Inlägg

Inlägg som OldComputer har skrivit i forumet
Av OldComputer

Tror rätt många inte förstår vad tvåstegsverifiering är.

Tvåstegsverifiering är när två oberoende metoder pekar till samma slutsats.

Ta exempel vis en enkel dörr med portkod.

För att komma in krävs en fyrsiffrig kod. Om någon lyssnar så kan man få veta koden. Krävs däremot även ett passerkort så måste man ha tillgång till båda för att komma in.

Applicerar vi detta till Bank-ID så krävs både Pinkoden och den specifika enhet där Bank-ID är installerat.

Jämför vi med kryptering där två nyckelpar används så är principen ungefär samma sak.

Du vill ha något som är hemligt. Du skickar därför en skattkista till den som skickar det hemliga innehållet. Mottagaren kan låsa kistan och skicka tillbaka den, men kan inte själv öppna den. Det är där du har det andra nyckelparet som kan öppna kistan.

En annan metod är negativ identifiering. Exempelvis när man loggar in på en sida som en användare. Egentligen är det inte du som loggar in på sidan. Det är sidan som verifierar sig mot dig. Det vanligaste misstaget man gör är att tro att Pelle Petterson loggar in på en hemsida exempelvis. Men det är sidan snarare som bekräftar sig för Pelle Petterson. Hur vida Pelle Petterson är Pelle Petterson eller inte spelar ingen roll då Pelle Petterson är en skapad identitet på sidan.

Det du ska se till är att din identitet inte är känd av andra för det är när flera personer kan använda samma Pelle Petterson som det blir osäkert.

Applicerar vi det här på skattkistan så vet du att det är identiteten Pelle Petterson som har skickat sakerna då det är Pelle Petterson som begär kistan, inte du.

Skillnaden mellan den fysiska värden och logiken med krypteringen är att i fysiska värden kan man bryta upp en dörr eller en kista medans man i den digitala logiken inte kan det. Finns det ingen dörr på väggen finns inget att öppna.

På en vanlig vägg kan du spränga ett hål. Men på en digital vägg är det omöjligt.

Det är våra tillkortakommanden och alltför enkla gissningar som möjliggör intrång.

Av OldComputer

Min dator brukar kosta 20-25 tusen per år. Men den uppgraderas inte varje år.

Av OldComputer

Hur är meningen att man ska använda den? Drar man musen på bordet så följer skärmen med, vilket känns lite jobbigt att ha fokus på.

Av OldComputer

Något för Bill Gates på äldre dar.

Av OldComputer

100MB? Pffft ... Återkom när man lyckats krympa till 100kB.

Av OldComputer
Skrivet av Maskarone:

Så här ser det ut https://imgur.com/a/fFg2m79

Men ja det var ju trist. Köpte den för tre år sedan för att den förra också hade pajat. Har ju en disk från 2006 i datorn också men utan något viktigt på som tuggar på fint haha, gjordes dom bättre förr?

Båda felen tyder på att disken försöker allokera om sektorer p.g.a fysiska fel på läs och skrivhuvudet.

För att kunna göra en återställning av disken så måste man kopiera ut informationen man vill rädda innan man återställer disken. Det område som felkod 05 syftar på är ett fysiskt fel som är förlorat för all framtid. Det andra felet (C5) kan möjligen räddas om logiken skrivs om. Lite som när man gjorde lågnivåformatering på gamla diskar. Frågan är om det är värt besväret, då det tar tid. Räkna 1 - 2 dygn per TB. Det här är inte samma sak som att formatera med verifiering.

Jag skulle oavsett räkna disken som opålitlig och endast använda den som slaskdisk alternativt tempkatalog eller swaputrymme.

Av OldComputer

Utan HT? Man föreställer sig vad det innebär... Speciellt för Windows ...

Av OldComputer
Skrivet av f0rslind:

Tja! Är helt novis på Linux men skulle vilja börja testa runt lite och har bestämt mig för att köra på Cinnamon. Tanken är att köra dual boot med Windows 11 och det är här problemet kommer. Jag har en 1TB NVMe disk som jag har partitionerat med en del där jag har Win11 och resten för spel. Skapar en till partition för Linux och kör installationen på den och det är här jag tror att det blir fel. När jag är klar med allt så får jag aldrig upp någon boot meny utan den startar alltid med Linux. Får gå in i bios för att ändra till Win11. Någon som har någon idé om vad jag gör för fel?

Antagligen att Windows ligger på fel disk alternativt att den disk som är systemdisken inte är samma som systemets första disk.
Det man behöver se är vart någonstans disken adresseras. Eftersom Windows ogillar andra bootloaders så brukar det bråka med övriga system. Ligger det dessutom flera diskar och disken som windows ligger på inte är disk 0 så kommer windows bootloader ligga på den disk som windows anser är disk 0, vilket kan vara något helt annat än det i praktiken borde vara.

En bra regel är att köra systemen oberoende av varandra från varsin disk där det andra systemet är fysiskt bortkopplat vid installation. Sedan så använder man Någon av F-tangenterna för att starta det andra systemet (vanligen någon av F8 till F12). Detta gör att systemen är okända för varandra.

En skärmdump på hur det ser ut på diskarna skulle vara bra, även för att se om Windows har bootområden på en annan disk.

Det är lättare att addera Windows till Linux bootregler än att försöka få Windows att boota Linux.

Även om man bara har en disk och den inte ligger på första porten så kan det göra Windows förvirrat och det anser då att bootområdet och Windows C: är fysiskt olika diskar.

Av OldComputer

AMD får väl kontra med "Köp 350 000, alla anställda på företaget får ett kort i brevlådan".

Av OldComputer

Det är antagligen inte filen utan dess metadata som är skadad. En fil kan, per definition, inte bli skadad om man inte samtidigt förväntar sig en viss form av innehåll. När du kopierar en fil så skiter kopieringen fullständigt i om det är programkod. video, bilder, ljud etc så länge du har befogenhet att utföra åtgärden.

Några saker som skulle kunna vara orsaken, speciellt på FAT32/NTFS är dålig information om filerna och skadade sektorer, skadade sektorer kan även uppstå logiskt vilket leder till att disken skrivs sönder logiskt, vilket speciellt NTFS och $MFT är kända för. Tittar man på gamla media är faktiskt FAT32 bättre än NTFS då det har en enklare struktur som är lättare att rädda. Däremot är NTFS lite bättre om det är så att disken är fysiskt skadat.

Begränsningarna i FAT32 och NTFS är dels längden på sökvägen och dels djupet på katalogerna. Tyvärr kontrolleras detta dåligt under drift och det är därför lätt att skapa en sökväg som är för lång eller innehåller för många katalogen. Även "förbjudna" namn är lätt att skapa.

Utifrån beskrivningen här låter det som att hela partitionen filerna ligger på antigen är extremt fragmenterad eller logiskt skadad på något sätt och skulle därför läsa av disken från en Linux Live-ISO för att tillfälligt kopiera över filerna till en EXT4 eller BTRFS partition.

Detta just för att kunna läsa disken i skrivskyddat läge.

Av OldComputer

Varför lägger man ner just i Malmö och Sisjön? Brädade av Inet?

Av OldComputer
Skrivet av Emmiz84:

Jag kan ju kanske testa att ta bort D disken och starta upp datorn o se om jag går igång den med bara C disken i först flr säkerhets skull?

Kan du dra upp bilder på hur diskarna ser ut i systemet? ALT + Print Screen tar en skärmdump av det aktiva fönstret.
Du kan även posta bilden direkt till sweclockers med näst sista ikonen när du gått över till att förhandsgranska inlägget.

Av OldComputer

Om du kan dra upp bilder på hur diskarna ser ut i en linux-dist så kan vi kanske se hur diskarna är uppsatta. Antagligen behöver du båda diskarna.
Borde gå att köra direkt från en live-ISO.

Linux Mint Cinnamon går att köra direkt utan installation.

Av OldComputer

Det här beror ju på om du gör en passiv eller aktiv inspelning och på vilken "sida av skärmen" du gör inspelningen.

Om du spelar in bildskärmssignalen så kan du inte få högre upplösning utan att förlora kvalité. Visar du en låg upplösning på en skärm med högre upplösning så pixlas bilden upp till fullskärm och grafikkortet "dubblar" storleken på pixlarna helt enkelt. Beroende på hur smart uträkningen är så ser det antingen acceptabelt eller uselt ut.

Om du kan använda ett dedikerat inspelningskort så kan du spela in på det kortet och då spelar det ingen roll hur hög upplösning din skärm har utan det är inspelningskortets upplösning som sätter gränsen. Detta kräver så klart mer av grafikkortet då du måste ha "dubbla skärmar", där inspelningskortet är den ena skärmen.

Alternativet är att använda inspelningskortet som enda skärm, men då ser du inte vad som spelas in.

Av OldComputer

Om du lägger upp bilder på hur dina diskar ser ut så är det lättare att hjälpa dig.

Om du använder näst sista ikonen så kan du ladda upp bilderna till direkt till sweclockers. Använd ALT+Print Screen så tas bara det aktuella fönstrets storlek.

Av OldComputer

Elföretagen: Det blir många flaskor champagne i år!

Av OldComputer
Skrivet av IQiupiDI:

Nu är det så att sonens (15 år) laptop är full i hddn och han tycker det är väldigt jobbigt att behöva avinstallera spel när han vill spela andra.
Han önskar sig en extern hårddisk när han fyller.

Men frågan är;
Är ert värt det? (kommer han att kunna njuta av spel upplevelsen som innan?) Vet att det inte var någon idé när man själv var yngre men tiderna kan ju förändras. Tekniken går ju frammåt 🤷🏼‍♂️

Nån som är riktigt påläst kan snälla hjälpa mig i detta 😅

Bor du i Stockholm? Jag kan erbjuda mig att komma förbi och skruva åt dig

Av OldComputer

Prova följande och dumpa här

sudo lshw | grep wifi

sudo lshw | grep GbE

ifconfig

i resultatet för ifconfig är följande intressanta (x motsvarar ett nummer för anslutningen).

enpxs0 - är nätverkskort

lo - är loopback

wlpxs0 - är wifi-anslutning

Av OldComputer

Den första kan mycket väl varit att disken behövde en trimning.
Det ser ut som att du maxar diskens ramcache.

Vad får du när du provar kopiera disken till en ramdisk?
Hur mycket ram har du?
Vilken hastighet har ditt ram?

Av OldComputer

Så länge du inte får någon annan färg behöver du troligen inte oro dig.