Inlägg

Inlägg som [SmR]BMF har skrivit i forumet
Av [SmR]BMF
Skrivet av Nyhet:

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman sätter tänderna i senaste nytt från välkända Phanteks, där högt luftflöde och nya möjligheter för datorbyggare utlovas.

Läs hela artikeln här

Jag gillar det, byggde i den billigare varianten, icke Ultra, till sonen. Har gillat Phanteks sedan jag uppgraderade mitt eget chassi för 7-8 år sedan? Enkelt att bygga i, förberett för kabeldragning från baksidan, den billigare varianten saknar dock möjligheten att standard köra lika många diskenheter som Ultra varianten och kommer utan fläktar, men om 2 diskenheter räcker (förutom eventuella m2 enheter) och man ändå själv vill välja fläktar är det ett i mina ögon utmärkt chassi. Phanteks brukar dessutom vara duktiga på att sälja tillbehör som burar/fästen till diskar vid sidan om. Konstruktiosfilosofiskt ser jag en del likheter mellan Fractal och Phanteks, genomtänkt no bullshit approch som jag gillar.

Trevlig läsning.

Av [SmR]BMF
Skrivet av SweDragon:

Jag letar efter ett chassi med bra luftflöde som stödjer ATX och långa (380mm+) grafikkort utan att vara superstort (dvs helst mindre än Fractal Torrent som annars verkar vara någon sorts guldstandard för luftflöde).

Såg idag att Montech har släppt en Sky Two GX som verkar uppfylla mina kriterier och vara en förbättring av det som användare gett feedback på med tidigare iterationer.
https://www.techpowerup.com/321978/montech-launches-the-sky-t...

Men hur bra kvalite är Montech? Jag förstår att de kanske inte kan mäta sig med väsentligt dyrare chassin, men är de good enough för ett luftkylt bygge utan alltför stora krusiduller?

Jag tror att det chassit är helt ok i förhållande till vad det kostar. Har byggt i billigare Montech chassin som varit ok i förhållande till vad de kostat, dock kom de med molexfläktar och tillhörande molexcentpede xD Chassit fick en bra recension av Kitguru, bifogar länk:

https://youtu.be/NsnxKtpPzak?si=7sDFYR8zI1nOxBsd

Glhf!

Av [SmR]BMF

Jag gillar återanvändning men det här låter sjukt i mina öron

Av [SmR]BMF
Skrivet av Glidarn96:

Hej alla!

Häromdagen filmade jag en hel del med en "Sony ZV1" kamera. Jag använde ett Micro SD som satt inuti en större Kingston adapter för att det ska passa i kameran. Köpte båda dessa i samma förpackning jätte nyligen. Det har fungerat klockrent i någon månad, aldrig strulat. Sedan nu då häromdagen så bara började kameran bråka o lagga o det kom upp lite meddelanden (kommer inte direkt ihåg vad) stog typ "accsessing" jätte länge osv. Men efter en tid så står det bara "Unable to Read Memory Card - Reinsert Memory Card" när man startar kameran. Tar man ut sd kortet så kan man använda kameran till o trycka runt men går ju inte filma såklart.

Jag har provat att rengöra allt trots att det inte ens är det minsta smutsigt. Har satt in sd kortet i mobil, i minneskortläsare i dator osv. Ingenting visar själva sd kortet på någon enhet. Jag tror inte det är trasigt fysiskt för det har liksom inte hänt något med kortet, det är nytt o har blivit använt på ett försiktigt sätt. Så jag antar att det har blivit korrupt eller något liknande.

Det kommer inte upp något på datorn som en ny disk inne i "Den här datorn", inte heller i diskhantering, finns bara mina dator diskar, inget sd kort. Så jag kan liksom knappt ens försöka med någon felsökning. Det ända jag kan tänka är om det finns något bra program som kan läsa av sd kortet ändå. Vet ni något sådant? Vågar inte ladda ner något random från nätet, verkar finnas många olika.. Tack mvh!

Tråkigt att höra att du eventuellt blivit av med en dags arbete Somliga moderna kameror har funktionalitet att spara direkt till disk så vad du eventuellt skulle kunna göra för att undvika problem i framtiden är att skaffa en kamerabur med fäste för en ssd och köra allt direkt till ssd, mindre risk (inte samma som ingen risk) att ssdn blir korrupt och även om den blir det borde det vara lättare att eventuellt kunna rädda materialet. En tanke...

Glhf!

Tillägg: läste på lite ytterligare och det verkar som att det INTE är möjligt med Sony kameror... Men det finns ju andra märken.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Fenrisulvfan:

Bra att du kollade moderkortet, det är nog absolut värt de extra hundralapparna.
Det är CL30 på dessa RAM, men du kan få 32GB 6GHz CL30 för cirka 1500Kr, vilket är väsentligt mer prisvärt.
1TB räcker långt, men lagerstatusen på är inte rolig.
Chassit får du vänta i en månad på, inget fel på det men vill du absolut spara på chassi skulle jag kika på Gembird fornax.
https://komponentkoll.se/bild/VlGYc.png

Jäklars anåda så grundligt! Kollar lagerstatus och allt! Bra jobbat Jo moderkortet är absolut värt de extra hundringarna, testat med en 7950x i ett standard ATX chassi med en 360 AiO och klarade av 1 timme cinebench med vrm temp på 84 grader utan att throttla. Förvånansvärt många budget/billiga moderkort som inte ens är i närheten av att klara det. Nu kanske en inte ska kunna förvänta sig det heller i prisklassen? Men känns betryggande NÄR moderkortet klarar det.

Av [SmR]BMF
Skrivet av steffypop:

Efter att ha lämnat datorn på ”lagning” när temperaturerna plötsligt blivit 85 grader med vattenkylning fick jag veta att jag sannolikt blev lurad vid köpet av datorn. Den har tydligen haft inkokt vätska i sig länge som nu byggts upp igen och smält sönder vissa strukturer, men verkar inte finnas att köpa någonstans.

Grafikkortet är ett 3080 OC Waterforce. Någon som vet vad den här delen heter?

Tusen tack! <Uppladdad bildlänk>

Skrivet av LeVvE:

Har du kört ett grafikkort med aluminiumblock tillsammans med koppar? Du får kolla upp andra aktörer som Alphacool etc om de säljer kopparblock för just din modell eller din PCB.

Ser ut som du kört en loop med mixade metaller iaf.

Efter lite sökande verkar det inte som om du är ensam om problemet, korrosion är vanligt på det blocket. Alphacool har ersättningsblock, enligt vad jag kunnat lista ut finns det ett som heter Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-N RTX 3090/3080 Gaming/Eagle with backplate (article number: 11942) men det verkar ha utgått, Alphacool har andra block som ersätter (11942) så det ska inte vara ett problem, dra ett mail till dem vettja.

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av TheMirvoff:

Hej! Grabben har vunnit ett rtx4070 och vill nu köpa övriga delar för att bygga ihop en komplett dator. Budgeten är runt 7000kr och vi önskar förslag på delar för att spela framförallt Warzone. Någon som kan vara behjälplig med att lista några förslag? Vi har kikat framförallt på Ryzen processor, och det lutar åt AM4 för att hålla nere kostnaderna, vi hade uppskatta er input. MVH

Skrivet av Fenrisulvfan:

Det går att få in AM5:
https://komponentkoll.se/bild/jROrX.png
Inte roligaste moderkortet eller RAM dock.

Det där ser ju fint ut. Justerade lite och fick in ett bättre mobo (klarar vrm testet på Hardware Unboxed budget moderkortstest) samt ram som går i 6000Mt/s (iofs cl36 om jag inte minns fel men bäckar små och det där), bara 1Tb ssd tänker att man kan slänga in en gammal hdd/sata ssd som gamedisk eller uppdatera när behov uppstår. Chassit är lite billigare också om än marginellt. Komponenter från 3 återförsäljare, väljer man två återförsäljare i form av Inet och Amazon hamnar man 38kr över budget

https://komponentkoll.se/bygg/UZpcX

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av TheMirvoff:

Hej! Grabben har vunnit ett rtx4070 och vill nu köpa övriga delar för att bygga ihop en komplett dator. Budgeten är runt 7000kr och vi önskar förslag på delar för att spela framförallt Warzone. Någon som kan vara behjälplig med att lista några förslag? Vi har kikat framförallt på Ryzen processor, och det lutar åt AM4 för att hålla nere kostnaderna, vi hade uppskatta er input. MVH

Borde gå att få in en Ryzen 5700x3d med den budgeten tycker jag. Ska kolla på komponentkoll imorgon, om jag kommer ihåg det...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av luddebah:

Hej på er,

Hade uppskattat om någon kunde kika på mitt bygge innan jag slänger iväg beställningen, om det är något som inte lirar eller om det finns smartare alternativ ekonomiskt eller prestationsmässigt. Budget är 28000kr och kommer endast användas för gaming och överklockning.

https://www.inet.se/datorbygge/b1517659/workstation

Allt gott!

Ser man ur ett gamingperspektiv är nog en Ryzen 7800x3d ett bättre val, dessutom kommer AM5 plattformen att få en eller två cpu serier till innan den går i graven vilket möjliggör en enkel uppgradering om något år ifall man skulle bli sugen. Går man Ryzen spåret borde man dessutom kunna köra billigare minnen, billigare psu, billigare moderkort och kanske kunna hoppa upp en gpu klass till ett 4070 ti super 16gb eller ännu bättre.

Om överklockning verkligen är viktigt för dig så bortse från allt jag just sagt.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Drizz:

Hej, tänkte köpa en dator för bild-/videoredigering samt lite spelande såsom Hogwarts Legacy/League of Legends/Civilization/The Sims på bra inställningar.

Hittade dessa två datorer, och blev förvirrad:

Inet: Lenovo LOQ Gaming - i5
https://www.inet.se/produkt/1975713/lenovo-loq-gaming-i5-16gb...

Netonnet Lenovo LOQ 15
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/barbar-gamingd...

Har däremot svårt att se någon större skillnad på dessa två datorer. Vilken är mest framtidssäkrad? Är någon av dessa två ett vettig att köpa utifrån mina behov?

Min budget är mellan 10-12k, och ifall ni har några tips på en annan dator som skulle uppfylla mitt behov bättre än ovan och är framtidssäkrad så tar jag tacksamt emot tips!

Allt gott!

Hejsan!

Skillnaden är att en av dem har en 12:e gen i5 och ett 4060 grafikkort, den andra har en 13:e generation i5 och ett 3050 grafikkort. Versionen med ett 4060 borde prestera rätt mycket bättre i alla spel, sen vet jag inte hur stor skillnaden är mellan en 12/13:e gen i5 men borde inte vara stor...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av OldSchool297:

Hur rengör man en skärm när speciellt medel för det inte finns tillgängligt? Har märkt att med vanligt papper och kallt vatten så blir de transparenta vatten linjer. Svårt att få bort.

Om du råkar bära glasögon och har glasögonrengöringsmedel och en mikrofiberduk hemma är det bara att köra på. Annars verkar Inets rengöringskit vara värt pengarna.

Glhf!

Av [SmR]BMF

Några frågor/förslag:

Senaste bios installerat?
Läst crashdumparna?
Kolla temperaturerna enligt tidigare förslag.
Installera om Windows.

Glhf

Av [SmR]BMF

Renault Megane, kanske inte så sexigt men har en 2014 som gått utan problem sånär som på en drivknut. Låg förbrukning om man väljer lilla/svaga motorn (1,5 diesel drar runt 3,4-3,7l/10 mil beroende på motorstyrka enligt Renault), inte särskilt lyxiga men har för mig att de har 5 stjärnor i ncap (hade iaf det 2014). Finns 2018 års modell med 5-8000 mil för 115 till 130kkr, automat blir nog lite dyrare. Tycker den är trevlig att köra, med dagens mått en ganska lätt bil, 1320kg eller något. Såg en 2020 med 7000 mil för 130kkr.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Hamilton:

I kölvattnet av nyheterna om EKWB i helgen så funderar jag på vilka alternativ som rekommenderas istället.

Efter att i stort sett avslutat mitt första custom loop bygge med mestadels EK-delar så har jag verkligen gillat själva delarna.
Ur min synvinkel så har de haft mycket bra kvalitet, bra design, utmärkta manualer och grymt utbud av delar för att just få till passform och dragningar just som man vill ha dem.

Så om man ska välja nåt annat märke framöver, vilket match bäst de punkter jag nämnde ovan? 🤔

Alphacool? Tycker de har hög kvalitet, bra utbud, hyffsat lättmanövrerad shop, har varit lätta att få kontakt med de få gånger jag behövt, däremot är de väl inte lika sexiga som EK (subjektiv åsikt men tror nog många delar den ) Sedan vet jag inte hur det är med manualer eller byggförslag.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av moyozuz539:

Tja!

Jag vill uppgradera min nuvarande 12VHPWR-kabel på mitt corsair shift 1200w.
Jag har hittat en förlängringskabel, men på min nuvarade är det bara 2 signal pins där framme.
På förlängringskabelen är det 4 signal pins (se bilder).
Kommer det ändå att fungera optimalt?
https://i.ibb.co/GC4XBbh/Screenshot-20240419-170101-Amazon-Shopping.jpg
https://i.ibb.co/FBK6Qsg/Screenshot-20240419-170132-Samsung-Internet.jpg

Tydligen används bara två i nVidias adapter, de andra två är där bara för dekoration.

https://help.moddiy.com/en/article/why-only-2-of-the-4-signal...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Swedishchef_90:

AMD har ju inte varit bättre, brände ju X3d cpuer på löpande band tidigare med för hög soc volt

Var inte Asus inblandade i det också? Eller jag minns kanske fel...

Av [SmR]BMF
Skrivet av slkcobra:

Desktop är ju riktigt najs men jag hade tyckt det var najs att kunna plocka ner datorn och gömma den när den inte används.

Jo det är ju trevligt

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av slkcobra:

Jag är på jakt efter en 18 tums speldator. Det känns som man får mycket för pengarna om man köper en Acer Predator Helios 18.
Den har i9, eller i7 processor, 32 GB Ram, 2 TB och en 4080 grafikkort. Enda nackdelen med dessa är ju att de inte är så ”bärbara”.

Någon som har bra erfarenheter av den eller tycker ni att jag ska kolla på andra märken?

Vad kostar den, runt 40kkr? Om det enbart är för gaming tänker jag att man kanske kan bygga en desktop med bättre prestanda OCH köpa en ok laptop för samma pris? Winwin?

Av [SmR]BMF
Skrivet av Husmus:

Jo, det går. Och det får väl alltid plats någonstans. Men då ska man ha två burkar att starta som drar ström osv. Och jag tror att jag vill sälja av lite komponenter i den om det går. Ska försöka hitta ett chassi som räcker till först. Finns ju stora lådor idag och mina önskemål är inte extrema.

Ja du har rätt. Tycker mest det är lite tråkigt att du ska behöva begränsas av ett lite större hdd innehav när du väljer chassi. Hade det varit 1999 hade det ju inte varit något problem, då hade en fått in 6-8 hdder i vilket DIY chassi som helst 😂

Av [SmR]BMF
Skrivet av Husmus:

<Uppladdad bildlänk>

Fick precis den här av bequiet. Så nu måste jag hitta ett chassi med plats för minst 5-6 3,5 sata, som inte tar plats från grafikkortet.

Förslag?

Eller så bygger du en filserver av din gamla burk och lägger en del snurrdiskar i den så slipper du ta hänsyn till iaf några diskar när du ska köpa gpu Det här förslaget är förstås avhängigt av hur mycket plats du har.

Trevlig helg!