Inlägg

Inlägg som deltascu har skrivit i forumet
Av deltascu
Citat:

Ökade tillverkningskostnader driver Intel till prishöjningar

Jag trodde priset för integrerade kretsar helt dominerades av utvecklingskostnader och att tillverkningskostnaderna i jämförelse var försumbara. Är detta fel eller ser vi här bara ett sätt för intel att motivera högre priser?

Av deltascu
Skrivet av medbor:

Bra sammanfattande video (se bild av jupiter ca 7:48 för bild på en planet tusentals gånger närmare alla andra planeter som den kommer ta bilder av):

Den absolut närmaste exoplaneten (Proxima b) är till och med 20 000 gånger längre bort än Jupiter Mer typiskt avbildade exoplaneter kommer ligga runt 100 000 gånger längre bort.

Skrivet av FX9:

Självklart tolkar vi alla färgerna i våra hjärnor, men samtidigt finns det en absolut sanning för färger som är väl definierade i vetenskapen genom vilken våglängd som respektive färg avger

Inte riktigt, en färg definieras inte av en våglängd utan av responsen från tre känslighetskurvor som vi brukar kalla R, G, B. Dessa brukar definieras för att likna responsen hos det mänskliga ögat, men komplikationen är att alla människor har något annorlunda känslighetskurvor (ögats tappar):

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Cone-r...

S = short (blå), M = medium (grön), L= long (röd). R är stavarnas känslighet.

Så det man vanligtvis menar med "färg" är subjektivt (tänk på färgblindhet) och kan till och med variera för en och samma person vid olika tillfällen och miljöer ("på natten är alla katter gråa"). Sen finns det naturligtvis operativa definitioner av färg, men de mappar inte unikt till den subjektiva upplevelsen av färg. För att unikt definiera en färg räcker det inte med 3 siffror (R,G,B) eftersom det förmodar specifika känslighetskurvor, man skulle egentligen behöva beskriva den fullständiga spektrala energidistributionen inom känslighetsområdet för ögat. Det är därför man också brukar prata om "färgäkthet" när det gäller t.ex. belysning. Man kan ju i princip simulera vitt ljus genom att balansera tre våglängder (R,G,B), problemet är att om olika personers tappar ger dem olika vikt så kommer de se olika färgstick i vitheten. Med en kontinuerlig ljusfördelning i spektrumet får man mer "äkta" färg som tolkas på samma vis av olika personer. Därmed halogenlampans (kontinuerligt spektrum) överlägsenhet mot lysröret (linjespektrum) när det kommer till färgäkthet.

Skrivet av FX9:

Om datorer idag, i realtid, kan skala upp 1440 material till 4K så kanske AI får ta över och täcka upp för den brist på zoom vi har

Du underskattar magnituden av problemet. Att skala från 1440p till 2160p är en faktor 1.5. Att skala från Jupiter till den absolut närmaste exoplaneten är, som vi såg ovan, en faktor 20 000.

Av deltascu
Skrivet av medbor:

Det är sant, men tror inte att JWST har en bra sköld att blocka ut stjärnan med.

Jodå, Webb har inbyggda koronografiska masker at blocka stjärnan med, dock inte lika effektivt som en fritt flygande starshade du länkade till. Så inte direkt jordlika planeter i jordlika banor, men ändock större planeter i lite större banor.

Av deltascu
Skrivet av medbor:

Enkelt sagt: spektrum är ungefär det bästa vi kan räkna med även från JWST

Vi kommer nog ganska snart få se bilder på exoplaneter också. Inte närbilder förstås, snarare som en ljuspunkt klart separerad från sin stjärna. Även deras spektra. "Early Release Science"-programmet för detta finns beskrivet både på STScI's hemsida och i en youtube-video med lite knackigt ljud, för de som är intresserade.

Av deltascu
Skrivet av mrqaffe:

Du kan kolla på Becky Smethurst i stället, hon är faktisk rymdexpert på riktigt.

Ja, hon är karismatisk och kan förklara komplicerade saker på ett bra och entusiasmerande vis. Men hon har också en tendens att ibland vara lite för mycket "youtuber" för min smak... t.ex. med "reaktionsvideor" med klart överdrivna reaktioner för dramaturgin. Jag har aldrig förstått attraktionen med det, det har gått lite till överdrift på youtube. Jag har till och med sett att det finns reaktionsvideor på reaktionsvideor (orelaterat till Dr Becky, majoriteten av hennes produktion är ändå seriös).

Ett annat tips är David Kipping's välgjorda youtube-kanal Cool Worlds. Eftersom han är exoplanetforskare är den mer fokuserad på exoplaneter och astrobiologi (Beckys expertis är galaxer och svarta hål), men han har i alla fall ännu inte halkat ned i reaktionsträsket, vad jag sett.

Av deltascu
Skrivet av Kladdpapper:

Vet någon ifall det finns en tavla man kan köpa med denna första bild?

Bilden är fri att använda, ladda ned en av hög kvalité från den officiella hemsidan. Sedan kan du ladda upp den till en av de mängder av tjänster som producerar en tavla utifrån dina önskemål, t.ex.:
https://www.cewe.se
https://myfujifilm.se
https://www.smartphoto.se

Av deltascu
Skrivet av Kladdpapper:

Varför ser det ut som att det är en ring i mitten?

Det är ljus från bakgrundsgalaxer som böjs av gravitationen från framförliggande massansamling (galaxhop), en s.k. gravitationslins. Om massfördelningen vore idealt placerad skulle man se en s.k. Einstein-ring, men oftast ser man istället dessa Einstein-bågar. Ett annat fint exempel är ringen runt SDSSJ0146-0929:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Cosmic_cloni...

Stjärnor och därmed galaxer lyser mest i synligt ljus, men tack vare universums expansion rödförskjuts ljuset ut i infrarött om man observerar avlägsna galaxer från universums ungdom. Därför är JWST bättre lämpad än HST för att studera just dessa väldigt avlägsna galaxer.

Av deltascu
Skrivet av medbor:

Ser ut som den kanske har mer data än ’bara’ JWST? Det finns ju artefakter med 4 komponenter på de ljusare stjärnorna

Bilden är tagen med 6 JWST-filter. Se officiell bildrelease:

https://stsci-opo.org/STScI-01G7NJQCMV4WJZPNQJ6SH0VAVZ.png

Av deltascu

För er som är i Stockholm så bjuder SU och KTH in för visning av de första bilderna med initierade kommentarer / presentationer av svenska James Webb-forskare som kommer finnas tillgängliga för frågor under kvällen. Introduktion av Christer Fuglesang (Sveriges första astronaut och föreståndare för KTH Rymdcenter).

KTH Entré, Drottning Kristinas väg 4, plan 2
12 juli, kl. 17:00-19:30

Av deltascu

Fantastiskt, det finns alltså en förhoppning om att RTX 4000-kort kommer säljas till MSRP i längre än någon minut?

Av deltascu
Skrivet av Pepsin:

Över $100 eller 1300:- per kärna

När jag 2017 köpte första generationens toppmodell 1950X med 16 kärnor kostade den 10,5 kSEK eller 650 kr/kärna. Visst har kärnorna blivit bättre, men trist att prestanda/krona inte uppenbarligen höjts. Lite som när hårddiskarna under många år blev dyrare i samma takt som de blev större.

Av deltascu
Skrivet av Ryssfemma:

Det är helt oumbärligt att bruka en windowslaptop från 2015 med 16 gb ram.

Skrivet av LeonHart:

Oumbärligt?

Ja, alltså, alla måste ha en windows-laptop från 2015 med 16 GB RAM, man klarar sig inte utan. Den är oumbärlig.

Av deltascu

Bevingad slutkläm från @Wasp:

"...dom som tycker att det spelar roll... dom spelar ingen roll."

Bra devis i många sammanhang!

Av deltascu
Skrivet av Squallie:

Man har ju kallat den kompletta lampan för lampa och själva lysande bollen för glödlampan.
Vad kallar man den när det är LED egentligen?
Säger folk "jag måste byta LED-lampan i lampan i köket"?
Eller säger man bara lampan?
"jag måste byta lampan i lampan i vardagsrummet"?
"jag måste byta lampan i golv-lampan i vardagsrummet"?
"köper du ny lampa till sovrummet?", ska man köpa en komplett då eller bara byta ut LEDDEN?

En fördel med LED-lampor är att man nästan aldrig behöver byta dem, så det kanske inte är så stort språkproblem Annars brukar butiker skilja på lampor (dvs armaturen) och ljuskällor (dvs glödlampan, ljusrören, LED, etc).

Av deltascu
Skrivet av Ozzed:

Har inte haft opetstuceg på en hårddisk på 12 år nu. Stackars dem som fortfarande har det.

Prosit!

Skrivet av SCORPIUS:

Vem vare som kasta 1%. VEM VARE???

Är det inte så att oavsett vad frågan gäller så finns det alltid de som röstar motsatt? Jag hade en poll för något år sedan där frågan var typ "Svarar du på undersökningar?" där möjliga svara var "Ja" och "Nej", där en ganska hög andel motsade sig själva genom att svara "Nej".

Av deltascu

Det vore bättre om de iställde frigjorde RAM när/om det behövdes av någon annan. Onödigt att släppa RAM som andå inte används, resulterar bara i en återhämtning av data när man kollar upp fliken igen.

Av deltascu
Skrivet av marcusOCZ:

Hade denna vart med qd oled hade jag sålt njuren.

LCD med mini-LED verkar i praktiken vara ett bra ljusstarkt alternativ till (QD) OLED, och kanske mer lämpat för datorskärmar. Men jag avvaktar nog tills DP2 och högre upplösningar på större skärmar kommer (snart?), är inte så intresserad av just ultra-höga FPS som denna serie fokuserar på.

Av deltascu
Skrivet av anon201296:

En sak jag har funderat på är varför folk vill ha så breda särmar på desktop men höga när det kommer till aptops?

Jag tror du får svaret om du funderar lite djupare över varför det finns så få laptops med ultrabred skärm, medan det finns gott om ultrabreda desktop-skärmar.

För mig har det med storleken på skärmen att göra. För mindre skärmar prioriterar jag vertikal storlek, men när skärmen nått en viss höjd blir det bättre att växa på bredden. På laptops t.ex. med små skärmar skulle jag föredra 5:4 eller 4:3 om det fanns (som de var förr) men 3:2 eller 16:10 är klart bättre än 16:9. Ultrabrett för laptop blir bara löjligt och oanvändbart i de flesta fall.

För desktop är min maxhöjd runt 21" för att bekvämt kunna överblicka skärmen, men jag kan gott tänka mig uppemot 50" på bredden (särskilt om den är ordentligt krökt), vilket ger runt 21:9 i bildförhållande (med 53" diagonal).

För TV skulle jag föredra 2:1 om det fanns, som en bra kompromiss mellan 16:9 och 2,35:1. Många TV-serier spelas numer in i 2:1-format för mer "cineastisk" känsla. För egen del passar det också ergonomiskt bättre med en 2:1-TV än dagens 16:9. Nu finns de inte, men jag hoppas på dessa extra-breda TV när tillverkarna tröttnat på att tävla om antal pixlar etc och vill ha en ny feature att hypa.

Av deltascu

Jag undrar om DP2.0 kommer bli det som tar 8k till datorn? HDMI verkar ju inte så populärt för datorskärmar, så det kanske behövs att DP tar steget upp. 8k finns ju redan till high-end TV-apparater där det är i stort sett meningslöst, men för stora datorskärmar skulle det absolut vara meningsfullt. Jo, några år får vi nog tyvärr vänta.

Av deltascu

Teknikrelaterade idiomatiska uttryck som föråldrats

Här på swecklockers har jag märkt att artikelförfattare gärna svänger sig med idiomatiska uttryck som t.ex. hur plånboksvänlig ett grafikkort är, och då kom jag att tänka på att det egentligen är ett ganska föråldrat uttryck. Jag menar, det är nog extremt få som köper sina grafikkort kontant, så den bokstavliga tjockleken på plånboken är förstås helt irrelevant. Det fick mig att undra vilka andra sådana idiomatiska uttryck som blivit föråldrade eller kommer bli det inom en snar framtid? På rak arm kommer jag på några stycken:

"Passar även en tunn plånbok"

"Att slå en signal". Det gjorde man när telefonerna hade nummerskivor, men det var ju rätt länge sedan nu och min känsla är att uttrycket bara kommer överleva så länge som generationen som använde sådana telefoner finns kvar.

"Att backa bandet" - kanske ersätts med "att gå tillbaka i tiden" eller "börja om"?

När fossila bränslen någon gång i framtiden fasas ut kommer nog uttrycket "Gasen i botten" vara rätt obegripligt.

Sen finns det ju uttryck vars mening ändrats med tiden, som t.ex. "bugg" som från början bokstavligen var insekter som orsakade kortslutningar inuti stordatorer, men senare blivit mer allmänt uttryck för fel/oväntat beteende. Uttrycket har alltså hållit sig relevant trots att ursprungsmeningen inte längre är det.

Finns det några andra teknikrelaterade uttryck som redan föråldrats eller som ni förutspår kommer föråldras inom en nära framtid?