Inlägg

Inlägg som thu har skrivit i forumet
Av thu
Skrivet av DasIch:

Därför att flöden tenderar att gå från laminärt till turbulent när rörelseenergin ökar. Motsatsvis gäller då att flödet går mot laminärt när rörelseenergin minskar. I det här fallet är allt annat lika och du sätter ett hinder för det turbulenta flödet.

Ta en såndär trädgårdsvattenkanna utan munstycke och häll ut vattnet. Flödet kommer vara väldigt turbulent och ha hög energi. Upprepa med munstycket på och vattnet strilar ut med låg energi.

Men nu har du väl löskopplat det från vad vi faktiskt kollar på? Ingående energin som blir luftrörelse är ju relativ varvtalet på fläkten, vi ökar energin i, går in i ett turbulent flöde, men grejen är ju just att det övergår till laminärt flöde igen då vi fortsätter öka.
Vi vill ha ett snabbt och tyst luftflöde, flytta så mkt luft som möjligt så tyst som möjligt, inte ha så mycket rörelseenergi som möjligt? Och det är väl rätt logiskt att ett laminärt flöde är tystare och snabbare än ett turbulent?
Det går nog skapa rätt mkt rörelseenergi i luften genom att sätta dit en långslagig högtalare på ett par kHz som får vibrera luften fram och tillbaka kraftigt, men det ger nog ingen vidare kylning.

edit: Jag inser att du nog tänker lite väl skolboxexempel (inte illa ment), men vi har ju ett rätt komplext system här där turbulens kan uppstå på flera olika sätt och det kan vara möjligt att passera mellan laminärt och turbulent flöde flera ggr.

edit2: Det här blir ju för övrigt ett bra exempel på varför grafer kan vara viktiga jämfört med recensioner där det kanske bara är testat vid två luftflöden, blir vi verkligen nöjda om det funkar toppen vid 1000 och 2000 rpm om det plötsligt brölar som satan varje gång vi passerar 1800 rpm?

Av thu
Skrivet av cyklonen:

Jag menade storskaliga inbördeskrig eller krig mellan grannländer.

Blir ju helt klart rätt olika utfall beroende på vad man väljer att analysera för risker, Irland liksom Taiwan är ju rätt känsliga för en havsblockad.

Av thu
Skrivet av DasIch:

Fast om flödet blir mer laminärt borde det väl bli långsammare?

Huh? Varför skulle luft som med mindre friktion smidigt löper mellan flänsarna ha lägre flöde än luft som virvlar hejvilt och bromsar sig självt?

Av thu
Skrivet av cyklonen:

Du blandar ihop landet Irland med ön Irland

Nä, jag tänkte på att du säger att det är långt ifrån alla konflikthärdar och besvärliga länder, bombandena skedde ju i hela hörnet och oron för att konflikten ska blossa upp igen har väl ökat på senare år mtp. ett välkänt utträde.

Av thu
Skrivet av cyklonen:

Jag föreslår att vi flyttar så mycket kretsproduktion och annan högteknologisk utveckling och tillverkning till Irland. Det är ett oerhört lugnt och fredligt land, i det säkraste hörnet av Europa (dvs längst från alla konflikthärdar och besvärliga länder).

*sneglar på the troubles*

Civilians killed: 1,840
(1,935 including ex-combatants)
Total dead: 3,532
Total injured: 47,500+

Av thu
Skrivet av Whitepilledoomer:

Taiwan har aldrig tillhört kommunist-Kina dock. Faktum är att originalledningen flydde till Taiwan när kommunisterna tog över. Tekniskt sett är alltså Repuliken Kina (som Taiwan faktiskt heter egentligen!) äldre och har mer "historisk" rätt till fastlands-Kina än tvärtom. Om man ser det så. Tror dock många i Taiwan är relativt nöjda med vad de har.

Vem som har rätt är ju en åsiktsfråga och går att lägga åt sidan, båda ser sig väl som fortsättningen på ett flera tusen år gammalt kinesiskt rike med ett par hundra år på Taiwan. Blir dessutom rätt snurrigt, om kommunistpartiet skulle avvecklas och de övergår till att vara ett kejsadröme igen, under ex. Xi Jinping, skulle de då ha mer "historisk" rätt än kommunisterna och nationalisterna som tog över efteråt? Det har ju tusenåriga traditioner jämfört med årtionden för efterföljarna.

"Originalledningen" Kuomintang (KMT) för övrigt, var ju en sovjetstödd grupp som inkluderade kommunisterna för att återförena spillrorna av kejsardömet under ett styre igen. Att nationalisterna sen rensar ut kommunisterna och därmed startar inbördeskriget som resulterar i att de fördrivs från fastlandskina till Taiwan gör ju anspråken lite luddiga. KMT har väl dessutom ännu större anspråk på vad de anser vara Kinesiskt territorium än vad kommunistpartiet har, utöver Tibet och alla småöar det bråkas som, så även mongoliet typ?

Snurrigt nog är väl KMT de på Taiwan som är mest vänligt inställda till Kinesiska kommunistpartiet, kanske just för att de har nån sorts samsyn i vilka områden som räknas till Kina och att oavsett ledning så ska landet vara en regional stormakt? Det är väl först nu senaste årtiondena efter att deras blodiga militärdiktatur avskaffades som det verkligen börjat utvecklas nån sorts separat Taiwanesisk identitet? En generation som inte riktigt bryr sig om de gamla gubbarnas historier.
(edit: medans jag letar data för senare text hittar jag att andelen som ser sig som Taiwaneser och inget annat ökat från 18% till 64% senaste 30 åren)

För att dra hela det här sidospåret tillbaka till det jag skrev först dock; blir det globalt kaos med ex. Europa och Mellanöstern som fokus kommer USA troligen ha fullt upp. Garanten för Taiwans oberoende är USA:s flotta.
USAs flotta har varnat i flera år över att Kinas kapacitet att bygga fartyg är brutalt överlägsen, 200ggr större enligt denna de släppte i somras:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/alarming-navy-intel-sli...
Det är typ 1000 mil från USA:s västkust till Taiwan, 100 mil från Japan eller Sydkorea, 10 mil från Kinas kust. Även om ön mer eller mindre är ett fort och det nu beräknas att Kina skulle förlora ~30% av sina styrkor för att överta och hålla ön, hur ser det ut på nåt årtionde om de kan lägga en fartygsblockad och isolera ön? Som är stor som halva Irland, eller ~70% av Sveriges yta om vi klipper bort öarna och allt norr om Göteborg.

Kombinera detta med att Kina är en ekonomisk stormakt med 25ggr högre BNP, Taiwan har redan vissa problem med braindrain iom. att Kina kan anlita spetskompetens inom områden de prioriterar till mkt högre löner.
7,6% av Taiwans befolkning stödjer antingen "status quo med arbete för återförenande" eller "direkt återförenande". Ytterligare 28,6% svarar att de vill upprätthålla status quo och bestämma sig senare. Alltså upp till 35% som inte helt motsätter sig ett återförenande, vilket lär minska med åren allteftersom de äldre dör av, och också ganska precis sammanfaller med andelen av befolkningen som inte anser sig som enbart Taiwaneser.

Om Kina med ekonomiska incitament, mutor, löften om högre positioner, antingen på Kinesiska sidan eller nån efterföljande skendemokrati i Hong Kong-stil kan säkra lojaliteter i den här gruppen, hur mkt kan de mjuka upp för ett maktövertagande, eller åtminstone flytta det ett steg till "ett land, två system" - som Hong Kong, för att senare kunna ta nästa steg? Hur stor andel lojala behöver de? Kombinera piska och morot, kan de förändra förutsättningarna för befolkningen på Taiwan så en större andel finner det vara en smidigare utväg?

En grej värd att notera är ju att även TSMC:s fabrik som byggs i USA förväntas skeppa de producerade komponenterna till Taiwan för att slutföras innan de sen skeppas tillbaka. Jag kan tänka mig att det finns nån tanke här om att säkra att Taiwan inte överges.

Av thu
Skrivet av HazZarD:

Och då har kriget i taiwan inte ens börjat, när det väl händer då blir det global kaos..

Eller tvärtom, när det blir globalt kaos kanske det blir ett bra läge. Efter att ha sneglat på den konflikt Ryssland fastnat i, och reaktionerna, så är nog Kina inte så himla sugna för tillfället. Hong Kong kunde de vänta i 180 år på.

Av thu
Skrivet av AkUs:

Förlåt. Jag var otydlig. [...] Jag menade bara på att om det tricket skulle ge 15db skulle alla apat efter Noiseblocker som förespråkat den designen länge.

Ah, sry, det hade varit tydligare om du citerar det påståendet, uppfattade det som att du talade om ASMP. Men jag är inte riktigt vaken i knoppen än heller

Av thu
Skrivet av DasIch:

Ta som exempel Lian Li's Unifan som förnedrar Phanteks T30, och den presterar bättre med en 60mm radiator än med 25 eller 45mm.

Nån sorts olycklig turbulens som upphör? Kollar man grafen verkar den gilla 60 mm radiator hela vägen upp till ca 1750 rpm där ljudnivån tvärt ökar och det är också precis här som 25 mm radiator går om i luftflöde också, där cfm per rpm tydligt flackar ut med 60 mm radiatorn. Plötslig turbulens som uppstår där kanske? Sen händer nåt lustigt där ljudnivån plötsligt minskar, unikt i nån av graferna, vilket kanske går att läsa som I att den återfår ett mer laminärt luftflöde och kanske styrks av att luftflödet ökar brantare här igen. Det räcker för att den ska vara tystare med 60 mm radiator vid 2000 rpm än 25 mm radiator, men den flyttar mer luft med 25 mm.

Av thu
Skrivet av perost:

Hur mycket utrymme det är mellan bladen och ringen verkar Alphacool inte ange någonstans, så de är troligtvis inte bättre än konkurrenterna på den punkten.

Just detta mäter ju Igor dock? Visserligen preproduction, men ändå.

Skrivet av AkUs:

Noiseblocker har haft denna design i 15 års tid.

Både min closed loop design, med och utan aggressiva blad. Inget nytt under solen. Att någon nu hej-thjopp skulle hitta 15db och kalla detta revolutionerande ...

Jag hänger inte riktigt med i vad du menar.
Igor har ju några Noiseblocker i sina tester. Jämför med 140 mm-varianten B14x-P-BL PWM ARGB och väljer en random punkt med hyfsat högt luftflöde, säg 75 cfm, så behöver den ~1150 rpm medans ASMP behöver ~1900 rpm. Vid dessa varvtal levererar de ~36 dB(A) vs ~24 dB(A). Inte riktigt 15 dB skillnad, men rätt markant, trots att NB är större. Kollar jag deras kraftigare 120 mm-fläkt så står det visserligen 77,9 cfm i spec, men den maxar ~55 cfm vid 2000 rpm och brölar då i 44 dB(A), medans ASMP klarar detta vid ~1350 rpm och ~ 21 dB(A).
Är detta inget nytt bara för att det finns nån sorts likhet i designen?

Av thu
Skrivet av Eismannen:

Sen det där med att den skulle vara "decoupled" låter som en marketing gimmick. Det är ganska mycket gummi. O-ringar dessutom, de brukar vara relativt hårda. Borde inte filtrera ut någonting förutom kanske de allra högsta frekvenserna. Det mesta man brukar behöva filtrera ut från en chassifläkt är i min mening för lågfrekvent för att det där ska funka.

Lustigt nog blev jag paff då jag lyssnade på Bequiet-fläkten i jämförelsen efter att ha lyssnat på Alphacools, vid vissa frekvenser kickade subwoofern in helt plötsligt med ett lågfrekvent muller runt 40-60Hz som låg ~20 dB över Alphacools peaknivå.

Jag är lite osäker på om ljudfilerna är helt jämförbara för ljudnivå dock eller om de är normaliserade för att det lättare ska gå att höra skillnaderna i frekvensspektrat som fläktarna skapar.

Skrivet av loefet:

Tyvärr går det nog inte att serva lagren. När de är utslita så är det väl bara att kassera dem.
Alphacool säger själva att livslängden är 100000 timmar vid 25C, vilket är lite mer än 11 år vid 24/7, men ingen info om vilken garantitid de lämnar.

Alphacool förtydligade i kommentarstråden att det är 5 års garanti, men 100'000-timmarsvärdet är MTBF, vilket dels är ett estimat och dessutom ett rätt komplicerat värde som inte går att översätta till livslängd sådär, och går att räkna fram på lite olika sätt som alla ger olika resultat. MTBF för en hårddisk ligger väl rätt typiskt på 1'200'000h, vilket isf. skulle vara 137 år. Inte direkt användbar siffra som genomsnittlig livslängd. En fläkt har väl dock mkt mindre slitageökning mellan att sitta i ett konstruerat idealscenario och att sitta i högre temp i ett lite vibrerande chassi, så det går inte heller att använda ration mellan faktisk livstid och MTBF för en hdd och applicera på fläktar. Vi har alltså inte direkt nån aning om vad livslängden är på dessa, så vi får väl luta oss mot garantitiden.

Av thu
Skrivet av 20kr:

Hade dom inte blandat ihop m3/h och cfm godtyckligt till sin egen fördel?

De har fixat det i databladet nu.
Det här verkar ju fullständigt galet även om de inte riktigt klarar prestandan i databladet, vid 2200 varv har den samma ljudnivå (25 dB(A)) som närmaste jämförda har vid 1100. Vid den ljudnivån ska den alltså flytta 85 cfm medans hela högen med jämförda fläktar flyttar ~35! 140% högre prestanda.
Igors lab har tydligen fått ett ex och .. har redan släppt recensionen ser jag nu då jag skulle plocka lite text från gårdagens artikel:

https://www.igorslab.de/en/alphacool-apex-stealth-metal-power...

"With the Apex Stealth Metal Fan and the Alphacool Apex Stealth Metal Power Fan, Alphacool is likely to succeed in jolting its competitors out of their dreamy slumber and shock them gracefully. "

"We even had to upgrade our equipment for the fan tests because these fans start so quietly that everything almost gets lost in the background noise of the usual measuring technology."

Den klarar inte riktigt 2200 rpm vid 25 dB(a), blir 26,9 dB(A).. och flyttar ~84 cfm monterad som chassifläkt, och vid montering på 60mm radiator har det bara minskat till ~82,5 cfm och ljudnivån gått upp till 27,4 dB(A).

edit:

"When we compare the Alphacool Apex Stealth Metal Power Fan with Noctua’s top model, the difference is clearly visible and audible. It’s moments like these when one doesn’t feel bad using the word “revolution” instead of “evolution.” "

"What prompted me to write such a long and detailed article are actually two things. On the one hand, Alphacool has managed to break the years of stagnation in fan development with a real innovation that not only improves by a few percent but creates an entirely new reference class."

"I will try to free myself from all euphoria, but given the results, it’s really hard to give a completely emotionless conclusion. I don’t even want to because the fan keeps impressing me."

Kan bara hoppas 140mm-varianten kommer snart nog.

Av thu
Skrivet av TheOneAndOnlyMisho:

Kan inte tillverkarna satsa på göra mindre kort istället? Visst detta är mindre än de vanliga 4090, men istället får man en mega radiator med 😛

Om folk betalade merpris för mindre kort med troligen sämre kylning och sämre prestanda så skulle de nog inte tveka.

Av thu

Hade ju varit smidigt att ha emellanåt, tar gärna en jag med!

Av thu

Du vill nedgradera från ett 3090 men sitter samtidigt och budar på ett 3090 TI?

Av thu

Grannarna är måttligt nöjda över namnbytet:
https://nitter.nl/realchrisjbeale/status/1685399749166551040#...

Av thu

Nöjd överlag, mest missnöjd med MSI 4090 Supreme med tråkigt mkt coilwhine och hög idleförbrukning, samt 180mm fläktarna som följde med Fractal Torrent som har ett knepigt klickljud vid låga varv. 140mm-varianten av samma fläktar skrotade jag rätt omgående, de var ännu värre.

Av thu
Skrivet av stoffe_83:

Det verkar som det finns ett bios-fix till B450 i alla fall.

https://www.asus.com/se/motherboards-components/motherboards/...

"1. Update AGESA version to ComboV2PI 1208
2. Mitigate the AMD potential security vulnerabilities for AMD Athlon™ processors and Ryzen™ processors"

Eller är det en annan säkerhetsfix?

Om man kollar https://www.amd.com/en/resources/product-security/bulletin/am...

Så listas följande AGESA: AMD Ryzen™ 3000 Series Desktop Processors “Matisse”
ComboAM4v2PI_1.2.0.C (Target Dec 2023)
ComboAM4PI_1.0.0.C (Target Dec 2023)

Av thu
Skrivet av xxargs:

Om man hänger på den allra senaste kernel-versionerna i Linux så finns redan mikrokod-patch för detta... och förmodligen också i windows i en närtida större windowsuppdatering.

Se parallell tråd: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1694682-zenbleed-annu-...
Det verkar inte gälla konsument-CPU:erna.

edit: kanske det du syftade på med slutet på inlägget, lite oklart.

Av thu
Skrivet av evil penguin:

Dvs det saknas nog mikrokod för många konsumentprylar men utesluter inte att det skulle det gå att applicera på samma sätt.

Där tycker jag det är ett konstigt stort frågetecken, jag tycker det borde gå, men om de kan krysta ur sig fixad mikrokod på en vecka:

2023-05-15 We draft a brief status report and share our findings with AMD PSIRT.
2023-05-23 We receive a beta microcode update for Rome from AMD.

Så kan jag ju tycka att de två månader senare borde hunnit fixa microkoden för samtliga redan?
Konsument-desktop-Zen2, Matisse, är ju färre modeller än Rome-familjen.