Inlägg

Inlägg som Cloudstone har skrivit i forumet
Av Cloudstone
Skrivet av KeyCat:

Använder NoMachine som är betydligt snabbare än RDP/VNC och stänger inte ner applikationer mellan sessions.

https://www.nomachine.com

Japp, håller med. NoMachine är grymt bra och är ingen molntjänst som TeamViewer.

Annat alternativ kan vara x2go (som är vad NX-protokollet, vad NoMachine använder baseras på) - https://wiki.archlinux.org/title/X2Go

Av Cloudstone

Sverige FTW. Deklarerat och tog mindre än 5 minuter.

Av Cloudstone
Skrivet av Toarulle:

Men du! Testa Edges funktion att söka med Bing så blir dit liv bättre!

Av Cloudstone

Se till att köra på något som är open-source, annars kan du omöjligen veta vad programmet faktiskt gör. Bäst är att granska koden själv men om du inte är bekväm med att läsa kod så kör på ett relativt populärt open source alternativ. Detta projektet verkar relativt aktivt och med många ögon på sig - https://github.com/GiacomoLaw/Keylogger

Kör bara keyloggern medans du spelar för säkerhets skull.

Av Cloudstone
Skrivet av Rixxz:

STALKER 2 utan tvekan

What! Detta har jag helt missat. Awesome, detta ser jag väldigt fram emot!

Av Cloudstone
Skrivet av Camel_Dancefloor:

Elden ring. Fast Bloodborne var bättre.

Detta är korrekt.

Av Cloudstone

Diablo IV
Armored Core VI

Av Cloudstone

Det tycker jag låter som en bra idé! Precis, börja med att installera Proxmox som OS, och ifall du har möjlighet med 2 relativt säkra diskar, SATA SSD är ganska prisvärda att använda, så installera Proxmox på 2 drives med ZFS mirror (vilket innebär att om en OS disk dör, så kan du ersätta den sönder senare men samtidigt kunna använda servern).

https://i.imgur.com/9AVNmv8.png

Notera att det står RAID1 och inte RAIDZ2 som är något annat

ZFS komprimering är nämligen utmärkt, och kostar väldigt lite CPU, och med checksumming minskar man risker för datakorruption (ersätter dock inte ECC minnen, men det är overkill tycker jag för hemmaserver så vida man inte kommer över några billigt).

Därefter är installationen rätt så straight forward. När den sen är klar, så kommer det stå på vilken URL du kan nå webb-gränssnittet och en shell login prompt:

https://i.imgur.com/fMZfh5Y.png

(inte adressen på bilden )

Det låter som du har bra med olika diskar som passar ändamålen fint. När det gäller att införskaffa nya så kan jag rekommendera CMR diskar. Ironwolf Pro är CMR vad jag vet, och dessa håller sin prestanda och livslängd längre statistiskt än SMR. När det kommer till filserver, jag kan starkt rekommendera dig att köra ZFS som filsystem på den, och sedan exportera din ZFS-lagring som tex. samba till din Windows VM. Anledningen är att det är så överlägset och som gjort för att hoarda och managera data. ZFS behöver dock mycket minne för att fungera bäst, eftersom den håller två tabellvärden av blockdata i minnet alltid; Most Recently Used och Most Frequently Used data, vilket innebär att den datan man accessar oftast alltid finns i minnet, och har således fantastiskt bra prestanda. I tillägg har den magiskt bra automatisk komprimering på filsystemnivå på datan (bättre eller sämre beroende på vilken typ av data). Man kan även, på blocknivå, skicka sin ZFS pools och filsystem (i princip mappar med fler funktioner) direkt till en annan server nånstans via SSH med relativt bra prestanda. Spelar ingen roll om det är sekventiell data eller hundratusentals småfiler på 4K styck, blockbaserad transfer befinner sig i ett lager under filsystemet, vilket innebär att den särskiljer inte mellan filer, filstorlek, metadata och dylikt, det är bara en dataström.

NTFS baserade filservrar och backuplösningar är begränsade i deras brist på funktionalitet, därför jag proppsar för en ZFS filserver.

Gällande CPUn, 5700G, så absolut kommer den enkelt klara av att driva dina icke-gaming VMar. Kör dessa utan GUI, med mjukvara som styrs över webben, såsom Proxmox själv. På det sättet ansträngs inte CPUns grafik alls i princip.

Du kan absolut köra din Proxmox Backup Server direkt på din Proxmox server, men du tappar inte så mycket genom att köra den på en VM ändå, då du abstraherar bort dina backups från din server. Visst så dör din server så fungerar inte backups heller, däremot kan du konvertera din backup VM och köra den i molnet tex, eller om du har en vän som också kör virtualisering så kan ni ha varandras backups körandes hos varandra. Det är lite mer flexibelt att köra med VMs när man har möjlighet överlag.

Jag tror att du hade klarat dig på 32GB. Låt säga 16GB för Windows VM, 8GB för Proxmox och 4GB vardera för Home Assistant och Filbackup. Det hade funkat men lämnar inte mycket marginal till något mer. 64GB hade gett dig plats för lite labbande och lite mer minne till din gaming VM som jag tror den hade mått bra av.

Och slutligen, ursäkta väggen av text, nätverkskonfigurering. Jag föredrar att köra mina VMs i en bridge, vilket innebär ett virtuellt nätverksinterface som sammankopplar mina VMars nätverk med mitt fysiska. Det betyder att min hemmarouter tror att det är nya maskiner i hushållet och tilldelar dem IP-adresser som allt annat. Underlättar nätverket hemma.

Finns en hel del i Proxmox Wiki, men här är ett exempel på hur man i Proxmox konfigurerar en VM bridge:

Fil: /etc/network/interfaces

auto lo iface lo inet loopback iface eno1 inet manual auto vmbr0 iface vmbr0 inet static address 192.168.10.2/24 gateway 192.168.10.1 bridge-ports eno1 bridge-stp off bridge-fd 0

-- källa https://pve.proxmox.com/wiki/Network_Configuration

Av Cloudstone

Jag kom på en sak till;

Om du vill labba med olika andra saker, som att köra en egen proxy server, NAS, nextcloud server, nätverksmonitorering och cybersäkerhet osv osv, så kommer Proxmox absolut att underlätta det. Du kan spinna upp en ny VM på mindre än en minut, redan ha backups/snapshots konfigurerat enligt policy och spara en hel del tid och sätta igång direkt.

Medans på Ubuntu som grund går det absolut, men med betydligt fler manuella steg.

Av Cloudstone
Skrivet av Olsson80:

Absolut! Jag kan försöka hjälpa så gott jag kan. Kul projekt! Först och främst, med allt Linux, finns det många tillvägagångssätt att komma fram till ett fungerande resultat.

Jag kan ge några exempel på hur man kan göra detta. Först och främst behöver du ett grund OS som du installerar på hårdvaran. Finns för och nackdelar med alla. Jag tycker egentligen det finns två bra val för en som är ny till Linux och som vill använda det till virtualisering:

  • Ubuntu 22.04

  • Proxmox 7

Ubuntu Desktop för och nackdelar

  • + Är en Linux distribution baserat på Debian, väletablerat och känt sen länge

  • + Stort och aktivt community där man enkelt kan få hjälp med det mesta

  • + mycket dokumentation och nybörjarvänligt

  • + Modernt OS med stort utbud av paket och appar

  • + Kommer i olika "flavors", dvs grafiska gränssnitt (Kubuntu, Lubuntu osv)

  • - Lite bloated enligt vissa

  • - Inte designad för att hantera många körande virtuella maskiner samtidigt utifrån en användar sida (dock fullt kapabelt till det)

  • - För att konfiguera en gäst VM med GPU passthrough kräver en del tålamod och försök och misslyckande (guiden ovan beskriver ett tillvävagångssätt)

  • - Kan upplevas clunky att använda utan att man customizar det till ens smak

Proxmox för och nackdelar

  • + Är en Linux distribution baserat på Debian, väletablerat och känt sen länge

  • + Designat från grunden till att vara en virtualiseringsplatform för enterprise

  • + Mycket enkelt GUI där man kan hantera snapshots, backups, inställningar, begränsningar av resurser osv

  • + Fullt stöd för Proxmox Backup Server som hanterar fulla samt inkrementella backups där man enkelt kan återställa enstaka filer i flera olika filsystem, allt från Windows (NTFS) till olika Linux som ZFS, XFS, Ext4, och med LVM dessutom. Fullständiga backups och återställningar går givetvis också.

  • + Stöd för flera olika lagringsbackend såsom ZFS, Ceph, block och filbaserat, m.fl

  • + Läggs till fler och fler funktioner och förenklingar, aktivt projekt

  • - Eftersom Proxmox installeras på ZFS kan det kräva lite mer minne än ett enkelt workstation-baserat OS (minst 4GB)

  • - Inte lika funktionsrikt som andra mycket större aktörer inom virtualiseringsvärlden såsom ESXi (men så länge man inte driver en vinstdrivande verksamhet på 100-tals användare kan man gott klara sig på Proxmox)

Du kan absolut tilldela en, eller flera speciella diskar till en viss virtuell maskin. Virtualisering fungerar bäst med blockbaserad lagring, dvs inte en mapp eller en fil, utan en blockenhet såsom en disk eller en partition. Du kan, tex., partionera en 2TB NVMe disk till 2 partitioner, en på 1.8TB och en på 200GB, och tilldela den stora till din Windows gäst och den mindre till din Home Assistant.

Resterande diskar kan du köra till fildelning/backup VM. Om du väljer att gå via Proxmox hållet så kan jag mer än starkt rekommendera Proxmox Backup Server. Den kör du i en VM på Proxmox (eller om du har möjlighet en annan dator), och sätter upp ett schema med hur ofta du vill backa upp en maskin, och hur länge du vill bevara backupsen, sen sköter PBS resten. Låter enkelt, men det är guld med en sådan integration mellan din virtualiseringsplatform och dina VM backups. Får du ransomware på din maskin, kan du med några klickningar återställa filsystemet till hur den var innan.

Ett alternativ till en bra, libre och gratis backup lösning är https://www.elkarbackup.org/Elkarbackup. Den kan du köra på en egen VM, alternativt en VM + docker.

Här finns en guide för att sätta upp Home Assistant med Proxmox - https://www.wundertech.net/how-to-set-up-home-assistant-on-pr....

Du behöver inte låsa kärnor till varje VM, jag har faktiskt märkt av några prestandatester jag gjort att med moderna CPUer som 5900X så är dem så pass bra att man inte tjänar så värst mycket i praktiken av att pinna CPU kärnor längre, så lättast är att hålla det dynamiskt. Jag tvivlar på att det lär märkas av någon skillnad ändå. Absolut, det samma gäller RAM. Du behöver installera ett program på dina VMar (QEMU guest agent) som hjälper din server med minneshanteringen, annars funkar det inte lika bra.

När det gäller vilken GPU att använda, jag har personligen bara erfarenhet av NVIDIA. Man fick ju förr dölja för sin gäst VM att man körde NVIDIA för att det skulle fungera, men det är borttaget nu, och det tillåts köra NVIDIA med officiella drivrutiner på en virtuell maskin. Däremot har jag hört mycket gott om AMD i Linuxvärlden. Deras drivers är inkluderade i kärnan och behöver således ingen handpåläggning för att fungera.

Om du vill köra Ubuntu hållet, så går det absolut, men det kommer vara lite uppförsbacke med att konfigurera allt innan det känns bra. Om det låter kul (det tycker jag!) så go for it. För att om du hade tänkt använda Windows VM primärt ändå, så kanske Proxmox är ett bättre val då det ger dig fler funktioner, mer användarvänligt, backups med integration till din platform och beprövat och tokstabilt virtualiseringsplatform att ha dina maskiner på.

Lycka till och skriv gärna om du har fler frågor!

Av Cloudstone

Får man fråga vad du kör för version på kärnan?

Av Cloudstone
Skrivet av DasIch:

Ah! Kanske en dum fråga, my bad. Antar att du testat med dmidecode?

sudo dmidecode --type processor | grep Voltage

Kanske saknar precision dock..

Edit:
My bad - dmidecode visar inte aktuell använding, utan vad CPUn är specad för.

Av Cloudstone

Vad är det för information som du saknar from lm_sensors?

Av Cloudstone

Bra val med begagnade datacenter SATA SSD. Jag kör själv med ett par Intel SSDSC2BB160G4 där jag med fio får ungefär ~50K IOPS för reads (4k, 8 jobs, 16 iodepth):

sagan bench $ fio fio-rand-4k-read.fio file1: (g=0): rw=randread, bs=(R) 4096B-4096B, (W) 4096B-4096B, (T) 4096B-4096B, ioengine=libaio, iodepth=16 ... fio-3.16 Starting 8 processes file1: Laying out IO file (1 file / 10240MiB) Jobs: 8 (f=8): [r(8)][100.0%][r="223MiB/s"][r="57.2k IOPS"][eta 00m:00s]

Ingen NVMe prestanda direkt men för metadata känns det alldeles lagom, och bra pris/GB.

Av Cloudstone
Av Cloudstone

Personligen känner jag att både Rocky och Alma Linux är alldeles för nya projekt, visserligen med bra backning, men tyvärr känns dem inte tillräckligt etablerade för att användas som primärt OS. Debian eller Ubuntu föredrar jag, och om man vill ha rolling release så är det inte mycket som slår Arch för desktop med dess AUR.

Av Cloudstone

Mitt sämsta resultat hittils!

Av Cloudstone

Kör ni ZFS på er NAS så kan ni strömma er data till en annan ZFS pool på rsync.net för pengar.

Av Cloudstone
Skrivet av anon132576:

Exakt det sa de ju iofs om Immoral också före det släpptes.

Faktiskt inte, deras ordval för Immortal, om jag minns rätt, var "You cannot purchase gear". Fult beteende absolut, men det är ändå skillnad på "gear" och "player power" som dem numera använder för att beskriva D4.

Av Cloudstone

Blizzard har flera gånger sagt i både forumposts och bloggposts:

Citat:

This season design requires that all sources of character power come from playing the game, so you will not be able to pay for power in Diablo IV.

https://80.lv/articles/blizzard-promises-you-won-t-be-able-to...

Just ordvalen, "player power" är ganska brett. Kalla mig naiv, men jag tror att D4 kommer inte vara P2W.