Inlägg

Inlägg som fabazo har skrivit i forumet
Av fabazo
Skrivet av shugge:

Antennerna har inget med problemet att göra. Enheten skulle synts i enhetshanteraren oavsett om du har antenner inkopplade eller ej.

Hör av dig till Inet först. Om du meckar själv kanske du ger upp garantin de ger på monteringen.

Jaha okej då är jag med.. Men dåså, då kikar jag med Inet då
Tack!

Av fabazo

Det var INET som byggde ihop datorn åt mig (Men kanske får öppna upp burken och ta en titt)

Men visst finns det inget rätt och fel sätt att skruva på de 2 sladdarna på moderkorets IO? Finns ju ingen indikation på att kablarna är unika från vad jag kunde se. Men hag har testat att byta plats på dem även, men inget hände då heller.

Av fabazo

Ingen som har någon mer idé på hur jag kan lösa detta?
Är det att kontakta supporten som gäller här näst tro?

Av fabazo

Hmm okej.. kikade i BIOS förut efter något som skulle kunna vara relaterat till att "enabla" den, men hittade inte mycket. Jag dyker in i BIOS igen och kikar :/

UPDATE:

Hittade denna video: https://www.youtube.com/watch?v=q1EsT3BI35Q&t=119s som visade vart man enablar det i BIOS, men den var redan enablad by default..

Känns ju som att något är skumt.

Av fabazo

Så här ser det ut

Av fabazo

Yes precis, har ASUS TUF B650-plus Wifi!

Alright! Tankade ned drivrutinerna. Ser en application jag kunde dubbelklicka på i den extractade mappen som heter "AsusSetup". Men när jag dubbelklickar den så händer det inget.

Men enligt den här sidan ( https://rog-forum.asus.com/t5/downloads-for-motherboards/driv... ) så ska uppdatera via device manager.. och han säger att jag ska högerklicka på "AMD|MediaTek", men jag har ingen sådan jag kan välja i min lista av Network Adapters (antar att den ska ligga i network adapters).

Missar jag något?

Av fabazo

Kan inte se WIFI inställningar på windows 11 (wifi antenn)

Halloj!

Jag har precis köpt ny stationär dator med ASUS moderkortet B650-plus WIFI (alltså ingick WIFI antenn). Och nu vill jag helt enkelt använda den trådlösa adaptern för att kunna få trådlöst WIFI till min stationära dator.

Jag har kopplat in antennen med dess två kablar in i Moderkortets IO. Men när jag väl är inne i Windows 11 så ser jag inga iställningar för WIFI som jag ser att andra har i youtube videos etc. Jag vet inte riktigt i vilken ända jag ska börja leta i.. Är det problem med WIFI adaptern eller är det bara att jag inte kan se inställningarna för WIFI i windows?

Nedan kan ni se vad jag menar med att jag inte ser WIFI inställningarna:

Och nedan är en bild på google på hur jag förväntar mig att det ska se ut:

Jag testade att klicka på pennan i bilden för att lägga till fler inställningar, men det fanns inga WIFI inställningar där att lägga till.
Har letat och testat saker i 2 dagar nu men kommer ingen vart.

Uppskattar all hjälp jag kan få

Av fabazo
Skrivet av Gudnx:

Tjena! Du är inte sugen på begagnat? Har en dator där allt i princip är bytt senaste halvåret. 4080 16gb osv! Vattenkyld! Ska nämligen sälja pga nyligen blivit pappa och vill spendera så mycket tid som möjligt med sonen efter jobbet kan skicka all specifikation om det låter intressant. Pangpris om man tänker på värdet av alla komponenter

Nej det är bra tack! Men lycka till med sonen

Av fabazo
Skrivet av Alastor Moody:

De kommer kunna installera RAM-modulerna utan problem. Däremot kommer de köras i en lägre standardhastighet från början, men det är bara ett litet klick i BIOS för att överklocka dem till rätt hastighet.

Gott! Låter bra. La till dem nu.

- CPUn hade för hög strömförsärjning för den fläkten du länkade. Men jag la till en Shadow rock 3 som verkade rätt så lik.
- Bytte även chassi till ett som var mer ljudisolerat (vad jag uppfattade det som) då datorn ändå kommer stå i sovrummet.
- De kunde erbjuda gratis montering igår när jag kikade, men nu var den borttagen. Så jag har mailat Inet och kikat ifall de kan göra ett undantag ; -)

Sen så sa min kollega (som visserligen inte har superkoll på datorer) att jag bör tänka på att potentiellt ha mer än 1000w om jag ska köra 4090.. men datorbyggaren verkar ju inte ha något emot 1000w. Så är det 100% safe att köra 1000w med delarna som jag har valt ut nedan?:

https://www.inet.se/datorbygge/b1448470/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1448470/datorbygge

Av fabazo

Även fast man kan klicka bort ”kompatibla produkter” och försöker välja de ramstickorna som du föreslår så låter inte Inets datorbyggare mig välja dem. Kan ju såklart köpa dem separat och installera dem själv, men hade ju vart trevligt om inet kunde fixa det. Vet någon hur man kan komma förbi detta eller ifall det är kört (om man vill ha inets hjälp vill säga).

Ouf, det där var ett oerhört fult grafikkort.. men kanske värt det om man kan spara in 1-2 tusenlappar. Tack för tipset!

Av fabazo
Skrivet av Alastor Moody:

Det ser bra ut men väldigt trista RAM-moduler. Dessa kostar typ lika mycket och är mycket snabbare.

https://www.inet.se/produkt/5306277/kingston-64gb-2x32gb-ddr5...

Tack för tips!
Dock verkar jag inte kunna välja de ram-stickorna då inget moderkort stödjer den hastigheten som "standard" om jag förstår det rätt.

Och sen sitter jag och funderar vart jag kan snåla in på bygget. Jag testade att slänga in Ryzen 9 7900 istället då det mesta jag gör ändå är GPU baserat. Har svårt att se att systemet skulle bottlenecka för mina 3D program då datan generellt oftast laddas in i minnet innan den början rendera (alltså streamas ingen data "live" mellan cpu-gpu.. om man kanske inte sitter i Unreal Engine osv).
Men ska också medge att jag inte har superkoll på just den biten.

Är Ryzen 9 7900 rimlig i detta fallet? Och är det något mer man kan spara in på?

https://www.inet.se/datorbygge/b1446283/dator-for-3d-samt-spel

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1446283/dator-for-3d-samt-s...

Av fabazo

Budget: 30-42000kr - Dator för 3D Grafik samt spel (4090)

Hejhopp!

Har suttit med min gamla burk som har mitt trogna 1080ti inuti sig i mer än 5 år nu. Men nu är det dags att uppgradera! Och traditionsenligt så vänder jag mig såklart hit

Jag arbetar med 3D inom VFX där jag renderar väldigt mycket samt 3d modellerar och simulerar en del. Ett 4090 (alt beg 3090) är mitt enda riktiga krav. Jag kan gå upp emot 40000kr (och kan vara flexibel uppåt ifall det behövs). Jag vill inte offra något i grafikavdelningen, men sparar gärna in så mycket det går på resterande delarna utan att offra prestandan i sin helhet så att den bottleneckar såklart.

- Bryr mig inte om chassit (svart och enkelt)
- relativt tysta fläktar då datorn står i mitt och sambons sovrum
- 2tb SSD

Går det att hitta rimliga 3090s nu för tiden förresten?

Hojta om ni behöver mer info och tack på förhand!

Nedan ser ni ett temp bygge jag slängde ihop:

https://www.inet.se/datorbygge/b1445045/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1445045/datorbygge

Av fabazo
Skrivet av Pelegrino:

Fiber är också värdehöjande för bostaden. Kan vara ett sätt att övertala ägaren.

Precis, nämnde det till honom. Men han var inte helt såld på argumentet då det funkar så bra för honom och hans fru redan.. och att ingen tidigare hyresgäst tydligen hade haft något problem med det innan. Det bodde en spelprogramerare här innan mig tydligen, och min hyresvärd sa att han aldrig hade klagat. Men för programering så behöver man inte den responsen/hastigheten som jag kräver.

Men ska försöka pusha för det igen och be om att få dela på kostnaden!

Av fabazo
Skrivet av Petterk:

Hos Telia är DSL på 30 eller 60 Mbit/s med upp till 12 Mbit/s uppladdning VDSL2. Är det upp till 2,5 Mbit/s upp är det ADSL2+. RDP använder nog inte så mycket uppströms, men jag skulle ändå inte köra ADSL2+ för den lilla mängd uppströms som används kommer också påverka nerströms så pass mycket att du lär märka skillnad mellan ADSL2+ och VDSL2.

Inte ett dugg skumt om kontoret inte kör hyrd förbindelse, en internetlina med brandvägg och VPN som många delar på kommer dra ner på resultatet. De som kör PCoIP hemma kör förmodligen förbindelse direkt till serverhallen, internet i båda fallen men mindre mellan de och serverhallen när de är hemma om de bor i samma geografiska område som hallen.

DSL är förlegad teknik över ett medium som aktivt håller på att avvecklas (fasta telenätet).

VDSL2 kan vara en ytterst tillfällig lösning om tillgänglig. Din 4G-router kör 4G eller LTE som det också kallas, samma som din mobiltelefon.

Finns det verkligen inte bredband i lägenheten? Finns det inte bredband via kabel-tv-uttaget? Är det villa? Är det flerfamiljshus?

Tack för förtydligandet, är lite mer med på banan nu!

Det är ett villahus, men jag bor i en separat undervåning. Vad jag vet så har han ingen kabel dragen överhuvudtaget, eller känns som att han hade nämnt det då. Men sen så har han ju visserigen inte stenkoll på allt detta heller. Kan ju dubbelkolla med honom igen för att vara helt säker!

Av fabazo
Skrivet av Pelegrino:

8000 känns som en riktig pissumma om det tillåter att du jobbar hemifrån 3 dagar i veckan. Sen hade jag personligen aldrig jobbat hemifrån med 15 min till kontoret..

Utöver det, vilket hem idag har inte trådad anslutning?

Nä absolut, det är ju verkligen en preferens sak att arbeta hemifrån eller inte. Men de flesta på kontoret kör 2 dagar hemma per veck, och det är faktiskt otroligt skönt! Speciellt mot hösten-vintern när man inte är så värst sugen på att gå ut i kylan och armbåga sig igenom alla stockholms-bor på tunnelbanan haha

Håller med, 8k kan nog vara värt det.
Men det är lite mer komplicerat än så. Min hyresvärd har ett abonnemang som han gillar där han även får exakt samma mobila 4g router samt internet som vi har här i hans hus i Stockholm. Så han tycker det är lite bökigt att byta ut allt på båda ställerna.

De jag hyr av är pensionärer som inte använder internet allt för mycket (deras ord). Plus att de också bor i spanien 50% av sin tid. Så de känner att fiber inte är en jättevärd investering för dem på grund av det... tyvärr.

Men han är superhärlig och försöker ringa runt till operatörer och lösa problemet själv, så absolut inget ont emot honom. Men får nog ta ett snack med honom om att vi splittar fiberkonstnaden eller så får jag hitta ett annat boende.

Av fabazo
Skrivet av Petterk:

VDSL2 från Telia hade säkert fungerat lika bra som din tidigare fiber för att köra remote desktop, men det måste ju vara stor skillnad att sitta via RDP än att sitta på en PCoIP-klient på kontoret.

Senast 2026 ska telenätet vara helt släckt i Sverige.

Försöker söka upp alla termer du nämner men hajjar inte riktigt. Är VDSL2 något man själv kan välja hos operatören?
Vad kör tex min 4G ZTE Wireless router som vi fick av tele2 tro?

Det skumma är att vissa kollegor som har fiber hemma faktiskt får bättre uppkoppling hemmifrån via PCoIP jämfört med vad de får om de sitter på kontoret och även där kopplar sig via PCoIP till server hallen.

Av fabazo
Skrivet av Petterk:

Vi kan inte tortera din fastighetsägare

Äsch då, han är så skön så. Han klarar det allt

Av fabazo
Skrivet av Petterk:

RDP fungerar säkert någorlunda på 5G-NR även om det inte är gjort för ditt scenario, men det hade ju inte fungerat bra att köra PCoIP hemifrån med 5G. Över fast bredband hade PCoIP säkert fungerat bättre än att remota till en dator på jobbet som remotar till VDI-maskinen dock.

Aa känns lite risky att lägga alla kort på 5G när det kanske inte heller löser problemet. Men kan ju inte se hur det skulle kunna bli värre. Och med uppkopplingen jag har nu så är jag inte såå värst långt ifrån att kunna arbeta, men hade behövs raka av några m/s. Lite otur att just mina arbetsuppgifter är det som kräver absolut lägst svarstid på företaget haha..

Av fabazo
Skrivet av Petterk:

Han hade 15 min med kollektivtrafiken till jobbet, han kan väl gå eller cykla dit på 10-30 min.

Haha vad har detta med sakfrågan att göra? Problemet är inte att jag inte har möjlighet att ta mig till kontoret, jag vill helt enkelt kunna gå tillbaka till att jobba hybrid 2-3 dagar hemifrån för att det är.. jäkligt gött!

Av fabazo
Skrivet av talonmas:

Han kör ju 4g o inte 5g. Så kan inte bara bortse från att han kör mobilt för det är ju det som är hela grejen

Installera fiber eller vänta på ny 5G mast. Ring samtliga leverantörer o fråga när det kommer.

Precis ^

Alright. Då får jag ligga på operatörerna och försöka få fram ett svar på när 5G når mitt område. Eller installera fiber : -)