Av Vixo90

Umm. Provade att köra i 'Borderless' istället för 'Fullscreen' och då har jag samma FPS fast det känns ännu sämre! Då känns 144 fps som max 40-50...hmm. Jag startar spelet med chrome 32 bit. Känns som det är något fel på själva applikationen som gör att spelet känns laggigt. Ska prova lite mer.

Av Vixo90
Skrivet av xinux:

Fraps har en funktion du kan använda för att göra en 'benchmark'; fps'en loggas till en textfil där man kan se om det blir korta drops eller liknande. Testa kör BF4 i några minuter, och ladda upp loggfilen.

2014-07-07 04:35:34 - bf4
Frames: 34470 - Time: 283361ms - Avg: 121.647 - Min: 91 - Max: 145

Detta var under 64 man Paracel Storm.

Matchen kändes som när jag raidade i WoW 2006 på min laptop lol (ca 5-25 fps)

Låg alltså på runt 120 fps och känndes som typ max 20 (24 fps filmer/tvserier man laddar ner, känns mer smooth)

Hade jag haft en 60 hz skärm och spelat med 60 fps cappad hade det ju inte varit spelbart alls.

Fattar inte vad det kan vara.

Fpsen i WoW när jag har 70-80 känns ungefär som fpsen i BF4 vid strax under 144 fps...