Inlägg

Inlägg som infigo har skrivit i forumet
Av infigo

Gjorde det förr men inte längre. Enda undantaget är om jag spelar tf2, tycker det är lite kul där att jaga lite tuffa achivement ibland, de gångerna jag spelar tf2 då...

Av infigo

Någon som förstår vad matter betyder i praktiken. De flesta system stödjer redan Google home, Alexa, homekit, etc etc. Så vad gör matter i praktiken? Visst det är en specifikation att implementera men varför skulle man göra det?
Jobbar fan i industrin och ingen har koll, bara en sak som slängs runt lite här och var från säljare och företag.

Av infigo

Tryckte fel kom jag på nu. Köpte en seagate 520 1tb tidigare i år för 550 spänn
Brosan gjorde större uppgradering med en ryzen 7600 + moderkort chassi och minne
Min 5800x3d och 3070 rullar på fint än så länge

Av infigo

ordlig.se nr 686, 6/6

⬜⬜⬜⬜⬜
⬜⬜⬜⬜⬜
⬜⬜⬜⬜🟨
⬜⬜⬜⬜⬜
🟩🟩🟩⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Hade typ gått igenom 2/3 av alfabetet innan jag kom till näst sista raden

Av infigo

Så adaptive triggers snart? Få spel som har det....ingen spel jag har. Annars har dualsense fungerat lika bra som vilken annan kontroll jag använt i steam med vanlig rumble och mapping som känns normal.

Av infigo
Skrivet av Drickz:

@flygman
Jobbar du kvar på Tesla? Har du hört något kring den här konflikten och vad som egentligen stämmer i rena siffror och villkor?

Försöker hitta siffror från både IF metall och Tesla men kan inte hitta något särskilt när jag söker online. Bara att den ena håller sin egen version av sanningen högre.

Såg en på redit prata om sin anställning. Han hade 37k brutto som rätt senior där men var ett antal som inte hade närheten av samma, strax ovan runt 20-25k. Mycket berodde på hur bra relation till chefen man hade.
Förmåner var generellt ”enligt gällande policy”…. Vilket är en del av problemet. Skillnad på avtal med förmåner via policy och ha saker bestämda i kontrakten. I praktiken är det ju samma…men det är ju just nu.

Men ta det som rätt hearsay och stora sleven salt. Det är internet trots allt.
Men förmåner bara i policy är ju vanligt också men det grundläggande bör vara i kontrakt, speciellt där arbetskraften bara är köttmassa som är lätt utbytbar.

Av infigo

Beror väldigt mycket på disk. Den seagate 520 jag köpte på rea klarade sig i tester väldigt bra utan att throttla utan värmespridare även om den var rätt varm. Medans andra diskar är mer beroende av det för längre laster, Fury renegade verkade throttla med heatsink men de jag snabbt kollade nu testade inte utan. Skriver man inte stora filer, typ 200-300+Gb i en enda skrivning så träffar man oftast alldrig throttleing. Ser ut just nu att vara rätt prisvärd disk och har dram cache.
Så best bet för tillfället i den prisklassen om inte någon annan disk dyker upp på rean, bland annat 990 pro är lite dyrare.

Edit. Som nedan skrev så kan det finnas på moderkortet och då hade man ändå behövt ta av kylaren som följde med ssdn.
Sen kan tänkas på t.ex. mitt moderkort har bara kylare på gen3 ssd platsen, inte gen4 platsen...så t.ex. min gen 4 disk får sitta naken, i och med den inte heller kom med kylare.
Men ditt moderkort ser ut att ha på alla nmve platser

Av infigo

Ser ut som Elgiganten bara har gamla LCD varianterna. Sen vet jag inte vad importen är på en Steam deck. Men euro priset på en Steam deck Oled med 512 gig är 569€ vilket om det är inkl skatt kostar ca 6200.
Edit även om det är exkl skatt så är priset typ 7700.
Då är bara bas varianten av rog billigare och den är rätt mycket långsammare än z1 extreme varianten

Av infigo

Vad saknar MSI kortet tycker du?
Båda har kompetenta 3 fläkt kylare, på 3+ moms slot breda.
Mer märkesspecifikt i look än något faktist skillnad i min mening.

Av infigo

Bara frågan om K5,k6,k7 processorerna jag inte kunde

Av infigo

Tror på pc sidan att vi har chansen nu. Nu när vi ändå börjar doppa tårna i big little och chiplet för både amd och intel.
Varför inte en CPU med 8 x86 kärnor och 16 arm kärnor.
Då kan de börjas göra kod som går att köra där det är mest effektivt och mer långsamt gå över til arm eller riscV om man nu vill det.
Plötsligt har vi datorer där man kan utnyttja arm kärnor som är snabbare och fler än x86 kärnorna…varför optimera för x86 kärnorna och mer och mer blir allt vi gör arm optimerat tills vi slänger bort x86 kärnorna för allt annat än legacy.

Av infigo
Skrivet av Dashio:

Ah då är jag med! Så även om man har en NAS som kör HA så behöver man även ha Zigbee dongle för att kunna kommunicera med enheterna. Då med störst sannolikhet bara pratar via wifi och blåtand.

Då kommer jag garanterat att behöva det också, försöker samla lite information om vad jag behöver för att kunna planera lite

Sen kan man ju såklart prata över en gateway också, då behöver man ingen zigbee dongle, den sitter i praktiken i den hub/gateway. Men HA folk brukar vilja köra med någon dongle eller annan mer öppen hub

Av infigo
Skrivet av Dashio:

Kanske en ytterligare dum fråga, om man har konfigurerat HA. Hur kommer det sig att man behöver en zigbee dongle?

För att zigbee arbetar på annat sätt än wifi och behöver en radio hantering som skiljer sig. Wifi har i princip inte den möjligheten. Blåtand däremot har många kontrollers för blåtand stöd med annan mjukvara på chipet att köra zigbee eller thread (om de är kraftiga nog), men inte samtidigt.
Vet inte i praktiken om blåtand + wifi kort har två separata chip eller om det är samma chip som hanterar båda typen av protokoll. Men när det gäller zigbee och thread så sätter man en mjukvara som i princip bara hanterar det protokollet, ibland kan de hantera blåtand också samtidigt...men då är det på klientens sida (puckar, sensorer) och inte på enhten som ansluter

Av infigo
Skrivet av mattera:

Härlig uppbyggnad!

Har du något mer på Bluetooth slingan?
Jag frågar för att jag har ett par stycken plejd över som jag inte orkat ta tag i då dem är bluetooth och jag har idag ingen Bluetooth sticka i HA, tänkte om det är värt det eller om bluetooth inte funkar lika felfritt och störningsfritt som Zigbee?

Skrivet av C4illin:

Jag kör Plejd med https://github.com/thomasloven/hass_plejd och en bluetooth sticka från aliexpress. Det är hyfsat stabilt iallafall, har inte haft några problem alls sen senaste uppdateringen kom.

Ska gå att integrera plejds gateway som Homekit tillbehör i HA också om du har en sån. Parningskoden kan du få från deras support.

Av infigo
Skrivet av Curik:

Jag förstår men du verkar ha hängt upp dig på V60:n. Sådär är det inte på elbilar jag testat. Där är dessutom styrkan ofta progressiv baserat på vad bilen "ser" framför sig. Du kanske inte gillar one-pedal driving på just V60:n? Eller så är det fler som har samma erfarenhet som du på andra bilar? Hur som helst behöver man nog göra mer än att åka med i en polares bil för att kunna uttala sig om one pedal driving i allmänhet.

V60 är den jag har mest insikt i. Kört något opel elbil och där var motorbromsen med onepedal ganska vek, typ som en vanlig automat motorbroms.
Sen blir jag väldigt frustrerad på autonoma system som ändrar saker, varför min lånade vw hårdbromsade på motorväg för den såg en 70 skylt på en korsande landsväg, blev nästan tryckt i arslet.
Tyckte one pedal på v60 recharge var jättretrevlig som one pedal, bra känsla, stannar helt, kan bromsa rätt kraftigt (mer än jag brukar göra annars) ...men tycker koncepted är i sig är fel.
Det sätter en i vana att använda bilen på ett sätt som i nödsituation man måste byta sätt. Kan köra till och från jobbet varje dag, till landet tillbaka utan att någonsin röra bromsen. Du tror inte att det kommer påverka din reaktion den dag du måste stampa bromsen i en nödsituation?

Skrivet av Curik:

Det är kanske mer effektivt men nu pratade vi ju säkerhet. Och coasting anses vara osäkert. Du blir sannolikt kuggad på uppkörningen om du frikopplar för mycket.

En annan sak jag sällan ser nämnas är ju creep. Om man blir sjuk/medvetslös så fortsätter bilen tuffa framåt? Stänger alltid av det i alla mina bilar.

Hur anses coasting vara osäkert på automater? Bilar har ju coastat rätt bra väldigt länge, motorbroms på vissa icke elbilar är värdelösa och ingen klagar på det. Många automater frikopplar ju också växellådan helt, eller var en period de gjorde det, så den rullade bättre när man släppte gasen.
På en manuell bil förstår jag att det kan finnas en negativ säkerhetsfaktor i att frikoppla, men är ju en skillnad att motorbromsa på en högre växel för att få mindre effekt, jämfört med att frikoppla. Samt att många automater frikopplar i vissa situationer.
Creep är rätt trevligt i trafik men med en elbil och bra coasting så ser jag inte en poäng att ha det.

Av infigo
Skrivet av Curik:

Jag vet inte hur en V60 fungerar men på min elbil (som jag kört i 4 år nu) så behöver jag använda mekaniska bromsar relativt ofta. Har aldrig haft några problem när det behöver bromsas kraftigt och plötsligt. Men det är ju lite som det brukar vara; det är lätt att ha en åsikt om något man inte testat. Du kanske borde prova?

Och lite ironiskt att du nämner coasting i ett inlägg om säkerhet

V60 är aggressiv i det läget. Bromsar hårdare än vad jag gör med bromsarna bara på generering ända till stillastående. Varför skulle visartist vara säkrare.

Som förra som skrev om cykel så tar jag cykeln på landet med bara fotbroms så får jag alltid panik första gångerna jag ska bromsa för det finns inga bromshandtag på den cyckeln. Använder man inte bromsen så kommer man inte ha som respons att använda bromsen.

Anledningen jag nämnde coasting är att det är bättre effektivitet men också behåller att broms är broms och gas är gas i muskelminnet. De flesta förare kommer alldrig ha problem med one pedal men det finns för många idioter där ute som har en touch skärm allt leka på och fler som kommer tappa (eller alldrig fått) muskelminne att bromsa om saker skiter sig för det behöver man inte med one pedal i 90% av fallen

Av infigo
Skrivet av Chibariku:

Vad är skrämmande med att vi går mot automater? En konstruktion som kräver att manövrerar tre pedaler med två fötter och konstant flyttar ena handen från den optimala positionen på ratten för att växla skulle knappast bli godkänd idag.

Det jag tycker är skrämmande har mer med one pedal driving. Åkte med komisens v60 hybriden med one pedal där man inte behövde någonsin röra bromsen. Det jag är rädd för är att förare inte har vanan att stanna med bromsen så kommer det situationer man behöver bromsa ordentlight så ser jag att det blir fler olyckor där folk bara släpper på pedalen helt vid paniksituation och inte faktiskt går på bromsen då 99% av deras körning bromsar de med att släppa pedalen.

Utifrån min körning så ser jag nog hällre att bilarna kör full coasting när man släpper och början på bromsen är ren generering i stället. Från den datan jag sett så är det effektivare att rulla x100 meter på frihjul och sen bromsa med generering (från en då något lägre fart) än att spendera energi på att hålla faren uppe och sen generera ändå. Hjälper också det planerande körandet mer än hålla fart tills man behöver bromsa.

Av infigo
Skrivet av rwkk:

Jag köpte Asus tuf b650+ wifi även fast jag hade pcie wifi kort själv. Dels för att den på rea var typ 50-100kr billigare än icke wifi, och dels för att den fungerar bättre för mig då jag kan ha antennen bättre lagd så jag inte behöver vända på hela datorn (annars förlorade jag typ 100mb hastighet)

Så du inte missförstår pratar @infigo först om wifikort, inte att du måste ha intel moderkort & cpu (såvida *jag* inte missförstått )

Om du vill fortsätta använda ddr4 brukar am4 vara mer prisvärt, men ska inte gå in mer på det (dock finns också ddr5 till bra priser 2nd hand)

Men vad jag ville få sagt är att det beror på ditt rum & upplägg, om det spelar roll var antennen är, samt brukar det kosta mer att köpa extra wifikort vid sidan om (och är det pcie kan du då inte ha matx med rtx 3080ti).

För moderkort, billigare funkar helt ok med billigare cpu, men inte bra med bättre cpuer.

Exakt. De flesta (typ alla) entusiastkort, både med intel och amd sockel kommer med intel baserat wifi/bt-kort om de har det. Själv har jag asus b550m-tuf + wifi. Så amd sockel med intel AX200 wifi inbyggt.

Av infigo
Skrivet av RonHerald:

Tack för svar! Har sorterat ut alla Intel 1700 moderkort med bluetooth och Wi-Fi 6. Men jävlar vad många det fanns. Finns det något mer man kan gå på för att sortera ut eller är det bara ta den billigaste? Har DDR4 RAM-minnen och ett 3080 Ti om det spelar någon roll.

https://www.prisjakt.nu/c/moderkort?4469=97595&783=37776&b_38...

Om det inte är andra features du vill ha så är det bara att ta den billigaste. I detta fallet är det asus b760m-A. Den är dock mATX så något kortare så saknar 1-2 expansionsplatser. Inte för att det oftast spelar roll när inte sli/ceossfire används längre.

Så sällan man behöver mer än vad mATX erbjuder. Och man kan välja ett något mindre chassi om man vill

Av infigo

Skulle alltid rekomendera att ha ett intel kort av något slag. Om det är ax200, 210, 211 etc spelar ingen roll men någon borde det vara. De bara är stabilare än allt annat jag testat speciellt för blåtand.
De flesta moderkort på entusiastsidan med wifi/bt har ett intel kort i sig. Men man kan alltid köpa det löst som ett pcie kort. AsRock brukar göra ett mellanläge på många kort och har en expantionsplats specifikt för wifi/bt med hål förberredda för antenner i bakplåten, då får man köpa antenkitt och kort löst men kan då köpa bara kortet som är rätt mycket billigare än att köpa kombo pcie korten.