Inlägg

Inlägg som MH25 har skrivit i forumet
Av MH25

Jag har jobbat inom hemtjänst och kan väl inte säga att jag varken gillade eller ogillade det. Det kan vara tungt och slitigt, stressigt och det är ännu värre nu än när jag jobbade där nu när de flesta kommuner har någon form av "instämplingssystem" för besöken där det är uträknat vad varje insats ska ta i tid. Många kommuner har fortfarande kvar systemet där hemtjänstpersonal städar, vilket i mitt tycke är rent absurt. Andra kommuner har särskild personal alt. inhyrda företag för det.

Men visst kan det vara givande och roligt, man får ofta träffa samma personer under lång tid vilket kan vara både en fördel och en nackdel. För mig var det en nackdel, jag tycker inte om rutiner och den inrutade vardagen som hemtjänst och personal på boende ofta arbetar i (även om särskilt hemtjänsten varierar mycket ibland). För andra passar det utmärkt.

Istället jobbar jag nu på sjukhus (som sjuksköterska dock) på en akutavdelning där ingen dag är den andra lik på något sätt, patienterna är där från ett dygn till ett par veckor (de flesta omkring 2-4 dygn). Jag varierar mellan ett par olika avdelningar på olika platser i landet som bemanningssjuksköterska och trivs mycket bra.

När det gäller orden vårdtagare, brukare, kunder och klienter så avskyr jag allihop. Tack och lov så är alla patienter för mig som sjuksköterska så det är väldigt enkelt.

Av MH25
Skrivet av Aka_The_Barf:

får nog kika på det, ja brinner huset ned så har jag inga lösenord kvar alls. mina lösenord är nog rätt simpla, vanliga ord som vardagSrumssoffan34, inte så illa som i alla filmer där dom har dotterns namn som dessutom finns på ett kort vid skrivbordet haha.

Ja, du bör nog kika på det. Dina lösenord är potentiellt osäkra, det är aldrig en bra idé att ha sammansatta ord av det slaget. Detta då de finns i ordböcker och ordböcker används av program som knäcker lösenord. Men det finns många sätt att sätta ihop ord och många tekniker för hur detta görs. Ett välkänt exempel är diceware.

Själv använder jag en password manager och det lösenordet börjar med ett relativt ovanligt men "riktigt" ord (skulle kunna vara exempelvis glasnost eller lunar eclipse eller godissnören, det skulle även kunna vara felstavat) men fortsätter med helt randomiserade ord, siffror och bokstäver. Syftet med det är att få en ovan observatör att fokusera på första ordet för att sedan missa en snabb övergång till randomisering.

Nu är det ju inte särskilt smart av mig att avslöja detta överhuvudtaget, men samtidigt så är det en teknik bland många andra och enbart en mycket liten del i mitt skydd. En variation av detta är att börja lösenordet med (delar av) användarnamnet.

Det finns många liknande tekniker som kan användas eller inte användas (vilket också är ett skydd) i kombination med ett starkt, randomiserat lösenord (eller lösenfras).

Av MH25
Skrivet av Aka_The_Barf:

Hmm jag känner mig som en dinosarie med mina papper och penna. Men rätt säkert för hackers iallafall 😉

Skickades från m.sweclockers.com

Det här är ju ett mycket stort "nja".

Visserligen är ditt lösenord "säkert" för hackers på det sätt att ingen kan läsa det genom att hacka din dator, din nätverkstrafik och så vidare. Men samtidigt så är dina lösenord antingen relativt korta alternativt osmidiga att skriva in. Ditt system är också mycket känsligt för keyloggers och fysiska svagheter som kameror eller att någon råkar se ditt papper (delar av). Detta då du måste skriva in varje lösenord varje gång. Med en manager så visar man visserligen också sitt lösenord för en logger/kamera/person, men då är det inte en direktväg in i exempelvis paypal utan man måste först få tag på "valvet" och sedan använda lösenordet där för att sedan få lösenordet till paypal. Det är i många fall lika krångligt (eller värre) än att komma över lösenordet.

Papper och penna har absolut en funktion för säkert användande av lösenord, men det finns också nackdelar.

För övrigt vill jag i allmänhet rekommendera numberphiles andra lösenordsrelaterade videos.

Av MH25
Skrivet av cyklonen:

Har inte heller märkt nåt, och har även jag 66.0.3. För min del är det inte hela världen om jag är utan addons några dagar tills detta är fixat. Har Adblocker, en cookiemeddelandeblockerare och en videonerladdningsgrej. Blir lite störigt med reklam på Youtube om det även drabbar mig, men detta lär fixas snabbt.

Nej, det är kanske inte ett problem egentligen, men man ska också komma ihåg att det inte enbart handlar om adblockers och liknande. Ett praktiskt och allvarligt exempel är så kallade accessibility tools, det vill säga extensions för att underlätta för funktionshindrade. Pratade med en bekant om detta tidigare, hon har mycket nedsatt syn och kan nu helt enkelt inte surfa med Firefox eftersom de extensions som hjälpte till med detta inte fungerar för tillfället.

Ett annat problem är ju lösenordsverktyg, när lösenorden är slumpade och långa så är detta ett måste för många människor och det har helt slutat att fungera. Det finns sätt att ta sig runt detta förstås.

Sedan ska man ju också komma ihåg att Firefox inte är enda alternativet, det är därför allvarligt ur ett rent marknadsföringsperspektiv utöver att det är ett problem att det ens har hänt.

Av MH25

Det här kan mycket väl vara spiken i kistan för Firefox för mig personligen. Har kört Firefox i många år men med de senaste årens förändringar och diverse problem som dykt upp så överväger jag starkt att gå över till något annat som huvudbrowser.

Av MH25
Skrivet av Kakann:

Håller med i stort men inte om poliser, de går in lågt (är väl i princip fortfarande att anse att de är under utbildning) men har snittlön på säkert 10k mer än ingångslönen.

Ja, löneutvecklingen är bättre men ingångslönen är det inte. Löneutvecklingen för lärare är också bättre för den delen. Men du har förstås helt rätt där.

Skrivet av anon301768:

Utbildningen är 5 månader och du måste även gå första hjälpen utbildning.

Enligt Nobina är den 11 veckor. Sedan finns det de som är tjugo veckor, enligt Google.

Men det är fortfarande stor skillnad på 5 månaders utbildning på grundläggande nivå och 2-5 års studier på högskolenivå. Vad en grundläggande första hjälpen-utbildning har för betydelse för lönen förstår jag inte. Det handlar om max några dagars grundläggande utbildning, värdet på den handlar om några tusen kronor. Mig veterligen inkluderar inte transportrelaterad utbildning av det slaget ens tourniqueter eller hantering av annan massiv blödning. Vilket de borde göra. Men nu är det längesen jag utbildade så jag kan ha fel.

Jag har fortfarande väldigt svårt att se att busschaufförer har "dålig lön" i jämförelse med andra yrkesgrupper i samma lönenivå. Tvärtom skulle jag vilja påstå att det är relativt välbetalt sett till utbildningens längd. Att det sedan är ett mycket krävande arbete säger jag inget om, det är det verkligen. Det ställer förstås stora krav på lugn, trafikvett, körförmåga, social förmåga och så vidare.

Av MH25
Skrivet av Kakann:

Vissa arbeten går ju inte att utvecklas så himla mycket på och då är det klart att lönerna stagnerar, jag har svårt att se att skillnaden på någon som kört i 5 år mot 20 år skulle vara märkbar för resenärerna.

Ja, här får man nog vara lite försiktig med hur man tänker. För precis som du säger så finns det yrken där utvecklingen och skillnaden i erfarenhet är ganska liten, i varje fall ytligt sett. (Buss)chaufför är ett sådant yrke, butikspersonal i en mataffär är en annan där jag har svårt att greppa hur stor roll erfarenheten spelar. Det verkar också reflekteras i hur liten skillnad i lön det är på erfaren personal och relativt oerfaren sådan. Om någon kan förklara med konkreta exempel för dessa (eller andra) yrken så vore det mycket intressant.

Tyvärr så gäller samma sak för yrken där erfarenhet spelar en stor roll, inte minst i den offentliga sektorn som poliser, undersköterskor, lärare, sjuksköterskor, andra vårdyrken, socionomer och så vidare. Men även i vissa fall för hantverksyrken och liknande.

Men det är en intressant diskussion, givetvis gör erfarenhet någon skillnad i alla yrken. Dock inte alltid såpass att det bör spela någon större roll för lönen.

För övrigt så kan väl sägas att busschaufförer inte tjänar speciellt dåligt om ingångslönen är 25 000, det är ändå ett yrke med relativt kort utbildning (veckor snarare än år) och låga formella krav (därmed inte sagt att "alla kan göra det"). Poliser, socionomer, lärare och sjuksköterskor tjänar ungefär lika mycket i ingångslön (ibland mer, ibland mindre) och då handlar det om mer än två års högskoleutbildning för samtliga dessa yrken.

Av MH25

Minimalism är inte fel, gjort av rätt orsaker.

Som det skrevs tidigare så finns det inte ett universellt svar, även om minimalist-förespråkare gärna vill påstå det. För många fungerar det bra, men för andra kan det mycket väl leda till mer stress och ångest.

2017 levde jag i tre månader i ett rum på ett vandrarhem med en säng, en tv, en stol och ett kylskåp. Jag hade med mig en dator, ett par byxor, fyra t-shirts/, sex kalsonger, de kläder och saker jag bar på kroppen samt min ryggsäck. Tre månader i sträck, jag var inte hemma en enda gång under den tiden. Det var en upplevelse, en mestadels positiv sådan och faller väl in i din definition av minimalism. Datorn hade jag kunnat skippa, jag använde den sällan. Jag köpte också två saker på plats som stod för rekreation när jag inte jobbade, dels en chromecast och dels ett PS4 på plats för att kunna spela några spel som kom ut i den vändan, men hade det inte varit releaser som jag verkligen ville spela hade jag skippat det också.

Min rekommendation är att du börjar lätt, exempelvis genom lite onebagging. I praktiken var det det jag gjorde och det fungerade bra för mig.
Det är uppfriskande att inse att man inte behöver fyra väskor för en weekend. Jag ler lite för mig själv när jag ser vänner och bekanta packa för en weekend i någon huvudstad och de har två-tre proppfulla väskor. Själv hade jag tagit en av mina ryggsäckar och gått.

Men det är inte för alla, när det kommer på tal så är den vanligaste reaktionen "det hade jag aldrig kunnat göra". Vilket förstås inte stämmer, alla kan göra det om man inte har något val. Men det man menar är att man inte skulle vilja göra det. Jag valde att göra det igen, jag spenderade 90% av 2018 iväg, i små lägenheter, källare, vandrarhem och liknande. Jag vill inte ha familj, jag har aldrig velat ha barn och har inget intresse av ett fint hus. Allt det skulle innebära att jag blir bunden på ett sätt jag inte önskar. För mig fungerar det väl som singel eller med en flickvän. Andra vill ha en (stor) familj och ett hus de kan bo i tills de blir gamla. Och det är helt ok, så länge man inser att det inte är något för alla.

Hemma är jag inte minimalist direkt, även om jag har funderat på att skala av i sommar, främst på småprylar som bara ligger och skräpar. "Bra att ha saker". Samtidigt har jag ett antal olika prylar som jag inte vill göra mig av med, inte för att det finns något sentimentalt över dessa utan för att jag uppskattar det funktionella och estetiska.

Angående lycka, beskriver mig väldigt väl:
https://theoatmeal.com/comics/unhappy

Ett annat tips på reddit:
https://www.reddit.com/r/vagabond/

Tiny Houses på youtube:
https://www.youtube.com/user/tinyhousegj/videos

Av MH25
Skrivet av mithaniel:

Absolut finns det vedertagna termer ok urverk och självklart kan man diskutera detta nördar i mellan men som du kallar det "absurda resonemang" om fysikens lagar kan vi inte bortse ifrån.

Ett mekaniskt tangentbord är inte mekaniskt för att den del som sitter i brytaren är det även om vi kallar det mekaniskt.
Dock så utgör den större delen av en klocka mekanik.

En bil är inte heller mekanisk fast den har en mängd mekaniska delar och en del av bilen är mekanisk.

Jag avsluta här för jag känner att denna diskussionen inte leder någon stans, du har uppenbarligen bestämt dig för att se detta på ditt vis.

Glad Påsk

Det handlar inte om att jag bestämt mig, utan det handlar om vedertagen terminologi. Utan den förstår ingen vad man pratar om. Prova att gå in i en klockbutik och be om en mekanisk klocka. Det finns inte en chans att du då får titta på en batteridriven klocka eller en Eco-Drive med visare utan det du kommer få se är antingen en självuppdragande klocka eller en som du måste dra upp själv.

Glad påsk till dig också!

Av MH25
Skrivet av mithaniel:

Om du vill se det så är det helt upp till dig.
Du har uppenbarligen inte läst vad det står på NE men det är ok.

Jodå, jag vill bara visa på hur absurt ditt resonemang är. Visarna på klockan rör sig ergo är klockorna mekaniska. Knapparna på alla tangentbord rör sig (egentligen snarare delen under knappen), ergo är alla tangentbord mekaniska.

Men när det kommer till tangentbord (eller klockor) finns det en annan, snävare, definition på just mekanisk. I fallet med tangentbord så har man valt att kalla tangentbord med switches som sluter en krets och som har en fjäder för mekaniska trots att alla är det enligt definitionen du vill göra gällande. I fallet med klockor så är det själva urverket man åsyftar, inte om klockan har analoga visare eller ej.

Men den här diskussionen hör inte hemma här, vi kan fortsätta den i annan tråd om du så önskar.

Av MH25

För att återgå till temat, här är min ständige följeslagare (när jag väl bär klocka vill säga). Casio Mudman GW-9000-1J.

Enligt vissa så är denna klocka också mekanisk (se ovan) då kvartskristallen rör på sig.

https://oi77.photobucket.com/albums/j57/Swe_nurse/20190418_12501...

Av MH25
Skrivet av mithaniel:

Touché https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/mekanik

Således allt med rörliga delar är mekaniska oavsätt om vi delar upp det i quartz ,wind eller självuppdgragna.

Glad Påsk

Ok. Med andra ord så är alla tangentbord mekaniska. Min spis har rörliga vred, därför är den mekanisk. Mina högtalare är mekaniska.

Men inget av det innebär något, i klockterminologi så betyder inte "mekanisk" att den har rörliga visare utan att urverket är mekaniskt.

Av MH25
Skrivet av mithaniel:

@MH25: Så du menar att en hårddisk inte är mekanisk?

Nej fel, mekanisk är den eftersom den har rörliga delar.

Vill man hitta på egna meningar för redan vedertagna termer så har man ju den rätten. Men räkna inte med att folk förstår vad du menar. Men det är klart, ett tiotal klockaffärer samt urmakarföreningen är ju inget att lita på, det är bättre att använda en egen definition som är så långt från verkligheten att ingen som är insatt fattar vad man menar.
http://www.fsu.se/mekaniska-klockor/

En analog klocka är per definition en klocka som har rörliga visare, det är här betydelsen av analog kommer in. En digital klocka är per definition en som använder en digital (på eller av) display av något slag. Om själva urverket är mekaniskt (ev. självuppdragande/automatiskt) eller batteridrivet är en helt annan fråga. Det finns till och med digitala klockor som är mekaniska, det är lite mer kuriosa men de finns. Sparc MGS är ett exempel.

Det är helt enkelt så att (armbands)klockor delas in i två typer, mekaniska och quartzstyrda. De förstnämnda delas in i självuppdragande och varianten där man drar upp fjädern genom en skruv (finns undervarianter utöver detta), de sistnämnda har antingen ett batteri och/eller en solcell/generator.

Om du säger till någon att Citizens klockor med Eco-Drive är "mekaniska" så kommer folk titta på dig som att du är från en annan planet.

Av MH25
Skrivet av Spiffman:

Sjuksköterska - knivar, multiverktyg, ficklampor och så vidare...
En sådan som de lite tuffare killarna ringer när det tagit en för teamet?

Haha, nej. Inte nu längre i alla fall. Bemanningssköterska på en "vanlig" avdelning för tillfället. Bär både ficklampa och multiverktyg dock. Gamla vanor och så vidare.

Men jag har alltid haft intresse för knivar och verktyg och har en rejäl "samling" (ogillar det ordet). Och hade jag haft ett annat yrke så hade det utökats med en och annan klocka, inklusive flertalet här i tråden.

Skrivet av mithaniel:

Brukar säga mekanisk

Mekanisk blir ju inte rätt, en analog klocka (helt rätt term för en klocka med visare) kan vara mekanisk eller batteridriven.

En mekanisk klocka är en som dras upp genom mekanisk kraft, antingen genom att man själv vrider upp den eller så är den självuppdragande genom ett svänghjul (automatic). Detta i kontrast med en batteridriven klocka.

Av MH25

Vad gör ni med era Tile trackers?

Spontanköpte ett par Tile pro på inet, varit intresserad av tekniken ett bra tag och tänkte att jag skulle slå till.

Jag har dock som sagt två stycken, jag tänker att den ena kan hamna i väskan men den andra vet jag inte riktigt. Nycklar är ju det uppenbara valet men det finns säkert andra användningsområden jag inte tänkt på. Så vad använder ni era Tile till?

Av MH25

Anno 1800, Space Engineers, Two Point Hospital. Kanske lite Payday 2.

Men först blir det Life of Brian i "nyutgåva" i kväll. Förmodligen bästa komedifilmen som har gjorts.

Av MH25

Köpte Deluxe version på steam.

Riktigt kul, länge sedan jag spelade ett Anno-spel nu så tog lite tid att komma in i det. Det finns egentligen bara en sak som stör mig och det är bristen på information i detaljnivå. Alternativt kan det vara så att jag inte hittat det. Jag skulle vilja veta exakt hur mycket en viss trade route gett över den senaste tiden så att jag kan fundera på om jag vill utöka den eller om det räcker med skonaren som kört samma rutt i sju år för tillfället. För mig är den delen övergripande saknad, när jag spelar strategispel av den här typen vill jag ha all sorts information, hur meningslös den än må vara. Mer information om fartygen, kanske lite flavor text (som i exempelvis Total War) och så vidare.

Men trots detta kan jag rekommendera spelet om man gillar att bygga städer och leka med fartyg.

Av MH25

Jag jobbar som sjuksköterska och bär därför inte klocka på jobbet, utöver det jobbar jag nästan konstant. Jag bär inte klocka på vägen till/från jobbet eftersom det blir lite meckigt. Men lediga veckor (som denna) så bär jag oftast Casio G-shock eller en Seiko automat. Relativt billiga och objektivt så är nog en Casio den "bästa" klockan man kan ha om man bara ska ha en klocka. Men sedan så finns det ju definitivt andra värden som gör att andra klockor är intressanta.

Hade jag haft ett annat jobb hade läget sett annat ut., jag gillar verkligen klockor men för närvarande hamnar pengarna på knivar, multiverktyg, ficklampor och så vidare. Med andra ord saker som jag faktiskt bär med mig.

Av MH25
Skrivet av napahlm:

Fick pengarna i slutet på förra veckan. Som en räddare i nöden. Nu klarar man sig kanske månaden ut till nästa lön.

Skickades från m.sweclockers.com

Vad hade du gjort om det inte hade kommit? Om du hade blivit utvald för närmare kontroll? Eller fått restskatt.

Av MH25

"OCD" är ju verkligen ett av inneorden nu. Kolla på en stream av valfritt byggspel (The Sims, Minecraft, Cities Skylines och så vidare), så fort något inte är helt rakt eller jämnt så är varannan kommentar "that triggered my OCD" och "please fix it".

Givetvis är detta överhängande människor som inte har den blekaste aning om vad tvångstankar är utan tycker att det ser bättre ut med raka linjer eller jämnt/ojämnt antal block för en viss användning. Att man föredrar vissa saker är inte OCD, alla tvångstankar är inte OCD och OCD är mer än tvångstankar/tvångshandlingar.

En annan variant är "I'm OCD about..." och där handlar det exempelvis om att kontrollera att nycklarna, plånbok och så vidare är med, kanske ett flertal gånger. Eller kanske att man kontrollerar några gånger att spisen är avstängd/dörren är låst. Det är inte heller OCD, det är fullt naturliga och rationella reaktioner. Det har vi allihop, det är förmodligen en bidragande orsak till människans framgång. Vill man syssla med evolutionspsykologi så skulle man kunna hypotisera att det härstammar från tiden då vi inte var bofasta, det var då viktigt att få med allt vid flytt.