Inlägg

Inlägg som deltascu har skrivit i forumet
Av deltascu
Skrivet av Andromeda:

Är det fult att tipsa om min egna kanal?
Handlar främst om PLC-programmering i TwinCAT 3.

Det är kanaler som din som gör youtube så fantastiskt. Extremt smalt, men det finns där för 17k prenumeranter. De som säger att youtube är skräp; javisst, otroligt mycket är skräp, förmodligen det mesta. Men också otroligt mycket intressant och hjälpsamt. Så tack för ditt bidrag, Jakob! Även om just PLC-programmering inte är min kopp te

Av deltascu
Skrivet av andreas_dock:

4K versionen ser smått fantastisk ut, men man vill ledas att tro att 1080p är rent skräp - vilket det inte är. Den 1080p de visar ut i bilderna ser snarare ut som någon sämre 720p version.

720p? Jag tyckte det såg ut som 480p, ärligt talat. De kommer säkert försvara sig med att videon bara var för "illustrativa syften" och inte skulle tolkas bokstavligt. Nej, jag tror på det när jag ser det på rikitgt.

Av deltascu
Skrivet av medbor:

Nu när AMD är på väg ut med 96 kärnor och ARM-konkurrensen ökar så lär ju dessa vara nästan döda vid ankomst, eller?

Inte alls, antal kärnor är inte allt. Prestanda per kärna men framförallt pris för plattform kan absolut väga till intels fördel, även om det senare kanske är att hoppas på för mycket. Som swec brukar vara förtjusta i att säga, alla produkter kan vara utmärkta om priset är rätt.

När Threadripper 1950X kom 2017 var det ett stort steg för HEDT med fler kärnor till lägre pris (16 kärnor för 9000 kr - nästan som idag!). Utvecklingen sedan dess har tyvärr varit fler kärnor för högre pris, vilket gjort att HEDT förlorat i sin relevans hos entusiastmarknaden. Det borde finnas utrymme för någon av intel/AMD att åter pressa gränserna.

Av deltascu
Skrivet av serafim:

På tiden och spännande. Här kommer mitt meddelande till Fractal Designs "Product Ideas" 14 september 2015 och deras svar

Ja, det är mycket som skulle kunna förbättras, problemet är att det är väldigt svårt att bryta kompatibilitet när flera komponenter är beroende av varandra. Vem minns väl inte BTX standarden? Eller, tja, det är nog rätt många som inte minns.

En sak som borde vara enkel är att standardisera kontakterna så att man enkelt kan byta kablar mellan tillverkare. Tänk att t.ex. kunna byta nätagg utan att behöva dra om kablar. Något som är svårare men som jag verkligen skulle vilja se är att man tar det steget längre och låter kablage vara chassits/moderkortets ansvar. Jag tänker mig enbart elnätskabel och inga interna kablar för ett PSU som man för in i ett chassi med inbyggd 12V-anslutning av hög strömstyrka . All väsentlig kabeldragning utgår då istället från lådan på bästa sätt, kanske dold eller i vilket fall med optimala kabellängder för lådan. Med strategiskt placerade anslutningar skulle man kunna få till ett nära nog kabellöst bygge, eller i alla fall ett där kabeldragningen är dold i chassi-stommen.

Tyvärr lär vi inte få se någon sådan lösning inom överskådlig framtid då det skulle bryta mot existerande standarder och bli alltför nishat till att börja med.

Av deltascu
Skrivet av evil penguin:

Ja, det är ju själva problemet med tillverkare som inte vill prata om vad de ändrat. Finns inget sätt att veta om det finns ett behov eller ej...

Finns det ett behov rapporteras det på sweclockers

Av deltascu

Utmärkt, bra mikrofonkvalité är verkligen något som headsets behöver. Förstår faktiskt inte varför de genomgående sett är så usla när det finns gott om myggor med broadcastkvalité. Återstår förstås att se om mikrfonen och resten av paketet lever upp till förväntningarna. Trådlöst alternativ hade också uppskattats.

Av deltascu

Digitala brevlådor är ju ett effektivt sätt att skydda sig mot bedrägerier, ID-kapningar och liknande. Rekommenderas starkt. Du kan dessutom läsa viktig post när du är hemifrån, känns tryggare tycker jag.

Skrivet av kamisama76:

Hotmail?

Skrivet av Bad boy rune:

Bor i villa och har en stor låsbar brevlåda, väldigt smidigt att få mindre varubrev direkt hem osv. Skulle inte vilja vara utan den.

Är det ett lås som brevbäraren kan öppna för att stoppa in större försändelser?

Av deltascu
Skrivet av Finkelzvin:

Inte riktigt. Det syftar till att göra några relativt små och halvhjärtade - men högst verkliga - miljöinsatser, för att rikta uppmärksamheten från alla miljö- och människorättsbrott man sysslar med bakom kulisserna. Ett beteende som genomsyrar nästan alla företag- och branscher, men blir extra tragiska när man synar de allra största bolagen på planeten.

Det där är väl ändå en extrapolation av "greenwashing" som jag inte hittar något stöd för i artikeln du själv länkade till. Nej, jag tolkar det som att greenwashing är exakt det jag skrev, att man vill ge sken av att ta miljöansvar när man i själva verket inte gör det. Man kan syssla med "greenwashing" utan att begå miljö- och människorättsbrott, vilket du verkar implicera att man måste för att det ska kallas "greenwashing".

Enligt TerraChoice, som länkas i din artikel, är någon eller flera av följande "synder" karakteristiska för greenwashing:

Citat:
  1. Hidden Trade-off: a claim that a product is "green" based on an unreasonably narrow set of attributes without attention to other important environmental issues.

  2. No Proof: a claim that cannot be substantiated by easily accessible information or by a reliable third-party certification.

  3. Vagueness: a claim that is so poorly defined or broad that its real meaning is likely to be misunderstood by the consumer. "All-natural", for example, is not necessarily "green".

  4. Worshiping False Labels: a claim that, through words or images, gives the impression of a third-party endorsement where none exists.

  5. Irrelevance: a claim that may be truthful but which is unimportant or unhelpful to consumers seeking environmentally-preferable products.

  6. Lesser of Two Evils: a claim that may be true within the product category, but that risks distracting consumers from the greater environmental impact of the category as a whole.

  7. Fibbing: a claim that is simply false.

Av deltascu
Skrivet av Selmalagerlöf:

jodå det har varit guld med att kr/GB har minskat med åren, har du en graf för hur det ser ut efter 2010?, vad jag har läst så har priset platåat ut sig och stabiliserats runt 0.3kr/GB sedan 2020?

Nä, ingen graf, men av egen erfarenhet vet jag att priset var 0,3 kr/GB innan översvämningen i Thailand 2011 (köpte en 2 TB då för 600 kr på Kjell & Co), och nu är priset runt 0,2 kr/GB. Därimellan kom förstås prischocken 2011 där priserna nära fördubblades för att sedan avta extrem långsamt så att det var först runt 2018 som priserna fallit tillbaka till 2011 års nivåer. Så ja, det är nog riktigt att tala om platå eller i alla fall väldigt långsam prisutveckling.

Av deltascu
Skrivet av cyklonen:

Punkten för 1994 ligger nästan prick på linjen för 2000 dollar/GB, med hänsyn tagen för den logaritmiska skalan.
Lägg på 30 procent för allmänt påslag samt moms på det. Då stämmer det rätt jäkla illa, faktiskt...

Du mäter fel. "Punkten" du refererar till ligger inte vid 1994 -- datapunkterna är inte årsvis, och det ligger inte någon vid 1994. Varför ska du lägga till 30% allmänna påslag? Det här är konsumentpriser. Med 7 kr/$ och 25% moms ska du multiplicera dollarpriset med 8.75 för att få svenska priser (inklusive moms).

Se här hur datapunkten mäts upp:

0.14 ovan $1000/GB motsvarar $1000/GB * 10^0.14 = $1380/GB = 12 kkr/GB vid början av 1994 och 7200 kr/GB vid slutet av 1994, helt konsistent med annonserna i DMZ.

Av deltascu
Skrivet av cyklonen:

Nja, om man läser av vid 1994 hamnar man på minst 2000 dollar per GB. Den blå linjen är lägre, men det är ju ett linjärt medelvärde för hela perioden. Jag läser av vid de faktiska datapunkterna.

Om du nu vill vara så noggrann får du mäta i grafen. Gör du det, interpolerar mellan det två datapunkterna runt linjen som motsvarar årskiftet till 1994 och tar hänsyn till den logaritmiska skalan så får du $1349/GB. I slutet av året, dvs mot årskiftet 1995 är medelvärdet av datapunkterna $819/GB. Dvs under året 1994 var priserna ungefär $1000/GB. Om du jämför med priserna i DMZ får du att en 450 GB disk borde kostat 5311 kr i början av året (jämfört med annonserade 5895 kr) och en 420 MB disk 3009 kr i slutet av året (jämfört med annonserade 2495 kr).

Jag förstår inte hur du kan tycka att grafen inte stämmer när den stämmer chockerande bra med tanke på de förenklingar som gjorts.

Av deltascu
Skrivet av Reahs:

Ha ha. Neeej. Det är för de ska se bra ut vad tror du?

Jag tror det är för att de säljer och tjänar mer på att ha en hållbar miljöpolicy. Reklamen är viktig för att maximera genomslaget. Jag tror de förstår att de i det långa loppet inte kan fuska sig till en grön image ("greenwashing") och att det långsiktigt betalar sig att göra det ordentligt.

Av deltascu
Skrivet av cyklonen:

Det diagrammet kan ändå inte stämma. Jag hade en 410 MB hårddisk till min Amiga ca 1994. Enligt diagrammet borde den ha kostat ca 7000-8000 kr. I själva verket kostade den nog max en fjärdedel av det, jag minns inte exakt, men mer hade jag garanterat inte haft råd med då.

Diagrammet är förstås bara ungefärligt, men om du läser av vid 1994 så var priset runt $1000/GB, vilket motsvarar 9 kkr/GB (inkl. moms, kom ihåg att dollarkursen var runt 7 kr/$), så 410 MB skulle inneburit 3700 kr för disken. Du kan ju kolla i gamla annonser från t.ex. DMZ. I nummer 1 från 1994 annonserar Syscom på sidan 11 att en Seagate 450 MB disk säljs för 5895 kr. I sista numret för året, 22 sida 7 annonserar Syscom att en 420 MB Conner disk säljs för 2495 kr (sid 7)! Så jag tycker det stämmer rätt bra. Priserna sjönk snabbt på den här tiden (precis min poäng).

Av deltascu
Skrivet av Selmalagerlöf:

oo mer än dubbelt så mycket lagringskapacitet... till bara 10x priset!! vilket klipp!

Jo, precis... det är väl bra att diskarna växer, men utvecklingen för priset/TB är ännu viktigare för oss data hoarders och har krypt nedåt extremt långsamt sedan översvämningen i Thailand 2011. Innan dess hade priserna/TB sjunkit stadigt under 20 år från 90 Mkr/TB 1991 (min första HD, 50 MB) till att landa som lägst på 300 kr/TB 2011. I dagsläget, 12 år senare, har priset bara sjunkit till 190 kr/TB. Hade utvecklingen fortsatt som innan 2011 hade vi betalat närmare 0,3 kr/TB idag.

https://i.imgur.com/0RtKHad.png

Av deltascu
Skrivet av weawer:

ok baserat på? Inte är det för deras försök att hålla elektronikskrot ur landfills iaf

Det baseras t.ex. på hållbarhetsindex som jag länkade till, som väger samman olika miljöpåverkan. Av 7000 stora multinationella företag (>1G$ i årlig omsättning) så hamnad Apple på plats 48, vilket betyder att även om de inte är perfekta så är de bättre än 99.3% av de andra företagen. Det säger mig att de verkar göra mer än bara låtsas.

Av deltascu
Skrivet av weawer:

de tjänar pengar på att låtsas bry sig om miljön. Kolla på va de gör istället för va de säger att de gör

Jag tycker de verkar göra mer än bara låtsas?

Av deltascu
Skrivet av Roger W:

På samma sätt som Samsung försöker undertrycka problemet så låter det nästan som du försöker överdriva problemet?

Överdriva? Jag tycker snarare att det är ovanligt ensidigt och tydligt. @orginallinus hade haft disken installerad i 200 timmar och var kvar på 100%, men hur mycket hade han skrivit till den? Livstiden reduceras nog inte nämnvärt av att bara ha den installerad. Jag har inte sett någon rapport om någon som skrivit rimligt stora mängder till disk och inte fått den rapporterade livstiden orimligt mycket reducerad. Eftersom det drabbar så många är den naturliga hypotesen att det i själva verket drabbar alla, men att inte alla upptäckt det än.

Jag skulle gissa och hoppas på att detta bara är ett rapporteringsfel i FW, men att få det att låta som ett undantag är lite väl magstarkt av Samsung.

Av deltascu
Citat:

We are aware of limited reports concerning this matter and are currently investigating these experiences as user configurations vary.

"limited reports" ? Jag har inte sett någon som undersökt saken som inte varit drabbad!

Av deltascu
Skrivet av _genki:

Det är samma som Coca Cola och användningen av plastflaskor. Det fanns en tid när vi köpte läsk i glasflaskor/back. Nu köper vi plastflaskor, och även ifall panten hjälper till att återvinna flaskor så kan plasten enbart återvinnas ett par gånger. Det stora problemet är ju att plastflaskorna tillverkas från första början. Det är där det systematiska problemet ligger. Och dessa stora företag behöver inte ta något ansvar, för det ligger på individen. Jag skulle säga att företag bör skattas för dåliga miljöval och subventioneras för goda miljöval. Det är först då vi kommer att se stor skillnad i världen.

Det är inte så enkelt, studier tyder på att platsflaskor är miljövänigare än glasflaskor! Det har att göra med att glasflaskor är betydligt tyngre, vilket gör att utsläppen ökar från transporter, som dominerar miljöbudgeten. I övrigt håller jag med om att ekonomiska styrmedel kan vara bra för att uppmuntra till större miljöansvar.

Av deltascu

Greenwashing syftar till att man vill ge sken av att ta miljöansvar när man i själva verket inte gör det. Som tur är funkar det oftast inte i längden, vilket apple förstås vet. De måste göra en verklig ansträngning för att förbättra sin miljöpåverkan och gör det självklart för att de vet att det är lönsamt i längden. I likhet med andra multinationella företag, ska nämnas. Apple hamnar relativt högt i miljörankingen när man jämför stora företag (>1G$), plats 48/7000 för år 2022.