Inlägg

Inlägg som tudz har skrivit i forumet
Av tudz
Skrivet av fragande:

Någon som har erfarenhet av de här recert:ade diskarna (och säljaren)? Är det officiellt från tillverkaren eller är de bara plockade direkt ur någon serverfarm med tiotusentals drifttimmar och nollställd SMART?

Jag skrev om säljaren tidigare i denna tråd. Det är diskar plockade ur en serverfarm med nollställd SMART. Min disk kom dessutom levererad löst i en låda utan någon som helst packning. Bara det faktumet gjorde att jag returnerade disken direkt.

Av tudz
Skrivet av Drnisse:

Produkt: Seagate Exos X18 Enterprise 16tb (renoverad)
Länk: https://www.amazon.se/-/en/dp/B0CF5XVHMS
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5634158
Pris: 2318 kr

Stor varning på denna. Köpte nyligen en hårddisk från samma säljare och den kom levererad löst i en låda helt utan packning. Returnerade direkt. (Den var även från 2016 men det kanske man får räkna med?)

Av tudz

8-10TB Hårddisk

Är ute efter antingen 8TB eller 10TB hårddisk(ar). Både interna (SATA) eller externa går bra. Skriv vad ni har att sälja, hur mycket ni vill ha för det, och gärna S.M.A.R.T information från disken. Mvh!

Läs hela annonsen här

Av tudz

Produkt: Western Digital Ultrastar DC HC520 SATA Enterprise HDD 7200 RPM, 12 TB
Länk: https://www.amazon.se/dp/B071W4BVVT
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4316024
Pris: 1802 kr

150kr per TB! Dock endast en kvar i lager.

Av tudz

Jag har ett generiskt "ac fönsterkit" som typ den här https://www.bauhaus.se/fonster-kit-nedis-till-ac. Dock så släpper limmet mellan kardborrbandet och fönsterkarmen ganska ofta, framförallt när solen ligger på. Någon som kommit på en smart lösning på detta problem?

Av tudz

https://github.com/chebum/Supervisor

Har ej provat själv men ska tydligen kunna känna av när en app kraschar/stängs och starta om den. Finns säkert 1000 andra program som kan göra samma sak, som typ denna https://www.portablefreeware.com/index.php?id=1873

Av tudz
Skrivet av Enviro:

https://www.youtube.com/watch?v=a6qna-ZCbxA

Nintendo har under eftermiddagen bjudit på lite gameplay från The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Det vankas en tio minuters genomgång av några av Links nya förmågor och "nya" världen som blivit nedlusad av öar som flyter runt i skyarna. Bland nyheterna kring Links förmågor har vi möjligheten att spola tillbaka tiden för objekt, vilket låter spelarna använda fallande stenar som hissar för att ta sig upp till öarna i himlen. Vidare har Link möjligheten att använda nya Fuse för att smälta samman objekt för att skapa nya, mer kraftfulla, vapen. Problemet med att gå på jakt efter kraftfulla vapen blir på så vis ett minne blott.

Spelet kommer släppas den 12 maj och vill du ha ett matchande Switch OLED släpps ett sådant 28 april.

Jag ska inte döma ut spelet innan jag provat det, men är detta på allvar vad dom lyckats åstadkomma sedan utvecklingen började 2017? Ser ut som DLC till originalet.

Hoppades verkligen att det skulle bli mer fokus på tight story-drivet gameplay vilket är en aspekt där jag tycker BotW misslyckades kraftigt jämfört med tidigare Zelda spel, men ser ut som det blir mer sandbox bara.

Av tudz

Om det verkligen är "hårddiskar" och inte SSDs så kommer du förmodligen kunna få ut 100% av båda samtidigt eftersom dom inte är snabba nog att utnyttja en USB 3.0 länk till fullo.

Av tudz
Nytt bud: 100 kr Logitech G PRO Wireless
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av tudz

Annonsen är avslutad

Av tudz

Lyckades få tag på ett kort på annat håll men tackar alla för erbjudanden och avslutar annonsen!

Av tudz

3060 Ti / 3070 / 2080 Ti

Som rubriken antyder så är jag ute efter att köpa ett nytt grafikkort, där 3060 Ti / 3070 / 2080 Ti är dom mest intressant modellerna.

Skicka ett PM vad du har och vilket pris du hade tänkt dig inkl frakt!

Läs hela annonsen här

Av tudz
Skrivet av Kattus:

Stock på min EdgeRouter-X, funderat på att byta till OpenWRT men inte blivit av.

Provade OpenWRT på en ER-X ett tag men fick krypa tillbaka till stock eftersom nätverkskorten slutade passera trafik slumpmässigt när man stressade den för hårt. Förhoppningsvis löst vid det här laget för det är en väldigt bra kombo annars!

Av tudz

Kör numera OpenWRT på alla enheter i nätverket.

- Fujitsu Futro S920 mini PC som "router"
- Asus N66U agerar switch
- UniFi AP AC Lite accesspunkt

Av tudz
Skrivet av tomno:

Där funderar jag på om det går att koppla på detta vis?

Har själv inte provat produkterna så kan inte säga till 100%, men generellt sätt så går det att koppla på båda visen du visade i bilderna och få den funktionalitet du eftersöker utan problem.

Av tudz
Skrivet av tomno:

Ok. Kollade lite snabbt och hittade bl.a. denna: https://www.tp-link.com/us/business-networking/omada-sdn-acce...

Om jag sökte rätt verkar den kunna ha VLAN. Dock verkar det uttaget på baksidan begränsa möjligheterna..

Edit:
annars en sådan här? https://www.tp-link.com/se/business-networking/ceiling-mount-...
Står att den har "SSID to VLAN Mapping"

Ja hela "Omada"-linjen från TP-Link ska ha stöd för VLANs. Har inte själv provat någon av produkterna men hört mycket gott. Har blivit den nya standardrekommendationen till folk som vill åt lite mer avancerade nätverksfunktioner efter att Ubiquiti lite tappat momentumet dom hade.

Av tudz
Skrivet av tomno:

Är det ngn speciell egenskap det står på olika accesspunkter som detta är?
Är nog dags att byta ut airporten i vilket fall!

Man måste gräva lite för att se om det är en egenskap som en accesspunkt besitter eller inte, men generellt sett så är det något accesspunkter för konsumenter inte har medans dom som riktar sig mot "prosumers" och mindre företag och uppåt bör besitta. Populära alternativ innefattar UniFi och Omada. Annars kan man återigen köra in t.e.x OpenWRT eller FreshTomato på en router/accesspunkt med stöd för att få tillgång till denna funktionalitet.

Av tudz
Skrivet av tomno:

Tack för alla svar!

Det jag glömde nämna år att wifi vi nyttjar är ffa via en gammal airport express som är inkopplad till routern just nu (detta räknas väl som en accesspunkt om jag förstår terminologin rätt?). Så själva wifi på routern är i dagsläget inte nödvändigt.

Skulle då t.ex. den UISP EdgeRouter X som nämnts kunna ersätta min router i dagsläget, ha airporten alternativnågon annan accesspunkt som rekommenderas samt min switch TL-SG105E kunna fungera bra ihop till detta ändamål?

Accesspunkten du ska använda bör kunna tagga VLANs baserat på vilket SSID trafiken tillhör för att få full kontroll vilket jag antar att en Airport Express inte klarar av.

Av tudz
Skrivet av mrqaffe:

En billig serie som bara är router är Ubiquitys Eddgeroutrar, vlan är en switchfunktion så det hör egentligen inte hemma i en router men du kan köra router on a stick mot en switch. Observera som sagt att det inte är en switch i den utan portarna är tänkta att anslutas mot olika nät för att routa och den är kass som switch för det är verkligen en router och inte nått annat. Men 550 kr ny.
https://eu.store.ui.com/collections/operator-edgemax-routers/...

Edgerouter X har faktiskt en riktig switch inbyggd (MediaTek MT7621AT). Du tänker kanske på Edgerouter Lite där portarna är fristående och bara bör användas som switch i nödfall.

Vad den dock inte har inbyggt är en accesspunkt vilket verkar vara ett krav från OP även om jag håller med att en fristående enhet för detta ändamål är att rekommendera. Mjukvaru-uppdateringarna har även stannat av nästan helt eftersom Ubiquiti verkar ha tappat intresset för Edgerouter-plattformen. Endast ett par hotfixes har släppts dom senaste åren och långlivade buggar lever kvar.

Av tudz
Skrivet av tomno:

Tack för svar. Har du något tips på en "enkel" router med VLAN-stöd som inte kostar multum?

Tveksam på att det finns någon "komboenhet" för konsumenter som stöder VLANs direkt ur lådan. Skulle rekommendera att hitta någon enhet som har stöd för OpenWRT. Då får du lite mer avancerade funktioner som t.e.x VLANs.

Den rekommenderade vägen att gå är att separera ut router, accesspunkt och switch till fristående enheter men då rusar priset iväg ganska snabbt.