Inlägg

Inlägg som MetalMinx har skrivit i forumet
Av MetalMinx

Power supply surges detected

Hoppas att jag startade tråden i rätt del av forumet.

Jaha, då var det dags att be om råd igen. När jag startade datorn för en stund sedan så hörde jag att den brummade igång i någon sekund, för att sen tystna lite. Detta händer två gånger i snabb följd innan den hoppade igång. Jag kom då till denna skärm:

https://i.imgur.com/QXjWBDM.jpg

Jag tryckte på F1, men visste inte riktigt om det var meningen att jag skulle ändra någon inställning eller så, så jag tryckte på exit. Efter det hände samma sak igen. Den brummade igång och la av, och jag kom till skärmen på bilden igen. Återigen så tryckte jag på exit och då startade datorn som den skulle. Allt verkar fungera normalt just nu.

Jag har sökt på det lite, och såg lite olika teorier.
*Någon sa att just ASUS moderkort är känsliga, men det här är första gången det händer mig.
*En annan sa att det kunde vara fel på elnätet.
*Någon pratade om åska, men vi har inte haft någon vad jag hört. Dessutom så drar jag alltid ut strömkabeln när jag inte har datorn på.
*Ett annat alternativ var att det är PSU:n som håller på att lägga av, vilket var min första tanke när jag såg felmeddelandet. Fick nämligen lite flashbacks till när min förra dator helt plötsligt vägrade starta en dag, och min gissning var att PSU:n hade lagt av för datorn var helt död. Vet dock inte med säkerhet att det var så, jag är ingen expert.

Men, hur som helst.. Nu är frågan hur jag ska gå vidare. Ska jag hoppas på att det bara var något tillfälligt och köra på som vanligt? Är det troligt att PSU:n håller på att lägga av? Datorn är köpt 2014 (bytt grafikkort en gång sedan dess), och har fungerat bra hittills. Vad tror ni? Det är lite komiskt om det är så att något håller på att lägga av, för jag har börjat fundera på att köpa en ny dator framöver. Känner att den här börjar halka efter lite. Vill nämligen bl.a. kunna köra FFVII Remake på max när det äntligen kommer till PC.

Av MetalMinx

@Molotov: Tack! Den är en av kandidaterna.

@Trunk: Tack för tipset! Inte för att det har något med tråden att göra, men jag är faktiskt en tjej, hehe. Kändes lite skumt när du skrev "han".

@mrgaffe: Bra att veta, tack!

@xxargs: Tack för informationen!

@Poppu-chan: Okej, tack!

@backfeed: Den är lite dyrare än dom flesta andra varianterna, men bra att veta att den fungerar bra.

Av MetalMinx

@Poppu-chan: Okej! Förlåt om jag låter dum och/eller okunnig nu, men gör ESD-borstarna så att hela maskinen är ESD-säker då?

Av MetalMinx

@Tjodd: Tror att jag såg den vid någon tillfälle. Har den ESD-skydd? Kan bara några enstaka ord på tyska, men jag ser att det står något om ESD. Enligt Google translate så står det att den har ESD-borstar. Hmm..

Av MetalMinx

@panpo98: Som @Olegh säger så är nog inte luftflödet tillräckligt starkt. Men tack för tipset ändå!

@Mordekai: Tack för videon!

@mrgaffe: Så är det säkert, men jag hatar det där dammet som verkar nästan fastklistrat på framför allt fläktbladen, hehe.

Av MetalMinx

@Mordekai: Tack för alla tips! Vi ska titta runt och fundera lite. Jag vill ju bara ha en som har någon form av ESD-skydd. Har den inte det så kan man ju lika gärna använda dammsugaren, tänker jag.

@morronrost: Tack, bra att veta!

Av MetalMinx

@mini-ryttge: Ser rätt liten och smidigt ut, men den är nästan lika dyr som den vi tittat på, och känns inte riktigt likvärdig kvalitetsmässigt. Men tack för tipset!

@zogez: Som jag skrev så tycker vi inte om luft på burk. Varför envisas en del med att tjata om saker man sagt att man inte är intresserad av?

Av MetalMinx

@DavidtheDoom: Hm, jag utgår ifrån att det även går att bara blåsa ur luft med den också då. Väldigt likt vanlig luft på burk låter det som, men verkar smidigt att man kan fylla på den med vanlig cykelpump. Tack för tipset, men gillar inte luft på burk.

Av MetalMinx

@Markus1987: I och med att vi inte har hittat något bra sätt att göra det på så blir det inte så ofta just nu, men när vi gjort det så blir det så ofta som det behövs. Jag har ett chassi med filter, men det blir dammigt till slut oavsett. Tack för tipset på luftrenare, men det är inte aktuellt. Jag letar specifikt efter ett sätt att damma ur datorerna på.

@Betty (Kung Pow): Ser att det finns folk som säjer den från Europa, så då är det väl inget problem?

@Json_81: Tack för tipset, men vi vill blåsa ur dom oftare än så.

Av MetalMinx

Damma ur datorer - någon som testat liknande?

Var ett tag sedan jag postade här senast, så jag hoppas att jag valt rätt del av forumet!

Jag och sambon behöver ett enkelt och smidigt sätt att damma ur våra datorer, och vi funderar på denna. Är det någon som har testat den (eller liknande), och vad tycker ni? Med just den modellen följer det med ett ESD-armband, och jag undrar om det gör någon nytta? Jag har ju hört att det är en dålig idé att dammsuga inne i datorn, och denna blåser visserligen istället för att suga men det gör väl ingen skillnad såvitt jag förstår det? Så ja, vi tänkte att armbandet kanske hjälper i och med att en del använder det när dom bygger datorer. Jag hoppas att jag inte är helt ute och cyklar, och att någon har lust att hjälpa till!

Men, innan ni tar upp det så är det några saker jag vill nämna:

* Vi vill inte ha en kompressor. Vi bor i lägenhet så vi har inte plats att förvara en. Dom låter dessutom en del, vilket grannarna troligtvis inte skulle uppskatta. Vi har heller ingen annan användning för en kompressor, så det går bort.

* Luft på burk blir dyrt i längden. Vi vill inte behöva köpa nya hela tiden. EDIT: Tycker inte heller att dom är särskilt effektiva, samt att jag inte gillar att använda dom (måste hållas upprätt osv).

Tack på förhand!

Av MetalMinx

@magma86: Spelar allt möjligt, just nu är det en del WoW i.o.m. att Legion är på ingång, men här är några spel som ligger på min önskelista på Steam: The Witcher 3, Dragon's Dogma, DOOM, Dark Souls III, Far Cry Primal. Hade ju varit kul att kunna köra på max i dom, men klart att jag sänker om FPS:en skulle vara för dålig.

@Vregoff: Vilken tur! Då kan jag klara mig ett tag till på att bara uppgradera GPU:n. Datorn är ca 2,5 år gammal, och man hoppas ju att den kommer hålla ett tag till.

@Alpha77: Ja, utvecklingen går framåt, men snabbare inom vissa områden än andra, heh.

@Edge1: Den skärmen jag länkade har G-sync, och det lutar väl åt att det blir just den. Ska bli intressant att se hur stor skillnad G-sync gör. Har testat CS:GO, men är inget jag spelar särskilt ofta direkt, heh. Exempel på spel jag skulle vilja köra finns högst upp i mitt svar till @magma86.

Av MetalMinx

1080 eller 1440?

Hej på er,

Kommer att uppgradera min gamingdator med ett GTX 1080 inom en (förhoppningsvis) snar framtid, och går i tankarna att köpa en ny skärm för att kunna få mer nöje ur kortet. Är lite sugen på att skaffa en skärm med 2560x1440 i upplösning, samt gärna högre uppdateringsfrekvens. Har i dagsläget en skärm på 21.5" som jag kör 1920x1080 på, 60Hz. Har kollat runt lite och hittat denna, som i nuläget är den starkaste kandidaten (erfarenheter och åsikter välkomnas).

När jag fått mitt nya grafikkort kommer min dator innehålla följande:

Chassi: Fractal Design Define R4
Moderkort: ASUS Z87-K ATX
CPU: Intel Core i5 4670K 3.4GHz (Haswell)
CPU-kylare: Cooler Master Hyper 212 EVO
PSU: FSP 650-80EGN 650W 80+ Gold, Bulk
GPU: ASUS GeForce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC3 OC (nuvarande: Gigabyte Geforce GTX 780 3GB OC Windforce rev2.0)
RAM: A-Data 16GB (2x8GB) CL9 1600MHz XPG INET EDITION
HDD: 2TB Seagate Barracuda 7200rpm 64MB
SSD: Samsung SSD EVO Desktop Kit 840-series 250GB
OS: Windows 8.1 64-bit OEM

Några saker jag funderar över då jag inte är särskilt insatt i ämnet, är:
1. Hur mycket påverkas prestandan i spel av en sådan ökning av upplösningen? Är det värt det?
2. Vilka andra komponenter i datorn påverkas av den ökade upplösningen, om några? Eller är det bara GPU:n?
3. Om även andra komponenter spelar in, tror ni då att min dator skulle klara den skärmen (eller en likvärdig) med bra FPS i spel?
4. Om inte, har ni några förslag på mer passande skärmar?

Alla svar uppskattas!

Av MetalMinx

Skriver ett nytt inlägg nu eftersom jag inte längre kan redigera mitt föregående.

Problemet med fläktarna har lösts! Jag skickade ett PM till @Tommty och fick hjälp av honom. Jag var inte helt ute och cyklade i mitt förra inlägg; det var den kontakten som hade lossnat. Stort tack till @Tommty för hjälpen! Och även till @MultiMan, såklart!

Av MetalMinx

@MultiMan: Ah, okej. Jag slog på 12V utan resultat, körde även några minuter i Prime95 för att se om dom skulle reagera då, men icke. Ingen reaktion alls.

@Tommyt: Hoppas att jag förstod dig rätt nu.. Såhär ser det ut precis bakom den regulatorn. Är jag helt ute och cyklar om jag tycker att det ser ut som att dom kablarna bör kopplas till den svarta delen (kontakten?) mitt på det gröna (kretskortet?)? I nuläget verkar den bara hänga bredvid. Återigen, ursäkta min okunnighet. Jag hoppas att ni inte får allt för obehagliga rysningar när ni läser mitt förenklade språk, heh.

Jag tog fler bilder också (på lite allt möjligt) ifall det är så att jag missförstod dig. Säg bara till så slänger jag upp fler, eller tar nya om det behövs.

Stort tack till er båda för all hjälp hittills!

EDIT: Det stället på vänster sida som jag nämnde tidigare ser ut såhär, och på insidan är det mjukt. Det jag funderar över är varför man valt att täppa för där istället för att sätta in en fläkt? Någon som vet eller har någon gissning? Är det helt enkelt så att man får bättre resultat genom att sätta den ena fläkten upptill och den andra på baksidan?

Dom två fläktarna som sitter där framme bakom luckan.. hur mycket nytta gör dom, om man nu lyckas få igång dom? Luckan vill man ju ha stängd, men det finns ju ventilationshål på båda sidorna om luckan, ser jag.. Skulle man kunna flytta en av dessa fläktar till vänstra sidan, och skulle man i så fall tjäna något på det?

Av MetalMinx

@MultiMan: Om du menar något på utsidan (baktill) så kan jag inte se något som liknar ett vred (bild på baksidan). Finns däremot någon liten grej på framsidan bakom luckan. Den stod på 5V, och jag testade med både 7V och 12V. Inte för att jag vet om det gör någon skillnad sådär på en gång, men...

Inuti har jag dock inte tittat, är som sagt skraj för att öppna upp och peta runt inuti datorn. Bör jag ha ett ESD-armband? Ber om ursäkt för min okunnighet, återigen! Vill bara inte skada något..

Av MetalMinx

@Svensktiger: Aha, okej, blev nyfiken bara. Googlade lite snabbt, och det låter rätt tungt, ja. Tror jag nöjer mig med att köra Ultra på allt, heh.

Av MetalMinx

@Svensktiger: Känner inte till det, vad är det och hur fungerar det? Och vad är i så fall din rekommendation för att få bättre prestanda i WoW?

Av MetalMinx

Problem med fläktar?

Hej,

Har en dator som köptes för 2,5 år sedan, och jag har lite funderingar kring fläktarna. Den köptes av Inet, och sattes även ihop av dom.

Till att börja med, min dator:
Chassi: Fractal Design Define R4
Moderkort: ASUS Z87-K ATX
CPU: Intel Core i5 4670K 3.4GHz (Haswell)
CPU-kylare: Cooler Master Hyper 212 EVO
PSU: FSP 650-80EGN 650W 80+ Gold, Bulk
GPU: Gigabyte Geforce GTX 780 3GB OC Windforce rev2.0
RAM: A-Data 16GB (2x8GB) CL9 1600MHz XPG INET EDITION
HDD: 2TB Seagate Barracuda 7200rpm 64MB
SSD: Samsung SSD EVO Desktop Kit 840-series 250GB
OS: Windows 8.1 64-bit OEM

När jag köpte datorn beställde jag även 2 extra fläktar (Inet Tyst Chassifläkt 140mm) som också monterades in av Inet.

Jag har 4 fläktar som är synliga från utsidan. Det sitter en upptill, en på baksidan, samt två stycken bakom luckan på framsidan. Den fläkten som alltid snurrar är den som är överst. Den på baksidan samt dom två framtill verkar aldrig sätta igång, oavsett temperatur. Körde ett test i Prime95 på ca 7 minuter, och temperaturen enligt RealTemp låg som högst på 80C. Jag är inte så kunnig när det gäller det här, men det verkar lite konstigt att bara en fläkt gör allt jobb hela tiden.
Testade SpeedFan för att försöka få igång dom andra, och har även varit inne i BIOS och kikat, utan att bli klokare. I BIOS hittade jag 3 fläktar, varav 2 skulle vara igång (på Turbo, dessutom), och om jag inte minns fel var en av dom CPU-fläkten. Den andra bör då rimligtvis vara den ovanpå datorn, eftersom det är den enda som verkar vara igång.

Så, det jag undrar är helt enkelt; varför används bara 1/4 fläktar? Är det för att dom inte behövs, eller är det något som är knasigt? Det är som sagt inte jag som har satt i fläktarna, och jag vet inte om dom är placerade på optimalt sätt eller inte. Jag själv hade nog valt att sätta en fläkt på vänstra sidan om jag vågade göra det själv. Det ser ut som att det finns plats för en där, men det verkar istället vara igensatt från insidan med någon typ av platta.

Som sagt, jag är okunnig inom området, så all hjälp uppskattas. Jag är för skraj för att ha sönder något för att börja peta runt inuti datorn, men förhoppningsvis behövs inte det. Men om det skulle behövas så kommer jag inom kort att köpa nytt grafikkort som behöver installeras (har en pågående tråd här där jag ber om råd inför det köpet - vad skulle jag göra utan Sweclockers?), och då kan man passa på att kika på fläktarna också, om det behövs. Om någon kunnig person med vana av den här typen av "jobb" känner sig hjälpsam så bor jag med pojkvännen i Tumba, och skulle verkligen uppskatta hjälp på plats om det blir aktuellt. Såg på Inet att dom erbjuder hjälp, men dom tar 699:- per timme och debiterar per påbörjad halvtimme, och trots att jag absolut kan betala för hjälpen, så hoppas jag att man kan komma undan lite billigare än så. Att ta in den till dom blir svårt då jag inte har bil. Datorn är lite för stor och tung för att ta under armen och åka kommunalt med, heh. Vet heller inte vad det skulle vara för väntetid på en sådan service (kolla på fläktarna, eventuellt byta plats på någon eller sätta in en ny, samt installera ny GPU, då), man är ju så datorberoende så man inte vill lämna den ifrån sig heller.. *host*

Och återigen, ett väldigt långt inlägg från mig. Varför ska jag alltid skriva så mycket? *suck* Ber om ursäkt för det, och för min okunnighet. All hjälp uppskattas!

Av MetalMinx

@Bl4ckIce: Den första ser riktigt lovande ut, måste jag säga. Kostar lite mer än vad jag hade planerat att lägga på en skärm, men det kanske är värt det. Synd att sitta på min lilla skärm om jag ska ha ett så flådigt grafikkort, heh..

Av MetalMinx

@Blubbqw: Den såg riktigt schysst ut, men trots prissänkningen så känns 10k lite dyrt för mig. Hade nog snarare tänkt mig halva det priset, heh. Men vet inte vad man får för det i dagens läge..

@Bossebrutal88: Det lutar åt 1080 ändå känner jag, då kan jag uppgradera resten när det blir dags, och även kunna köra 1440. Har du något tips på någon lämplig skärm? Skulle inte vara helt fel med högre upplösning, typ 2560x1440 och 144hz.. Min börjar kännas lite liten, framför allt när man ser pojkvännens skärm på 28", hah. Han kör dock 1080 på den.