Inlägg

Inlägg som MH25 har skrivit i forumet
Av MH25
Skrivet av Spiffman:

Samtliga på Postnord borde få sparken och så bara anställa nytt folk som klarar att gå och tala samtidigt.
Driver korståg mot dem då de vägrar leverera paket hem utan bara kör "mottagaren inte kontaktbar" även fast mobilnummer etc står klart och tydligt.

Tyvärr gör en del på UPS samma sak, vid ett tillfälle för några veckor sedan scannades mitt paket i Jönköping och en halvtimme senare scannades det som "försök till hemleverans gjort, paket går till utlämningsställe". Problemet är förstås tvådelat, dels så måste man köra i över tvåhundra kilometer i timmen för att komma hit från Jönköping på en halvtimme, det andra är att jag var hemma hela dagen och satt några meter från dörren. Inga hörlurar eller något och DHL levererade två paket samma dag.

Nästa gång (annat paket) så hade man faktiskt gjort ett försök, då var jag inte hemma och tiden stämde.

Det är tråkigt att det är så, man betalar ju en tilläggskostnad för att man ska få hemleverans just för att man inte kan/vill/hinner hämta någon annanstans. Nu var det inte ett stort problem egentligen då utlämningsstället är på vägen mellan bussen från jobbet och hemmet. Men det är ju ganska allvarligt att man bara struntar i att göra ett försök.

Av MH25
Skrivet av Baxtex:

Det bästa är väl att ligga så nära 0 som möjligt imo. Att ha (skatte)pengar innestående hos skatteverket gör ju att man går miste om eventuell ränta på sparkonto eller börsen. Sen att vissa här säger att de har "tur" för att de nu kan betala servicen på bilen och liknande låter ju bara illa. Service är ingen oförutsedd utgift och något personen borde sparat ihop till innan.

My two cents.

Håller med, det låter lite farligt att planerade utgifter hänger på skatteåterbäring, särskilt om man inte vet på ett ungefär vad man får tillbaka.

Jag jobbar på ett sätt som gör det svårt att bedöma hur mycket jag får tillbaka, jag visste att jag skulle få tillbaka på saktten i år men inte riktigt hur mycket. Jag har pengar sparade så jag hade kunnat betala en restskatt på lika mycket om så skulle behövas, så detta är mer pengar för lite nya roliga prylar och mer sparande.

Av MH25
Skrivet av kangarooster:

Jag har minmyndighetspost men har inte fått någon info. Måste man ha just Kivra för att få se deklarationen tidigt?

Nej, det har inte med det att göra, det är antingen slumpmässigt eller så finns det något annat mönster i bakgrunden. Det verkar vara ganska väl utspritt varje år.

Av MH25

Där kom skattebeskedet. ~31000 tillbaka i år, måste kolla upp avdrag för dubbelt boende och se hur det fungerar. Men det borde inte göra någon större skillnad, det handlar bara om några månader. Så i bästa fall ett par tusen.

Av MH25
Skrivet av AMD-FX:

Har också Min Myndighetspost. Oranga brevet fick jag förra veckan och beskedet hur mycket jag skulle få tillbaka hos skatteverket igår

Ja, det varierar ju när man får det, oavsett vilken plattform man har. Finns väl säkert någon slumpgenerator, någon slags mönster i bakgrunden eller personnummer-baserat kanske.

Det verkar ju i varje fall inte spela någon större roll vilken brevlåda man har eller var man bor.

Av MH25

Fick en avisering om nytt meddelande på "Min Myndighetspost" och hoppades förstås att det var skattebeskedet. Visade sig vara Pensionsmyndigheten och det orangea kuvertet...

Vill ju veta, har inte en susning om var jag hamnar skattemässigt i år, det kan vara åt alla möjliga håll.

/MVH Trollad av myndigheterna.

Av MH25

I första hand ett hyfsat knivstål som dock rostar om man råkar se saltvatten eller fruktjuice.

I andra hand givetvis Diablo 2 (utan kontext). Alla som får för sig något annat borde spärras in någonstans, då är man ju en fara för sig själv.

Av MH25

Det bästa med det här är att det för oss ett steg närmare ett Diablo 2 i samma format (även om det, som påpekats innan, finns andra begränsningar). Kommer det så är jag först i kö, särskilt om det inkluderar expansionen. Vet inte hur många timmar jag lagt i Diablo 2, nästan uteslutande i singleplayer då jag bodde ute på landet utan någon som helst vettig uppkoppling innan 2005.

Givet köp, även om jag aldrig spelade Diablo (1) särskilt mycket när det begav sig.

Av MH25
Skrivet av Petterk:

@MH25: För äldre är bankomater något som fortfarande är relativt nytt och som de först exponerades för i senare del av livet. Alla blanketter där man måste bokstavera och skicka in eller lämna över till kassören är också relativt nytt, som kom först efter OCR infördes på bred front. Vet inte riktigt var idén kom att många måste eller vill ha det "som förr", finns inget som förr hur man än gör. Kan man lära sig använda bankomater och girobetalningar så kan man lära sig att använda internetbanken. Sen vill givetvis inte alla hålla på och betala räkningar och dylikt vilket som.

Precis min poäng och jag håller helt med. Men "samhället" verkar vilja dumförklara "äldre" och upprätthålla någon slags bild att en viss grupp människor inte klarar av något som alla andra klarar och därför måste det vara på ett visst sätt.

Jag möter äldre människor varje dag jag jobbar, de äldsta vi har i landet. De (givetvis inte alla, men som grupp) har som sagt smart phones, internetbanken och skickar swish till sina barnbarnsbarn utan några som helst problem. Samtidigt så har jag träffat ett antal 50- och 60-åringar som inte vill ha med internetbanken att göra, inte sällan lantbrukare eller andra egenföretagare som föredrar att sköta saker "på papper". Min poäng är att skillnaderna mellan grupperna är mindre än skillnaderna inom grupperna. Vilket gör att jag vänder mig mot myten att "äldre vill ha kontanter".

Av MH25

Det är bra att kontantanvändandet minskar, samtidigt är det bra att kontanter finns kvar som betalningsmedel (vilket de gör göra ett tag framöver) då det finns fördelar som att de fungerar när elnätet/datanätet är nere, de är anonyma, de är lätta att transportera och är betydligt mindre känsliga för fysisk påverkan än plastkort och mobiltelefoner.

Att det dock infördes en tvåkrona och en ny enkrona ter sig något absurt, men det är lite av en annan diskussion.

När det kommer till "äldre" så handlar det som så ofta om individer, de som bara kan handla med kontanter är nog relativt få medan de som föredrar att göra det är större. Det råder ibland en slags missriktad förvaltarmentalitet för "äldre" där man säger att det "det är svårt att hänga med i den nya tekniken" men det stämmer överhuvudtaget inte. Det handlar om vilja, incitament och att få möjligheten att få lära sig. En del vill skydda äldre mot teknologin för att det "är för svårt" vilket är en helt absurd inställning.

Jag träffar dagligen 80-90-åringar med iPads, smart phones och så vidare och de allra flesta har inga som helst problem att använda dessa. Däremot så verkar samhället anse att de bör ha problem att hantera "moderna" saker. Jag minns en situation där en femtio-årig man hade problem med sin platta som löstes av 90-åringen med höftfraktur i sängen bredvid som hade haft samma problem.

Av MH25

Har också en sådan bror, dock inget intresse av att träffa honom (min pappa avled förra året). Men skulle jag göra det skulle jag ta med något från min pappa, någon minnessak, en plånbok, verktyg, något klädesplagg som en scarf eller en hatt eller ingenting alls.

Så det skulle vara min rekommendation.

Av MH25

Det beror på vem man frågar. Jag är bemanningssköterska för tillfället och tjänar ungefär dubbelt så mycket som de som är fastanställda (även om det knappt finns några kvar på den avdelningen). Jag är erfaren, duktig, flexibel och jobbar mycket.

Frågar man mig är jag värd det. Frågar man en del av mina kollegor är jag inte det. Frågar man mitt företag och landstinget som hyr in mig så är jag ju det, eftersom de fortsätter köpa tjänsten. Frågar man patienterna så är de nog nöjda med att ha någon som vet vad de gör och sätter deras välmående i första rummet.

Frågar man "folk på gatan" (bekanta, folk på forum och så vidare) så varierar nog svaret, jag har fått höra allt. Från att jag är en blodsugare som utnyttjar samhällets redan ansträngda ekonomi till att "jag skulle göra samma sak".

Så svaret är: det varierar.

Av MH25

Det är ju ganska otroligt att det är 2019 och vi vet hur vi ska bete oss för att skydda oss och ändå sitter det folk med sina barns namn eller favoritlag som lösenord. Kunskapen finns, men tyvärr inte hos folk där den gör mest nytta.

Unika lösenord. Använd inte samma lösenord på mailen som hos en webbutik med hela sidan full av comic sans och blinkande knappar.
Password manager om den används rätt. Samma sak med att skriva upp lösenorden, det är ok så länge de förvaras korrekt. Lokala attacker är extremt ovanliga och ingen i Kina eller Ryssland kan läsa lappen som ligger i ditt skrivbord.
Långa lösenord eller passphrases.
Framförallt: randomiserade lösenord. Diceware exempelvis.
Avsaknad av policy för lösenord. "Minst en stor bokstav och minst en siffra" ökar inte säkerheten, det gör att man vet att lösenordet är på ett visst sätt men framförallt irriterar det användarna som då väljer dåliga lösenord som uppfyller kraven istället.

Själva lösenordet ska inte vara den svaga länken, det är som att ha ståldörrar och skottsäkra fönster men man har ett dagbokslås på dörren.

Låt folk attackera krypteringen istället, den är välkänd, välstuderad och "säker". Vanligtvis.

Av MH25
Skrivet av NoobAtOC:

@MH25: Hej.
Vet du hur mycket du fick betala för din laddare.
Antar att det kan bli billigare ifall man köper det ifrån andra EU länder. Men det går fortare ifall man tar hem ifrån Sverige.

Det var ett antal år sedan jag köpte den, kollade gamla mail och jag betalade 27 euro med frakt.

Det är nog ingen större skillnad och det är såpass låga värden det handlar om att några tior hit eller dit inte bör spela någon roll.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MH25
Skrivet av NoobAtOC:

@MH25:
Hej.
Tackar för länken, Den var verkligen fyll utav information.

Men du skriver att du använder en XTAR VC4. Den verkade vara intressant. Är den köpt ifrån någon sida i Sverige?
Eller var får man tag i en sådan ?

Nej, den är inte köpt i Sverige. Minns inte riktigt var den är köpt faktiskt. Men finns på ett antal olika ställen.

Skulle rekommendera att titta utanför Sverige när det gäller detta, dock finns just den här på ett par ställen i Sverige.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MH25
Skrivet av NoobAtOC:

@Destromath:
Hej.
Ja du har nog rätt. Ville så hemskt gärna köpa ett Opus BT laddare.
Men får väl köpa ett Nitecore.
Hittar inga Opus laddare i svenska sajter bara.

Nitecore är ett bra val. Använder en sådan och en XTAR VC4 till mina celler, både 18650, 14500, 16340 och så vidare till mina ficklampor (och mycket sparsamt användande av nikotinfri vape). Annars finns ju Opus BT på tyska Amazon om du nu verkligen vill ha en sådan, då kan du ju få den i veckan om du så önskar. Finns också på NKON.nl

Den största skillnaden är att du kan analysera celler. Men mer komplexitet är inte önskvärt om man inte använder funktionen. I övrigt så fungerar de allihop bra.

Jag låter lygte-info sammanfatta:
The conclusion must be that it is a good battery analyzer, but for normal charging I will still prefer a charger with non-pulsing CC/CV charging.

Av MH25

Harry Potter and the Goblet of Fire.

Bra, men kanske den svagaste i serien i mitt tycke (fortfarande stark). Den spretar lite väl mycket. Men som sagt klart sevärd, ikväll blir det Order of the Phoenix.

Av MH25

She's on fire med Amy Holland. 2001, LAN-party hos en kompis. Världen höll på att förändras, tornen hade fallit. Men vi spelade GTA III som om det inte fanns någon morgondag.
The General Lee med Johnny Cash, körandes i en orange Adder ute i norra delen av kartan ihop med några kompisar. Detta var på 360-tiden. Många fina minnen som fortsätter än idag, min Adder står i det närmaste oförändrad på hedersplats i garaget. Givetvis med General Lee horn.
Annars så håller jag med om att nästan allt från Vice City fungerar mycket bra.

Av MH25

Bra pris, men som sagt ganska stort underrede vad det ser ut som.

De hade också en intressant "CPU-hållare" där:
https://www.elite-kontorsmobler.se/laptopstod-cpu-hallare/384...

Undrar om det är för Intel eller AMD.

Av MH25
Skrivet av nicoX:

Vilket vetenskapligt etablissemang? Där är tusentals vetenskapliga studier som bevisar att strålning är farlig. Men du liksom strålningsmyndigheten väljer ut studier som visar att strålning inte är skadligt, många gånger är dessa studier tafatta och mäter typ om strålning orsakar cancer, och utelämnar alla andra skador, som depression, huvudvärk, och andra sjukdomstillstånd. Just därför är deras synpunkter väldigt orelevanta, man ska inte kunna välja ut vissa studier för att kunna komma med en ståndpunkt, speciellt inte myndigheter.

Där är studier som direkt visar det motsatta, men inget av detta nämns. Som sagt två artiklar om WiFi på deras hemsida för att bevisa att WiFi inte skulle vara farligt, skrattretande.

Skulle du inte kunna ge oss några exempel på dessa "tusental" som du menar visar att WiFi-strålning är farlig? Exempelvis en metastudie hade varit trevligt. För oss andra så verkar det mycket svårt att hitta dessa välgjorda studier medan det för de som påstår att WiFi-strålning är farligt verkar mycket lätt.

Det är som i vaccindiskussioner, motståndarsidan har minsann aldrig några problem med att hitta studier som ger stöd för det de påstår. Dock verkar de ha väldigt svårt att hänvisa till dessa, det är prat om att det bara finns i ett tryckt magasin, eller att länken krånglar eller vad det nu må vara. När man svarar med korrekta hänvisningar brukar svaret bli "den finns inte tillgänglig för alla så jag kan inte se den".

Skrivet av nicoX:

Vem ser över myndigheterna? Finns ingen, därför är det svårt att lita på deras två källor som de valt ut.

Dom har inte ens förklarat vad det är som är ofarligt med WiFi? Typ kan man få huvudvärk, brainfog... tror inte ens de har sett över detta, som sagt finns tusentals forskningsrapporter som indikerar att WiFi kan skapa brainfog, men lite du på vem du vill.

Vänta lite nu. Är du allvarlig? Ska någon "förklara vad som är ofarligt?"

Det vore ju som att man skulle förklara vad som är ofarligt med vatten, bomull eller stål. Hur kan du veta att stål inte är det som orsakat alla sjukdomsfall som finns?

Att hävda omvänd bevisbörda är absurt och tyder på att man antingen trollar eller att man är fullkomligt okunnig inom vetenskapsfilosofi.