Inlägg

Inlägg som OldComputer har skrivit i forumet
Av OldComputer

Den var bra faktiskt. Hade tonen inte varit så glad och hashtagen saknas så hade man nog blivit rejält osäker.

Av OldComputer
Skrivet av Alastor Moody:

Han har köpt DeepCool PX1000P, trodde det var det du menade?

Det var medianen av 40% - 70% på vilket aggregat som helst. Eftersom man inte vill / kan ligga ovanför nätaggets kapacitet så blir ju kurvan optimal mellan 40% - 70% av aggets kapacitet. Ett för kraftigt aggregat skulle ju också dra för mycket kräm i väggen mot vad det presterar, men eftersom effekten ligger under 50% så är det fortfarande billigare i väggen än vad det förlorade svinnet är eftersom det är under 50%, eller den del som är optimal effekt (dvs 0% svinn). Nu finns det inget nätagg som har 0% svinn, men nära.

Det blir lite som en rabattkupong. Det är det effektiva priset efter rabatten som är kostnaden, inte hur mycket i % du får i rabatt. Även om du fick 99% rabatt på ett paket pasta som kostar 1 000 000 så är det fortfarande 10 000 kr. Då är antagligen en annat märke med 0% rabatt fortfarande billigare.

Av OldComputer
Skrivet av Alastor Moody:

Aldrig att han kommer upp i närheten av 700 W förbrukning med ett 4070 Ti.

SweClockers system kom upp i 320 W från väggen med ett 4070 Ti och 12900KS.

https://www.sweclockers.com/test/35460-gigabyte-geforce-rtx-4...

Eh... Ja? 50% av 700w är 350w?

Av OldComputer

Coilwhine står väl lite i relation till hur pass nätagget är belastat. Ett nätaggregat är "optimalt" belastat vid 50%, i förhållande till spill på elräkningen.

Corsair (AX-serien) och Seasonic är båda bra märken.

Men coilwhine är lite av ett lotteri. Jag skulle välja högre rang än 80+ Gold och framförallt titta på antalet år av garanti produkten har. Även fläktens metod att snurra för att slippa risken för att den skär sig. Har nätagget en funktion som sätter fläkten i hybridläge (avstängd vid låg effekt) så kolla vilken watt den är och om det går att stänga av, du vill inte tangera omkring denna watt då det sliter på fläkt, och öron med att fläkten hela tiden startar och stänger av.

Medianen av ditt användande är någonstans mellan 40% - 70% av nätaggets kapacitet. Sedan får man ta ställning till antal komponenter man använder. Att ha ett för kraftigt nätaggregat är i varje fall inget som påverkar negativt.

Ligger ditt nätaggregat för jämnan på 70% - 95% sliter det ganska fort däremot, både på agget, fläkten och din elräkning i onödan.

Agget jag kör i min server är Seasonic Prime TX 1300W och det går inte att höra om den datorn är igång eller inte om man inte gör syntetiska tester.

Av OldComputer
Skrivet av jnsson:

64GB minimum? Mina datorer har 8-32GB RAM, beroende på dator och för mig är minimum 8GB RAM, om man själv kan uppgradera i efterhand, annars 16GB. Har aldrig känt att jag behövt mer än 32GB iallafall.

Ja, du sa det ju själv, ta den större av dom två och dubblera.

Är det bara lite slösurf och bankärenden så räcker en en 486-dator (prestandamässigt) som klarar att köra en webbläsare som är kompatibel med HTML 5 (Har du nordea-konto så är faktiskt HTML 3 bättre då deras sida är uselt skriven och fortfarande är lika gammal som Netscape navigator). Eller ännu bättre, en telefon.

Putsar man Linux och tar bort GUI så räcker 386-dator för jobbet (prestandamässigt), kruxet är att dom flesta kärnor i dag kräver 64-bit CPU. Ett dedikerat system som enbart visar en hemsida skulle i princip ha sin begränsning i vad sidan kräver att generera. Men 512MB RAM skulle oftast räcka i så fall. 2560x1600 i 32 bitars färgdjup (4 bytes per punkt) är en bild väldigt nära 16MiB.

Nej, det är inte smidigt och inget jag rekommenderar faktiskt. Men tekniskt sätt fullt möjligt, förutsatt att 16-bit kan adressera så mycket som 512MB RAM, kommer inte ihåg faktiskt. Men jag tänker mest på musklerna i CPU, inte mängden minne här.

Vill du spela i hög upplösning eller redigera en "dålig" 4k inspelning på en telefon så käkar en 4k video på 1 timme ~17GB på disken i mp4-format. Vid en sådan redigering vill du inte ha 17GB i din swap. Speciellt inte på en SSD. 32GB RAM är alltså minimum här. Sedan har du tilläggen för övriga program. dubbletter och redigeringar av filen etc. Så lägg till minst 16GB ytterligare.

Av OldComputer
Skrivet av Dem8n:

Frågar är ju dock, har folk så lite RAM idag att det blir en flaskhals med program öppna i bakgrunden?

Antagligen, 64GB RAM anser jag är minimum i dag. Redan en light version av Linux med desktop drar 4GB RAM idag. Var länge sedan 8GB RAM räckte.

Ganska stor skillnad på "fungerar" och fungerar smidigt".

Är man osäker på hur mycket ram man behöver, ta den större mängden av två och dubblera.

Av OldComputer

Har heller aldrig varit med om att Windows formaterar automatiskt med en insatt disk. Kan däremot vara så att filsystemet är skadat, vilket innebär att Windows vill formatera partitionen eftersom den inte kan identifiera filsystemet.

Redan detta indikerar på att disken antingen inte skötts om väl alternativt att ett virus härjar i ditt OS.

Jag plockar aldrig ur en disk när datorn är igång, just för att minska risken för att filsystemet blir korrupt.

Tyvärr är FAT och NTFS extremt skakiga för fel och speciellt $MFT och $MFTmirr som hanterar filerna på en NTFS partition är känsliga vid fragmentering eller vid "för många" filer. Dessutom läggs $MFT och $MFTmirr brevid varandra vid formatering vilket gör den fysiska ytan känslig vid fysiska fel eftersom båda med stor sannolikhet kan drabbas samtidigt.

Tänk på att NTFS kom ut redan juli 1993 med Windows NT 3.1, vilket är 31 år sedan. Visst, det har säkert putsats på lite här och där. Men grundstommen kan inte röras speciellt mycket eftersom det då skulle bryta kompatibiliteten med sig självt. Vilket skulle vara livsfarligt när ett program som söker efter fel identifierar fel version eller förutsätter visa regler i filsystemet som plötsligt anropas annorlunda eller inte längre finns.

En backup är inte att säkerhetskopiera en mängd filer till en annan disk. Det är en rutin där du sparar en ny / ändrad fil med ett nytt namn på flera olika platser. Annars är det ingen mening att spara filen alls.

Jag sparar alltid en fil med nytt namn och på minst tre ställen. En redan existerande fil kopieras som en arbetskopia för att inte riskera att ändra originalet. Det är inte så svårt att sätta som rutin och kostar inte märkbart med tid.

Av OldComputer

Pfft... Jag kör såklart cat och avslutar med CTRL-D.

Av OldComputer

Hade jag varit VD på EVGA så hade jag snabbt som fan sett till att få grejerna utbytta åt kunden. Allt under 100 000 kr är jävligt billigt jämfört med vad reklam kostar och en kund som berättar om den fina rättningen skulle nog sälja 10 ggr mer än vilken reklam som helst.

Av OldComputer
Skrivet av jope84:

Hej min server spottar ur sig lite varningar.
Hur allvarliga är felen? Vågar man skicka in diskarna på garanti och vänta in ersättnings disken eller skall man köpa ny och ersätta innan ?
Kör zfs mirror stripe (RAID-10).

Ena disken larmade i min synology, men efter långt smart test så godkände den det, stoppade in den i nya servern och fick nu ett nytt fel.

Ett nytt fel är helt klart tillräckligt för att byta ut den.

Kör du från en Linux Live-ISO så kan programmet diskar (gnome-disks från terminalen) testa och visa SMART-värden.

Av OldComputer
Skrivet av evil penguin:

Har en lysande idé, man flyttar CPUn till baksidan! Och varför inte även PCIe-platserna? 🤔

Är det inte enklare att byta plats på sidofönstret och sidoplåten? Har man ett chassi som har fönster på båda sidorna så är väl problemet redan löst?

Av OldComputer

Höjden på chassit är oftast inte problemet. Det är bredden och djupet som sväljer ett liggande grafikkort som oftast är för snålt för att göra det bekvämt att bygga, även om det "matematiskt" får plats. Att kunna ta bort alla sidor eller ta ut moderkortsfästet som en egen plåt är också en fördel för att komma åt trånga utrymmen som fästen i toppen för CPU-power.

Av OldComputer

Det beror på vart det sitter, först och främst så väljer jag funktion, Därefter ljud / ljuseffekter (läs tyst / ljusfritt) finns det kvar något så går det till designen, som oftast innebär att en bekväm design ofta är en snygg design. Chassit är väl det som får mest ögon på sig. Men ett bekvämt chassi är oftast ett snyggt chassi.

Av OldComputer

Någon fördel finns det väl?

Windows programkod kanske blir rätt kodad fram över.

Av OldComputer

Äntligen kan man köra Wolfenstein3D i hög upplösning! Jag tar två stycken, finns den i SLI / Crossfire, tro?

Av OldComputer
Skrivet av Modellören:

Tänkte att det är dags att få lite "Stöd" för ny teknik. Satt hop ett AM5 system men såg ju hur hastig det dra i väg i pris, tröttnade något och kollade på AM4 och får ihop ett system för runt 4500 då jag tänkt köra på gamla grafikkortet, och nätagget så länge.

När jag kollar så är det ju några små nyheter jag missar med AM5 som USB C på moderkortet, snabbare minnen, 5nm, ReBar som kanske är roligare om jag vill uppdatera systemet lite senare.

Jag tycker det är svårt när man håller på och läser specifikationer hos tillverkarna och sitter och jämför. i går såg jag att Rebar nog även finns på AM4. Jag vet inte men jag kanske lägger för mycket tid på detaljer. det blir allt svårare att bestämma sig när jag läser. Det stora kanske bör vara snabbare minnen på AM5 eller ? men är det värt skillnaden på runt 2500 mellan dessa system ?

Är det någon som vet om det snart kommer nån lite billigare processor på AM5, eller annat som moderkort i sådan fall är det värt att vänta några månader till.

Vad kör du idag så man har något att jämföra med?

Det är aldrig värt att köpa någonting när man resonerar som du gör. Du tjänar nämligen inget på att ett pris är lägre, du slipper bara betala. Självklart är ett lägre pris bättre, men det gäller att se vad man betalar för.

Jag ser datorn som en löpande kostnad som ska kosta ett visst belopp varje månad över tio år. Sedan är den "förbrukad". Det här betyder inte att det är en avbetalningsplan, utan ett budgetupplägg. Samma sak gäller för min TV, mobil, diskmaskin, mikrovågsugn, dammsugare etc. Om produkten håller längre än tio år så betalar min bank min nästa produkt under tiden den håller längre med räntan på sparkontot.

Vid behov uppgraderar man eller byter ut en till två gånger under tiden. Med den här metoden vet du vad din dator kostar och kan ta höjd för ökande utgifter / inflation etc. 2030 har min bank betalat min nästa dator i räntan jag får ut.

Av OldComputer
Skrivet av kvb3a:

Har ni några tips on vilken mjukvara av backup på en server? Är enbart cli som gäller. Jag fastnade för timeshift men verkar restriktion on att /home/* inte ska inkluderas.

Har egentligen bara 4 krav:
1. Finnas möjlighet att även inkludera /home/* i backupen samt andra sökvägar jag vill ska ingå.
2. Lättanvänt & ska innehålla någon sorts FAQ eller dokumentation samt något exempel på hur man använder det.
3. Kunna köras på Ubuntu
4. Kunna välja varr kopian av backupen ska sparas till. tex en specific hdd.

En annan fråga, som även den gäller backup.
i linux via cli, vad är det bästa förfarandet att separat göra en backup alla databaser från MariaDB?

timeshift är inte avsett för backup då det bara duplicerar filer som ligger på systemroten (/). Med filsystemet btrfs så kopieras inte ens filerna utan flaggas som spökbackuper som enbart tar upp utrymme på precis så mycket som ändrats. timeshift är endast avsett att användas för att kunna rulla tillbaka till en föregående uppdatering. Trashar disken på något annat sätt där du inte kan starta OS så måste du ändå installera om.

En korrekt backup utförs med rsync (CLI), eller grsync (GUI frontend) om man känner att man fortfarande behöver en napp i munnen. rsync /grsync kan även hantera filerna över andra diskar samt även till andra datorer över dess demon.

rsync kan hantera backuper efter vissa kvalifikationer som storlek, checksumma, ändrade tider och man kan välja vilka attribut man tar med sig. Oförändrade filer kopieras inte. Det går även att säkerhetskopiera filer som uppdateras och man kan även provköra (dry run) för att få ett resultat av vad som händer med körningen utan att något genomförs. Då kan du se om det finns problem som exempelvis hinder i rättigheter. Du kan även välja om du ska köra med förhöjda rättigheter som rootanvändare.

Från grsync kan du grafiskt skapa det kommando som sedan kan köras som CLI.

Se följande manualer i terminalen (skriver du in alla kan du läsa dom en efter en varje gång du trycker "Q"):

man rsync grsync ssh

Av OldComputer

Vad körs nu för spec?
Kommer extern skärm / tangentbord att användas?

Såg denna på Inet : ASUS Vivobook 15 D1502 - Ryzen 5 | 16GB | 512GB för 6990:- , om man verkligen vill slimma priset. Annars skulle jag gått upp lite i pris för dubbla diskstorleken då foton ganska snabbt äter disk, och större disk ger bättre förutsättningar då en SSD slits mindre ju större den är. 512GB disk är jävligt lite i dag.

Det svåra med bärbara datorer är att dom oftast maxar en del i stället för att höja balanserat.

Jag skulle annars säga att en dator med 16GB RAM / 1 - 2 TB disk är det som skulle göra mest nytta först. Att komma undan med en bärbar under 12 000 skulle jag säga är att kasta pengar i sjön. Överlag är bärbara datorer skräp anser jag.

Oled skärm är inte det jag skulle prioritera här.

Av OldComputer

Hur gammal är den? Kolla med Samsungs support (finns chatt på svenska på deras hemsida som är lätta att prata med som har öppet till 20:00 på vardagar och 10:00 - 15:00 helger.

https://www.samsung.com/se/support/livechat/

Tänk även på reklamationsrätten, tre år

"Reklamationsrätt betyder att du har rätt att klaga på fel i en vara eller tjänst du köpt. Detta är inte frivilligt för företagen, utan står i lagen. Du har rätt att reklamera en felaktig vara i tre år, oavsett om du har garanti eller inte."

Av OldComputer

Står inte källkritiken i relation till skribentens intressen?

All information har alltid en relation till den som skriver den. Oavsett om det är en ekonomisk vinning eller vinning på annat socialt / trovärdigt sätt.

Ta bara en sådan enkel sak som meddelande om att det pågår ett bedrägeri på ditt bankkonto.

Har banken någon anledning att egentligen informera dig? Står det något i ditt avtal om att dom kontaktar dig?
Varför skulle banken be dig om inloggningsuppgifter för att hindra överföringen, då dom kan sköta allt annat tekniskt utan ditt medgivande?
Det är deras datorer, varför skulle kunder behöva signera något som deras säkerhetsavdelning är bemyndigade att göra?

I reklam får man inte ha falsk marknadsföring eller ljuga om produkters utseende / funktion. Marknadsför du chokladbollar får dom inte vara platta helt enkelt. Ändå så känner man sig lurad av reklam. Just för att man inte tittar kritiskt på dold eller snarare avsaknaden av information.

Köper du en färdig dator så marknadsförs den som en maskin med uppgifter som köpare oftast tittar på först, dvs CPU / GPU / SSD (SATA / M.2) etc. Men det är sällan du ser vilket BIOS, chipset, nätagg etc om det inte finns något som sticker ut som skulle vara fördelaktigt för att förbättra (till säljarens fördel) marknadsföringen.

Vattenfalls marknadsföring av ett fossilfritt samhälle som dom arbetar för vad innebär det egentligen? Att dom byter ut utrustning som minskar fossilen? Eller att dom står med skyltar och och skrikande kräver att regeringen gör något? Hur stort område pratar dom om? Gatan man bor på? Sverige? Europa? Planeten?

Finns många sätt att källkritiskt kontrollera information. Kommer informationen från samma ställe eller är den oberoende kontrollerad från flera källor som, visserligen kan ha fått det från samma ursprung, men ändå inte pekar linjärt på varandra? Som att Aftonbladet säger att dom fått uppgifter från TV4 som fått det från DN som fått det från SVT som fått det som pressmeddelande från USA.