Inlägg

Inlägg som -=Mr_B=- har skrivit i forumet
Av -=Mr_B=-
Skrivet av Xyborg:

Posten lägger på en hanteringsavgift för att fixa så att momsen betalas på det du importerar - precis som DHL m.fl. redan har gjort i åratal och folk snackar om det som att de vore förtryckta och börjar planera "skandinaviska våren" med folkuppror och hela köret...

DHL motiverar sin avgift med att det är en ersättning för utlägg. De har redan betalat avgiften, och går miste om ränta osv. Den största skillnaden är att du borde få ditt paket innan du betalat räkningen med DHL.
Däremot, med tanke på hur bra PostNord är på att leverera i rätt brevlåda osv, så är jag inte så säker på att jag hade uppskattat att betala min avgift för kuvert de stoppat i grannens brevlåda för 14 dagar sedan...

Av -=Mr_B=-

Nice. Kanske inte svaret jag "ville" höra, men rätt svar är viktigare än vad man hoppas på. Tack ska du ha.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av djdennistm:

Så vitt jag vet så ska dom prata med varandra

Det hade ju egentligen varit kanon, men om Nima2001 har testat borde man kunna svara med säkerhet. Jag är lite sugen på att lägga ett bud på alltihop om det fungerar. (Fjärr + nexa enheterna då...)

Av -=Mr_B=-

Mitt största "klagomål" är väll att jag fick mitt grundspel + ett skepp att flyga med, när jag köpte mitt Radeon7950. Ett grafikkort som i dag helt enkelt inte duger till att driva spelet med vettiga inställningar.
Sedan ser det ut som om mitt spelande även begränsas av att lastkapaciteten, om jag fick för mig att försöka handla mig till möjligheter att uppgradera osv, är 0.
Mustan Omega - AMD Edition
Den enda trösten är att det verkar som om skeppet är värt runt en 500'ing, om man fick för sig att sälja det. (Mitt går fortfarande att skicka iväg som en "gift")
Känns inte aktuellt. Men det ÄR trist att man inte gett det åtminstone en liten lastkapacitet. En pissig bössa är inte mycket att komma med, så att säga.

Av -=Mr_B=-

Hur är det. Logitech Harmony Ultimate har RF stöd, men med det menar Logitech bara att den kan prata med deras egen RF hub, och inte med tex Nexa eluttagen osv?

Av -=Mr_B=-
Skrivet av livsnjutaren:

En av gångerna så hade jag kommit till second line och han som jag pratade med var väldigt otrevlig. Finns en chans att jag inte var så tålmodig heller. Men det slutade i alla fall att personen i telefonen skrek till mig att jag skulle få betala varenda krona för teknikern ifall de inte hitta ett fel.

Jag har haft ungefär samma erfarenhet från Adamo bredband, när jag jobbade på ett webhotell som "driftsansvarig". Jag kände mig rätt trygg i vetskapen om att de helt enkelt hade fel, och trots vad avtalet sade, så blockerade de portar på vår nya uppkoppling. Efter att ha pratat MYCKET med supporten fram och tillbaka fick jag dem att skicka ut en tekniker, men de hotade mycket riktigt med att om det inte kunde konstateras fel, så skulle vi få stå för kostnaden. Så jag frågade om de tänkte stå för webbhotellets kostnader (min lön) när de konstaterade att jag haft rätt hela tiden. (Det här var ett problem som påverkade hela vår drift i drygt en vecka, så något vore definitivt på sin plats.)
Jag fick luren slängd i örat, och gick därför till chefen och berättade hur utvecklingen såg ut. Medan vi snackade ringde Adamo honom, och svor över den otrevliga teknikern han hade. De skulle skicka ut en tekniker som skulle visa att hans tekniker (jag då alltså) var inkompetent, men de krävde att teknikern absolut inte fick finnas på plats när så skedde. Det var jag så klart i alla fall, och mycket riktigt, inkommande anslutning hade portar blockerade, bland annat då port 25, vilket av olika anledningar kan vara dumt, när webbhotellet bland annat har en e-post service... Vilket alltså var orsaken till problemen.

Jag fick aldrig någon "ursäkt" från Adamo, som på vägen kallat mig både ett och annat, men jag fick en kopia på emailkonversationen mellan chefen och Adamo, där Adamo erkände att ja, jo, teknikern på plats hade kanske inte varit dum i huvudet trots allt...

Personligen tycker jag det är rätt illa när supporten på telefon, inte kan verifiera vilken / vilka portar som är, eller inte är, blockerade.
Och att i det läget hota med att någon ska få betala tekniker, osv, är mest otrevligt.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av RHWarrior:

Tja, är telekabeln skit så kan aldrig DSL fungera 100%, vad fan ska Telia göra åt det?

Det är deras kabel, så, byta den, känns som ett alternativ... Men det gör man inte längre, eftersom kopparnätet ska av-vecklas.
Far & hans familj hade en liknande situation, där DSL uppkopplingen blev långsam, eller helt slutade fungera, när det var blött i marken. Efter år av bråkande med supporten skickade de ut ett gäng som grävde upp kabeln, och konstaterade att det var tygklädd, tjärad kabel, där tyg och tjära, inte längre hängde kvar på kabeln... Nu sladd i backen, aldrig mer problem.

Support-tjänster som vänder sig till konsumenter förutsätter alltid att kunden som ringer in är idiot. Visar man att man inte är idiot, och felet kvarstår, skickar de vidare en. Företags tjänster kan vara lite både och.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Bengt-Arne:

Troligen en form av stamfejd, om vi tar Kenya som jag har en lite inblick i och som ändå är en av dom bättre afrikanska länderna, så finns där 42 olika stammar med egna sedvänjor.

Jag har ingen aning. De är trevliga, och talar god svenska, så länge man träffar dem var för sig. Men får de nys om att den andra släkten ska fira någon högtid, så dyker man upp, manstarkt, bara för att ställa till väsen, och jävlas. Oavsett vad det är för högtid, eller vilken av familjerna det är. Så även nu när det var studentfirande för en av döttrarna.

Skrivet av Bengt-Arne:

Runt 1.80 och 75 kg och smal mellan axlarna, däremot inte rädd av mig och uppträder alltid hövligt oavsett vem jag pratar med.

Jag är lite längre, (188) och får väl snart ta en titt på vågen, den måste behöva nytt batteri, den säger att jag är 100 kilo tung. Nog för att jag börjar behöva röra på mig, men 100 kilo?

Skrivet av Bengt-Arne:

Är förresten kul att se någon på rimligt avstånd, jag kan ju höra av mig när jag har vägarna förbi. Om det är OK?

Skriv en rad, så kan vi säkert hitta på något. Jag är "oftast" flexibel. Reser lite då och då, men är jag hemma är jag tillgänglig om jag får någon dags förvarning.

Skrivet av wowsers:

Men rent tekniskt sett får man lagligt inkräkta på upphovsrätt, helst om man har djupa fickor eller stora bolag bakom sig.

Alla är lika inför lagen... om de har råd att betala för det privilegiet.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av improwise:

Låter som ett perfekt sätt att dra in varmluften utifrån.

Långt från perfekt, men så bra det går att åstadkomma. Och eftersom det är varmare inne, än ute, så är det vad som är avsikten.

Skrivet av improwise:

Dock undrar jag om det går att komma upp i 45 grader inomhus om man inte typ bor i ett glastorn, låter mer som en felplacerad/ej fungerande termometer

Märkligt. Alla termometrarna i det här hushållet är alltså felplacerade, eller icke fungerande... Kul. Inne/ute termometern kan för visso lida av dåligt batteri, men då ska den tända en icon för det. Termometern i tangentbordet från Logitech behöver inte vara världens mest exakta, men den är i alla fall placerad så det gör varken till eller från om jag sitter där eller inte, så den verkar hyfsat konsekvent. Sprit-termometrarna till akvariumen är inte heller kalibrerade, men både de i akvarium för stunden, och de som ligger i sin låda, visar samma temp, om de placeras på samma ställe, så de verkar också hyfsat konsekventa. Den svindyra lab-termometern jag köpte för att jag höll på med hyss, är dock försedd med en livstidsgaranti, och påstås garanterat visa rätt temperatur, och även den håller med alla de andra termometrarna på några tiondelars marginal. Och eftersom termometrarna är placerade högt och lågt, tror jag vi kan utgå från att åtminstone någon av dem har "rätt" placering.

Skrivet av improwise:

Påverka ja, stänga av nej.

Som sagt, har du 1-rör system (vilket är ett löjligt namn, eftersom man har två rör till elementet) så har du termostat du kan öppna, eller stänga. I stängt läge, är den helt stängd. Det här är det normala i flerfamiljhus, eftersom alternativet betyder att man får dra en hemsk massa rör. Har man 1-rör system, sitter det vanligen en korskoppling precis i anslutning till elementet, så att varmvattnet i slingan kan cirkulera med fullt flöde, utan att påverkas av din termostat. Med 2-rör system har du dedikerad anslutning till varmvattnet, och returledningen. Det betyder att i stället för att ansluta alla element på en lång slinga, är alla element effektivt parallellkopplade. Fördelen här är att alla får lika varmt vatten, det spelar ingen roll hur tidigt, eller sent man är i slingan. Dyrare, och man bygger inte så längre, men även här går termostaten att stänga helt.

Skrivet av improwise:

Tveksam om elektroniken påverkar så mkt om man inte driver typ mining fabrik eller liknande eller har någon gammal plasmatv som står på dygnet runt.

Dator, nätverkslagring, stereo, "TV", (stor monitor) i mitt fall dessutom ett par akvarium, och vattensäng. En tröst är att uppvärmningsbehovet för både akvarium och vattensäng är lågt under den här säsongen. Men om vi räknar lite på det. Serverskåpet idlar på en bit över 400w, med UPS'ens strömförbrukning inräknad. Stereon drar nästan 50w bara den är igång, och utan att ljud spelas, skärmen säger tillverkaren ska dra närmare 200w max, men jag har skruvat ned ljuset på den rätt ordentligt, LED LCD, vilket gör att fläktarna i den inte går konstant längre... Trots sommarvärmen.
Akvariumen bidrar med ett par hundra watt i form av belysning och pumpar, så bara att sitta här och skriva ligger strax under en kilowatt. Lägg till det att man byggde kåken på 70-talet, och inte räknade med speciellt mycket värme från elektroniken, så man satsade på att göra lägenheterna soliga, och jag har strålande solsken in i bostaden från 9 till 21, ungefär, och taket på de här låghuslängorna är nästan platt, svart tjärpappskonstruktion, så innertaket fungerar som en fantastisk infra-värmare nu sommartid... Det blir helt enkelt varmt.
Det var säkert rätt när man byggde, men det saknar vissa finesser i dag.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Bengt-Arne:

Det du tar upp är ett problem, att inte släppa konflikten skedde för några år sedan i Andersberg/Halmstad. Då var det några hetsporrar från forna Jugoslavien, ressultatet blev straff och utvisning. Helt rätt enligt min mening!

Tyvärr är det där väldigt vanligt, och inte bara från den regionen. Ett par trappor bort har boende, i samma trapp från vad som tydligen är "samma" region i Afrika vad som närmast kan beskrivas som släkt fejder med varandra, pga någon konflikt i hemlandet. Och eftersom det varit studentfirande nyligen, så har det varit livat i helgen, om man säger så.

Skrivet av Bengt-Arne:

Där vågade inte många prata av en rätt uppenbar orsak, dom som pratade blev hotade. Att inte prata betyder inte att man håller med eller skyddar, här var det rädsla... Det är en snygg sitts man sitter i när man i situationer som den dels dras över en kam av oss Svenskar och samtidigt är rädd för dom som var ens forna landsmänn, dom flesta kände sig ensamma och utlämnade.

Kommen från en krigssituation, flytt till ett annat land, och sitter bara tyst och tittar medan kriget kommer ikapp en? Det går att tipsa anonymt, och det går att arbeta med grannarna för att hjälpas åt med att minska otryggheten, i stället för att sluta sig samman och låta rikspuckon som orsakar problemen hållas inom skyddande murar av tysthet.

Skrivet av Bengt-Arne:

Här är förresten danskar som bott i Sverige 30-40 år som fortfarande pratar Danska och kan inte ett ord Svenska, vad gör vi med dom?

Jag hoppas då verkligen inte vi betalar tusentals kronor för att de ska ha simultantolkar med sig när de ska på möten med socialtjänsten i alla fall.
Vi lever helt uppenbart i samma stad, och har därför ca 20 minuter till Danmark med båt, men jag måste säga att jag vet ingen dansk som har levt här i 10-tals år, och inte pratar svenska. De har ofta en fruktansvärd brytning, men de både gör sig förstådda, och förstår motparten, i samtal med svenskar.

Skrivet av Bengt-Arne:

Bästa sättet att få ordning på ett språk är att använda det dagligen i kontakt med inhemska och inte som en Svensk i Thailand som bor i en Svenskby med vakter och vägrar ens att försöka. Det ironiska är att den Svensken har en skyllt på sin dörr "Nu är jag trött på invandrare, nu flyttar jag till ett land som inte accepterar invandrare" hmmm...

Ingen har sagt att rasism nödvändigtvis är ett tecken på intelligens.

Skrivet av Bengt-Arne:

En av dom tryggare platserna för mig i Helsingborg är Gustav Adolfs torg, som exempel.

Jag vet inte om du som jag helt enkelt är för lång och bred för att det ska vara intressant att bråka med en, men personligen har jag fortfarande inte hittat några otrygga platser i Helsingborg. Det närmaste jag kommer är en svag oro när man läser om bilbränder på Dalhem, men eftersom telefonen inte ringt, är det nog inte min bil... Upplevd trygghet har väldigt lite med faktiskt osäkerhet i ett område. Ungefär som när folk tyckte biblioteksparken blev tryggare för att man monterade upp övervakningskameror. Biblioteksparken var aldrig speciellt utsatt, och blev inte lägre representerad i statistik efter att man monterade upp kameror. När krogarna på Bollbrogatan & Kaliforniengatan stängde, då syntes det i statistiken... Vilket för min del kändes konstigt, eftersom jag jobbat på två av ställena, och vi inte hade speciellt mycket bråk. Men det är det där med upplevd, och faktiskt trygghet igen.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Bengt-Arne:

För inte tror du väll på fullt allvar att det stora flertalet som bor i dina no go areas verkligen vill ha det så?

Det vill de säkert inte, men samtidigt kan de många gånger inte släppa de konflikter de flytt hemlandet för, utan när grannen råkar vara flykting men av samma trosinriktning som man förr haft en konflikt med, och inte den egna, så återupptar man konflikten här. Man ger inte ens varandra chansen.
Man kan även bo här i tiotals år, och fortfarande behöva tolk för att göra sig förstådd, eller för att förstå andra. Det är inte "att inte få chansen" det är att ha fått chansen till en nystart, men att skita i att använda den.
Och självklart är det inte alla boende i området som står på gatan och kastar sten på räddningstjänst, men var är de andra? Varför finns det aldrig några vittnen? Tar man inget ansvar för situationen, kommer det inte bli bättre i heller.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Nivity:

Ska vi byta?`
Inte haft under 24c i min lägenhet senaste månaden typ, vissa dagar 30c. (med öppna fönster)

Ja tack gärna. Har haft 45 grader varmt här som rekord än så länge i år. Balkongdörren på vid gavel, köksfläktens utsug öppet, och öppet i både sovrum och badrum. Det hade varit SÅ skönt med lite tvärdrag.

Skrivet av Nivity:

Har knappt på min element under vintern ens, håller ändå bra temp här lol.

Jag har 25 grader varmt hela vintern, med alla element utom det i badrummet avstängt. Vilket gör att min hyresvärd vill ha extra betalt för värmen i bostaden. Hurra för komfortvärmesystem. Jag hade gärna haft 20 grader i stället, men det är inte helt enkelt att fixa, eftersom det faktiskt drar skitkallt från öppna fönster vintertid... Bostäder är helt enkelt inte byggda för den mängden elektronik vi har i dem i dag.

Skrivet av improwise:

Bor du i lägenhet är det förmodligen central styrning av elementen så dom är på vare sig du vill eller inte.

De flesta har fortfarande termostat på själva elementet, som den boende kan påverka, medan cirkulationen av varmvattnet styrs centralt. Har man så kallat ett-rörsystem kan man känna på rören där de kommer upp ur golvet / ut ur väggen, är de varma där, är cirkulationen igång. Med två-rörs system är det inte säkert man kan känna något på rören, om man inte skruvar upp termostaten. Mitt hus system är till exempel igång just nu. 32 grader varmt mitt i natten, utetempen är under 10c, så systemet sparkade igång för ett par timmar sedan... Sjukt.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av andreas_dock:

Det finns även AC som står på hjul typ, och med en uppsamlare utav kondensvattnet.
Detta kan man ju sedan tömma enkelt i slasken, toa etc

Just den varianten är den sämre, men har redan diskuterats i tråden. Den bättre varianten ser till så att vattnet avdunstar med varmluften som måste skickas ut ur rummet i alla fall. Elgiganten säljer säkert den varianten med.

Av -=Mr_B=-

"Generellt sett" kommer "OC" versionerna med en bra kylning, medan icke "OC" versionerna kan komma med lite vad som helst. Ovanpå det är alla GPU'er sorterade efter defekt, och därefter max hastighet. En GPU med en viss defekt blir en 1060, en utan den blir 1070, osv. De som sorterats ut i en hög med viss maxfrekvens, är garanterade att klara just den frekvensen, medan de som inte hamnat i den högen, inte kan garanteras att klara den frekvensen. I takt med att man blir "bättre" på att göra ett visst chip, så klarar fler och fler chip den högre frekvensen, men de går inte alla åt till "OC" versioner, och så hamnar högt klockbara chip på de "vanliga" korten. I en del fall har vissa tillverkare fått special deals där just de får sorterat ut "de bästa" chippen till sin produktserie, och ingen annan får tillgång till dem. Just nu är det väl bara aktuellt med ASUS ROG telefon, och inget grafikkort...

Men i grund och botten, det finns tumregler, men inga garantier. när man har bestämt sig för en produktfamilj får man forska lite, för att se om det är värt att betala extra för en viss modell, eller inte.

Av -=Mr_B=-

Priskartell, påstås vara en av orsakerna. Att man använder samma wafer till alla sorters minnen påverkar säkert det med.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av makarickiri:

Moderkortet tar emot 5V standby men ändå kan jag inte ladda genom USB.

Jag är inte helt 100% säker, men moderkort "ska" först ha startats, efter att de varit strömlösa, för att USB'n ska ha ström. Alltså, nytt i låda, inkopplat på PSU med CPU osv, inget i USB'n, starta, och stäng av, ström på USB, strömavbrott, helt plötsligt ingen ström på USB'n igen, starta och stäng av, ström tillbaka i USB porten.

Jag hade köpt, eller lånat en billig CPU för att testa om det är moderkort eller CPU som spökar. Det är mycket vanligare att moderkort bara slutar fungera, än att CPU'er gör det. En billig CPU, för att även om risken är liten finns det alltid en chans att moderkort & CPU har slutat fungera, och att CPU'n slutat fungera för att moderkortet gör något dumt, så att säga. Inte läge att stoppa i någons 12gHz klockade 7700K som "test" cpu med andra ord.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Xinpei:

Och varför finns denna lagstiftning? Jo. För AIn anses inte vara bra nog.

Ja, för det kan ju itnte alls ha med att göra att det är ny teknik, som lagstiftarna inte hunnit anpassa sig till. Det är självklart för att AI'n inte är mänsklig nog. Du har säkert helt rätt.

Skrivet av Xinpei:

Och självfallet ska tillverkaren ha ett visst ansvar.

Det är tyvärr inte upp till oss att avgöra. JAG är av åsikten att ansvaret för autonoma bilar måste ligga, till hundra procent, på tillverkaren, annars är vitsen med dem helt borta. Men tillverkarna VET att det alltid kommer inträffa olyckor, och kommer lobba stenhårt för andra regler.

Av -=Mr_B=-

Jag får erkänna. Jag använder "original batterier" när jag inte själv ska betala, och Biltema om jag själv ska betala. 5-7 års livslängd, oavsett, så det verkar inte vara skitstor skillnad. Däremot har Biltema varianten vid något fall svällt så pass att det varit svårt att plocka ut ur UPS'en, medan original batterierna aldrig förändrats i formatet, bara slutat ge vettigt med ström.
Men med tanke på prisskillnaden på Biltema, och BlueWalker, så känns det inte som om det är värt att bråka om det, utan man tar "riktiga UPS batterier". Bra tips.

Av -=Mr_B=-

Fast det är ju inte för att AI'n inte är "bra nog" utan den mänskliga faktorn, utan det handlar om lagstiftning. Någon ska vara juridiskt ansvarig för framförandet av fordonet. I dag kan inte AI'n vara det, och kommer sannolikt aldrig kunna det, utan det får bli tillverkaren, eller ägaren som hålls juridiskt ansvarig. Och i det senare fallet, kommer de aldrig bli någon hit hos privatpersoner. En utveckling vi ser mer och mer nu när självkörande bilar är med om olyckor, och folk får frispel, trots att de baserat på körsträcka är mycket mindre olycksbenägna än människor...

Av -=Mr_B=-

Over Provisioning = opartitionerat utrymme. Du bör ha 5-15% opartitionerat, lite beroende på hur du använder utrymmet...

Vad säger Windows partitioneringsmjukvara om du krymper partitionen med de ca 40 gB du kan krympa den med? Sitter och funderar på om Windows bara inte vill krympa din disk i större steg.

Angående steam-mappen. Bara flytta mappen till c:\Spel\Steam\ (exempelvis) i stället för att partitionera om hårddisken? Vill du inte flytta befintliga spel så ligger de kvar på den gamla platsen, om inte Valve ändrat på något. Och har de ändrat på något flyttas spelen till den nya mappen, vilket inte spelar någon roll, de tar ju upp samma utrymme oavsett...