Inlägg

Inlägg som R544 har skrivit i forumet
Av R544

Ring Telia och säg "Hej, jag kommer byta till x med 250/250 pga att erat pris blivit för högt". Ibland nappar de och ger dig ett liknande erbjudande. Har haft Bredband2/ComHem/Bredbandsbolaget och där var stabiliteten lika men kundsupport var bättre på BBB och Bredband2.

Av R544

Hemnätverk inför flytt [Köpråd]

Ska flytta in i en ny lägenhet(46m²) om någon månad och måste således skaffa ny nätverksutrustning. Nuvarande router är från bredbandsleverantören så den skeppas tillbaka snart.

Det som kommer vara trådat: Stationär dator, NAS, TV och en accesspunkt. Wifi: Mobil, Laptop, Belysning osv.
Min tanke var att införskaffa en Ubiquiti EdgeRouter 6 och Ubiquiti UniFi PRO AC1750 .

Vad jag förstått när det kommer till ER6 så bör hastigheterna via LAN fungera men kanske inte vara optimala. Då jag redigerar videos på den stationära är det ganska viktigt att få ut en bra hastighet mellan NASen och den stationära, kanske bättre att köra en EdgeRouter 4/X och en switch istället?

Tacksam för alla förslag.

Av R544

Grejen är att den kommer fungera som min stationära tills GPU marknaden stabiliserat sig. Så det blir lite overkill för just NAS delen men med fler möjligheter längre fram.

Av R544

Ok så tror det blir Asrock X570M Pro4 med ett 3700x och 32gb ECC i ett Node 804.
Tack för alla goda råd och hoppas att andra som går i samma tankar finner lite matnyttigt i tråden 🙂.

Av R544

Så verkar vara att antingen köpa från Tyskland(Asrock X570D4U-2L2DT) eller gå på vanligt mobo för Intel/AMD och köpa till 10Gbit nätverkskort samt SAS kort när det behövs.

Frågan blir då hur stor skillnad ECC gör jämfört med vanliga minnen för de tänkta ändamålen.

Av R544

Så har tittat runt lite på moderkort och de enda korten som har 8st sata portar är Supermicro eller Asrock, då är de server grade kort. Supermicro korten har dock inte 10gb/s nätverk.
Vanliga kort
Intel: Hittade inget kort(kanske är sämst på att söka) med 6 sata portar för socket 1700. I micro eller mini ITX ska tilläggas.
AMD: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5386550 och https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5102549
Så de är alternativen att gå på om inte valet faller på Asrock X570D4U-2L2T, de har båda ECC stöd också.

Av R544
Skrivet av Sweex:

https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=X5...
Det är detta moderkortet som har 10gbit nät.

Finns i Tyskland från 550 euro, och det med 1gbit från 370 euro. Kolla om det inte är värt att beställa där ifrån istället i och med så dåligt utbud på dem i Sverige.

Ah tack! Var alltså 2L2T modellen jag ville ha. Får bli en kik på tyska utbudet.

Av R544
Skrivet av Rollese:

https://roland.host/upload/files/61e80bbc609ac.jpg

Ja jamen, den får plats. Trodde inte heller det, men Fractal listar 160mm som max höjd för kylare i node 804 och NH-D15 är 160mm hög, så perfekt fit.

När det gäller CPU, jag valde att börja med det mest prisvärda och relativt energisnåla Ryzen 3600. Om jag vill köra mer på servern i framtiden kan jag alltid byta till 5950X eller något mitt i mellan och sälja 3600. Men jag har nu haft servern i 9 månader eller så och CPU idlar väldigt mycket, samtidigt när det behövs så är den väldigt snabb också (överklockade till 4.4GHz all-core) så jag är nöjd så som den är just nu.

Minst sagt tight! Men blir nog att köra med min NH-D15 också.
Tanken var att göra samma, uppgradera till 5950x när priserna gick ner om sisådär två år. Får se fall jag väljer att svälja mellanskillanden eller inte 😂.
Enda nu är att bestämma mig för om Asrock blir för overkill, vill ha något som minst står sig 7år och krånglar minimalt.

Av R544

Kollar just nu på 3700x, är 4 mer trådar värt priset gentemot 3600x för ändamålet?

Av R544
Skrivet av Rollese:

Har liknande setup själv:
Node 804
MSI B550M Mortar
Ryzen 3600 @ 4.4GHz
Noctua NH-D15 (jag vet, overkill och ja, den fick faktiskt plats i Node 804 med minimal marginal)
64GB DDR4 3200MHz, ej ECC
2 x 16TB, 2 x 10TB
2 x 2TB NVMe SSD som cache disk
Seasonic PX-650
10Gbit SFP+ kort från ASUS
Unraid 6.9

Har lagring, många tjäsnter (bl.a. Plex) i docker och VMs. Ingen GPU dock så ingen transcoding i Plex då jag har inget behov av det. Jag gillar Unraid starkt, väldigt lätt att sätta upp allt.

Jag ville också ha AsRock Rack moderkortet, men dom är extremt svåra att få tag på och jag kunde inte rättfärdiga 4x priset jämfört med MSI jag köpte. IPMI är bra att ha, men inte SÅ bra.

Har också den känslan att Asrock kortet kanske är lite overkill, men man får ju 10Gbit/IPMI vilket är trevligt. Frågan är bara vilken processor man ska trycka in.

Fan fick du in NH-15? Trodde den var för stor, har ett sådant nämligen i nuvarande burk.

Av R544

Framtida bygge av NAS, sista koll.

Hej tänkte slå till och skaffa en NAS nu innan priserna på processorer skenar iväg. Tanken är att den ska gå som stationär dator tills(förhoppningsvis) GPU marknaden stabiliserar sig.

Jag skulle vilja att den klarade av följande saker:
1. Fillagring/Cloud
2. Plex
3. Transcoding(har ett 970 så tanken är 1080p)
4. WM's
Samt möjlighet till annat om de faller mig in.

Chassit: Node 804
Moderkort: https://www.amazon.se/ASRock-X570D4U-Rack-Moderkort/dp/B08XBP...
Kylare: Någon lågprofil Noctua.
Processor: Ryzen, här är jag mer tveksam till val och behöver förslag.
RAM: 32gb ECC
Lagring: Just nu 2x4TB WD Red, en ssd för OS.(Har)
GPU: RTX 970(Har)
PSU: EVGA Supernova G2 750W.(Har)

Vet om avsaknaden av usb portar och ljudkort så får bli en hub och usb ljudkort också.

Tacksam för all hjälp och råd.

Av R544
Skrivet av filbunke:

Tror du att de som minar kommer att sluta iochmed PoS? Inte en chans. De kommer att komma en ny valuta man kan mina, och så kommer det att fortsätta fram till att det totalförbjuds. (Finns ju en mindre chans att de skulle försvinna om proppen går ur ordentligt och ett stort antal förlorar en massa pengar.)

Kryptovalutor är som MLM, det poppar hela tiden upp nya. Några kommer aldrig någonstans. Några växer. Några går under.

Det måste komma en valuta som fyller ETH's tomrum, om/när detta händer är ju ganska ovisst. Självklart kan de börja mina en massa olika coins och hoppas på att något/några slår rätt, men det är ju inte den stabilitet du efterfrågar när du investerar 7-15k per kort.

Av R544
Skrivet av anon333222:

”Pris är vad du betalar och värde är vad du får”. Det många gör idag är att man försöker förutspå marknaden. Det man ska göra är att följa marknadens rörelse. Nu är det en utmärkt tid att göra sig av med gamla grafikkort som 1060 och 1070.

Det du borde göra är att jaga två nya 3060 12GB under 6K eller 3060Ti för under 7K. Du får ju runt 2500kr för 1060 6GB och 3000kr för 1070.

Kämpa inte en emot marknaden. Det är inte konstigt att det är brist. En miner oavsett typ vill ju ha fler grafikkort än 1. En som håller seriöst med det kanske skaffar sig tiotal/hundratals grafikkort. En vanlig gamer har ett grafikkort, på sin höjd 2 (3090 X2).

Nu när LHR-låset är delvis knäckt och ETH rusar i värde. Då är det inte konstigt att priserna är höga. Jag ger @Ozzed rätt i att det är miners som håller priserna uppe.

Mycket hänger på POS för ETH. Det var nån som skrev att han hade mine:at ihop 3 ggr värdet på ett 3080 sen februari.

Ska bli mycket intressant att se hur marknaden reagerar november/december när POS för ETH närmar sig.

Av R544

Ta reda på vilken typ av hud du har (fet, torr, blandad) och skaffa sedan ett basic kit efter det med en bra solkräm med hög spf för ansiktet. Behöver inte vara något super flådigt, det viktiga är att kontinuerligt återfukta huden. Återfuktning, solkräm, vatten och sömn. Mer än så behöver man inte.

Av R544

Skulle hålla mig till november och se hur andrahandsmarkanden påverkas av ethereums uppkommande byte till proof of stake. Om det börjar dyka upp en väldans masssa kort i slutet av november/början av december kan priserna sjunka en del. Om inte är det nog lika bra att vänta, hoppas Intel överraskar och ökar konkurrensen ytterligare inför 4000 serien.

Av R544

Kommer det vara något minimikrav på kontots ålder? Tänker att det är ganska lätt att skapa en massa konton för scalpers/miners nu.

Av R544

Har tittat på de nyare Skylake nucarna, är det i3 som gäller för enbart media uppspelning? Såsom film/musik/netflix etc. Klarar i3an 4k ?

Av R544

.

Av R544

Hjälp med komponenter/val av server.

Lås/ta bort tråden.

Av R544
Skrivet av Barra85:

Lär räcka bra.
Själv kör jag följande med 4gb ram. Fungerar utmärkt och det är ju långt ifrån ett prestandamonster.
https://www.inet.se/produkt/1901899/asus-e35m1-i-deluxe-mitx

Kör:
-Fildelning(Samba)
-Seedbox(transmission)
-Mumbleserver

Tänk på vad du har för hastigheter i nätverket så du inte sitter med en 100/100 switch eller sämre. Det mesta har ju stöd GBit idag så se till att switchar/routrar kör Gbit också. Kan vara segt annars om man ska flytta runt stora filer inom nätverket

Nätverket kommer uppdateras efter flytt, någon router/switch du kan rekommendera?