Inlägg

Inlägg som Kevinkingeen har skrivit i forumet
Av Kevinkingeen
Skrivet av Awakeruad:

Gissningsvis sisådär 99.9% av befolkningen.
Och du är inte så anonym som du tror heller. Visst, du kan använda VPN, men din ISP kan fortfarande se vad du håller på med genom att djupinspektera dina paket. Det är den metod t.ex. Kina använder för att hitta användare som försöker kringgå deras censur. Och med tanke på hur otroligt inflytelserik upphovsrättslobbyn är i Sverige kan jag garantera att de kommer att få rätt att tvinga ISP:er att djupinspektera användarnas paket och rapportera folk som streamar filmer.

Detta stämmer inte. Använder du en väl krypterad VPN-tjänst (läs OpenVPN) så kan Deep Packet Inspection bara visa på att det finns trafik som går till VPN-leverantören och inget mer.

Av Kevinkingeen
Skrivet av Crayvey:

Kommer behöva skaffa mig en MacBook PRO så snabbt som möjligt, kommer användas för skolarbete och videoredigering när jag reser. Dock vill jag ha den nya med USB-C men vill inte ha med touch bar då jag vet att det inte kommer vara till super stor nytta för mig samt att det är fett dyrt haha!

Försökt leta efter en MacBook 15 tum rymdgrå utan touchbar men kan inte hitta det nånstans? Eller är jag helt sämst? Kollade på deras sida men verkar vara den med MagSafe laddaren vilket jag inte vill ha då jag föredrar usb-c. Finns det att få tag på ens?

Sitter på en 15" MBP med Touch Bar som används till programmering och studier. Tangentbordet är ganska annorlunda men efter en vecka så är man van så det är inget större problem. Angående själva touch baren så kändes det först bara som en gimmick men har ändå fått användning för den när jag jobbar, kanske inte värt de extra $$$ men det är ju upp till dig själv. Ett tips är att utnyttja Mecenats studentrabatt på 10% och om du eller någon i din närhet har ett företag så kan du köpa det på företaget och slippa momsen

Av Kevinkingeen

Apputveckling i t.ex. Vietnam

Jag undrar vad det skulle kosta att få en app utvecklad av programmerare som arbetar i t.ex. Vietnam och dylikt. Känner till ett antal stora bolag som outsourcar appbyggen till programmerare i Vietnam så var fundersam kring hur mycket man kan spara jämfört med att betala en apputvecklare i Sverige. Appens uppgift är att användaren ska kunna skapa inlägg som pushas ut till andra som sedan kan agera på dessa. Inget jättekomplicerat men inte heller jätteenkelt. Jag behöver inga exakta priser utan är mer ute efter vilket cirkapris det kan tänkas ligga på.

Tack på förhand!

Av Kevinkingeen
Skrivet av Fränkie:

Wow, tack så mycket för alla svar.
Det är lite som jag trodde då.
Har provat göra hemsida med wordpress men det är en del funktioner jag saknar i dessa online webbsites byggare.
Vad jag kommer börja med är då att köpa ett domän och lägga upp en bild där det står "under construction". För detta behvöver jag såklart domänet, min hemsida kommer att innehålla PHP så vad jag bör titta efter är
1. Ett webbhotell som innehåller stöd för php och MYSQL då det finns flera av dessa?
2. Där lägger jag upp/Spara min sida, med HTML kod som innehåller orden eller en bild där det står "under construction"?
vips, så är min absolut första hemsida klar?

Låt oss säga att man kan skriva in sin e-post för att få ett mail när den är uppe och kör. Då kan denna informatoin sparas på MYSQL(jag kan inte och har inte någon vidare aning om vad det är), men den MYSQL filen kan jag komma åt via Java och öppna backend och sortera e-mailarna i bokstavs ordning. Bara för att jag kan det? Sedan programmera vidare så att när websiten är uppe skicka e-mail till dem i det sorterade och sparade programmet?

Är jag ute och cyklar rätt eller har jag cyklat vilse?

Om jag nu cyklat rätt, är det någon som vet ett bra webhotell de har att rekommendera som jag kan cykla vidare till och köpa hyra serverplats med stöd för PHP och spara information i MYSQL?

Du verkar väldigt inställd på Java, om du inte har några speciella skäl för att behöva använda Java så skulle jag satsa på PHP då det du beskriver skulle kunna göras mycket smidigt i PHP.

Av Kevinkingeen

Enligt IDG så skickas det ut kravbrev, kan någon bekräfta detta?
https://www.facebook.com/IDG.se/videos/10154516677136147/

Av Kevinkingeen

Lagring av personuppgifter

Hej!

Jag håller på att utveckla en webbtjänst som kommer användas av skolor och kommer att lagra personuppgifter om skolelever. Måste man ha personligt godkännande från varje elev eller räcker det att skolan ger sitt godkännande?

Av Kevinkingeen
Skrivet av asabla:

Som många andra på denna forumsektion så har jag kört ett flertal servrar i lägenheten, oavsett om det har vart via en raspberry pi, en gammal laptop eller en riktig server. Men på senare tid har jag börjat tröttna på att ha en burk som antingen låter eller inte riktigt har kraft nog att tillse mina behov, detta gjorde att jag tog beslutet om att flytta alla tjänster som kördes till en dedikerad maskin.

Men innan jag kunde börja kolla på alternativ så var jag tvungen att inventera vilka tjänster som användes idag och vilka fler som kan tänkas användas i framtiden.

NAS
Synology DS415 Play
2x WD Red 3TB
2x WD Red 2TB

Server 1
Info: HPE ProLiant ML310e Gen8 v2
Länk: https://www.dustin.se/product/5010795686/proliant-ml310e-gen8-v2
RAM: 8GB
Hårddisk: 1TB systemdisk + 3x WD Red 2TB
OS: Proxmox (Virtuell host)

VM 1
OS: Ubuntu
RAM: 4GB
Hårddisk: 500GB
Tjänster:
- Primär webbserver (nginx)
- Primär gateway till interna nätverket
- VPN
- Plex media server

VM 2
OS: CentOS
RAM: 4GB
Hårddisk: 5TB
Info: Primär Docker host
Tjänster:
- Seedbox
- Owncloud
- Gitlab (+ databas & redis cache)
- Gitlab runners x 3
- Hastebin
- Wordpress
- ZNC (irc bouncer)
- Nginx-gen
- Let's encrypt nginx companion (för att hämta nya cert och förnya)
- Teamspeak
- Databas + phpmyadmin för diverse databaser

---------------------------------------------------------------------------
Detta ger runt 16TB med hårddiskutrymme och ett flertal tjänster som behöver en del arbetsminne för att fungera tillräckligt bra. Även om jag har rätt mycket hårddiskutrymme så använder jag själv endast ~8TB, resten är till för släkt, familj och backups av lite allt möjligt.
---------------------------------------------------------------------------

Så mina preferenser för att kunna flytta allting är:
1. Minst 8gb med ram (gärna mer)
2. Minst 8tb med hårddiskutrymme
3. En processor som klarar av minst tre samtidiga strömmar (för Plex)
4. Gärna ha möjligheten till att kunna installera Proxmox
5. Gärna ha möjligheten till att kunna ha flera statiska ip-adresser till en och samma maskin

Detta innebär att jag mer än gärna har lite mer tillgänglig hårdvara än vad som faktiskt går åt, för att lämna plats åt fler framtida tjänster eller om någon av de befintliga skulle börja dra mer än vanligt (vilket är väl förekommande för Plex samt Owncloud). I och med att jag nu visste vilka tjänster som jag skulle vilja flyttade så var det dags att börja leta fram en HostProvider som uppfyller mina krav.

De tjänster som jag kollade lite snabbt på var:
1. Azure (vart tokdyrt och gav inte alls det jag önskade)
2. Amazon (fanns några alternativ, men ingenting som gav tillräcklig valuta för pengarna)
3. Digital Ocean (var bara att tokglömma när jag är i behov av både mycket hårddiskutrymme samt arbetsminne)
4. FeralHosting (börjar likna någonting, men kändes inte tillräckligt seriöst för att jag skulle våga lägga mina tjänster där)
5. CityNetwork (Deras Openstacklösning, vilket dessvärre inte vart vad jag förväntade mig)
6. Glesys (många bra möjligheter, men började kosta lite väl för vad jag efterfrågade)
7. Online.net (Bra med prestanda och ram för ett vettigt pris, men inte riktigt tillräckligt med diskutrymme för en vettig peng).

Detta gör att Online.net, Feral hosting samt Glesys är de enda alternativen som jag kan tänka mig att nyttja (Glesys på grund av tillförlitligheten och de andra för priset). Oavsett vilken tjänst jag skulle välja så uppfyller ingen utav dem samtliga av mina krav, vilket gör att jag måste hitta en alternativ lösning.

---------------------------------------------------------------------------

I samband med att jag började gräva runt på alla möjliga forum för Plex (i och med att denna tjänst har högst prioritet bland de jag har idag), så ramlade jag över ett inlägg där någon hade satt upp Amazon Cloud Drive (ACD) som en monterad disk som sedan Plex nyttjade. Då Amazon själva påstår att man får obegränsat med utrymme för ynka $60 om året samt att man får en 3 månaders testperiod så bestämde jag mig för att slå till att pröva lokalt här hemma innan jag tar steget till en provider.

Jag följde de steg som denna blogg går igenom och kunde snabbt upptäcka att det fungerade väl över förväntan. Det var inte lika snabbt som att ha sina filmer på en lokal disk, inte häller lika snabbt som att ladda filmerna från en delad mapp ifrån min lokala NAS. Men det var tillräckligt snabbt för att jag inte skall behöva vänta i mer än 20sek innan filmen hoppar igång (allt hänger på cache, upplösning på mediafilen, nuvarande belastning av servern samt hur ACD mår).

I och med att problemet med lagring nu har blivit löst så var det dags att slå till med en maskin som jag kan sätta upp allting på. Efter många om och men så bestämde jag mig för att ta en dedikerad box ifrån online.net (närmare bestämt: Dedibox LT 2016), då de erbjöd bra med hårdvara för en billig peng samt en bra och enkel panel som lät mig installera Proxmox i ett nafs.

---------------------------------------------------------------------------

Resultat:
Så hur slutade allting? Utan att dra ut på inlägget mer så ser min struktur ut så här idag:

Server
Info: Dedibox LT 2016
Hårddisk: 500gb SSD (3x 250gb SSD)
RAM: 32gb DDR4
OS: Proxmox

VM 1 - Plex
Hårddisk: 90gb + ACD (vilket ger rent teoretiskt oändligt med lagring)
RAM: 6gb (med möjlighet till att lägga till mer
CPU: 6kärnor (men kommer nog öka dessa till 8)
OS: Ubuntu 16.04.1 LTS
Tjänster:
- acme.sh (För att hämta certifikat ifrån Let's encrypt)
- Nginx (för att ge en lite snyggare adress när man skall nå plexservern)
- Plex
- ACD med encfs-kryptering (all media är krypterad och kan endast läsas av de maskiner som har encfs.xml)

VM2 - Docker Host
Hårddisk: 320gb
RAM: 20gb
CPU: 8 kärnor
OS: Ubuntu 16.04.1 LTS
Tjänster (docker containrar inräknade):
- Docker
- Nginx-proxy
- Let's encrypt companion (för att hämta nya samt förnya certifikat)
- Nginx-gen (för att generera template-filer för nginx-proxy)
- Gitlab (med tillhörande databas och redis-cache)
- Gitlab Runner x3
- Hastebin
- Wordpress
- Teamspeak
- Owncloud

För den vaksamme så har inte samtliga tjänster blivit överflyttade ännu. ZNC för att jag inte har orkat sätta upp det igen med SSL, samt Seedboxen som jag nu låter ligga på min NAS tillsvidare. Hela denna lösning kostar mig 600kr/månaden + ~600kr/året (för ACD), men att slippa ha allting hemma + att kunna köra backup på verkligen allt jag har idag på NAS:en känns otroligt bra och kommer fortsätta använda denna lösning tills jag känner att online.net inte är rätt för mig längre. Det skall också tilläggas att jag utan några svårigheter kan flytta samtliga maskiner någon annanstans utan några problem, vilket gör att jag varken är låst till online.net eller kravet på Proxmox.

Så vad tycker folket? Skulle ni ha satt upp allting annorlunda? Har ni planer på att göra någonting liknande? Hur som helst så kan jag rekommendera ACD starkt! Man har inte alltid den bästa läshastigheten, men med tanke på hur enkelt det är att sätta upp (till och med när kryptering nyttjas på innehållet) samt att du inte har någon gräns på dina filer (mer än att filerna inte får vara större än 50gb).

EDIT: Mitt inlägg vart en aning osammanhängande och smått fattig på mer djupgående information, men kände att jag bara var tvungen att skriva av mig. Så om det är någon som har frågor om hur allting faktiskt är uppsatt så är det bara fråga på

Funderar på att använda City Cloud till ett projekt jag jobbar med så skulle gärna vilja veta varför den inte levde upp till dina förväntningar?

Av Kevinkingeen

Jag kör på Semantic UI för de flesta av mina projekt, riktigt snygg design och många UI-element.

Av Kevinkingeen

Det funkade efter att ha bytt skrivarens IP-adress till en statisk men såklart så ska skrivaren paja helt, blir väl garantiärende nu :'(

Av Kevinkingeen
Skrivet av mrqaffe:

Ja troligen är det adresseringsproblem av nån sort i lanet det vettigaste är att ställa om dhcpservern så du lämnar tex 10 adresser där den inte jobbar och dessa använder du för saker som inte ska flyttasm sedan det du dessa saker ett korrekt statiskt ip.

Menar du att jag ger skrivaren en statisk IP som inte ingår i DHCP-poolen?

Av Kevinkingeen
Skrivet av SleepstreameR:

Kollat om skrivaren har en adminsida som ligger på samma ip?

Nej, skrivarens adminsida ligger på 192.168.1.53 så det är inte problemet

Av Kevinkingeen

Udda router-skrivar problem

Hejsan!

Jag har stött på ett ganska unikt problem och skulle behöva lite hjälp med hur jag ska lösa detta. Det är så att jag har en router (Asus RT-N56UB1) och bakom denna ett par datorer men även en nätverksskrivare (Samsung CLX-6260FW) och om jag startar routern utan att skrivaren är inkopplad så funkar allt som det ska men när jag kopplar in skrivaren på nätverket så går det inte att komma in på adminpanelen (192.168.1.1) utan det laddar bara oändligt länge. För att kunna komma in i adminpanelen igen måste man starta om routern utan att skrivaren är inkopplad. Det räcker alltså inte med att koppla bort skrivaren utan du måste även starta om routern för att det ska fungera. Jag skulle uppskatta om någon hade en möjlig lösning på detta problem så att jag kan använda adminpanelen även om skrivaren är inkopplad

Av Kevinkingeen
Skrivet av anon81912:

De jag känner som jobbar med det har samtliga utbildat sig till data/elektro ingenjörer och med tiden bytt roll till mer management.

Menar du då att de inte läste några speciella kurser inom management men ändå satte in sig i rollen?

Av Kevinkingeen

Vill förtydliga att jag funderar på att läsa kurser utanför programmet, inte en hel bachelor till

Sen så undrar jag om det är relevant att läsa en kurs inom juridik för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden?

Av Kevinkingeen
Skrivet av Dakkie:

Jag tror du utan problem kan ta lite ekonomi eller management-kurser vid sidan om studier med datateknik då datateknik inte är den tyngsta utbildningen man kan ta. Med det så bör du vara attraktiv för projektledarroller och dylikt. Sedan måste jag fråga, vad är det som är så viktigt med att vara chef? Att tjäna pengar? Frågar du mig så är det viktigare att ha ett jobb man tycker om och har roligt på. Hade ALDRIG velat utbilda mig i 5 år+ för att sedan inte få jobba med det jag är utbildad inom.

Det är såklart kul att tjäna pengar men min största motivation till att vilja ha en chefsroll är för att jag är intresserad av både datateknik och management så att kunna kombinera dessa och till exempel leda en grupp utvecklare mot gemensamma mål hade varit det häftigaste jobbet för mig

Av Kevinkingeen
Skrivet av anon81912:

Det finns även på LTH och LiTH.

Angående privatlivet så anser jag att du har helt fel. Jag känner då ingen som kände brist på privatliv utan istället hade mycket gott om tid för privatliv, skämt och skoj. Personligen spenderade jag absolut inte heltid på studierna (och det gjorde inte många andra heller). Dessutom har man väldigt mycket ledigt.

OT: Jag hade väl rekommenderat kurser inom projektledning och annat (som dessutom erbjuds inom många av utbildningarna). På LTH erbjuds dessutom en inriktning för de som vill bli projektledare / chefer i framtiden.

@Kevinkingeen kul att du skall börja och lycka till! Var ska du läsa?

Tack! Ska läsa på LTH i Lund fast först nästa år, har ett år kvar av gymnasiet

Skrivet av Helllodar:

Finns det ingen Mastersprogram som har ekonomi eller projektledning? Jag tycker det är onödigt att skaffa 2st bachelor examen, flesta framgångsrika CEOs som nu har gått högskolan pluggar oftast civ.ing programmet med ekonomi som master om inte dubbla masters).

Civilingenjörsutbildningen är en kombinerad bachelor och master om jag har förstått det rätt och då kan du inte läsa vilken master som helst inom civilingenjörsutbildningen. Man kan ju läsa en andra master efter man är klar vilken jag möjligtvis kommer göra men är inte säker på om det är det bästa sättet att lägga upp det på.

Av Kevinkingeen

Civilingenjör datateknik

Hej!

Jag ska börja läsa till Civilingenjör inom datateknik och skulle vilja ha råd om vad som är det mest lämpliga att läsa parallellt med civilingenjörsutbildningen för att uppnå en chefsposition i min framtida karriär?

Av Kevinkingeen

Fackklubbsordförande

Hej! Kan någon ge mig råd på hur man kan få en ordförande i fackklubben att bli av med sin roll som ordförande?

Av Kevinkingeen

Hej! Jag har stött på ett problem i Fysik 1 som lyder följande:

Ett glas med 240 g vatten har temperaturen 15°C, två isbitar med temperaturen -10°C läggs ned i glaset. En isbit väger 12 g. Beräkna sluttemperaturen för blandningen när isen har smält. Anta att inget energiutbyte sker med omgivningen.

Jag skulle uppskatta hjälp med hur man kan lösa uppgiften.

Av Kevinkingeen

Billig pizza i Malmö

Hej! Jag bor i Malmö och söker efter ett billigt men acceptabelt ställe att käka pizza på. Med billigt tänker jag kring 55 kr för en Capricciosa. Ska helst ligga centralt men är inte ett krav.

Tack på förhand