Inlägg

Inlägg som echo har skrivit i forumet
Av echo

Tack MultiMan och Dustin_Home, har nu fått det jag behöver via mail.

Känns dock som ganska grundläggande funktionalitet, sökte runt som en tok och kände mig rätt dum när jag inte kunde hitta något... Hoppas ni fixar till det snart.

Av echo

Hur får man ett kvitto som man kan skriva ut?
Förr kunde man via sin orderhistorik skicka en kopia på fakturan i PDF-form till sin mail men antingen är jag blind eller så har ni tagit bort den möjligheten?

Av echo

Okej, jag löste det till slut.

Originalskivan fungerade dock inte, hade inga problem med drivrutiner med den men samma BSOD som tidigare.
Men är ju rätt känt att windows 7 kan ha problem med att installera från USB3. Det här är första datorn jag installerar från USB3 men av de googlingar jag gjort så är det helt andra symptom än de jag haft, så har inte lagt för mycket energi på det.

Menmen, jag bestämde mig för att utesluta det och installera på något annat sätt. Problemet är ju bara att det bara finns USB3 på haswell NUCen (förutom en intern USB-header på moderkortet).

Jag bestämde mig dock för att första pröva att installera windows över nätverket, detta med Serva.
Utmärkt guide för detta finns här:
http://www.vercot.com/~serva/an/WindowsPXE1.html

Ett problem är ju dock att windows 7 inte har drivrutiner för nätverkskortet på haswell NUCen. Så bråkar en massa med att extrahera rätt drivrutiner från intels installationsprogram och få med dom på nätverksinstallationen, men fick aldrig riktigt till det. Däremot kunde man tydligen byta ut filen "sources/boot.wim" från windows 7-skivan till motsvarande fil på en windows 8 install (måste dock vara samma 32/64 bitars installation). När man gjort detta får installationen rätt drivrutiner och kan fortsätta. Och då fungerade allt!

Så om någon befinner sig i samma sits kan jag rekommendera ovan metod, alternativt så kan det ju vara rätt smidigt att temporärt köra med öppet chassi och dra en USB-sladd till den interna USB-headern på moderkortet (som är USB2). Nu är jag inte säker på att det skulle fungera men det kan ju vara värt ett försök i alla fall, kan vara smidigare än att fiffla med PXE beroende på situation (men kan rekommendera Serva för PXE, behöver inte ens installeras utan körs direkt från exen (på en annan dator (som kör windows) givetvis))). Sen kan man ju fundera på varför jag haft sådana problem när det uppenbarligen fungerar för andra. Kanske någon magisk kombination av USB-enheter som windows7installationen inte tål (linux och windows 8 fungerar ju uppenbarligen med samma usb-sticka / dvd-enhet). Hursom tack ingen backspace för att du testade en liknande setup!

Av echo
Skrivet av backspace:

Intel D34010WYK
2x2GB RAM
Intel 525 SSD
Något WiFi-kort som jag inte minns modell på just nu.
BIOS 0030

Ok, så det som skiljer är att jag har en i5a, intel 530 SSD och inte något wifi-kort.
Har svårt att tro att det skulle göra någon som helst skillnad...

Jag är mycket tacksam för att få det bekräftat att det ska fungera med den BIOS-versionen! (det är samma som den jag kört med)

Intels drivrutinssida kom igång senare under kvällen men jag lyckades inte ladda in de drivrutiner som behövdes för att den skulle hitta disken på min egna ISO, möjligt att jag gjorde fel eftersom man bara fick installationsprogammen till drivrutinerna men lyckades extrahera drivrutinerna genom att skicka argument till installern. Och även om windows tyckte om drivrutinerna så hittade den inte disken ändå... Förutsatt att det är en av de drivrutiner som intel har på sin sida, de kanske förutsäter att de ska finnas med i windows från start för att man ens ska kunna installera dom...

Kommer få tillgång till en originalskiva jag kan testa med USB-DVDn men då det är en tidig windows 7 skiva (och antagligen den som jag gjorde min egna ISO ifrån) så lär jag ju få samma drivrutinsproblem med den.

Har laddat ner samma ISO igen och jämfört checksumman på den och den jag laddat ner innan och de var identiska. Har nu även lite desperat testat med Windows 7 professional men fick samma fel där. Testade sen med en windows 8.1 installation och det fungerade fint på första försöket från samma USB-minne.

Så det är ju skönt att veta att windows 8 fungerar, men anledningen till att jag försöker så med W7 home premium är ju för att det är det jag har en licens över till...

Men jag har fan inte tid för det här, så mycket som det strular är det ju nästan värt pengarna att köpa en windows 8 licens bara för att komma någon vart. Men det är ju något fruktanssvärt fånigt... (och så föredrar jag windows 7 för det här ändamålet) Och så är jag envis, så lär ju sitta med det här någon vecka till i alla fall.

EDIT:
Tydligen kan en gammal firmware till SSDn ställe till med problem (enligt changelogen) men jag hade redan den senaste firmwaren.

Av echo
Skrivet av backspace:

Jag skrev ISO-filen till ett USB3-minne och jag har inte stött på några som helst problem under eller efter installationen.

Följde swecguiden du länkade till.

Tack, känns ju lite skumt att det strular så för mig.
Har du samma hårdvara och isf. vilken bios-version kör du?

Av echo
Skrivet av backspace:

Jag ska prova samma ISO som du använder dig av.

Det vore uppskattat, börjar bli lite frustrerad här...
Brände och testade med min egna ISO men den skivan var väl för gammal så installationen kunde inte hitta hårddisken. Och när jag ska ladda ner drivrutinerna manuellt så har givetvis intels drivrutinssida gått sönder.

Har eventuellt en originalskiva att testa med imorrn men är nog den som jag gjort min ISO av så lär få drivrutinsproblemet med den med. Helt fantatiskt vad allt ska strula för att göra något så enkelt...

Av echo
Skrivet av backspace:

Var säker på att du nollställt BIOS.
Kontrollsumma (checksum) på ISO-filen?
Testa lite olika USB-stickor, någon kan ju vara defekt.

Jo, har testat att resetta till default i BIOS.
Har ingen checksum att jämföra med, tog ISOn från http://www.sweclockers.com/artikel/15673-installera-windows-7... då den ISO jag gjort själv tydligen inte fungerade med windows 7 -> USB toolet. Har i och för sig inte testat att bränna min ISO och se om den fungerar (originalet är hos föräldrarna), ska testa det men vet inte vad jag vågar hoppas på.

Har kollat intels officiella windows 7 instruktioner ( http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-03393... )

Citat:

Press F2 when prompted during boot to enter BIOS Setup.
Press F9 to set all BIOS options to default values.
Select Advanced.
On the Devices and Peripherals > SATA menu, Chipset SATA Mode is set to AHCI.
On the Boot > Boot Priority menu, in the Legacy Boot Priority pane, Legacy Boot is enabled (checked).
On the Boot > Boot Configuration menu, in the UEFI Boot pane, OS Selection is set to Windows 7.
Press F10 to save and exit BIOS Setup.

Proceed with the installation of the operating system.

Bara det att den där Windows-7 inställningen inte finns i senaste BIOSet... Så frågan är om det är värt att försöka leta reda på en "lagom gammal" BIOS-version... (Om någon vet med sig vilken BIOS-version som de installerat W7 Home Premium med så säg gärna till)

Av echo

Det här kanske är ett vanligt fel men hittar inget och jag har lite problem med att installera engelska Windows 7 Home Premium (SP1) på en i5 haswell nuc.

Testat att installera både från USB-sticka och USB-dvd-läsare och resultatet slutar alltid med att installationen (som nästan är klar) får en bluescreen och datorn startar om, efter uppstart så kommer ett felmeddelande upp:

Citat:

The computer restarted unexpectedly or encountered an unexpected error. Windows installation cannot proceed. To install Windows, click "OK" to restart the computer, and then restart the installation

Börjar man om får man samma fel igen.

Har senaste EFI-bioset och har kört 18 timmar memtest utan problem. Har installerat flertalet linuxdistar och testat lite utan några som helst problem. Men windows totalvägrar.

Behöver man göra någon speciell EFI-ändring för att windows 7 ska bli nöjt? Har googlat men hittar inget specifikt problem med just NUCen, och känns ju som det borde vara ett vanligt fel... Eller om jag kör någon för gammal windows-7 version för EFI?

Googlar man på felmeddelandet ovan så är det många guider som talar om att vid installationsstarten dra fram regedit och ändra en registernyckel för att få windows att gå vidare trotts felet (känns väl sådär, men fungerar det så visst) men den registernyckeln finns inte i min installation (antar att den har flyttat på sig i min version av windows...).

Någon som råkat ut för samma sak? Alternativt: någon som inte råkat ut för det felet med jusst en engelsk W7 Home Premium sp1 installation?

Av echo
Skrivet av BoManski:

Hej, jag har ett par frågor kring ett möjligt införskaffande av en NUC.
Har kikat på följande komponenter och undrar.
1. Rymms både mSATA disken och en 2.5"?
2. Kommer att köra win7/8+XBMC, ev steam streaming och spela lättare titlar som Telltales The walking dead dvs "soffhäng" spel.
kommer i3:an att räcka till eller ska jag gå på i5:an.
3. 4 eller 8 gb ram?
4. Kommer att köpa en NAS i framtiden och då funderar jag på att bara köra med en mSATA disk och gå ner i chassi storleken, någon som vet hur det funkar att spela upp film från en extern USB disk/USB sticka om jag skulle få platsbrist med den mSATA disken?
http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-7354821-00.png

Om de ser tokigt ut så får nu gärna justera

1. Ja.
3. Känns dumt att inte köra på 8.
4. Inga problem.

Av echo

Tusen tack! Har kollat runt lite mer själv också och alla säger typ samma sak så är skönt att inte ha motstridiga uppgifter

Fiber verkade inte vara så dyrt som jag trodde heller, inte för att jag har någon egentlig koll på vad som är vettigt men så specialla prylar kan jag inte tänka mig att det behövs. Men såg inga kablar som såg lite tåligare ut, de kanske inte är lika känsliga?

Av echo

Nätverkskablar i nytt hus?

Undrar lite över vad man kan tänkas vilja ha för nätverkssladdar i ett nytt (sommar)hus?
Vanliga (oskärmade) cat6?

Som jag förstått det så leder skärmade kablar till:
1. Mycket stelare kablar.
2. Prestandaförluster om inte alla kablar och enheter i nätverket är skärmade (inte så troligt i ett hemmanätverk?) - annars agerar skärmen antenn istället.

Och med det sagt känns det ju som oskärmade kablar känns vettigt, vilket uteslutet cat 6a/7 (i alla fall vad jag sett), och om man ser till prisskillnaden är väl inte det någon förlust...
Kablarna ska ju gå i väggar och under huset etc. längsmed strömkablar, vilket jag inbillar mig inte borde vara något problem även för oskärmade kablar, eller?

Är det någon speciell kabeltyp man bör använda för sådant här? Såg LSZH (Low Smoe Zero Halogen), vilket knappt kostade något extra och verkade vettigt utifall det skulle börja brinna. Men något annat man bör tänka på?

En annan fundering är att det ska till en liten gäststuga som gärna ska inkluderas i nätverket. Strömkablar etc. ska gå genom marken och kabellängden blir under 100m. En tanke var att köra fiber enbart för att minska risken för blixtnedslag, vilket kanske mest vore fånigt och dyrt när strömkablarna ändå ligger precis bredvid?

Någon som har lite koll eller tankar?

Av echo
Skrivet av niclasc:

Hur bra går det då att spela tex en 700MB xvid fil?

Jag är skeptisk till att det skulle fungera ö.h.t. Men jag vet inte.

Personligen skulle jag inte drömma om att köra någon som helst form av grafiskt interface på den här prylen. Det här demot med XBMC ger bara folk flaska förhoppningar. Ni som någon gång har tyckt att den netbook varit slö kommer nog tappa hakan av hur långsam den här processorn verkligen är.

Av echo
Skrivet av ronnylov:

Vad hindrar att man skapar SD-material som h.264?
Ävn bluray stöfjer SD med h.264 så jag skulle säga att det med största sannolikhet funkar, bara man skapar filen rätt.

Givetvis fungerar det
Men då har man inte en 700 MB xvid längre...

Hursom, den som tänker ha denna som en HTPC eller tänker på något sätt använda den som en 'riktig' dator kommer bli besviken.

Av echo
Skrivet av niclasc:

Hur funkar det att köra icke HD material på den? Tex en xvid 700MB film? Funkar hårdvaru accelerating då också?

Med största sannolikhet nej.

Hårdvaruaccelering lär inte fungera till något annat än h264 heller.

Av echo
Citat:

En dator i storlek med en tändsticksask som klarar 1080p och inte kostar mer än några enstaka hundralappar – för bra för att vara sant?

Ja, det är för bra för att vara sant.

En sån där sak duger inte till HTPC på långa vägar. Lär ha stora problem att visa ett youtubeklipp eller vilket annat klipp som helst som den inte lyckas hårdvaruaccelerera.

Skitgrym pryl men helt värdelös som HTPC, önskar verkligen att man inte tagit med hårdvaruaccelereringen för h264 ö.h.t. och slopat HDMI för någon vettig utgång istället.

Tänk på att denna, bortsett från jusst H264-accelereringen, är ungefär lika snabb som en medioker smartphone från 2011.

Av echo
Skrivet av Buio:

Den måste kopplas in på dubbla utgångar i alla fall (kräver alltså 2xDVI eller 2xDP) för att klara bandbredden.

Displayport klarar ensamt, vilket man även ser på bilderna

Skrivet av SysGhost:

Skärmens format kan räknas ut enkelt, om man förutsätter att pixlarna är perfekt kvadradiska.
Men om så inte är fallet, så måste man känna till skärmens riktiga höjd och bredd för att kunna räkna ut bildformatet.
Det förekommer skärmar som inte har en perfekt kvadradiska pixlar varav bildformatet inte kan avgöras på antalet pixlar i bredd och höjd.
Frågan är, vad är fallet här?

Pixlar i en datorskärm har alltid varit kvadratiska.

Av echo
Skrivet av XHI:

Det är Samsung paneler i Apple produkter. Det är därför det ryktas om att Apple investerade enorma summor i Sharp just för att tillverka paneler till deras produkter och därav lösgöra sig från deras beroende av Samsung.

Det är LG-paneler i iphonen, ipaden och apples skärmar.

I deras bärbara däremot är samsung med och leker men men.

Av echo
Skrivet av icelaw:

Så ren fakta är enligt dig alltså,, placebo?

Mycket skarpare bild och mer färgdjup, det är vad forskare inom utveckling sagt att teknologin är, jämfört med TN teknologin.
( vilket vi antar det menades med LCD, då LCD är tekniken för alla skärmar förutom plasma och CRT idag)

Gå till en butik och kolla på 2 olika skärmar; En med TN ram, och en med IPS ram, så ser du den stora skillnaden utan problem.

Ren fakta? Kan du ta fram en siffra på hur bra en skärm är att spela på?
Nej för det beror på en mängd faktorer och hur dessa faktorer ska viktas är subjektivt.

Tror att du rört till det en del, jag argumenterar för IPS-skärmen och det jag sa var det att jag tycker att IPS skärmen generellt sett är snäppet bättre än en TN-skärm för spel, och det är inte helt självklart jusst därför att en TN-skärm kan ha flera fördelar i form av responstid och input lag som är särskilt önskvärt i jusst spel - dessa skillnader är dock i de flesta fall försumbara och många (inte alla) som föredrar TN pga. dessa anledningar lider, påstår jag, av placebo.

Av echo

Det är väl bara att dom tar bort HDMI-compatible-klistermärket så är det lugnt, inte så att någon tittar efter det ändå.

Det är väl ändå ganska vettigt att man försvarar sin standard och skyddar den från inkompatibla produkter? Sen kan man givetvis tycka att man varit lat och inte lagt till detta i standarden men konsekvenserna är väl ändå knappt värda att skriva en kommentar om...

Av echo
Skrivet av sikkke:

Hej, tänkte höra om någon med en u3011 har testat att köra hdmi-hdmi med 2560x1600 ? Man tycker det borde fungera. Har en Vaio Fw51. Tror ni den klarar av den ?

Finns inga konsumentprodukter som klarar av 2560x1600 över HDMI, dvs. varken u3011 eller din Vaio klarar av det.

EDIT:
My bad. HDMI 1.3 klarar visst av det.
http://www.tomshardware.co.uk/forum/305840-15-dell-u3011-rade...

Men jag känner mig lite allmänt skeptisk till det.