Inlägg

Inlägg som zaibuf har skrivit i forumet
Av zaibuf
Skrivet av snajk:

Sanningen är väl att programmeringsspråk på detta sätt är overkill om man ska "göra en hemsida" idag. Det finns massvis av olika produkter eller plattformar där man kan göra en snygg och modern sida som inte ser generisk ut med ganska mycket funktionalitet utan att behöva gå särskilt djupt med (eller ens röra) programmeringen liksom, som Wordpress exempelvis, eller Squarespace.

Att bygga (mer eller mindre) allt från grunden kan absolut vara bra från ett personligt perspektiv, för att lära sig eller få vana eller så, men programmering handlar ju om att effektivisera och således lär man ha svårt att hitta någon som betalar en för att bygga något eget när det finns hur många alternativ som helst som redan är typ färdiga liksom.

Ja, de färdiga duger till mindre sidor eller personliga bloggar. Men kan du inte koda så blir du låst att välja någon av de färdiga mallarna och som bäst kanske du kan ändra lite färg eller font.

Har du en pizzeria och behöver en sida så lär du ta något gratis och det kommer se OK ut. Men om är H&M kommer du inte köra en gratis Wordpress template för din e-handel.

Av zaibuf
Skrivet av PlogarN97:

Ja. Vill man leva sämre när det är dags för pension så är amortering the way to go

Beror ju på vad räntan ligger på. Nu har vi haft lågt så länge att det knappt är värt det. Men skulle räntan gå upp rejält hade det varit mer värt att amortera.
Sedan får man bättre avtal med en lägre belåning.
Nu har vi amorteringskrav ner till 70% och jag kan väl hålla med om att det är onödigt att betala av hela lånet istället för att investera på annat håll, men man bör ändå amortera av till vad man själv anser är en rimlig belåningsgrad.

Nackdelen är väl att pengarna är låst i bostaden tills du säljer.

Av zaibuf

Personligen skulle jag undvika distans och java. Annars kan jag rekommendera Nackadmin, aldrig hört talas om den andra skolan. Läs på lite vilka företag som sitter i ledningsgruppen för respektive utbildning, det är störst chans att få LIA hos dessa. Bra att ha koll på vilka företag som samarbetar med skolan. Om du läser på distans så vill du gärna ha lite företag som finns på din ort då praktiken brukar vara en stor del av utbildningen.

Men det spelar nog ingen större roll, du kommer behöva mycket självdisciplin vilken YH du än läser. Ännu mer om du väljer distans. Något att tänka på är att det brukar vara mycket grupparbeten, kan vara jobbigt att ha sånt på distans när alla är nya. Jag hade rekommenderat att gå utbildning på plats, två år på enbart distans kan bli rätt mäktigt.

Av zaibuf
Skrivet av Mindfighter:

Mer intressant att så få skulle spara på digitala tjänster, det är första kategorin jag personligen skulle ge mig på, minska antalet streamingtjänster.

Det är en sån liten summa och som man använder flitigt. Vet inte om jag skulle orka va utan Spotify eller Netflix, speciellt med tanke på att vi inte har vanlig TV utan använder bara streaming. Hatar vanlig TV pga all reklam.

Däremot hämtmat för 4-500 i veckan kan man ju klara sig utan. Har dock blivit lite av en familjetradition på lördagar, man måste ju få leva också.

Av zaibuf

Hej, tack för så många svar! Ska försöka sammaställa i ett inlägg så att det inte blir så spammigt

Skrivet av jonasc:

Bara du kan ju säga hur mycket du värderar dom mjuka grejerna, som sammanhållning och arbetsuppgifter och trygghet dag till dag och sånt, såklart.
Men om du ändå tänker dig att du ska fortsätta jobba för dina pengar under överskådlig framtid snarare än att bygga en egen produkt så skulle jag rekommendera att sikta på att bli egenkonsult, men på några års horisont.

Kliv på ett konsultbolag nu och tugga i dig skiten det innebär, men gör det med siktet på din egen firma i bakhuvudet.
Till skillnad från dina kollegor, försök lära dig så mycket som möjligt om säljet och marknadsföringen och kunderna. Kunderna är ju aldrig dom du faktiskt får jobba med, utan dom som köper in dig.
Knyt så många kontakter du kan med projektledare och chefer, mer än dom andra utvecklarna.
Gör några jobb vid sidan av kanske, om du har energin,

Sen om kanske 3-5 år när du känner dig varm i kläderna och du har säkrat ett kontrakt på 6-12 måndader, säg upp dig och gå egen.
Du kanske kan få en bra lön som konsult, men som egenkonsult kan du få mer + friheten att bolla med skatten och din arbetstid mycket mer. Du kan också spara cash i bolaget och använda sen när du behöver ett ledigt år för att bygga Spotify för fågelljud eller Uber för katter.

Tre år är för kort tid för att vara riktigt användbar tycker jag. Då månste man lliksom komma in i ett ganska stort sammanhang där man har stöd, men dom knäcken kan vara trixiga att få själv utan ett konsultbolag eller en konsultmäklare, men dom jävlarna tar fan för bra betalt alltså.

Jag känner ingen längtan efter att bli egenkonsult. Som person är jag introvert, även om andra säger att de inte upplever det. Sociala sammanhang tar mycket energi från mig.

Skrivet av nickhe:

Asså konsultbolag varierar ju helt och hållet beroende på ställen. Vissa ligger vikten att du ska fakturera och bara grinda, andra får du helt välja själv. Du är liksom deras största resurs, såklart de värdersätter att du är nöjd.

Sen finns det alltid stora bolag som CGI, Capgemini,Evry, AFRY, Sopra steria etc där man mer är ett namn på ett papper. Men detta varierar även kontor och kontor

Jag kan jämnföra mot där jag jobbar mot dina punkter.

  • Du styr själv hur mycket du vill jobba och fakturera, vi har fast + en rörlig del.

  • Du väljer själv dina uppdrag och blir alltid tillfrågad om det är ett uppdrag man vill ha

  • Inte direkt, du är där för att hjälpa kunden. Jobbar 4 dagar i veckan och 6 timmar om dagen så får man avtala det med kunden som de vet om det

  • Supertight gemenskap med kunderna och internt

  • Beror på om du har en rörligdel eller inte, de flesta större konsultbolag har helt fast lön

  • Beror på bolaget

  • Beror på din relation med kunden, jag blir alltid bjuden på kund event (nästan dit tvingad också).Men jag ser till att ha en nära relation med mina kunder

  • Jobbar hos någon kund men får inte vara med på något event hos kunden, så man känner sig utanför.

  • Det du tar fram hos kund kan du fortsätta förvalta och vidareutveckla beroende på kontrakt etc, samma gäller interna grejer, tar du fram en produkt så kan du självklart ha den som din bebis

Givetvis, har du någon erfarenhet om det finns fördel att jobba på ett stort konsultbolag jämfört med ett mindre eller tvärtom?

Skrivet av Aktsu:

Nu jobbar jag inte inom strikt IT utan mer beräkning/analys men en relativt stor del av min roll handlar om (direkt eller indirekt) arkitektur eller utveckling i diverse lösningar/språk. Personligen föredrar jag konsultbolag alla dagar i veckan, bäst är väl eget bolag om man vill ta den extra tiden för försäljning/nätverkande men i andra hand anställd på konsultbolag.

Tycker faktiskt inte att några av punkterna du radar upp stämmer för de konsultbolag jag har haft kontakt med (både som beställare, kandidat eller anställd), detta givet att man är duktig på det man gör vilket för mig är det viktigaste för att trivas inom konsultbranschen då det bestämmer så mycket. Är man inte duktig så kan det vara svårt att få uppdrag och då kan "piskan" komma fram där det både kontrolleras mer vad man lägger tid på och man får liten möjlighet att välja bort uppdrag. Men är du duktig så kommer konsultbolagen göra allt för att du skall vara nöjd och stanna kvar, det innefattar inte bara monetär ersättning utan saker som frihet och annat.

Personligen sköter jag allt med mina kunder och bestämmer priserna samt sättet jag fakturerar på själv, min arbetsgivare bryr sig inte när, var eller hur jag arbetar så länge de ser att fakturorna registreras och kunderna är nöjda så jag kan styra mina dagar helt själv. Har tagit fram flera saker som är som en produkt som kunder återkommer och köper varje år vilket gör att det skalar väldigt bra vad gäller tidsåtgång, jag investerar mer tid i början och får tillbaka den senare. Jag kan säga att för egen del kommer jag aldrig återgå till produktbolag igen.

Kul att punkterna inte stämmer. Det är som sagt bara intryck jag har fått. Dels för jag själv var på ett konsultbolag under sex månder, men även från tidigare kollegor som gått från konsultbolag till att jobba inhouse. De var trötta på att "flänga mellan uppdrag".

Skrivet av KAD:

Man är en arbetsmyra i mängden med stort fokus på att fakturera timmar eller riskera att uppsagd.
Ja, man ska se till att man inte sitter på bänken. Men vem som har det formella ansvaret för att enskild konsult har uppdrag varierar stort. Det är också stor skillnad mellan företag hur de hanterar nergångar, det är mycket en kulturfråga. Min upplevelse är att arbetsmyran i allmänhet har extremt mycket frihet under ansvar.

Man tvingas gå på arbetsintervjuer och hoppa mellan kontrakt där man kan bli placerad på saker ingen annan utvecklare vill göra.
Jag har aldrig varit på en enda konsultintervju de senaste 15 åren. Men visst förekommer det. Om man jobbar på rätt bolag är det också lätt att hoppa av uppdrag, den möjligheten finns inte på samma sätt på ett produktbolag.

Man blir låst till att anpassa sig till kunden och kundens arbetsregler.
Till viss del. När man väl skaffat sig ett bra rykte hos arbetsgivaren och arbetsgivaren är vettig så kommer dina chefer att vara på din sida. Och då är det tvärtom möjligt att skapa sina egna regler hos kunden, speciellt om man råkar ha rätt i att ens eget sätt är det rätta och kan argumentera för det. Och om det skär sig totalt är det ingen katastrof att helt enkelt göra en rokad och byta ut konsulten.

Sämre gemenskap med företaget och kollegor då alla arbetar hos olika kunder.
Till viss del, men även det omvända. Hos ett bra konsultföretag (där inte alla jobbar på distans) så har du både en stark gemenskap hos arbetsgivaren och dessutom får du vara med på alla sociala aktiviteter hos kunden, givet att kunden är vettig.

Lönen kan variera beroende på om man har uppdrag eller inte (skiljer sig mellan företag).
Har man rykte om sig att alltid leverera och alltid vara aktiv i att hålla en bra relation med de kunder du redan är på så kommer det antagligen inte vara ett stort problem.

Kollektivavtal saknas i många fall (på gott och ont).
Japp.

Jobbar hos någon kund men får inte vara med på något event hos kunden, så man känner sig utanför.
Det händer. Då säger man åt sin chef att man vill byta kund, om man bryr sig tillräckligt mycket. Eller så skiter man i det och går på AW hos arbetsgivaren i stället.

Jobbar bara med att leverera, sen hoppas man på nästa projekt. D.v.s. man får aldrig ta hand om skiten man byggde. Detta gör också att man bara bryr sig om att få saker att fungera, inte bygga förvaltningsbart. (Detta har jag själv upplevt från konsulter vi haft hos oss).

Det varierar. Själv brukar jag manövrera så att jag får vara kvar ett halvår till ett år efter sista stora go-live så att jag får chansen att lära mig hur det jag byggde fungerar i praktiken. Eftersom förvaltning är trist så drar jag sedan vidare. Att folk inte bryr sig och inte orkar tänka långsiktigt är ett stort problem, ja - men det behöver inte betyda att du gör det. Om du dessutom gillar att jobba med förvaltning så kommer alla tycka om dig, eftersom ingen annan tycker det är kul.

Konsultprojekt är sällan insålda med en budget lagd för att bygga lättförvaltat, utan oftast har man en alldeles för tight deadline och fokus på helt andra saker. Långsiktig kvalitet är helt enkelt inte något som tilltalar konsultköpare att betala för, det är något folk som bryr sig måste trolla med knäna för att det ska uppstå. Och ingen kommer tacka dig om du gör det - och om du misslyckas är det mycket riktigt bara att byta kund och slippa ta i skiten...

Alla konsulter som har varit med ett tag har gjort några uppdrag där man får gå in och städa efter den förra konsultbyrån. Rätt eller fel så har kunden inte dragit slutsatsen att det är konsulter i allmänhet det är fel på.

Är intresserad av att höra de som gått från produktbolag till konsultrollen eller tvärtom och hur ni upplevde skillnaden och vart ni har trivts bäst.
Jag är fel person att svara på detta

Intressant, tack för svaret. Angående att förvaltning är tråkigt håller jag inte med om. Det beror väl på hur man definerar förvaltning, produkten jag arbetar på är inte alls den samma som byggdes för 1 år sedan, det är något konsulterna inte får vara med på. De får heller inte vara med och hantera problem med t.ex. skalbarheten då man behöver sitta och optimera delar av koden. Det är givetvis roligt att bygga nytt, men jag tror inte jag skulle tycka om att bara sitta och bygga nytt hela tiden.
Det är ju först när man gått live och får in kunder som man kan börja iterera på riktigt med verklig feedback.

Skrivet av nickhe:

Sen något som glöms att nämnas är att man oftast tjänar mycket bättre som konsult. De flesta produktionsbolag kan erbjuda 60-65% av vad jag tjänar i dagsläget

Svårt i Sverige då alla rekryterare är tysta om löner och inget står i annonser jämfört med t.ex USA. De flesta säger att de erbjuder marknadslön och där ligger jag redan, om man utgår från t.ex. Unionen. Jag tvivlar starkt på att jag skulle gå upp 15-20 tusen på att byta till ett konsultbolag. Tyvärr måste man lägga otroligt mycket tid på intervjuer innan man ens kommer till diskussioner om lön.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Min bild är att det finns väldigt få produktbolag i sverige? Om vi tar de stora Microsoft, Apple, Adobe etc, så har de nog få utvecklare i sverige och om de finns så är de nog grymma. Sedan finns det mindre där utvecklaren ofta blir en av "produktägarna".

Konsult i olika former så finns det lite olika namn. Ett vanligt arbete är t.ex man jobbar på ett webutvecklingsföretag, detta företag kan såklart äga några produkter, men en väldigt stor del handlar om att jobba emot kunder. Ibland bygga en lösning från grunden, ibland lägga till funktion i ett befintligt, ibland uppgradera ett befintligt etc. Och man kan ha ett drös såna kunder samtidigt.

Min bild (som säkert är skev) är att det jag beskriv ovanför väl är det vanligaste systemutvecklarjobbet i sverige? Och jag vet inte vad de kallar sig. Där de som utmärker sig kanske kan hoppa på en produktutveckling.

Angående regler på det jobb jag skrev exakt samma som ett vanligt jobb. Det är ju också likt ett vanligt jobb, de flesta snickare, bilmekaniker, rörmockare you name it jobbar på samma sätt med olika kunder.

De företag jag beskriv anlitar ibland konsulter som gör åt dem exakt samma arbetsuppgifter och brukar få vara med på samma aktiviteter. Det enda som skiljer är att företaget hyr personen från ett annat företag. Och exakt samma fenomen finns bland t.ex snickare.

*edit*
De jobb jag beskrev ovanför:
Man är en arbetsmyra i mängden med stort fokus på att fakturera timmar eller riskera att uppsagd.
Jepp, för min del ett jävla gnällande om jag ej har 100% fakturering, det finns inte många ursäkter till under denna grad. Inte ens obligatoriska interna månadsmöten inom företaget är en ursäkt för att ej debattera kunder minst 8h per dag.

Man tvingas gå på arbetsintervjuer och hoppa mellan kontrakt där man kan bli placerad på saker ingen annan utvecklare vill göra.
Det brukar vara säljarens ansvar med intervjuer, kund vet ofta inte om vilken utvecklaren är. Det finns såklart undantag.

Man blir låst till att anpassa sig till kunden och kundens arbetsregler.
Kunden har alltid rätt. Men många gånger är hur man jobbar fritt, dock inte resultatet.

Sämre gemenskap med företaget och kollegor då alla arbetar hos olika kunder.
Det blir grupperingar i företaget beroende på vilka kunder man har. Jag själv ser inget direkt problem med detta. Bättre väldigt bra kontakt med mindre än vad emot många.

Lönen kan variera beroende på om man har uppdrag eller inte (skiljer sig mellan företag).
Man får sparken om man ej har uppdrag en länge period, vad som är en längre period kan diskuteras. Men efter en vecka är det inte roligt.

Kollektivavtal saknas i många fall (på gott och ont).
Inte på de jobb jag beskriv

Jobbar hos någon kund men får inte vara med på något event hos kunden, så man känner sig utanför.
Beror på kund. Samtidigt så även om man hade fått orkar de flesta inte av mindre aktiviteter. Jag själv har dock fått varit med på större saker.

Jobbar bara med att leverera, sen hoppas man på nästa projekt. D.v.s. man får aldrig ta hand om skiten man byggde. Detta gör också att man bara bryr sig om att få saker att fungera, inte bygga förvaltningsbart. (Detta har jag själv upplevt från konsulter vi haft hos oss).
Det finns ett klipp från macken som jag ej hittar nu. Men Roy beskrev hur bra han lagade bilar. Och det var att alla som hade servat bilen hos honom, aldrig någonsin hade kommit tillbaka och behövt haft en ny service.
Lite är det så med de jobb jag beskrev, sköter man sig kommer man tillbaka. Men det är begränsat vad man får göra. Man måste i mitt fall ha 100% fakteringsbarhet, vill kund ej betala för detta så blir det ej gjort.

*edit*
Att få sparken om man inte har någon fakteringsbar tid kan låtas tufft. Men ofta har man en drös kunder med olika jobb som ligger i en buffert så man har 1-2 månaders arbetstid i en kö.
*edit2*
Självklart kan juniorer ha lägre faktueringsgrad än 100%, men man ska väldigt snabbt dit. Och olika omständigheter påverkar, men oftast om man kan något så finns det hur mycket jobb som helst att bara haka på, bara säga att man har ont om jobb och folk börjar rycka i en.

Sedan 100% fakteringsbarhet är intetsägande utan att veta timpriset, är timpriset under ca 1100kr/h så underpresterar man. Så fastprisprojekt är egentligen superlätt att ha 100% faktueringsbar tid, bara att projektledaren ryter ifrån när man börjar närma sig den skattade tiden.

Beror väl på hur man definerar produktbolag. Nu tänkte jag tech-avdelningen hos t.ex. SJ, SF, Tradera, Prisjakt, H&M, Avanza, Skandia, Försvarsmakten eller diverse inom sjukvård etc. Du får jobba med externa och interna system som företagen äger. Ofta tas konsulter in tillfälligt för att förstärka men de har många anställda utvecklare också.

Av zaibuf

IT, konsult vs produktbolag

Hej!

Jag har nu jobbat i tre år som systemutvecklare och börjat öppna dörrarna för att se vad som mer finns på arbetsmarknaden.
Främsta orsaken är att det känns som jag lärt mig allt som går på nuvarande arbetsplatsen och jag vill fortsätta utvecklas, även om jag trivs och har bra förmåner.
Man blir flitigt uppvakad på LinkedIn, men det är många konsultbolag. Så jag tänkte höra lite hur det är att jobba på konsultbolag.

Här är min syn på konsultbolag, som är rätt negativ:

  • Man är en arbetsmyra i mängden med stort fokus på att fakturera timmar eller riskera att uppsagd.

  • Man tvingas gå på arbetsintervjuer och hoppa mellan kontrakt där man kan bli placerad på saker ingen annan utvecklare vill göra.

  • Man blir låst till att anpassa sig till kunden och kundens arbetsregler.

  • Sämre gemenskap med företaget och kollegor då alla arbetar hos olika kunder.

  • Lönen kan variera beroende på om man har uppdrag eller inte (skiljer sig mellan företag).

  • Kollektivavtal saknas i många fall (på gott och ont).

  • Jobbar hos någon kund men får inte vara med på något event hos kunden, så man känner sig utanför.

  • Jobbar bara med att leverera, sen hoppas man på nästa projekt. D.v.s. man får aldrig ta hand om skiten man byggde. Detta gör också att man bara bryr sig om att få saker att fungera, inte bygga förvaltningsbart. (Detta har jag själv upplevt från konsulter vi haft hos oss).

Är intresserad av att höra de som gått från produktbolag till konsultrollen eller tvärtom och hur ni upplevde skillnaden och vart ni har trivts bäst.

Av zaibuf

Jag läste Webbutvecklare .NET på Nackademin för några år sedan, tyckte det var en bra utbildning då.
Idag jobbar jag som systemutvecklare med störst fokus på backend men sitter ibland med lite React eller Blazor också. Har inte rört något CMS alls sedan examen, utan jobbar nästan uteslutande med olika affärssystem.

Skulle säga att .NET utbildningarna ger en bredare grund och tidig förståelse för programmering. Du kommer även få prova på en hel del frontend under utbildningen. Sen rekommenderar jag dig att välja en LIA där du får fokusera på den del av stacken du tycker är roligast.

Av zaibuf

Kan rekommendera Nackadmin, gick själv där och tyckte det var bra lärare och seriös skola. Men det kan ju ändras då många lärare är konsulter.

Av zaibuf
Skrivet av joakim99:

Om inte din ISP erbjuder statisk IP som tjänst så känns det som om den enklaste lösningen borde vara att du kopplar upp dig via VPN till företaget du jobbar på och går ut på nätet den vägen.

Oavsett så bör väl din arbetsgivare säkerställa att du kan jobba hemifrån om det är överenskommet att du skall jobba hemifrån?

Ja, man kan tycka det men tyvärr är deras VPN enbart för att komma åt on-prem och inte cloud. Det VPNt ändrar heller inte min IP.
Innan covid så fanns det inte behovet, så de har nog bara hamnat efter att helt plötsligt vill alla fortfarande arbeta remote.
Att jobba hemma är bara en förmån, fungerar det inte så får finns det ett kontor att sitta på också. Så detta är en work-around från min sida.

Jag köpte OpenVPN som hade servrar i Stockholm med dedikerad IP, så jag testar köra såhär. Tack för hjälpen alla

Av zaibuf
Skrivet av joakim99:

Vad använder du din VPN till?

För att koppla upp mig mot en server med dedicated IP då mina privata är dynamisk och ändras rätt frekvent.

Av zaibuf
Skrivet av joakim99:

Fast om du behöver statisk IP för ditt jobb så är det väl inte några problem att skaffa ett företagsabbonemang? Vilket syfte fyller din nuvarande VPN-lösning?

Skrivet av GLaDER:

Det måste ju finnas företagsabonnemang för EXAKT den här anledningen?

Vet inte hur det fungerar, behöver företaget stå på min privata ISP då? Tror inte de vill betala mitt fiber, men jag kan kolla upp det. Jag är inte egenkonsult, hade jag haft eget företag så hade det nog varit möjligt. Företaget betalar däremot för min VPN.

Skrivet av zyberzero:

OVPN finns i Sverige (säger dem...) och erbjuder en statisk IP för 30 pengar/månden - https://www.ovpn.com/en/features/public-ipv4

Tack ska kolla upp det!

Skrivet av Haptic:

de flesta ISP'er kör dynamisk ip mot privatkunder, men så länge routern är online och förnyar leaset (som brukar vara på 24-timmar) så behåller man samma ip i princip all oändlighet.
när jag satt på comhem så fick jag en ny ip en gång per år. på bahnhof har jag haft samma sedan 2019.

Där jag bodde förut hade jag Telia och då hade jag statisk, så jag hade aldrig detta problem. Jag arbetade remote i två år utan att behöva VPN eller mecka med brandväggar. I den här bostaden så ändras min IP nästan dagligen, så det är ett stort problem att jobba utan VPN. Jag har fiber via OpenInfra och Internetbolaget, använder inte routern för arbetsdatorn utan går via ethernet.

Av zaibuf

VPN med statisk IP i Sverige (eller norden) ?

Hej!

Jag har dynamisk IP hemma och min ISP ger endast statisk IP till företagskunder. På grund av mitt arbete så behöver jag statisk IP, just för att inte behöva hålla på mecka med brandväggar hos olika leverantörer varje gång min IP byts.
Just nu använder jag NordVPN men noden jag kopplar mig mot ligger i England, så min latency går upp från 3-4ms till 40-60 samt halveras i princip min hastighet (har 1000Mbit/s).
Detta resulterar i att jag får stänga av min VPN då jag ska ha möten på Teams för annars laggar allt. Men då jag ska arbeta så behöver jag slå på min VPN. Jag tycker detta är lite hackigt även om det funkar.

Vet någon om det finns en VPN provider som erbjuder statisk IP närmre norden så man kan få ut mer hastighet?

Av zaibuf
Skrivet av Cranzle:

Jag har fantastisk engelska om jag får säga så själv, inga konstigheter där. Jag har däremot väldigt dålig koll på engelskan kring vissa delar inom matematik då vi alltid använde svenska böcker såklart och jag aldrig använt något av det på engelska.

Okej mer eller mindre repetition från högstadiet då. Sånt har jag hyfsad koll på ännu så det borde vara rätt lätt att träna upp igen. Jag kör på det och hoppas på det bästa, jag kommer få alla rätt på webbutveckling delen och har även max poäng från tidigare betyg så det ska nog gå!

Snarare repetition från gymnasiet. Förvänta dig algebra, statistik, ekvationer och generell problemlösning.
Kan skilja sig från skola till skola.

Edit: Såg nu att OP är från 2020, någon nöt som bumpat en död tråd. Låter ändå mitt svar stå kvar då det kanske kan hjälpa någon.

Av zaibuf

Lite intressant historik du har. Du har trådar tillbaka till 2005 angående bl.a. C# och SQL. Gemensamt så gör du en dåligt formulerad fråga, sen svarar du aldrig mer i trådarna. Så ingen vet om de löste ditt problem och personerna som svarade fick aldrig ett tack för hjälpen.

Men om du samtidigt suttit med C# i 17 år så bör du väl ha koll på hur en dictionary och null fungerar? Om inte så hoppas jag verkligen du lärt dig använda debuggern. Annars hade jag nog valt att studera något annat vid det här laget.

Av zaibuf

Man har ju smått tappat suget med tanke på hur Diablo Immortal är. Har helt tappat förtroendet för Blizzard.

Av zaibuf
Skrivet av Dinkefing:

Helt sjuka utgifter! Fattar inte hur vissa kan lägga ut så mycket pengar på ingenting. Bra att köpa second hand men resten.

Är väl inget speciellt?

Edit: Ser nu att det eskalerat helt sen jag initialt gjorde mitt svar och tänker utöka det.
Vår största utgift är boende (ränta & amortering), vi har en hög belåningsgrad för ett radhus i Stockholm. Vi valde till och med att låsa räntan på 5 år, vi gjorde detta innan allt höjdes vilket nu i efterhand känns skönt. Amortering anser jag ändå är att spara pengar och efter dessa 5 år är vi under gränsen för amorteringskravet.

Utöver boendekostnaden tycker jag inget sticker ut. Då vi bodde i en hyreslägenhet (2a) så betalade vi 11 000/mån för ett förstahandskontrakt i Stockholm, där kan man snacka att kasta pengar i sjön.

Vi har två barn, 5000kr i månaden på aktiviteter anser jag inte är orimligt. Barnen har dans och fotbollsträning som kostar, en dag i veckan äter vi tillsammans ute, ibland blir det bio eller en heldag på leklandet och ibland behöver vi köpa nåt från IKEA.

Visst kan vi avsluta alla streamingtjänster så vi kan spara 400kr i månaden. Hemlarmet kanske inte behövs, men känns ändå skönt. Gymkorten kanske inte behövs, kan väl göra armhävningar hemma. Försäkringar kanske är överskattat, men om någon dör så är det inte fel med livsförsäkringen. Vi äger ingen bil, utan vi cyklar eller åker kommunalt då vi ska göra något. Jag jobbar helt hemifrån så vi har bara ett SL-kort.

Ända sättet jag ser att vi drastiskt skulle kunna spara in pengar vore att flytta ut till landet i en mindre stad, men där vill vi inte bo. Med tanke på att vi ligger i snitt 25,000 plus per månad som vi kan spara ser jag ingen anledning att leva på knäckebröd och vatten för att kunna spara ytterliggare 5000.

Är gärna nyfiken på vad du anser är rimliga kostnader och kom med förslag som inte handlar om att flytta till en stad med 100 invånare.

Av zaibuf
Skrivet av PyzzeN:

Sen in i tråden men .Net i front och backend funkar galant. Nu ännu änklare med .Net Maui där du slipper allt som har med javascript att göra

https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/maui/what-is-maui

Dock begränsat till native och desktop apps. För webben kommer du inte undan JavaScript om du behöver tillgång till DOM, men du kan i stora delar skriva det i t.ex. Blazor men det är fortfarande lite omoget och har en del brister jämfört med SPA i JavaScript.

Av zaibuf
Skrivet av Sidde:

Du får det att låta som att .Net är stort på webben.

https://w3techs.com/technologies/overview/web_server
ca 6% av servrarna kör alltså IIS. Den i princip enda webbservern som kör .NET-grejer.
Och skulle jag gissa så är det mesta av detta legacy-grejer tyvärr.

Jag förstår att om man redan sitter i Microsofts värld är det tryggt och smidigt med .net.
Men jag kan iaf inte se någon som helst framtid där .Net kommer växa för webben.
Speciellt inte i en tid där containers blir mer och mer vanligt.

Sen .NET Core kan du köra på Linux. Vi hostar alla våra backends i containers som kör på Linux i Azure, vad är problemet?

ASP .NET Core är open-source, cross-platform och utvecklats extremt mycket mot hur det var i ASP .NET.
Det är förövrigt väldigt trevligt att jobba i och faktiskt rätt älskvärt enligt Stackoverflow

Av zaibuf
Skrivet av Pelegrino:

Är lite ny på front-end och sitter med ett lite intressant problem på jobbet. Tanken är att när vi fångar ett felmeddelande vid en put-request så ska vi uppdatera resursen med en get-request för att säkerställa att vi är på senaste versionen. Jag lyckas ej få det att fungera dock.

Lite pseudokod:

catch(error){ console_log("Denna printen fungerar dock"); Get_request() }

Printen printar men get_requesten går ej ut (övervakar i network tab i chrome). Använder JS.

Behöver se hela koden. Http-anrop är asynkrona och du verkar inte vänta in ditt metodanrop, hur ser koden i Get_request ut? Har du lyckats debugga med breakpoints?

Av zaibuf
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Samhället kan kollapsa av flera anledningar. Alltifrån klimatförändringar, teknik tar våra jobb (luddism), till en massa saker politiska orsaker. Om samhället faller så känns IT som ett jobb som faller rejält. Detta av anledningar att det är så extremt många som jobbar med det och det är ett jobb som inte precis är efterfrågat när samhället har kollapsat.

Om inte något större händer så tror jag vi får se mer IT. Och överallt man går i samhället så ser man arbetsuppgifter som hade gått att automatisera bort ganska enkelt. Där ett stort problem är vissa individers tröghet.

Att ha med sig är att IT är viktig pjäs i arbetet för hållbarhet inom flera sektorer. Just nu är hållbarhet och miljöarbete väldigt drivande.