Inlägg

Inlägg som tudz har skrivit i forumet
Av tudz
Skrivet av tomno:

Tack för alla svar!

Det jag glömde nämna år att wifi vi nyttjar är ffa via en gammal airport express som är inkopplad till routern just nu (detta räknas väl som en accesspunkt om jag förstår terminologin rätt?). Så själva wifi på routern är i dagsläget inte nödvändigt.

Skulle då t.ex. den UISP EdgeRouter X som nämnts kunna ersätta min router i dagsläget, ha airporten alternativnågon annan accesspunkt som rekommenderas samt min switch TL-SG105E kunna fungera bra ihop till detta ändamål?

Accesspunkten du ska använda bör kunna tagga VLANs baserat på vilket SSID trafiken tillhör för att få full kontroll vilket jag antar att en Airport Express inte klarar av.

Av tudz
Skrivet av mrqaffe:

En billig serie som bara är router är Ubiquitys Eddgeroutrar, vlan är en switchfunktion så det hör egentligen inte hemma i en router men du kan köra router on a stick mot en switch. Observera som sagt att det inte är en switch i den utan portarna är tänkta att anslutas mot olika nät för att routa och den är kass som switch för det är verkligen en router och inte nått annat. Men 550 kr ny.
https://eu.store.ui.com/collections/operator-edgemax-routers/...

Edgerouter X har faktiskt en riktig switch inbyggd (MediaTek MT7621AT). Du tänker kanske på Edgerouter Lite där portarna är fristående och bara bör användas som switch i nödfall.

Vad den dock inte har inbyggt är en accesspunkt vilket verkar vara ett krav från OP även om jag håller med att en fristående enhet för detta ändamål är att rekommendera. Mjukvaru-uppdateringarna har även stannat av nästan helt eftersom Ubiquiti verkar ha tappat intresset för Edgerouter-plattformen. Endast ett par hotfixes har släppts dom senaste åren och långlivade buggar lever kvar.

Av tudz
Skrivet av tomno:

Tack för svar. Har du något tips på en "enkel" router med VLAN-stöd som inte kostar multum?

Tveksam på att det finns någon "komboenhet" för konsumenter som stöder VLANs direkt ur lådan. Skulle rekommendera att hitta någon enhet som har stöd för OpenWRT. Då får du lite mer avancerade funktioner som t.e.x VLANs.

Den rekommenderade vägen att gå är att separera ut router, accesspunkt och switch till fristående enheter men då rusar priset iväg ganska snabbt.

Av tudz
Skrivet av almadeus:

Lyckas inte köra ett fullständigt memtest86 - datorn kraschar. Kan man i detta skedet fastställa att ramminnen (ett eller båda) är kass? Eller finns det fortfarande övriga felorsaker?

Kan såklart bero på många saker men om memtest86 kraschar så skulle jag säga att det är högst sannolikt att RAM-minnet är problemet. Prova att köra en sticka i taget för att se om bara en av dom är kassa.

Av tudz
Skrivet av hardrade:

wayyyy to big

Bifoga en bild så folk kan ge hjälp anpassat utifrån din situation och inte behöver gissa vad som är bästa lösning

Av tudz
Skrivet av billyskate:

Jag skulle köpa en intel gen 8 eller senare begagnad, dock inte versioner som slutar på F som saknar iGPU.
Genom att köpa allt begagnat kan du lägga mer pengar på hårddiskar, eller elräkning

Detta håller jag med om. Lyckades få min i3-10100 begagnad för 550kr och 16gb ddr4 ram för 330kr. Var dock väldigt svårt och/eller dyrt att få tag i ett begagnat moderkort så där köpte jag nytt.

Av tudz

Öppningsscenen i Saving Private Ryan.

Av tudz
Skrivet av Todilo:

Så något mer i den här stilen borde räcka? Jag tog ett lite dyrare moderkort då den hade 6 SATA så lite fler diskar finns plats. Sate PCI expansionskort verkar så dyra 1400:- men det hade också varit ett alternativ.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/AUkKAU8z4SKmDt5Ku60kmojn8Eo/v2https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/AUkKAU8z4SKmDt5Ku60kmojn8Eo/v2

Ser ut som ett perfekt paket tycker jag! Bra att du valde ett moderkort som har tillräckligt många SATA-platser. Så fort man börjar installera PCIE-kort så minskar chanserna för att låga C-states kan aktiveras, vilket i sin tur skulle betyda att servern skulle dra lite mer ström vid idle.

Av tudz
Skrivet av Todilo:

Har en 10 år gammal intel(i5-4690k), 4gb minne som jag körde på först. Plexen funkade nog ok (nvidia kort). Dock så dog den helt när Nextcloud skulle köras.

Ska man hoppa ner ett steg eller två?

Jag skulle personligen hoppat ner till en i3 12100 (som kostar hälften så mycket och räcker mer än väl), ett B660 moderkort och 16gb ram. Men eftersom du har problem med att din nuvarande server presterar för dåligt för att klara av vad du vill göra så kan jag förstå viljan att köra lite overkill. Har du pengarna så varför inte.

Jag kör själv en i3-10100 med 16gb ram som agerar Plex server och mycket annat utan att ens svettas.

Av tudz

Spontant så känns det overkill. Det ända tunga jobb din server kommer göra är transcoding och där är det mestadels iGPUn som jobbar. Det är även väldigt mycket RAM och ställer mig frågandes till Z690 moderkort och K-processor för jag antar att du inte kommer överklocka.

Av tudz
Nytt bud: 1 200 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 1 300 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 1 000 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 800 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 1 100 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 900 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 700 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 500 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Nytt bud: 500 kr 500kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz
Skrivet av Pepsin:

Vad händer med ens publika IP om man säger upp och sen kommer tillbaks? Just nu är den "gratis" men nya kunder får väl pröjsa extra för att ISP:n inte ska ha sönder deras Internet med CGN.

Betalar 549:- just nu för 500/500 så är definitivt inne på att försöka få ner priset antingen genom att byta eller "byta".

Ska inte säga säkert men tror det beror på vilket stadsnät du är en del av. Jag beställde en publik IP från Bahnhof för ett par månader sedan och då var det gratis.