Inlägg

Inlägg som MetalMinx har skrivit i forumet
Av MetalMinx
Skrivet av terun:

Underbart att äntligen få stå i publik igen och njuta av sitt favorit band tillsammans!

Åh, nu blir jag riktigt avundsjuk! Själv har jag fortfarande inte sett dom live. Har ingen "bucket list", men om jag hade en så hade "gå på minst en Rammstein konsert" stått med där.

Av MetalMinx

Kul med fototävlingar! Ursäkta att bilderna är lite gryniga jämfört med vissa andras, men jag har tyvärr bara en iPhone 7 att fota med.

https://i.ibb.co/njMsNsL/6.jpg

https://i.ibb.co/jD06Bmy/1.jpg

https://i.ibb.co/WsW6jjM/2.jpg

https://i.ibb.co/9yLQWsZ/4.jpg

https://i.ibb.co/tHKCzCg/8.jpg

https://i.ibb.co/xDkmQbd/9.jpg

Av MetalMinx
Skrivet av twit:

Med tanke på att bara grafikkortet kan betinga sisådär 3500:- kanske du har en bekant som kan hjälpa dig felsöka eller du kan motiveras göra det själv? Tjorvigt att gå miste om en hel del slantar genom att sälja något som defekt om det fungerar felfritt.

Det är bra med pengar, men jag vet inte ens var jag skulle börja med en felsökning. När problemen uppstod googlade jag runt lite, men enligt det jag läste kunde det bero på en uppsjö av olika saker. Kanske kan fråga min sambo om hans kompis som bor i närheten har möjlighet att hjälpa till.

Tror ni att det är bäst att sälja hela datorn (förutom diskarna som jag plockat ur, en mekanisk och en SSD), eller är det bara grafikkortet som har något värde? Om jag skulle kunna testa det i en annan dator och det visar sig fungera bra så är det ju något uppenbarligen annat som är problemet. Är det värt att fortsätta felsöka då, eller ska jag fokusera på att få GPU:n såld?

Av MetalMinx
Skrivet av Xish:

Visst kan du det! Men är väl grafikkort som är den heta potatisen just nu.
Men se om du kan provköra kortet i en annan dator innan du säljer, eftersom du haft problem med datorn.
Dumt o sälja DefektA grejer

Den enda andra datorn jag skulle kunna testa grafikkortet i är min nya, och ärligt talat är jag för rädd att paja något för att försöka mig på det.. Tanken var att bara vara ärlig med att den inte fungerar till 100%, och se om man kan få något för den ändå. Det kanske är dumt, men jag vill ju inte riskera att något händer med min nya dator. Är för oerfaren för att våga göra det själv helt enkelt..

Av MetalMinx

Tror ni att jag kan få något för min förra dator?

Hej,

Köpte en ny dator tidigare i år eftersom den jag hade började strula, och jag undrar om ni tror att det är värt att försöka sälja den gamla på Tradera eller liknande. Jag vet inte vad problemen beror på, men har en tråd om det i forumet (här). Kortfattat så frös/hängde den sig i någon sekund eller två under spel, eller om jag tittade på en video/film i ett medieprogram (dock inte via Youtube), samt var lite slö i allmänhet när jag klickade runt i mappar osv. Vi kom inte fram till något i tråden, så jag vet fortfarande inte vad som är fel.

Jag har plockat ur båda diskarna eftersom jag vill behålla dom (vem vet, det kanske är någon av dom som var problemet?), men allt annat är kvar. Datorn köptes 2014, men grafikkortet köptes och monterades 2016. Nedan är specifikationerna:

Chassi: Fractal Design Define R4 (Svart)
Processor: Intel Core i5 4670K 3.4GHz (Haswell)
Processorkylare: Cooler Master Hyper 212 EVO
Moderkort: ASUS Z87-K ATX
Minne: A-Data 16GB (2x8GB) CL9 1600MHz XPG INET EDITION
Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC3 OC
Nätaggregat: FSP 650-80EGN 650W 80+ Gold, Bulk

Vad tror ni? Kan man få någonting för den?

Av MetalMinx

Ursäkta sent svar, men jag har haft fullt upp! Det hela slutade med att jag köpte en ny dator. Det var ändå dags att uppgradera. Jag fick såklart inte tag i det grafikkortet jag ville ha, men det jag tog bör duga fram tills att marknaden stabiliserat sig lite. I nuläget vet jag inte riktigt vad jag ska göra av datorn. Jag hade kunnat tänka mig att sälja den, men jag vet inte om det finns något värde i den eftersom den inte riktigt fungerar som den ska.. Men hur som helst så tänkte jag svara er i alla fall, tack för att ni tog er tid att försöka hjälpa till!

@physicalist
Nej, har inte kört Memtest. Jag postade en länk till screenshots med all info från HWMonitor. Jag själv brukar bara kolla temperaturerna och där var det inget som såg annorlunda ut, inte ens när själva problemet uppstod. Såvitt jag kunde se så verkade fläktarna köra som vanligt. Angående kylpasta till grafikkortet så har jag ingen aning, jag visste inte ens att GPU:s hade kylpasta, hehe.. trodde det bara vara CPU:n.

När det gäller att byta ut delar så är jag inte bekväm med att göra sådant själv. Jag önskar att jag var det, men jag är så rädd för att råka ta sönder något. Sen hade jag i och för sig inga delar att byta med, så det hade inte gått ändå.

@Samsung
Jag la märke till det när datorn fortfarande var väldigt ny, och enligt medlemmar här på Sweclockers så var det mest troligt att det var en sensor som var trasig/felkalibrerad/inaktiv eller liknande så jag släppte det. Datorn fungerade bra i 7 år så jag tänker att det kanske stämmer.

Av MetalMinx

Jag väntar på min nya dator! Fick inte tag i det grafikkortet jag ville ha (p.g.a. den rådande GPU-bristen), men kunde inte vänta längre då min nuvarande dator börjat strula mer och mer på senaste tiden. Den har väl gjort sitt efter lite över 7 år, antar jag. Hoppas på att kunna få tag i ett 3080 någon gång framöver, så kan jag byta ut det 2060 jag fick ta nu.

Av MetalMinx

Fryser/hänger sig under spel

Hej allihop,

Då var det dags igen. För en tid sedan bad jag om köpråd eftersom jag skulle vilja köpa en ny dator, men det har nog inte undgått någon att det är brist på grafikkort så det har fått läggas på is. Men nu har jag ett problem.. min nuvarande dator har börjat strula och jag börjar få lite panik. Jag har haft den sedan 2014 och det enda som är bytt är grafikkortet.

Som titeln säger så fryser eller hänger det sig när jag spelar, och det har blivit värre senaste veckan. Värre i den meningen att det "fastnar" längre. Igår spelade jag och tittade på en video i Media Player Classic på min andra skärm, och då strulade både spelet och videon, men inte samtidigt. Om jag har Youtube på andra skärmen så är det opåverkat. När jag testade att bara titta på videon lite idag så flöt det på bra. Det går också lite trögt om jag bara ska hoppa runt i mappar osv, men det är inte lika störande. Några saker jag observerat när det hänger sig är:

I spelet:
*FPS droppar till 0
*Ljudet "hänger sig" (det låter som när man stammar, i princip)
*I CPUID HWMonitor så droppar GPU utilization ner till 0%

I Media Player Classic på andra skärmen:
*Ljudet fortsatte, men bilden hängde sig och "snabbspolade" när det hoppade till igen

Kanske är värt att nämna att det fryser även om jag bara spelar, och i alla spel. Jag har postat print screens från CPUID HWMonitor som det ser ut med ett spel igång. Behöver ni mer info så säg till! Är det något där ni tycker ser konstigt ut? Vad kan det vara för fel? Är det GPU:n som håller på att lägga av? Har ni några råd?

Tacksam för all hjälp jag kan få! Som det är nu kan jag knappt spela eftersom det är så störande. Jag får hålla mig till spel där det inte gör lika mycket att det fryser, men det har som sagt blivit värre bara senaste veckan och det är väldigt frustrerande. Jag hade gärna bara köpt en ny dator eftersom jag som sagt redan gick i dom tankarna, men det är ju svårt just nu..

Datorkomponenter:
Operativsystem: Windows 8.1 64-bit OEM
Processor: Intel Core i5 4670K 3.4GHz (Haswell)
Processorkylare: Cooler Master Hyper 212 EVO
Moderkort: ASUS Z87-K ATX
Minne: A-Data 16GB (2x8GB) CL9 1600MHz XPG INET EDITION
Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC3 OC
Hårddisk + SSD: 2TB Seagate Barracuda 7200rpm 64MB + Samsung SSD EVO Desktop Kit 840-series 250GB
Nätaggregat: FSP 650-80EGN 650W 80+ Gold, Bulk

Av MetalMinx
Skrivet av firstofmay:

Att flytta fläktar är egentligen inte särskilt svårt men det är klart, är du ovan vid att mecka så kan det kanske kännas lite läskigt. S2 ser jag nu kommer med 3 fläktar medan den andra bara inkluderar två, vid den prisskillnaden skulle nog S2 vara ett bättre val och du behöver egentligen inte fler fläktar där.

Grafikkort vet du bäst själv vad du behöver. Spelar du bara i 1080p räcker ett 3070 eller till och med 3060 TI till allting som finns idag om du inte har krav på att alltid ha 200+ fps eller så som kan vara önskvärt om du spelar fps eller liknande. Sweclockers har utmärkta tester där du kan bilda dig en egen uppfattning och kanske jämföra med titlar du spelar nu. Att det finns kort att boka och har ett datum är lite missvisande, har i flera fall sett att datumet bara flyttas gång på gång så det ska tas med en nypa salt. Inget grafikkort är egentligen prisvärt i nuläget, särskilt inte 3070 som har gått spikrakt upp i pris, här är det ditt tålamod som bestämmer egentligen. Som jag skrev tidigare är jag övertygad om att priserna kommer sjunka men när är svårare att säga.

Toppen, då blir det S2!

Min primära skärm är en Acer. 2560x1440, 144Hz. Den andra är en Benq som kör 1920x1080, och det var den jag använde innan jag köpte den från Acer.

Jag får helt enkelt vänta och se hur situationen utvecklas. Ska hålla koll på denna och OC-varianten, verkar vettiga enligt min begränsade erfarenhet, heh. Ska kolla igenom Sweclockers tester också, tack för tipset!

Stort tack för all din hjälp!

Av MetalMinx
Skrivet av firstofmay:

Det där är mycket efter vad du själv känner är en nödvändighet. Visst den har en inbyggd fläkthubb men å andra sidan, kommer du ens ha så många fläktar? Det går ju dessutom att styra via moderkortet genom BIOS.

Det är ett marketingträsk där varje enskild tillverkare har sina egna namnskillnader. Egentligen är det mest grafikprocessorn (3080) som du ska koncentrera dig på, det skiljer väldigt lite mellan tillverkare för den här generationen grafikkort och det finns inget kort på den svenska marknaden som du verkligen bör undvika eller så vilket det gjort för tidigare generationer.

Tycke och smak skrev jag eftersom det också finns vettiga alternativ från AMD (6800 XT om du vill ha något med prestanda likvärdig 3080) vilka dels är dyrare just nu men också lättare att få tag på. 3080 TUF är iallafall kortet som "gör allt", tyst kylare och bra prestanda rakt ur lådan och det var väldigt billigt tidigare. Nu är det extremt komplicerat eftersom ingenting finns att köpa på grund av rådande situation.

De flesta återförsäljare (däribland Inet) har ett kösystem på bristvarorna vilket betyder att du då rimligen borde få din dator tidigare om du bokar tidigare. Med det sagt tror jag att du kommer att kunna få iallafall grafikkort avsevärt billigare om du håller lite i hatten. Det som sker just nu är att frakten från Kina blivit dyrare tillsammans med en enorm brist på grafikkort vilket gjort att priserna skenat. Även om jag inte kan svara exakt på hur det slutar är jag övertygad om att priserna kommer att gå ner när vi återkommer till något slags normaltillstånd. Min approximerade gissning skulle vara någon gång framåt sommaren men som sagt var är det omöjligt att säga exakt i nuläget. Tillverkarna vinner iallafall inget på att sälja mindre grafikkort och att priserna är galna just nu är mer en konsekvens av hög efterfrågan och extremt låg tillgång. Hoppas att det var till hjälp!

Jag försökte ta reda på om det följer med några fläktar i chassit, men det är lite otydligt enligt mig. Dom främre brukar väl i all fall följa med? Till min nuvarande låda köpte jag till 2st 140mm fläktar som Inet monterade. Jag misstänker att jag kommer få flytta över dom två? Är det svårt att montera fläktar? Heh.

Okej, så om man inte behöver bry sig om tillverkare så finns det ju faktiskt några 3080 som går att boka, och har ett uppskattat leveransdatum. Många av dom går ju inte ens att lägga in i datorbyggaren eftersom dom är fullbokade. PNY ser ut att vara den minst populära tillverkaren, baserat enbart på det faktum att dom fortfarande går att boka. Ändå är dom billigast. Hm. Jag valde några kort att jämföra här. Är 3070 värt att ha som ett alternativ? Nu ska man väl i och för sig inte snåla på GPUn om man vill gamea, men kanske värt att kika på tänkte jag.

Man kanske ska vänta några månader och se vad som händer. Känns dock lite jobbigt att man inte ens kan ställa sig i kö för majoriteten av grafikkorten..

Av MetalMinx
Skrivet av firstofmay:

Alltså du har ju DDR3 nu så det är en ganska stor skillnad i hastighet och effektivitet till DDR4 som även krävs för moderna processorer vilket i sin tur kort och gott spelar roll i hur effektiv din processor kommer vara i överlag. Mer minne blir bara en nödvändig uppgradering om du faktiskt slagit i taket för vad du har idag vilket egentligen är ganska svårt att göra om man mest spelar datorspel. Jag motiverade mitt val av 32 GB med att jag brukar multitaska brutalt och köra virtuella maskiner samtidigt som jag gör en massa annat men hade nog egentligen också klarat mig på 16 om jag bara stängt ner bakgrundsprocesser lite oftare.

Jag tycker nog att det är lika bra att köpa en ny hårddisk, även mekaniska diskar rasar efter några år och det är inte kul att förlora data. Den du länkade kommer att fungera fint. Bilder, musik och dokument kan du ju lägga på en extern hårddisk om du vill men känner du att det ska finnas redo när som är det egentligen lika bra att bara köpa till en mekanisk disk.

Jag tror jag har byggt ett tiotal datorer med Windows 10 de senaste 5-6 åren och har alltid köpt licenser på eBay. Det har fungerat i alla dessa fall (samt i min egna dator) och har aldrig blivit något krångel med. Det värsta som hänt var att jag fick en licens som var död men köpte då bara en annan och så var det inget mer med det. Microsoft har ett verktyg som hjälper dig att fixa ett usb-minne som finns finns här och gör allting åt dig, det enda som krävs är att minnet har 4 gb plats.

Förlåt att jag frågar så himla mycket, men trots att jag inte är så kunnig så tycker jag att det är intressant! Vill gärna lära mig lite.

Jag använder två skärmar, och jag brukar spela på den ena och titta på Youtube eller film på den andra, men med tanke på att jag kan göra det utan problem på den här datorn så bör ju 16GB ram räcka på den nya också. Tack för förklaringen!

Tack, då lägger jag till den mekaniska också!

Oj, vad smidigt! Då sparar jag 1300:- på det. Stort tack! Hade ingen aning att det gick att få tag i så billigt. Ska leta efter en säljare med bra omdöme.

Två funderingar till (förlåt)!

1. Jag kikade lite på chassin. Dom två jag är intresserad av är den du föreslog, samt denna. Den andra har fläktkontroller vilket jag har i min nuvarande Define R4. Den är även lite större. Det skiljer 159kr. Undrar om du har några tankar kring alternativen?

2. Så, grafikkortet.. Jag vet att du skrev "efter tycke och smak" men jag tycker det är så förvirrande när man börjar titta i kategorin. Jag hänger med på att dom har olika mycket minne, men efter det känner jag mig ganska vilsen. Med alla namn/termer (TUF, Ti, Aourus, Gaming, Dual, etc) så blir jag lite förvirrad. Står dom för något eller är det bara namn som ska låta coola? Haha.

3. Är det dumt att köpa ny dator (eller snarare boka, med tanke på GPU-bristen) just nu? Man vet ju inte hur länge det här kommer att hålla i sig, men tror ni att det är värt att vänta? Kommer man kunna få bättre pris på GPUn framöver?

Av MetalMinx
Skrivet av firstofmay:

Bra sammanställning av dina frågor, mina tankar är:

1. Egentligen behövs inte mer än 16 i nuläget och inom någon överskådlig framtid om du spelar datorspel, det var mest att det gamla låg kvar i min kundvagn.

2. Det är väl same same som luftkylning egentligen, tar lite mindre plats beroende på men radiatorn måste ju hamna någonstans. Generellt kyler vattenkylning bättre och kan hantera värmespikar kallare, det är dessutom mindre risk att någonting går sönder vid frakt då fästet belastar moderkortet mindre - det är förmodligen därför Inet har regler kring luftkylare. Det är egentligen inget särskilt så, jag har kört vattenkylning med AiO de senaste 6 åren och har aldrig haft några besvär.

3. Vid behov kan du ju bara skaffa en mekanisk disk på typ 4 TB och köra med och sen stoppa spel och programvara på SSDn, skulle egentligen säga att 1 TB är i minsta laget just nu men det är något som är väldigt smidigt att uppgradera.

4. Egentligen inte, SSD lämpar sig sämre för långtidslagring men det kommer nog inte innebära några problem för dig.

5. Yes, ny licens kommer krävas men du kan fixa det för typ 50 kronor på eBay. Bara att installera själva operativsystemet från USB sen. Jag tycker egentligen inte att Windows är värt särskilt mycket mer i sin nuvarande form.

1. Jag har 16 just nu, så jag inbillar mig att det inte blir någon uppgradering om jag inte hoppar upp till 32GB, haha. Men jag ser ju att båda dina förslag är på 3600MHz, medan mina nuvarande bara är 1600MHz. Inte för att jag vet riktigt vad det gör för skillnad, heh. Jag förstår ju att dom är bättre, men på vilket sätt?

2. Okej, det låter ju bra, då blir det nog en AiO-kylare för min del.

3. Jag har ju min nuvarande mekaniska disk på 2TB. Frågan är om jag ska flytta över den sen (om jag vågar göra det själv), eller om man kan hitta någon hyfsad som inte kostar allt för mycket. Är den här här ok? Den var mycket billigare än dom andra som såg rätt likvärdiga ut. Det enda som skiljer såvitt jag kan se är läs- och skrivhastigheten. Dom andra kostar minst det dubbla, och många av dom ännu mer. Hur kan det vara så stor prisskillnad?

4. Jag har hyfsat mycket bilder, musik, och en del dokument på datorn. Är det något som talar för att lägga till en mekanisk disk på en gång?

5. Min första tanke är att det låter alldeles för bra för att vara sant. Jag Googlade lite och såg blandade åsikter om saken. Såvitt jag förstår det så är dom flesta (men inte alla) nycklar som bara går att använda en gång, men jag tänker att det inte gör något när dom är såpass billiga. Så länge man inte får en av koderna som inte fungerar alls, eller en som slutar fungera efter ett tag. Jag skulle aldrig köpa av dom som skickar med Windows på ett USB-minne, då riskerar man väl att få virus. Men att bara köpa en kod och sen ladda ner Windows och installera låter ju som ett fantastiskt sätt att spara pengar. Jag såg att man ska kunna få tag i en Windows iso från Microsoft själva. Har inte någon erfarenhet av att använda iso-filer, men det kan väl inte vara så himla svårt? Att installera Windows kan väl inte heller vara så komplicerat? Frågan är hur stort USB-minne man behöver för att det ska få plats?

Av MetalMinx
Skrivet av firstofmay:

Datorbyggaren har sina för och nackdelar men den har tyvärr ingen koll alls på ram-minnen. Vid närmare eftertanke är det kanske meningslöst för dig att köpa 32 GB, De här är nog ett billigare och bättre alternativ. Du kan ju också skippa DH14 och köra en AiO istället, det borde inte vara något besvär för inet att montera, typ den här.

Okej, bra att veta. Jag ska radda upp mina tankar och frågor lite överskådligt (förhoppningsvis).

1. Vad fick dig att ändra dig angående mängden ram?

2. Såg att den nya processorkylaren använder vattenkylning. Med risk för att låta dum, så måste jag säga att jag alltid tyckt att vattenkylning låter lite läskigt, haha. Vad är för- och nackdelarna med att köra vattenkylning jämfört med luftkylning? Är det något särskilt man bör tänka på om man har vattenkylning?

3. Ser att SSDn är på 1TB, och jag funderar på om det kanske är för lite för mig. Just nu har jag en SSD på 220GB, samt en "vanlig" hårddisk på 2TB (fast det står 1,81TB när jag kollar). Kollade just och det är 46,2GB ledigt på SSDn, och 268GB ledigt på den andra. Fast det kanske kan gå ändå. Jag måste väl kanske inte flytta över alla mina tusentals screenshots från Steam, heh. Får kika lite på vad jag kan vara utan.

4. På tal om lagring.. Finns det några nackdelar med att endast köra SSD, jämfört med att köra dubbla diskar som jag gör nu?

5. Jag kommer väl behöva köpa Windows till den nya disken? Eller kan jag på något sätt använda samma nyckel/licens (vad det nu kallas) på den nya datorn? Jag kör för övrigt 8.1 just nu.

Av MetalMinx
Skrivet av firstofmay:

https://www.inet.se/kundvagn/bild/14932837/super

Sen grafikkort efter tycke och smak, kan inte lägga till något nu när priserna är katastrof men 3080 TUF är grymt bra.

Tack för förslaget! Så med ditt alternativ får jag själv flytta över fläktar, CD/DVD, och hårddisk. Jag är fortfarande lite kluven gällande om jag ska köpa nya diskar eller inte. Det hade kanske varit lite trevligt med en ny, fräsch hårddisk, och lite mer utrymme. Men samtidigt så drar ju det såklart upp priset, och jag prioriterar ju hellre annat.

Jag försökte lägga in allt i datorbyggaren, men när jag ska plocka RAM-minnena så kan jag inte lägga till dom. "Hastigheten på internminnet överstiger moderkortets standardhastighet", står det. Antar att det betyder att dom inte fungerar ihop? Sen såg jag en till grej när jag skulle lägga till monteringen. Det står att dom inte monterar luftkylare som väger över 755g, vilket betyder att jag måste hitta någon som hjälper mig med hela bygget. Hm.

Av MetalMinx

Köpråd gamingdator runt 20k

Jag ber om ursäkt på förhand för det långa inlägget, men jag hoppas att ni orkar ta er tid att läsa!

Då var det dags igen! För exakt 7 år sedan skapade jag en tråd här för att min dator hade lagt av och jag behövde köpa en ny. Den datorn sitter jag vid just nu och den fungerar fortfarande (har bytt grafikkort en gång, 2016), men det är dags att uppgradera lite. Jag fick så fantastiskt bra hjälp sist, så nu är jag här igen! Som titeln anger så kan jag lägga runt 20k. Någon tusenlapp till eller två är inte hela världen.

Nu är det så att jag har några delar jag skulle kunna tänka mig att behålla, men vi får se hur det blir. Jag funderar väl på två olika alternativ, men jag misstänker att det kommer sluta med att jag byter ut i princip allt. Alternativen är som följer, med för- och nackdelar:
1. Att jag köper nya delar och betalar Inet för att sätta ihop allt. Smidigt, men lite dyrare. Inet lämnar ju 2 års garanti på monteringen.
2. Att jag köper nya delar men behåller chassi (Fractal Design Define R4 Svart), CD/DVD, fläktar, och eventuellt hårddisk och SSD (och slipper köpa nytt Windows då). Sparar lite pengar på detta, men då måste jag hitta någon annan som hjälper mig sätta ihop allt eftersom Inet såvitt jag vet inte monterar något i ett nybygge som du inte köper nytt av dom. Anlitar jag en privatperson för att hjälpa mig sätta ihop allt och något går snett så får jag ju ta den smällen själv. Är i och för sig lite osäker på om jag kommer kunna använda mitt gamla chassi (det kanske är för litet?), men det vet säkert ni bättre än jag! Hm, hur svårt är det att flytta fläktar och CD/DVD-enhet? Skulle man klara det själv kanske, om Inet ordnar allt annat?

Men vi utgår ifrån att jag köper allt sprillans nytt från Inet, så nu ber jag er om hjälp! Datorn ska som sagt användas till gaming, och jag vill kunna spela krävande spel ett tag framöver, som t.ex. Cyberpunk. Det spelet jag ser mest fram emot är egentligen Final Fantasy VII: Remake, när nu det kommer till PC.. Jag misstänker att det kommer vara ganska krävande, men tyvärr vet man ju inte hur pass krävande eftersom det fortfarande är enbart för Playstation. Samma sak med Demon's Souls. Åh, vad jag ogillar exclusives..

OBS! Jag kikade runt lite på Inet och såg att väldigt många grafikkort är slut i lager, och jag vet att det är strul med långa leveranstider osv. Jag tänker såhär: jag vill inte behöva ta ett "sämre" grafikkort bara för att det är det som finns på lager, så låt inte det hindra er. Min nuvarande dator fungerar som sagt fortfarande, så det är ingen stress.

OBS!#2 Kör dubbla skärmar till min dator, ifall det är viktig information.

Stort tack på förhand till alla som tar sig tid att hjälpa till!

Av MetalMinx
Skrivet av Ernesto:

Det kan spraka till lite, behöver inte vara nåt allvarligt, men kan vara det.

Automatsäkringar slits när de löser ut, de ska bytas efter några gånger. Dock låter elfelen rätt allvarliga, kontakta hyresvärd eller egen elektriker. Inge kul om man själv, eller andra som bor i huset brinner inne. Även om det bara kanske blir materiella skador kan försäkring sluta gälla om du känner till problem men inte åtgärdar det.

Vi pratade med vår hyresvärd, men det enda dom gjorde var att skicka över någon som gick och petade in någon form av mätare i några av våra eluttag och sa att allt såg bra ut... Jag misstänker att hon var okvalificerad att uttala sig om något rörande elen, men dom ville inte göra något mer. Vi har funderat på att kontakta hyresgästföreningen och se om dom kan pressa på. Tack för svaret!

Skrivet av mrqaffe:

Det låter som du har nått fel i elinstallationen som ska lösas innan det händer en olycka, att säkringarna går pga att du manövrerar en strömbrytare till belysningen är inte normalt.

Ja det gör mig orolig, men eftersom hyresvärden inte tog det på allvar så känner vi oss lite maktlösa. Som jag skrev ovan så måste nog nästa steg bli att ta kontakt med hyresgästföreningen. Det måste ju vara hyresvärdens ansvar att se till att elen fungerar som den ska. Tack för svaret!

EDIT: Det var några år sen vi tog upp det med hyresvärden och jag var inte hemma då (bara min sambo), men när jag tänker efter så har jag för mig att det var något i stil med att ”då får man byta elen i hela lägenheten”, och att vi skulle få stå för det. Det är ju inte vårt fel att elen strular, så det lät orimligt i mina öron..
Sen börjar man ju undra om det är något fel i resten av huset också. Är det säkert att problemet försvinner om man drar om elen i enbart vår lägenhet? Jag vet inte alls hur det fungerar, som ni märker.

Av MetalMinx

Sprakande ljud när jag slår på strömbrytaren på datorn (glapp?)

Hej allihop!

Jag behöver lite hjälp igen. Förlåt om det blir ett långt inlägg, men jag tänker att ju mer information desto bättre.

Är lika bra att jag börjar med att nämna att vi har problem med elen i vår lägenhet. Vi har automatsäkringar. Dom verkar vara känsliga då jag varit med om allt i hela lägenheten slocknade bara av att jag flippade av och på lamporna i köket några gånger (var yrvaken och råkade tända fel, så tryckte fram och tillbaka några gånger på knapparna). Jag var tvungen att slå på säkringarna manuellt efter det. Om min sambo slår av sin grenkontakt så går säkringar ibland (hänt med 2 olika grenuttag), så han har slutat med det. Det här strulet har gjort att jag blivit väldigt nojig, och att jag gör på ett visst sätt när jag ska stänga av datorn. Först drar jag ut kabeln för internet från datorn, sen slår jag av strömmen till datorn med knappen på baksidan, och sen drar jag ut strömkabeln till grenuttaget från väggen. Jag kan ingenting om el, men jag känner mig säkrare om min dator inte är ansluten när jag inte använder den.

Datorn är nästan exakt 7 år gammal. Så, till mitt problem. När jag slår på datorn med knappen på baksidan så har det på senaste tiden "sprakat". Det kan hålla på ungefär 1-3 sekunder, men när den slutar och jag trycker på av/på knappen på framsidan så startar datorn normalt. Det har dock hänt några gånger att datorn inte vill starta (eller spraka), och jag har då försökt trycka till strömkabeln i baksidan. Det känns som att den måste vara i ett väldigt speciellt läge för att få kontakt, för idag fick jag försöka flera gånger innan den ville hoppa till. Det har hänt att jag hört att automatsäkringen har gått i hallen när den "hoppar till" i rätt läge.

Jag vill nämna att jag varit försiktig med kontakten som går in i datorn, så jag tycker det är konstigt att den verkar glappa. Fast å andra sidan så är den kanske lite spänd, och jag drar ju ut och sätter in den i eluttaget på väggen minst en gång om dagen. Den kanske kan ha börjat glappa av det? Jag tycker inte heller att det känns som att kabeln går in till 100%.

Kanske även bör nämna att jag för ett tag sedan hade problem med "power supply surges detected" (har en separat tråd om det), men det har inte hänt på ett tag nu.

Hur som helst, har ni några gissningar om vart felet kan sitta? Tror ni att det är sladden som glappar? Är det något i PSUn? Något annat? Jag ska visserligen uppgradera majoriteten av komponenterna i min dator inom en ganska snar framtid (förutom chassi om möjligt), men är lite orolig för att datorn ska lägga av innan jag hinner fixa nytt. Kommer för övrigt be om råd inför köp här på Sweclockers framöver. Fick så bra hjälp senast!

Av MetalMinx

@Joakim Ågren: Haha, jag reagerade också på att det står så, för det stämmer inte! Jag har ett tangentbord, en mus, en Xbox-kontroll, och en minifläkt som går via USB. Jag vet inte ens vad en eldriven HUB är, så jag tror inte det, haha.

Av MetalMinx

@Erik_T Tack för tipset! Det är väl såna som jag har ringat in på bilden nedan? Ursäkta den pinsamma mängden damm! Jag blåste rent lite efter att jag tog bilden. Jag kikade på alla på moderkortet, och dom såg ut att vara plana. Det var lite svårt att se in i PSU:n, men såvitt jag kunde se så såg dom också bra ut. Nu när jag startade den igen (efter att ha kopplat ut allt för att kika på kondensatorerna) så startade den normalt.

https://i.imgur.com/GunMVnP.jpg

@panpo98 Enligt min specifikation från Inet så är min PSU en FSP 650-80EGN 650W 80+ Gold, och mitt grafikkort är ett ASUS Geforce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC 3 OC.

@Dunde Jag kopplade ut allt när jag skulle kolla på kondensatorerna, och den här gången startade den normalt på första försöket. Förhoppningsvis var det bara det som behövdes då.

@Sper Ajdå. Jag hoppas att den håller ett tag till. Så länge den håller tills jag ska byta ut majoriteten av komponenterna så är jag nöjd, hehe.

Av MetalMinx

Såg nyligen Joker (2019) för första gången efter en rekommendation från min lillebror, och har sett den några gånger till efter det. Utan tvekan min nya favoritfilm.