Inlägg

Inlägg som Zyie har skrivit i forumet
Av Zyie
Skrivet av twit:

Nej det har jag över huvud taget inte. Du blandar ihop vem du diskuterar med.

Jag refererade uttryckligen till personkulten runt Elon, inte någon enskild individ.

Sorry, måste läst fel, trodde ditt svar var från Triffid.
Mitt fel på det inlägget.
*Edit*, har raderat det inlägget nu.
Då jag tog fel på person så tillförde inlägget inget vettigt till tråden, därav min radering.

Av Zyie
Skrivet av twit:

Ärligt talat, din egen argumentation består uteslutande av uppradade åsikter, så det är väldigt magstarkt att du avvisar andra på en sådan grund.
Vill du nu andra skall "bevisa" det de säger får du faktiskt börja med att applicera det på dig själv.

Du kan rimligen inte applicera olika måttstock beroende på om det är du själv eller någon annan som argumenterar om du vill bli uppfattad seriöst.

Nja...

Om du påstår att din bil är grön.
Jag ber dig visa en bild på din gröna bil.
Du svarar med "bevisa att den inte är grön".

...Kanske du bör börja med att bevisa dina påståenden, och skicka den där bilden på din gröna bil?
Du som verkar veta att den är just grön, som då måste basera denna information på källor som du relativt enkelt bör kunna hänvisa till.
Varför ska jag, som ber dig bevisa färgen på din bil, vara tvungen att leta fram information som motbevisar dina påståenden?

Vad är det som jag måste bevisa?
Varför måste inte personen som kommer med felaktiga påståenden bevisa dem först?
Varför går din tanke "Hmm, person A säger saker, utan bevis. Person B ifrågasätter vad person A har för bevis för sina påståenden. Jag tycker att Person B inte får fråga detta. Person B måste själv hitta bevis varför person A har fel. Det är inte okej att ifrågasätta person A. Person A får göra vilka påståenden de själva vill, utan att någon ifrågasätter dem alls".

A - "Jag har en grön bil"
B - "Jasså, har du en bild på den?"
A - "Bevisa att min bil inte är grön".

Detta känns normalt?

Av Zyie
Skrivet av Triffid:

Hyperloop är en gammal idé som forskare redan skrotat (som många andra av hans ideér). Det låter coolt men är dödfött, milslånga vakumtuber är idioti och livsfarligt. Finns hur många debunked artiklar som helst om du är intresserad på riktigt av varför det är en dålig idé.

Vi kan redan bygga tunnlar. Vi har byggt tunnelbanor, som är en mycket bättre idé än tunnlar som bilar skall ner i, i över hundra år. Enda anledningen att han hype:ar sina biltunnlar är för att det passar hans tesla och självkörning. Det är en fullkomligt idiotisk idé att ha ett stort tunnelnätverk och massa hissar för att möjliggöra bilar att köra runt under staden.

Att transportera människor i ICBM runt jorden är idioti och hype. Ingen stad kommer anlägga raketuppskjutningsplatser i närheten av staden, färdsättet är extremt farligt och inget som vanligt outbildat folk bara kan använda sådär.

Dessa exempel är jättebra för de är alla dödfött hypeskräp. Jag säger inte att något är omöjligt (givet teknologi som inte finns än) men om vi pratar tidsoptimism är han snarare 100 år för tidigt än 5.

Så... Ditt svar är... Åsikter?
Alla dessa saker är misslyckanden, för att det är din åsikt?
Vänligen, kom med lite bevis varför hyperloops är omöjliga.
Vänligen, kom med lite bevis varför biltunnlar är värdelösa och tunnelbanor löser alla problem bättre.
Vänligen, kom med lite bevis varför raketer som färdsätt är idioti, och så klart bevis att inga städer kommer att "anlägga raketuppskjutningsplatser i närheten av staden" (lite av en cop-out där. Om någon väljer att göra det, så kan du bara hävda något i stil med "ja, men det är ju 2km från stadskärnan, det är inte alls nära. Jag menade i stadskärnan kommer ingen någonsin göra det" eller liknande dravel).

Vad menar du med "men om vi pratar tidsoptimism är han snarare 100 år för tidigt än 5."?
Vad är kriterierna han måste uppnå för att du ska känna att du kanske gissade fel?
Ska det finnas tunnlar under varje stad över säg 50,000 personer, inom 5 år, annars har du rätt? Vart kan du peka på att Elon någonsin har föreslaget att detta ska ske i en viss utsträckning, inom en viss tid?
Måste hyperloops, något som Elon återigen endast föreslagit, aldrig själv försökt bygga, finnas inom 5 år, annars ska Elon ha ljugit och misslyckats?
När måste hans Starship börja frakta personer mellan olika punkter på Jorden för att du ska känna att du hade fel, är det också inom 5 år?

Vad är det som gör att du kan bestämma att allt detta, inklusive saker han aldrig påstått eller försökt göra, måste ske inom en tidsram satt av dig, annars är han ett misslyckande?

Av Zyie
Skrivet av Triffid:

Elon Musk är en hype:are, han bara kastar skit på väggen och ser vad som fastnar. De flesta av hans galna ideér är non-starters som tyvärr fick/får alldeels för mycket uppmärksamhet (hyperloop, hans biltunnlar, ballistic raketer för transport om nån kommer ihåg ... )

Tyvärr har han en kult bakom sig som tror han är någon slags geni vilket gör att en massa pengar och uppmärksamhet slösas på smörja.

Givetvis har han också finansierat en och annan bra/lyckad sak, men hans track-record är knappast något att se upp till.

Hmm, Hyperloop har han som sagt inte ens försökt bygga själv, endast en idé som han har sagt att det vore najs om nån snor och bygger. Det finns inget som säger att det inte går. Handlar bara om politisk vilja för att finansiera den typen av projekt.
Hursom, inget man kan beskylla Elon Musk för att vara Elons "fel" att de inte existerar.

Hans biltunnlar förstår jag inte vad du menar. Det är ett företag värt över $5.5 miljarder. De har byggt, och håller på bygga tunnlar just nu. Tänkte du att de skulle finnas färdigställda tunnlar över hela världen, kanske tiotusentals av dom, på några år?
Det tar tid, och krävs politisk vilja för att lägga pengar på det. Det verkar ju vara ganska framgångsrikt än så länge. För tidigt att säga att det var ett misslyckande.

Raketerna du nämner för transport, är ju under utveckling? Det är Starship, som utöver att vara planerad att användas för resor till både Månen och Mars, även kan tänkas användas just så som du beskriver.
Det tar ju dock så klart tid att utveckla dessa.
Eller trodde du att det går på något år också?
Du har inte kollat upp hur lång tid nya raketer tenderar att ta att utvecklas? Även när de används endast en gång, så kan det ta årtionden. Nu pratar vi om en raket som är tänkt att den ska kunna eventuellt användas flera gånger per dag. Det är ett ganska stort hopp.
Du kanske tänkte att ju mer avancerat det är, desto snabbare går det att utveckla?

Elon Musk är känd för att vara extremt tidsoptimistisk ofta, för att säga det väldigt snällt, men alla de exempel du tar upp är ju extremt dåliga exempel på att han ska ha misslyckats.
Inte ett enda av dom är ett misslyckande.

Bättre kan du. Det finns absolut saker han misslyckats med, men att tro att han "bara kastar skit på väggen och ser vad som fastnar." är ju tämligen felaktigt, speciellt om du baserar hela den åsikten på de exempel du gav.

Av Zyie

Det går mer eller mindre inte diskutera Elon Musk alls, på någon nivå, tyvärr.

Det är fullt med personer som antingen följer allt han säger och gör som en kultmedlem.
Det är fullt mer personer som hatar allt han säger och gör, inklusive påhittade rykten som dementerats massvis med gånger, som en kultmedlem.

Varför är de så pass få personer i dagens läge som kan göra sin egna research, skaffa en egen uppfattning istället för att kopiera från nån random video? Varför är det så pass många som inte är kritiska alls mot vad de läser och/eller hör, utan bara antar att allt de sett på internet eller TV måste vara sant?

Hade folk varit lite mer vettiga, så hade vi kunnat se diskussioner om vad Elon faktiskt har gjort bra, och vad han faktiskt misslyckats med. Världen är inte svartvit. Elon, likt alla människor, gör både bra och dåliga saker.

Minsta lilla kritik mot Elon Musk, så måste man hata honom och vara dum i huvudet.
Minsta lilla försvar av Elon Musk, så måste man vara en av hans kultmedlemar och dum i huvudet.
Finns inget utrymme längre för att vara vettig och ha en mer balanserad syn.

"Är du inte 100% med oss i allt vi säger och tycker, så är du 100% mot oss och fienden".
Gäller i alla sammanhang i dagens läge känns det som.
Alla som inte tycker och tänker exakt som du, är en vidrig och hemsk människa.
Vad du tycker och tänker bestäms av nån random video som har massa fel, för att du inte orkar ens försöka kolla upp om påståenden i videon kan stämma eller ej.

Tragiskt.

Av Zyie
Skrivet av Sarato:

Du påstår att informationen är falsk trots att du själv inte ens kommer med något som påstår annat? När har det någonsing debunkats förutom att den patologiska lögnaren själv sagt "det är inte sant", precis som hans smaragdgruva som även hans pappa har förklarat att den visst finns.

Fast nu är det inte enbart den videon jag har som källa. Har följt mannens eskapader i åratal och läst flertalet artiklar om vad han gjort. Jag förstår inte varför man inte får kritisera honom utan att folk ska komma och skriva milslånga kommentarer om att man "litar blint på en uppenbart oresearchad video" när Musk själv kommer undan med lögner till höger och vänster.
Höjden av ironi, månne?

https://www.youtube.com/watch?v=I06RAj0TWGs

Läste du artikeln ens?

Skrivet av futurism:

"What Elon is saying is that there was no formal mine. It was a rock formation protruding from the ground in the middle of nowhere," Errol told the tabloid, noting that he kept his involvement with the operation "under the table."

"There was no mining company. There are no signed agreements or financial statements," he explained. "No one owned anything. The deal was done on a handshake with the Italian man at a time when Zambia was a free for all."

Det fanns ingen gruva, Errol enligt den intervjun erkänner ju det?
Han påstår mer eller mindre att det fanns lite smaragder som stack upp ur backen som han betalade £80k för att få några av dem?
Finns inga bevis på att någon gruva ska ha existerat, och även om Errol har påstått det förr, så har han senare ändrat sin story till den du länkade till. Gruvan ska också enligt vissa versioner av ryktet ha funnits i Sydafrika ibland, Zambia ibland.
Jag har aldrig hittat någon information om denna Italienska personen som ska ha "ägt" "gruvan" som Errol ibland påstår sig ha köpt en andel av, ibland ska ha ägt helt. Kan du hitta någon information om detta?

Här har du en annan artikel om storyn, från en lite mer känd tidskrift, där han påstår att han var på väg till Jeddah (mellanlanding på väg till England för att sälja sitt plan), kunde inte komma in utan att betala $2000, så han sålde sitt plan för £80k till någon annan random Italienare i Djibouti, för att sedan spendera hälften av det på att köpa denna "gruva"?
Han ska, enligt både artikeln i People och videon du länkade, ha haft så mycket pengar att han inte kunde stänga sitt kassaskåp?
Du har aldrig provat se hur mycket pengar kan få plats i ett kassaskåp antar jag?
Han påstår sig ha vandrat in på Tiffany's i New York och sålt sina smaragder där, låter det sannolikt tycker du? Du tror att det är så det oftast fungerar när man köper in juveler av olika slag?

Skrivet av people:

He claims he was acquitted of manslaughter charges after killing 3 home invaders
In 2017, Errol told Rolling Stone that while he has never intentionally hurt or threatened anyone, he once shot and killed a group of burglars at his home in Johannesburg, though he says he was cleared of all charges because he acted in self-defense.

In an interview with The Sun, Errol recalled the attack, claiming that he was confronted by a group of seven men inside his home and shot back at the intruders after they opened fire.

Här beskriver han samma händelse som om det kom från en film.
Jag har inte sett något exakt datum när detta ska ha skett, olika källor anger olika årtal till och med.
Verkar inte finnas något som bekräftar att det skett vad jag kan se, alla källor verkar komma från Errol själv.

Här följer en random post Errol själv gjort på sin Facebook.
Här är ytteliggare ett exempel.
Låter det som att han har alla hästar hemma i hagen?

Han gifte sig med Heide Bezuidenhout, som då hade en dotter på 4 år.
Han har nu två barn med den dottern.

Vad är det med Errol Musk som du avgudar och tror så starkt på, att allt han säger måste vara sant, och Elon måste vara en lögnare?

Du har inte heller försvarat några av de andra påståendena du gjorde som jag ifrågasätte.
Ska du fortsätta ignorera det? Kanske inte hade några bra svar där?

Fortsätt länka videos som har uppenbara fel, istället för att göra egen research.

Du har bara bevisat att jag har rätt, du kopierar åsikter utan att göra någon vettigt research alls.
Istället för att spendera 30 sekunder på att söka fram någon video du inte ens kollat på som svar, Googla lite och försök hitta vettig information istället.

"Musk själv kommer undan med lögner till höger och vänster.
Höjden av ironi, månne?"

Ironi att din informationskälla för att bevisa att det fanns en gruva, själv säger att det aldrig fanns en gruva, är en person som gjort väldigt många väldigt konstiga uttalanden, en person som inte verkar helt hemma, och du har inte ens läst artikeln du länkar till...

Suck.

*Edit* Sarato har nu raderat det inlägg jag citerade i denna post, lol.
*Edit2*, Inlägget verkar vara tillbaks nu.

Av Zyie
Skrivet av Sarato:

Han jobbar aktivt emot fackförbund och sparkar folk som inte är ja-sägare till hans förslag och ideer.

Sedan finns det en uppsjö fler saker man gott kan kritisera honom för:
https://www.youtube.com/watch?v=Apk736grxiY

Suck.
Du orkar inte göra någon research själv, så du kollar på en video som bekräftar dina ogrundade åsikter och känner att det är gott nog, även när det bör vara ganska uppenbart att personen själv inte gjort någon som helst research?
Videon är full av spekulationer, rykten som blivit debunked för massa år sedan samt personens egna åsikter som knappast kan ses som fakta på något vis.

Videon nämner att Musk är endast bra på att hitta andra talangfulla personer att jobba åt honom.
Han är absolut bra på att attrahera talangfulla personer, ingen kan bygga så enorma företag som han har gjort helt själv.
Men att säga att han är dålig på att koda? Han skapade Zip2 som verkar mest ha varit kodad av han själv, som senare såldes för över $300m till Compaq. Hur många kodare känner du till som skapat företag värt $300m+, trots att de var värdelösa på att koda?
Senare X.com som gick samman med Confinity och blev en del av PayPal (som en grundare i X.com, som är en del av grunden till PayPal, så är det rätt konstigt att säga att Musk inte var en av grundarna av PayPal. Han var dessutom CEO över PayPal efter att de gick samman).
Att säga att han inte är en founder av Tesla är också ganska korkat.
När han investerade i Tesla, så var de två pers som hade en plan på att göra en elektrisk bil som inte ens var i närheten till att vara ekonomiskt gångbar. De ägde inte ens namnet Tesla. Martin Eberhard, som gärna vill påstå sig vara grundaren, och att Tesla aldrig skulle ha klarat sig utan honom, verkar inte ha tillfört någonting alls av värde, utan snarare var en enorm risk. Eberhard, trots att han var värd ca $10m vid tillfället, var inte ens villig att investera en enda krona i sitt egna företag.
Elon Musk investerade överlägset mest i företaget, han såg till att de lyckades köpa rättigheterna till Tesla Motors som redan ägdes av en annan person. Tesla "startades" (mer eller mindre bara en ide på ett papper, inga pengar, inga patent, inga tillgångar alls, en ide som i slutändan inte ens var ekonomiskt gångbar), I mitten på 2003. Elon Musk investerade i företaget i Februari 2004. Det var inte förns 2008, när Elon Musk tog över som CEO och Eberhard hade blivit utsparkad från företaget, som de lyckades börja producera sin första bil.
Eberhard har gjort försök efter det att skapa en elbil, men inte lyckats. Han har även blivit "uppköpt" och utsparkad från ytterligare minst ett företag. Att tro på Eberhards version verkar lite korkat, i bästa fall.
Den där smaragdgruvan har det varit rykten om länge nu, men aldrig någonsin har någon lyckats hitta något bevis alls för dess existens. Inget dokument där hans far står som ägare, ingen som vet vart denna gruva ska ha funnits exakt, ingen som jobbat i denna gruva. Inget bevis alls. Inte ens hans far (som Elon är väldigt kritisk till, de har inte en bra relation), har någonsin öppet sagt att han ska ha ägd någon gruva. Det finns inga bevis på att Errol Musk någonsin ska ha varit speciellt rik. Detta om något är extremt enkelt att motbevisa, och inte ha med i videon, om man gjort någon som helst research innan. Det är extremt uppenbart att "KnowledgeHusk" inte har gjort det. Finns noll "knowledge" i videon, endast åsikter och sedan länge motbevisade rykten.
"When projects like the HyperLoop fail", fast Elon Musk har endast gett HyperLoop som ett förslag mer eller mindre, aldrig själv tagit på sig att jobba med det. Dock har han "The Boring Company", som gör tunnlar, inte i en hyperloop-version, men de jobbar aktivt och har flera tunnlar på gång just nu, flera redan gjorda sedan tidigare. Företaget är förövrigt värderat till över $5.5 miljarder. Att kalla det "failed", om han nu syftar på The Boring Company (vilket han visar bilder från deras tunnel när han nämner HyperLoops "fail"), så har jag svårt att se det som ett misslyckande. Kanske han helt enkelt inte alls vet vad skillnaden mellan HyperLoop och The Boring Company är? Med hans totala avsaknad av research, så är det ju tämligen troligt faktiskt.

Där är vi 2 minuter in, i en nästan 12 minuter video. Jag tänker inte fortsätta analysera videon längre än så.
Jag tycker att jag mer än nog bevisat att videon du länkade är totalt irrelevant i någon som helst syfte annat än pajkastning mot Elon Musk, det finns ingen välresearchad fakta i videon alls.

Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Om du inte själv kan gissa dig fram (exempelvis: hantering av anställda på Twitter, ej våga kritisera sin pappa/Nalle 'Xi' Puh, fortsatt möjliggöra spridning av desinformation vilket polariserar samhällen) så antar jag att du är mer en "kultföljare" än en vanlig "följare" av Musk, vare sig det är med flit eller inte!

Vissa projekt är mycket bra dock, men inte människan bakom dem, imho.

Mvh,
WKL.

Låter lite som copy-paste kritik utan att ha någon som helst fakta här också.
Vänligen expandera på dina klagomål. Vad är det av hanteringen på Twitter som är särskilt dåligt hanterat?
Uppenbarligen så har Twitter inte bara lyckats överleva sedan de sparkade ca 3/4 av alla anställda, de har fler användare än någonsin förr, plattformen utvecklas snabbare än någonsin förr. Vad är problemet?
Är det att anställda förväntas jobba för mycket? Jag kan inte påstå att det är en hälsosam miljö att jobba i någon av Elon's företag under en lång tid, det är mycket jobb och mycket stress, absolut. Dock är de ju personer som kan ta egna val, och som säkerligen är talangfulla och erfarna nog att kunna få jobb nästan vart som helst om de så vill, där de kanske kan hitta en bättre balans mellan arbete och sitt privatliv. Dock är ju denna typ av miljö vanlig inom många stora företag, inte bara just Twitter/X.

Vad är det som du tycker att Musk bör göra gentemot Xi?
Rent logiskt verkar det finnas två val.
Antingen kan man vara öppet kritisk mot Kina, och därmed inte kunna driva något slags företag i Kina, eller så kan man inte göra det, och driva ett företag.
Kanske ser Elon det som att om han får välja mellan att vara kritisk mot Kina, trots att det skulle göra totalt 0 skillnad för vad Kina väljer att göra, eller om han kan tillverka Tesla's i Kina och påskynda våran övergång till elektriska bilar, vilket är ett måste oavsett (vi måste övergå till förnybara energikällor för allt. Så som namnet antyder så är de just förnybara, olja, gas etc är ej det).
Så... Försök göra något bra för hela världen, eller var kritisk mot ett styre av ett land för sakens skull, även fast de inte gör någon skillnad? Elon Musk verkar ha valt det förstnämnda, du kanske föredrar när folk grandstandar trots att det inte påverkar något alls? Kul för dig.

Vad är det Elon Musk gör som "fortsatt möjliggöra spridning av desinformation vilket polariserar samhällen"?
Vänligen ge exempel på den typ av desinformation som Elon själv sprider, och hur det polariserar sämhällen.

Det känns inte som att du kommer ge några bra svar på någon av dessa frågor.
Jag misstänker att du antingen inte svarar alls, att du gör något slags påhopp ("haha, du är en elon-puppet, lulz") utan något svar på kritiken, eller att du copy-pastar annan, oresearchad information som inte ens stämmer.
Snälla, imponera mig och ge ett vettigt, faktabaserat svar istället.

Elon Musk är absolut inte en perfekt person.
Han är säkerligen svår att jobba för, arbetsmiljön på hans företag är nog inte hälsosam för de flesta, om man inte är extremt stresstålig och verkligen älskar sitt jobb, han gör så klart misstag, ingen bör avgudas eller ha ett kultfölje (samma med exempelvis Steve Jobbs, som av allt att döma var ännu svårare person att ha att göra med).

Dessa två kommentarer som jag citerat ovan är knappast opartiska.
Vissa avgudar Elon, när han inte förtjänar det.
Dessa två hatar Elon, när han inte förtjänar det.
Ingen är bättre än den andre.

Gör eran egen research, sluta kolla på vad andras åsikter är och ta det som fakta.
Spendera 3 sekunder och inse att det ni upprepar som duktiga små papegojor är sedan länge motbevisat, det är verkligen inte alls svårt.
Istället för att spendera 12 minuter på att kolla på en video, så kan ni spendera 12 minuter på Google och bli långt bättre införstådd.

Det är lite läskigt att personer kan kolla på en uppenbart oresearchad video och ta det som fakta.
Detta är ändå personer som mest troligt får rösta.
Vad kan inte en 12 minuters video full av fel få dessa personer att göra, när de litar blint på att allt de ser är sant?

Suck.

Av Zyie

#ShikakuOfTheDay
#EASY230731 ⏱️ 00:00:08
#MEDIUM230731 ⏱️ 00:00:27
#HARD230731 ⏱️ 00:03:04
#EXPERT230731 ⏱️ 00:06:05
https://shikakuofthe.day

Av Zyie
Skrivet av Roger W:

Den har hänt mig en gång också för rätt länge sen (skrev det i tråden tror jag), på easy om jag minns rätt.
För att få det att släppa har jag för mig jag klickade utanför fönstret och kanske även alt-tabbade eller nått sånt innan det släppte.

Vet inte hur det triggades, men gissar det kan ha något med om man råkar göra något utanför själva spelfönstret.
(teori: kanske om man klickar och håller inne knappen utanför spelfönstret och sen drar in musen på spelfönstret?)

Ja, om det vore för att man klickar och drar utanför spelplanen, så kan jag förstå om allt blir markerat istället, men det har hänt även när jag försöker dra ett fält typ mitt i spelplanen också, utan att musen hamnar utanför spelplanen vid något tillfälle, så det kan onekligen hända ändå, och som sagt kan man klicka och sätta ut enkla rutor medans detta sker.
Kanske om det kan ske om man råkar klicka på strecken mellan rutorna och drar?
Kan inte testa det just nu, då det inte uppdaterats med en ny spelplan för dagen än, får testa det när jag kliver upp imorn kanske, och offra min tid på easy för att se om jag kan replikera problemet.

Av Zyie

#ShikakuOfTheDay
#EASY230730 ⏱️ 00:00:10
#MEDIUM230730 ⏱️ 00:00:51
#HARD230730 ⏱️ 00:03:47
#EXPERT230730 ⏱️ 00:06:09
https://shikakuofthe.day

Minimalt med problem idag, förutom på Medium där jag hade en bugg där jag inte kan klicka och dra, utan det blir att jag klickar ut en ruta när jag klickar, och när jag drar musen så följer alla siffror på brädet med (typ som när man klickar och drar på en bild eller text man markerat). Det har hänt förut några gånger de senaste dagarna, vet inte riktigt vad det är som triggar buggen.
Ibland går det lösa problemet med att klicka utanför spelbrädet, men ibland måste jag byta till en annan svårighetsgrad fram och tillbaka för att fixa problemet.
Använder Microsoft Edge, Version 115.0.1901.188 (Official build) (64-bit), på Windows 10.

Av Zyie

#ShikakuOfTheDay
#EASY230729 ⏱️ 00:00:06
#MEDIUM230729 ⏱️ 00:00:28
#HARD230729 ⏱️ 00:03:18
#EXPERT230729 ⏱️ 00:09:11
https://shikakuofthe.day

Av Zyie

Har helt missat att denna tråd fanns!

Jag har slutat snusa och röka en gång för runt 15 år sedan eller så, men det höll bara i ca 3 månader den gången.
Jag köpte mitt sista ciggpaket på midsommar 2015 eller 2016 tror jag, men snikade nån cigg här och där i runt 2 år till efter det (kanske totalt 20 cigg som jag rökte under den tiden).
Använde en vape under några månader medans jag slutade röka, och slutade relativt enkelt med vape'n efter det.
Snus har jag haft kvar längre än så.
I början på Februari 2022 såg jag att det var rea på nikotintuggummi på apotea's hemsida när jag skulle beställa lite andra grejer där, så tänkte "äh, fan, kan väl testa".
Min plan var att till stor del byta ut snus mot nikotintuggummi medans jag trappade ner min totala nikotinförbrukning, och att det kanske skulle ta någon/några månader, men det gick snabbare än jag tänkte mig.
Tog min sista snus kl 09:57 den 22a Februari 2022, och mitt sista nikotintuggummi klockan 19:18 samma dag.
Det har alltså gått 1 år, 5 månader och en vecka sedan jag slutade.
Jag känner fortfarande lite sug för snus ibland, cigg inte alls, och jag drömmer lite då och då att jag kommer på att jag har snus inne, och blir lite besviken på mig själv ärligt talat, men är ju rätt skönt att vakna och inse att det bara var en dröm, haha.
Tror nog jag ska klara mig utan nikotin igen, känner ju som inget stort sug, och suget lär nog försvinna helt med tiden som det gjorde med cigg efter ~2 år.

Jag tillät mig själv att småäta mer eller mindre konstant (mer godis och chips än jag ätit sedan jag var typ 12) under tiden jag trappade ner snuset, då det gjorde det lite enklare att distrahera mig själv från nikotinsuget, men gick också upp ~10kg under tiden jag slutade och typ en månad till eller så efter.
Jag kände mig redan innan viktuppgången obekväm med min storlek, så den extra vikten var ju inte toppen.
I Augusti förra året låg jag på 105kg, har sedan dess gått ner till 78kg, men det är inklusive att jag byggt en del muskler genom viktträning och promenader, och hade inte speciellt mycket muskler innan, så mängden fett jag förbränt är nog över 30kg under den perioden.

Jag har alltså haft ett relativt bra 1-1.5 år, är stolt att jag lyckats sluta snusa och gått ner rätt bra i vikt!
För er som kanske är oroliga över viktuppgång medans ni slutar med nikotin, även fast det är relativt vanligt att man småäter mer, så kan "boosten" man får när man känner att man lyckats sluta snusa hjälpa till att motivera en att gå ner i vikt också, det gjorde det iallafall för mig. Tror inte att jag hade försökt gå ner i vikt, om jag inte kände typ "fan, jag lyckades ju sluta snusa, har gått typ ett halvår nu, kan jag göra det, så kan jag lägga om kosten och röra lite mer på mig också och gå ner i vikt".
Det visade sig att jag mycket riktigt klarade av att göra just det!

Att sluta snusa/röka/vape'a kan vara jäkligt jobbigt, men det är väldigt skönt när man väl tar sig förbi de första ~3 månaderna, så värt!
Det är lite som om man kunde välja att ha en ordentlig förkylning som varade i 3 månader där man är helt sängliggande, men efter det aldrig skulle vara sjuk igen, så skulle det så klart vara värt det i längden att ta den där mega-förkylningen, även fast man under stunden gärna skulle bli frisk igen så snart som möjligt.

Av Zyie

#ShikakuOfTheDay
#EASY230728 ⏱️ 00:00:05
#MEDIUM230728 ⏱️ 00:00:43
#HARD230728 ⏱️ 00:03:22
#EXPERT230728 ⏱️ 00:08:45
https://shikakuofthe.day

Av Zyie

Jag har ingen koll på hur second-hand marknaden ser ut för laptops i dagsläget, så svårt att avgöra personligen.
Om du dock kollar på vad du kan köpa för laptop för den summan om du väljer att köpa en ny, så får du inget dedikerat grafikkort, du får mest troligt bara 8gb ram, en segare CPU, en mindre skärm som mest troligt bara är 60hz.

Du kan alltså få en gaming-laptop, som förvisso har några år på nacken, och inte har någon garanti kvar, eller så kan du få en väldigt basic laptop för runt samma summa.

Personligen tycker jag att priset din kompis vill ha för laptopen verkar ganska rimligt, men hade jag varit du så hade jag nog kollat exempelvis blocket och försökt se vad folk begär för priser där på likvärdiga datorer (värt att ha i åtanke att det är rätt vanligt att folk försöker ta ocker-priser för sina gamla datorer på blocket och liknande sidor, så fokusera mer på vad laptops faktiskt har sålt för, och inte vad de begär men aldrig får något bud på).

Av Zyie

#ShikakuOfTheDay
#EASY230725 ⏱️ 00:00:06
#MEDIUM230725 ⏱️ 00:01:05
#HARD230725 ⏱️ 00:02:30
#EXPERT230725 ⏱️ 00:08:31
https://shikakuofthe.day

Idag gick det rätt bra ändå, blev lite distraherad när jag höll på med medium, det gick nog ~30 sekunder snabbare om man räknar bort det, samt gjorde lite fel i början med expert, men clearade allt typ 2 minuter in och gick rätt bra efter det.

Av Zyie
Skrivet av DavidtheDoom:

Tycker detta närmast är en form av krympflation, dvs ersättande av en produkt med en sämre produkt. Eller kanske snikflation. Tråkigt. Det är uppenbarligen inget för mig, tjänster där jag är produkten är inte en tjänst för mig.

Ja, det är nog sannolikt att det är något åt det hållet.
Jag blir inte alls förvånad om abonnemanget med reklam vid något senare skede antingen höjs i pris, ökar mängden reklam, eller sänker ner till 720p igen när folk har vant sig. Det är nästan garanterat att en eller flera av de alternativen kommer att ske inom relativt kort tid (typ 1-2 år).

Det många missar är att oavsett om ett företag tjänar 500kr eller 500 miljoner kr per år, så måste de alltid sträva efter att tjäna mer pengar varje år, så länge de har aktieägare. Det är liksom det aktieägare förväntar sig, att de ska tjäna pengar på att äga aktien. Går inte intäkter upp, så går aktievärde ner. Går aktievärde ner för mycket, så går företaget i konkurs.
Netflix, likt alla andra, kommer fortsätta öka sina priser, öka mängden reklam, öka mängden data de samlar in för att sälja vidare samt försöka utöka till andra områden (som deras satsning på mobil/datorspel), allt för att göra sina aktieägare nöjda.
Det enda som sätter stopp, är om deras girighet går för långt, så att de tappar intäkter.
Don't like it? Don't pay for it. Du röstar med plånboken när det gäller alla offentligt ägda företag.

Jag har personligen sagt upp mitt medlemskap för några månader sedan, kommer nog förnya mitt medlemskap nån månad per år, men mer än så är jag inte villig att betala längre, känns inte värt det för mig personligen.

Av Zyie
Skrivet av anders190:

Love it! Fan denna var brutal och kul!

#ShikakuOfTheDay
#EASY230723 ⏱️ 00:00:06
#MEDIUM230723 ⏱️ 00:01:48
#HARD230723 ⏱️ 00:03:32
#EXPERT230723 ⏱️ 00:09:20
https://shikakuofthe.day

Spännande att se vad du får på Expert nu.

#ShikakuOfTheDay
#EASY230724 ⏱️ 00:00:05
#MEDIUM230724 ⏱️ 00:01:11
#HARD230724 ⏱️ 00:04:38
#EXPERT230724 ⏱️ 00:11:36
https://shikakuofthe.day

Tog mig en evighet att hitta vad jag gjorde för fel på hard samt expert, haha (expert dubbelräknade jag alla rutor jag satt ut två gånger innan jag märkte att jag markerat 44 rutor nere till vänster, istället för 48, vilket förklarade de 4 tomma rutorna jag hade till överst).

Håller med tidigare personer om att expert är toppen!
Lite mer hjärngymnastik med de högre siffrorna att få ihop rätt svar, men det är inget negativt.
Bara bra förändringar hittills.
Såg även att det finns clear/undo samt scaling-options nu. Har inte testat använda någon av dem hittills, men det hjälper säkerligen för en del, speciellt de som spelar på mobilen. (Finns en eller två gånger tidigare som jag nog kunnat lösa ett pussel snabbare med clear dock, när jag varit på helt fel spår, så lär nog användas i framtiden).

Av Zyie
Skrivet av plajton:

100% enig, är man emot detta är det oftast för att man själv är skyldig till brott eller bara extremt överparanoid. Är man en ordinarie användare finns det givetvis inget att oroa sig över

Najs, låt mig googla lite appar och program som du kan installera, så kan jag få övervaka dig då?
Du har inget emot att jag kan kolla genom din mobilkamera medans du sitter på toa?
Det gör dig inget om jag kan spela in din laptops webbkamera och mikrofon medans du polerar familjejuvelerna?
Jag får göra samma med dina barn, din flick/pojkvän, dina föräldrar osv.
Allt du säger och gör i närheten av din mobiltelefon ska spelas in, och du kan komma att få stå till svars för de där rasistiska skämtet du halvskrattade åt för 27 år sedan, som kan komma att kosta dig ditt jobb?

Allt detta utan brottsmisstanke, allt ska spelas in, hela tiden, och lagras på obestämd tid, och kan komma att användas emot dig någon dag. Inte nödvändigtvis för att du har begått ett brott, men för att någon som jobbar på en av dessa ställen råkar känna dig, söka upp ditt namn för skojs skull, se videon när du tillfredsställer dig själv till clown-porr och råkar posta videon på din Facebook, som de så klart har lagrat inlogg till.

Staten ska ha tillgång till allt som har skett i hela ditt liv, i princip varenda sekund (det är nog inte ofta en genomsnittlig person är utom räckhåll från en kamera eller mikrofon av något slag, oftast mobiltelefoner), kunna spara detta förevigt, och kunna gå igenom det när som helst, utan någon misstanke att du någonsin ens dödat en mygga.

Låter det toppen att de ens ska finnas en liiiiiten chans att detta missbrukas?

Av Zyie
Skrivet av Söderbäck:

Man kan väl säga som så att vi har haft telefonsamtal i 100 år - och postgång i flera hundra år vilka faktiskt inte givit totalt insynsskydd.
Samhället har inte raserats eller att allt gått åt fanders trots att operatörerna eller mellanhänder har kunnat få insyn vid brottslig verksamhet. Det här är relevant!

Samma sak gäller för SMS sedan 30 år faktiskt.

Operatörerna har möjlighet till insyn i de systemen och det har fungerat bra för vardagsgrejer - och även jobb i många årtionden nu.

Så jag köper väl inte riktigt den där dystopiska bilden av att det skulle bli så tokigt om det också skulle finnas möjlighet att se in i imessage eller whatsapp för att det finns någon part med möjlighet till insyn.
Det låter inte riktigt balanserat med tanke på att vi redan har mängder av sådan teknik sedan länge som fungerat väl för allmänheten.

Katt och råtta-leken kan jag väl också tycka är ganska ointressant som argument. Detsamma gäller exempelvis husrannsakan som kan kringgås genom att flytta grejer vidare "out of reach". Ändå kan husrannsakan vara användbara i många fall.
Man ska ha klart för sig att SMSkonversationer förekommer i många brottsutredningar i dagsläget - och SMS är ju inte särskilt skyddat. Ändå går det att hitta underlag där i många fall. Alla är inte teoretiserande masterminds så det finns ofta spår på digitala - trots att de inte är totalt skyddade.
Så det är rimligen så att innehåll från imessage/whatsapp med mera kan vara av relevans också. Inga verktyg är perfekta - det gör dem däremot inte värdelösa.

Klart är iaf att vi har en ny situation där rättsväsen inte längre har möjlighet att få tillgång till områden för brottsutredningar tack vare krypteringen som blivit så lättillgänglig och utbredd.
Det här kommer hanteras på ett eller annat sätt framöver i många länder för nuvarande situation med kriminella frizoner där polisen inte kan få insyn ens när det är rimligt för en brottsutredning kommer inte accepteras i längden. Det har aldrig varit ett alternativ tidigare så jag har svårt att se att anpassningar inte skulle komma även här.
Den relevanta frågan är hur man gör det här bästa sätt.

Fundera mer över den delen. För det här kommer - på ett eller annat sätt.

Nja, många av dina argument gäller just övervakning som faktiskt kräver misstankar om brott, samt beslut från domare för att få använda sig av den typen av övervakning. Det är absolut inte jämförbart med att övervaka alla, konstant, utan misstankar om något. Det är verkligen på så totalt olika sidor av debatten som det bara kan bli.
Ingen här har argumenterat mot att det ska vara tillåtet att övervaka brottsmisstänkta.

För att snabbt ge några få korta artiklar om FRA, inom de första åren från när det kom till, som är den information som FRA själva har varit villiga att släppa fritt, så finns det ett gäng olika fall varje år där de brutit mot lagen, inte hanterat personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt osv, där de samarbetat med andra länder och avlyssnat Svenskar för att de utnyttjar hål i lagen även fast det uttryckligen inte fick användas i de syftena för att lagen skulle gå igenom, trots att de också har gjort uttalanden om att de inte vill ha några whistle-blowers likt Edward Snowden, så de försöker motverka just det...

här, här, här, här, här, här, och här uttalandet om Whistle-blowers.

Det är bara under några år efter att FRA-lagen trädde i kraft, som vi vet om, som publicerats av Aftonbladet, i lilla Sverige.
Du tror inte att det finns mycket värre saker vi inte vet om? Att det finns andra typer av massövervakning som begår minst lika många lagbrott och övertramp? Att det inte finns väldigt många andra länder med liknande lagar? Att det inte går minst lika "illa" till där? Du tror att ytterligare lagar, som gör situationen ännu värre, ska minska antalet lagbrott och övertramp de gör?
Du ser ingen som helst möjlighet att detta kan användas på horribla sätt? Aldrig någonsin, oavsett vilka som kommer till makten?

Du behöver inte göra speciellt mycket research för att hitta långt värre exempel från hela världen (som är bevisat, inte nån conspiracy-theory bullshit), både i demokratiska och icke-demokratiska länder, men du får göra den researchen själv.

Du nämner heller inget alls om att vi faktiskt måste ha e2e encryption, annars förstörs hela vårt digitala samhälle, det går inte driva det på ett säkert sätt utan kryptering.
Om du ställer dig mot att det är ett faktum, så kommer vi nog inte längre här, och det är lika bra att lägga ner diskussionen helt.
Är det så att du håller med, så kommer vi nog också till ett slut, att det finns nog inget sätt att ge polisen tillgång till att avkryptera allt, och ha ett fungerande digitalt samhälle, så vi får helt enkelt acceptera "the lesser of two evils", att ibland kommer vissa undan, för att vi inte kan avkryptera deras enheter. (Plus, du lägger för mycket vikt på just krypteringen. Tror nog inte det finns en enda brottsling någonsin, där det enda sättet att sätta dit dem har varit om de hade kunnat bryta deras kryptering, det finns alltid massvis med andra sätt, avkryptera lagrad data är endast ett verktyg i en hel uppsjö av metoder rättsväsendet har till sitt befogande).

Ingen lagstiftning ska någonsin ge tillåtelse att övervaka alla. Det ska alltid krävas tillstånd och brottsmisstanke först, allt annat kommer alltid att missbrukas i vis mån.

Av Zyie
Skrivet av Söderbäck:

Det här är ett bra svar! Det glädjer mig. Det är i den här riktningen jag vill ha disukssionen.
Första svaret jag får som försöker sig på ansatsen att svara kring problemområdet. Tack Zyie!

Men!

Ditt svar missar ändå problemet. För även om polisen får beviljat att göra en sådan riktad spaning så säger ju apple, whatsapp eller liknande ändå nej till att släppa in polisen. För det är e2e-kryptering. Det är just precis här problemet ligger. Att krypteringsupplägget som nu är så utbrett förhindrar insyn även när det är motiverat - och att de fått tillstånd efter prövning.

Frågan är alltså hur man ska lösa den delen! För det är just den delen som i nuläget inte har så bra svar.
Det här är misann inte en lätt fråga. Det tycker inte jag heller. I get it!

Ska man tvinga alla aktörer som tillhandahåller krypteringslösningar bakdörrar för polisen att kunna få tillgång till innehållet när brottsmisstanken finns och polisen har fått rätt att göra sådana undersökningar? Lite mer englands väg (more or less?).
Eller ska man istället tvinga enhetstillverkarna att ge bakdörrar direkt till enheterna för att ge tillgång till sådan riktad spaning?

Jag vet inte vilken väg som är rätt här. Men det är klart att de här nya områdena där ordningsmakten nu blivit nekad insyn oavsett är ett ganska nytt fenomen - och det behöver också hanteras på något sätt.

Visst. Och det är väl antagligen inte någon som argumenterar för den delen heller.

Tror jag hanterade svaret på den frågan tillräckligt många gånger i förra inlägget. Den frågan kanske inte behövde ställas igen - och du behöver nog inte se samma svar igen.

Okej, jag kanske har missförstått dig lite, fick uppfattningen att du var för massövervakningen som helhet, då du själv inte känner att du har något att dölja.
Om vi båda håller med om att massövervakning av alla, utan misstanke om brott, är en väldigt dålig idé, så kan vi släppa den biten.

Just diskussionen om e2e encryption enskilt är svår.
Å ena sidan så är det ju så klart dåligt om rättsväsendet inte kan komma åt väsentligt information som kan leda till att brottslingar går fri i brist på bevisning, å andra sidan så finns det ingen lösning som inte innebär att all kryptering går att knäcka, och därmed helt tappar sin funktion.

Om polisen får mjukvara av Apple som låter dem låsa upp och komma åt all information på en iPhone, så är det naivt att tro att denna mjukvara inte hamnar på villovägar, och då kan användas i alla möjliga fall.
Även om Apple själva behåller denna mjukvara, och endast plockar fram informationen själva efter domstolsbeslut, så innebär det ändå att mjukvaran kan hitta ut, samt att Apple då medvetet måste bygga in en svaghet i sin kryptering som andra kan hitta och skapa sin egna mjukvara för att exploatera.
Kanske du använder programmet för att komma åt din flickväns telefon för att se om hon är otrogen, eller kanske installera en app som låter dig se vart hon befinner sig hela tiden. Kanske det används mot politiska motståndare, kanske du snor en konkurrents telefon på restaurangen för att se om du kan få tag på hemlig företagsinformation osv.
(Självklart kan det också betyda att ibland kan anhöriga få tillgång till sin bortgångna släktings telefon och kanske kan de hjälpa dem förstå varför personen valde att unaliva sig själv, så det kan användas för goda syften också så klart).

Om all kryptering ska kunna kringgås, så finns det ingen kryptering som är säker, och de tappar då helt sin effekt.
Kryptering behövs för att whistle-blowers ska kunna ge ut information som är samhällsviktig, utan att behöva vara rädd för sitt jobb eller till och med sitt liv.
Det krävs för att vi ska kunna lagra känslig data, så som inlogg till diverse sidor, kreditkortsinformation, kunna ha digitala banker osv (det är pinsamt hur många stora företag, myndigheter och även svenska polisen lagrar information i clear-text som absolut ska vara krypterad, alltid).

Det går inte lita på någon kryptering om den kan avkrypteras av tillverkaren, stater, diverse kriminella gäng eller till och med vanliga Svenssons som googlar sig fram till ett verktyg, men vi måste ha kryptering som vi kan lita på.

Ska iMessage gå att avkryptera, så byter brottslingar till WhatsApp, tills att nya lagar kommer som säger att de också ska gå att avkrypteras och så har vi en katt-och-råtta jakt där brottslingarna ligger steget före hela tiden, vilket inte är speciellt produktivt.
Vi kan då ta ett steg värre, all kryptering utom en white-list är olagligt (banker, Facebook etc får kryptera saker, men inte de som ej har ansökt och blivit godkänd att hamna på white-listen), vilket förvisso betyder att om du blir påkommen med att använda en app som krypterar information, så kan du bli straffad för det, men vad är då rimligt straff? Dagsböter? 74 år i fängelsestraff? Mest troligt väldigt milt straff, då det ej går att bevisa om de har dolt någon slags olaglig aktivitet, eller kanske bara något pinsamt eller företagshemligheter osv, så någon månads fängelsestraff, max, vilket inte lär ha speciellt stor effekt på att minska brott.

Drar man diskussionen till sin spets så handlar det om vad man värderar högst.
Är det viktigare att brottsutredare kan komma åt all information de kan tänkas behöva för att få fällande domar, eller är det viktigare att vi ska kunna ha onlinebanker, kreditkort, inlogg till mail och hemsidor etc som är (resonabelt) säkra för intrång, att whistle-blowers ska kunna exponera de hemskheter deras stat sysslar med utan att behöva offra sitt liv för det och en miljon andra anledningar?

Jag ser hellre att en del brottslingar kommer undan och/eller begår fler straff innan de till slut blir tagen.
De värsta förövarna är ändå så pass väl skyddade att jag inte tror att lagar som kringgår kryptering meningsfullt ökar chansen att brottsutredare lyckas hitta något sätt att få dit dem ändå. De är oftast genom vittnesmål/sammarbete av lägre rankade personer inom samma liga som är det som till slut sätter stopp, om de inte klarar sig undan hela sitt liv.

Kryptering är samhällsviktig i så många sammanhang, att det inte går att ha ett modernt, onlineuppkopplat samhälle utan det. Då får vi gå tillbaks till typ 1978 i så fall.

Om ett enda land får igenom likande lagar, så finns det inget annat vettigt att göra än att lämna det landet med sina produkter. Om hela EU röstar igenom något liknande, så är det nog kört.
Få företag, även Apple, skulle kunna lämna EU helt och inte se deras aktier störtdyka i värde, så de är tvungen att följa direktiven. När skadan väl har skett så är det enda rättssäkra att avveckla de digitala samhället, då det inte längre går att driva utan stor risk för intrång från alla möjliga håll som inte är möjligt i dagsläget.
(Okej, ja, alla nuvarande krypteringar går knäcka, om du har en superdator eller några tusen år på dig, eller hittar en brist i programvaran som du kan exploatera, men det är väldigt mycket jobb, och du kan glömma att du ska kunna ta dig genom en betydelsefull andel av de olika krypteringar som används under din livstid, speciellt utan att bli påkommen och se säkerhetshålen bli fixad).