Inlägg

Inlägg som zaibuf har skrivit i forumet
Av zaibuf
Skrivet av Alphahanne:

Ärligt talat. Tycker man 50k i månaden är patetiskt ska man skämmas, det finns så många som inte ens kommer i närheten av det trots att de jobbar arslet av sig.

Det tragiska är att många av de som tjänar sämst är de som faktiskt ser till att samhället fungerar.

Blir ju vad man gör det till. Har man 50 känns det ju normalt och man vill ha mer. När jag tjänade 25 kunde jag inte ens tänka mig hur det är att tjäna 50. Nu när jag ligger på 50 så börjar det kännas som 25 gjorde förut, man blir van.

Av zaibuf
Skrivet av talonmas:

De flesta "avancerade" C-kodare är nog lite äldre vid det här laget. Så tror det kan vara så lätt att de inte litar på kompilatorn. Dåtidens kompilatorer var inte lika bra på att optimera koden som skrevs. Idag kommer du undan med lättläst kod för kompilatorn gör om det till komplext i bakgrunden.

Så de är fast i gamla banor också. Var även "coolt" och "prestige" att skriva avancerad kod förr i tiden när det inte fanns så många programmerare. Men idag när man lär sig programmering redan i förskoleklass så är det inte så imponerande att kunna koda längre.

En duktig, på riktigt, programmerare gör både lättläst OCH effektiv kod. Svårläst kod = dålig programmerare i min mening.

Fliker bara in

Only 0.5% of the world's population knows how to code, which means 99.5% don't know how to build websites and mobile apps. Actually less than 18.5 million developers according to this study from IDC, and 7.2 billion people on the planet, which gives 0.26%.
https://www.infoq.com/news/2014/01/IDC-software-developers/
Studien är 8 år gammal, så får ta det med en nypa salt.

Sen håller jag med om att förvaltningsbar kod (dvs lättläst) är att föredra före komplex. Finns konsulter som gillar att styla och går bananas, sen är det ingen som kan ta hand om koden när de lämnat uppdraget.

Av zaibuf
Skrivet av Triffid:

Det är i princip alltid dumt att dela lånet då det minskar förhandlingsutrymmet. Hade varit ännu bättre för er om allt var låst nu inte sant?

Alltid lätt att vara efterklok jag ville helst inte binda alls, frugan ville det. Men jag läste lite olika förslåg då man läste runt på forum och detta kändes som en okej kompensation. Efter 5 år har vi nåt under gränsen för amorteringskravet och vi får en lite mindre känslig kurva fram tills dess.

Av zaibuf
Skrivet av first:

Japp, det är för att du sitter fast med de två andra delarna. Hade du vart helt rörlig hade du fått betydligt lägre ränta. Då hade du ju kunnat ta ditt pick o pack och dra.

Nästa gång, lyssna inte när dom vill dela upp det.

Det är både och. Vi valde att låsa halva lånet på 5 år då räntan var låg. Samtidigt ville vi inte låsa allt då det historiskt lönat sig att ha rörligt om man har buffert att klara höjningar. Nu i efterhand känns det rätt skönt att halva lånet ligger kvar på ca 1.6% i 5 år medan den rörliga just nu ligger på det dubbla.

Men givetvis, är man inte nöjd med sin bank eller tror att man kommer hoppa mellan banker för att jaga ränta så är det dumt att låsa sig. Men vi ser att vi inte kommer bya bank inom 5 år ändå, lånet måste amorteras ner mer för att kunna få bättre rabatt.

Av zaibuf

Förstår egentligen inte argumentationen. Visst, alla yrken och alla personer kanske inte kan jobba heltid på distans. Det är väl samma personer som bara gled med på ett bananskal i alla grupparbeten i skolan, det kommer alltid att finnas slackers.

All forskning och studier visar ju snarare det motsatta, dvs att det blir mer effektiva:

https://www.nykommun.se/2021/09/09/flera-kommuner-ser-fordela...

https://www.dustin.se/solutions/kunskapsbanken/archive/91-pro...

https://hero.se/lat-folk-jobba-hemifran-forskningen-visar-oka...

https://kvalitetsmagasinet.se/ny-rapporter-visar-jamstalldhet...

https://www.nber.org/papers/w18871

https://www.dagensanalys.se/okad-effektivitet-och-minskade-lo...

Covid skyndade bara på omställningen. I och med det digitala samhället så tror jag det nya normala nu kommer att bli distans- eller hybridarbete för de yrken där det passar. Företag som inte erbjuder detta kommer snabbt tappa personal och sållas bort bland sökande.

Av zaibuf
Skrivet av AudioBase:

Samtidigt som jag fick svar så ställer detta nya frågotecken, men känns som att man kan gå hur djupt som helst när man diskuterar detta ämne, kanske bättre att i såna fall fortsätta det i en annan tråd så man inte kuppar denna

Haha! Så ni (du?) glider bara runt där på kontoret och minglar med varann som på en fest? Fett ju!

Det har blivit så. Vi ses på kontoret en dag varannan vecka och då har vi avdelningsmöte, gemensam lunch och gemensam fika. Sen går alla mest runt och är sociala innan alla fortsätter med att jobba hemifrån därefter det hade väl inte sett likadant ut om man var där 5 dagar i veckan.

Men man blir helt klart mer störd på kontoret, hemma kan jag välja att svara på teams då det passar (när jag är klar med det jag gör), svårare om någon står och stampar bredvid mig.

Av zaibuf
Skrivet av LeonHart:

Har du inget att göra?

Det är snarare så att någon alltid kommer och ska prata. Hämtar man kaffe blir det 10 min random snack. Sen blir det obligatorisk fika paus där alla samlas. Sen börjar nästa möte. Det är sämre skärmar och stol än hemma, så man får sitta och ställa in allt varje gång. Kommer man väl in i flow så knackar nån på att de ska iväg och käka lunch. Varje gång man blir avbruten för minsta lilla tar det en halvtimma att komma in i fokus igen.

Jag är så sjukt sällan på kontoret, så när man väl är där så blir det mer som en social grej för alla på avdelningen. Jag jobbar för övrigt internationellt. Så även om jag sitter på kontoret får jag sitta i möten på teams.

Av zaibuf
Skrivet av anon201296:

Att jobba hemifrån är bara elände och jag har provat det själv men får absolut inte samma mängd arbete gjort hemifrån. Det samma gäller mina kollegor som säger att de gillar läget och får mer gjort, med facit i hand får de uppenbart gjort mindre och hänger inte med lika bra. Ofta "missar" de möten och oftast är de inte ens anträffbara.

Givetvis svarar många att det fungerar jättebra att arbeta hemifrån och att produktiviteten är högre men jag anser de ljuger för sig själva eftersom det är bekvämt att stanna hemma.

För mig är det tvärtom. Är jag på kontoret gör jag inget annat än går runt och är social och fikar. Hemma kan jag sitta och plöja oavbrutet utan avbrott.

Av zaibuf
Skrivet av jackofaces1:

I dagsläget trivs jag absolut inom utveckling och kommer nog ge det några år till om jag inte ser/hör något som verkligen känns som mitt kall. Har definitivt haft värre och mer själsdödande jobb. Friheten som utvecklare och på min nuvarande arbetsplats är helt klart guld värd!

Hahaha ja när du lägger upp det på så vis låter det ju inte nå spännande.
När jag pratar mer visuellt tänker jag mer funktionsmässigt kanske? Just nu sitter jag mycket med api:er, lagring, controllers osv.. vilket för mig känns tråkigt då jag sällan får "ta del" av slutresultatet if that makes sense?

Du har ju UX designer också. Då jobbar du mycket med användartester, intervjuer, mappning och wireframes.

Frontend så implementerar du design från skisserna men även logiken, knappar som ska synas, animationer etc.

Av zaibuf

Du kan ju testa lära dig React på fritiden och se om du tycker frontend är roligare. Eller be om att få sitta med lite på frontend på din nuvarande arbetsplats.
Om du vill fortsätta med utveckling dvs.

Själv är jag i princip tvärtom. Jag älskar att tänka abstrakt och jobba med prestanda och data. Att visuellt sitta och flytta runt margins och paddings är för mig den tråkigaste delen av utveckling och främsta anledningen till att jag inte gör frontend mer än vad jag behöver.

Av zaibuf
Skrivet av backspace:

Fyfan... när jag har en uppenbar plankare bakom mig så brukar jag spela förvirrad turist och gå extremt långsamt. I många fall slår spärrarna igen rakt på dem.

Av zaibuf
Skrivet av stefaneriksson123:

Tack! Ska försöka söka lite inom vården får vi se.

Synd att det inte finns några som jobbar med just detta, kommer bli en enorm folksjukdom kan jag tänka mig.

Om du inte redan har så kan jag rekommendera att testa en vertikal mus. Du lägger inte samma belastning på handleden. Är lite ovant i början och inget man direkt spelar med, men kan vara skönt då man arbetar.

Av zaibuf
Skrivet av Swedishchef_90:

30 efter skatt =43.5k så han tjänar runt 38

Skatten i Sverige ligger mellan 28,98% och 35,15%. Sen kanske du betalar kyrkoavgift också. Man säger alltid lön brutto.

Av zaibuf
Skrivet av Nioreh83:

Nää, 240k

Vadå? Har du inte 60% ränta på ditt sparkonto också?

Av zaibuf

50% Rörligt 2,68%
50% Bundet 5 år 1.74%

Av zaibuf
Skrivet av oatp1b1:

Fast planerar man sin handling behöver det inte bli så dyrt. Vår (2 vuxna, 2 småbarn varav den ene använder blöjor) matbudget är 6500 per månad vilket innefattar mat, blöjor, diskmaskinstabletter, lampor, batterier etc. Vi handlar på ICA Maxi 1 gång per vecka, that's it. Och väljer mat utifrån vad som är på extrapris. Köper gärna också mycket i bulk och fryser om det är billigt p.g.a. kort datum, speciellt kött då. Försöker i så stor omfattning som möjligt att köpa svenskt, men ibland går det inte.

Som sagt, enligt konsumentverket är det ändå rimliga siffror https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/var-verksam...

Sen om du väljer att lägga tid på att planera veckor utifrån vad som är på extrapris och åka och storhandla under reor så kudos till dig. Själv har jag otroligt dålig fantasi att komma på maträtter. Så mitt val är att jag hellre lägger 2000kr mer och skiter i att behöva göra något sådant för att jag har marginalerna att kunna göra det.

Istället äger vi ingen bil, att åka och storhandla kommunalt är ett projekt jag helst undviker.

Av zaibuf
Skrivet av traetaona:

Med två blöjbarn och inflationen på mat finns ingen chans att klara en månad på 5k

Absolut. Med nuvarande inflation kan man räkna med 1500 mer enligt den här artikeln https://www.expressen.se/ekonomi/matkostnaden-for-en-familj-1...

Det skulle innebära 10300kr/mån för en familj bestående av 2 vuxna 2 barn. 5000kr klarar man sig på om man bor själv.

Av zaibuf

Vi är en familj på 4 (2 vuxna, 2 barn). Vi lägger nog runt 8000 per månad på livsmedel. Det är ju inklusive hygienartiklar. Vi har färdig matkasse som går på runt 850kr/veckan för 4 middagar. Sen blir det en del enklare luncher, t.ex. pannkaka, korv med bröd eller nudelsoppa med ägg.

Bara att slippa planera mat för varje vecka och ta sig iväg och storhandla med barn tycker jag är värt extra pengarna. Fatta hur mycket tid man fick lägga på sånt förut.

Edit: enligt konsumentverket förväntas en familj med 2 vuxna 2 barn spendera 8800 på mat. Men allt beror på hur man definerar mat. Vi räknar in allt som vi handlar på ica inkl toalettpapper, tandkräm och glödlampor.

Av zaibuf

Skulle du spara 5000kr i månaden med start från 0kr och en genomsnittlig avkastning på 8% per år så skulle du efter 37 år (då du är 65) ha 12 624 766 kr. Jag kan tycka att det är mer än tillräckligt, om du inte vill kunna torka arslet med sedlar och äta rysk kaviar till frukost

Skulle du sedan placera detta i utdelningsaktier med ett snitt på 5% DA skulle du få ut runt 600 000 per år i utdelningar, utan att behöva sälja av aktier.

Av zaibuf
Skrivet av ztenlund:

Det är amorteringskrav ned till 50 % belåningsgrad. Däremot är det 1 % per år mellan 50 och 70 % och 2 % över 70 %. Plus eventuellt påslag med 1 % per år för hög belåning relativt inkomst.

Tack, så var det ja. Det jag ville få fram var att om räntan skulle gå upp och överstiga genomsnittliga avkastningen på börsen så är det rimligt att amortera extra då det är en låg risk.

Man sitter ju inte och amorterar extra på CSN, men hade räntan varit 10% så hade man ju velat bli av med så mycket som möjligt.