Inlägg

Inlägg som Wiggin har skrivit i forumet
Av Wiggin

"Mellan köpvilja och det sunda förnuftet"

Några synonymer för mig till meningen ovan är:
Steam Deck
Uppgraderingspaket (CPU, MB och DDR5-minnen)
Köpa en uppgradering till dotterns GTX-1080 på hennes kommande födelsedag.

Av Wiggin

Jösses, nyhetsflödet är helt fullt med chockerande nyheter idag. Vem kunde ana att folk skulle rata extrema prishöjningar på vanliga produkter?

Av Wiggin

Nyheten slog ned som en blixt från klarblå himmel!

Av Wiggin

Lol, nej. De enda jag tycker synd om är väl de anställda, annars var det ju snarare bra nyheter!

Av Wiggin

Ett tips är att kolla på Tradera och eventuellt andra butiker på nätet för att se ifall du hittar ett likadant kort med exakt samma bilder. Jag såg själv ett 3070 el, 3080 på tradera nyligen, med ett löjligt lågt utgångspris. Det i sig är inget ovanligt på tradera, där säljaren ofta lockar köpare genom att börja på 1 krona, men denna säljare var ett nyskapat konto och hade konstigt nog inga bud.
För det priset betyder det att fler än mig blivit osäkra eftersom de ofta går för mycket mer, så jag kollade på Blocket också, och mycket riktigt hittade jag exakt samma kort med samma bilder, bara det att den här säljaren bodde på andra sidan landet från den första, gav en annan anledning till varför hen sålde det och skrev på engelska.

Jag anmälde annonsen till Tradera med länkar till blocket. Någon la i alla fall ett bud på det och vann, så jag hoppas den personen får ett kort till slut, men jag betvivlar det.

Av Wiggin

Älskade Lego när jag var liten, och kan nu har råkat devalvera Lego hos grabben. Jag vill i alla fall Varmt rekommendera Tradera! Lego är nog världens bästa "leksak" och fungerar exakt lika bra i andrahand som nytt. Ifall något är dammigt så slänger jag in det i tyg/nät-påsar i tvätten på handtvätt/30 grader så är det som nytt. Jag kan ha köpt Lego för flera tusen hittills, och har dessutom samlat på mig sköna modeller från min barndom..."Lego classic space" är väl en favorit

Skrivet av Qbone10:

Cool som satan! Har kollat på alla 4 sett i den serien, men svårt att köpa när man bor långt ifrån storstäder och säljare på blocket inte är att lita på😬

Håller på och samlar på mig speed champion serien och har 5 blommor.

Ugh, Blocket...kollade där ett tag, men det är helt ojämförbart. På Tradera får du sakerna för det du vill betala för dem, inte vad köparen tror att du vill betala för dem.

Av Wiggin
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Det är klart att girighet existerar. Dock tror jag inte att det är girighet som driver företagsledarna. Det är deras jobb att se till att företaget drar in pengar och jag tror inte att de gör det för att de är giriga.

Hur definierar du girighet och vem är det som är girig? I min ögon är en girig person någon som vill ha mer, saker eller pengar i överflöd. Det finns en klar koppling till personlig vinning.

Jag får intrycket, åtminstone i de trådar som handlar om piratkopiering, att den som använder epitetet "girig" vill låta påskina att den girige varje dag rullar hem en skottkärra med pengar, tippar dessa i poolen och simmar runt likt Joakim von Anka. Den girige behöver inte mer pengar och kunde gott nöja med lite mindre!

Är Lisa girig? Jag håller med om att Lisa säkert har "tillräckligt" med pengar och sannolikt inte behöver mer. Visst får Lisa mer lön om det går bättre för AMD, men jag tror inte att det är personlig vinning är det hon tänker mest på när hon driver AMD. Det är ju inte så all vinst går direkt ner i hennes fickor utan de pengarna är ju aktieägarnas. Bland storägarna hittar du flera stora företag som förvaltar pensionsfonder. Är de giriga?

Är man, enligt din tolkning av girig, girig om man tar ut alĺ vinst man kan? Borde ICA-handlarn hålla lägre priser? Om vi vänder på steken, hur ofta lägger du lite extra när du handlar på ICA? Är det inte girigt av dig att bara betala minsta möjliga? Tänk på ICA-handlarn, hen har en massa personal som skall ha lön och nu när elen går upp har hen nog också svårt att gå runt. Borde du inte lägga lite extra?

Och, nej, de höga elpriserna har inget med girighet att göra (enligt min tolkning av girig). De beror på bristande överföringskapacitet i landet, ett korkat regelverk för elhandel och att Ryssland inte längre levererar gas och olja till Europa. För övrigt är Vattenfall helägt av svenska staten, dvs av dig och mig och alla andra. Är vi giriga allihop?

Jag tror att vi har olika intryck av girighet helt enkelt, men i definitionen "...I min ögon är en girig person någon som vill ha mer, saker eller pengar i överflöd." så är vi ganska eniga. Naturligtvis säger jag inte att alla företag drivs av girighet, men att begå bedrägliga eller omoraliska handlingar för att öka sin vinst är i sig en ganska bra måttstock på girighet.
Markus "Notch" Persson är ett av miljoner med bra exempel på varför man kan tjäna vansinniga summor pengar på ett sätt som inte är det minsta förkastligt. Minecraft var/är ett spel älskat av miljoner, och ihop med det sunda priset så var det spelat av dessa miljoner.
Markus "Notch" Persson är tyvärr också ett exempel på hur pengarna kan stiga en åt huvudet genom att han istället för att dela med sig märkbart till sina anställda behöll miljarderna själv. Nu vet jag för lite om turerna kring det, men herregud, han kunde gjort sina anställda till miljonärer utan att det hade märkts på kontot. Oavsett det så var pengarna ändå hans och på ett sätt som gjort både honom och de som konsumerat hans produkt till vinnare. Win-win.

Jag förväntar mig inte att någonting är gratis, jag betalar inte det "minsta möjliga" och jag tycker inte det är "girighet" för att en producent tar betalt för en produkt, vara eller tjänst. Jag tror på ett system där innevånarna i ett samhälle betalar skatt för att samhället ska fungera så bra som möjligt, men jag kan då f-n inte göra mycket åt vad kräken inom energimarknaden sysslar med just nu, lika lite som jag kan göra något när allmännytta och välfärd säljs ut till de som enbart ser vinst framför ögonen, samtidigt som de låter allting vara exakt i så gott/dåligt skick som möjligt för att samtidigt tjäna så mycket som möjligt.
Slavägarna, människohandlarna och drogkartellerna vill också vinstmaximera...de använder sig också av "marknaden". Att det är förkastligt för att det är olagligt är fel, det är olagligt för att samhället de agerar i har bestämt det. Att gömma sig bakom en skylt där det står "Marknaden" gör det inte rätt.

Företagsamhet är lika viktigt som någonting annat, men när företag i nyckelpositioner och infrastruktur närmast sätter kniven mot strupen på konsumenterna för att tillfredsställa ledning, styrelse, investerare och "aktieägarna" vinstintresse så hjälper det inte att "marknaden ser ut så", då är det något som är fundamentalt fel.
Jag förstår varför AMD/Nvidia gör så här. De gör det för att de kan helt enkelt, och de som har mycket vill oftast alltid ha mer.

Av Wiggin
Skrivet av Knashatt:

Äntligen sker detta.

Det är väldigt märkligt att du som standard ska kunna ha hela världens porr tillgängligt helt öppet så här.
Detta är en väldigt bra funktion och för alla som har åldern inne är det bara att logga in och du har tillgång för allt det du vill hitta.

Att kräva att alla föräldrar ska klara av att skapa familjekonton och logga in dessa i deras mobiltelefoner, plattor, datorer, sätta upp porrfilter överallt etc etc etc är inte hållbart. Väldigt många har inte en aning om att det ens går att få tag på allt detta så enkelt det just nu går. Många har inte någon kunskap om hur du gör för att hindra deras barn att komma åt det.
Har sett en del som menar på att du visst kan kräva att föräldrarna ska klara av detta om du nu ska ha mobiltelefoner, datorer etc. Men det är rent trams, du kräver väl inte att bara för du har bil och körkort så måste du även vara bilmekaniker?

Många kommer säkert gapa "censur" men detta är inte censur, det är helt öppet för dom som har rätt ålder inne.
Frågan ni ska ställa er, på vilket sätt påverkar det dig som vuxen negativt? Hur kan detta vara ett problem för er?

Att gapa "moralpanik" är också rätt löjligt, för det är inte moralpanik. Du har fortfarande tillgång till all porr som du alltid har haft, men dom som inte har åldern inte kommer inte lika lätt åt det.
Det är inte moralpanik att förstå att 7-10 åringar inte ska se på styrpsex, förnedingsex mm mm mm.

Tyvärr så hindrar ju detta inte alla andra vägar dom kan komma åt detta. Jag har sagt det förut, varför kan inte internetleverantörerna har på ett porrfilter på som standard? Vill du komma åt det, logga in på någon inställningssida och stänga av det. Svårare än så behöver det inte vara. Och nej, det är inte censur.
Eller åtminstone ha funktionen tillgänglig om det nu är så "hemskt" att den är på som standard, att du enkelt kan logga in och sätta på ett filter. Och om du ska fixa ett mobilabonnemang till ens barn så ska du kunna även där kunna aktivera detta.

Internet är en plattform där alla åldrar samsas. Då får vi skapa en miljö där detta fungerar. Och för vi ska slippa censur så är det sådana här saker vi behöver få fram. Enkla sätt där du som är vuxen som vill komma åt tex porr kan göra detta men samtidigt vet att dina barn inte ser det samma.

Du har en obekväm profilbild, så det vore trevligt ifall den ihop med allt som någon med obekväma profilbilder kan ha att säga suddas bort.

Av Wiggin

"Googles nya funktion suddar ut känsliga sökresultat"

...och för endast 1009 diamanter så får man se det man sökte efter.

Av Wiggin
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Nej, inte grighet. Det ordet dyker upp så fort forummedlemmar tycker att saker är dyra, men det handlar inte om girighet.

Det handlar enbart om att folk gör sitt jobb. Det är väl ingen tvekan om att Lisa får en del av kakan, i form av bonusar, när AMD går bra, men jag tvivlar på att det är hennes primära drivkraft. Företagets uppgift är att generera pengar till ägarna, inte att producera top-of-the-line-grafikkort och sälja dem billigt. Så länge efterfrågan är större än tillgången finns det ingen anledning att hålla ner priset, right?

Om företagsledningen inte maximerar vinsten utan säljer till underpris, måste de kunna övertyga styrelsen och bolagstämman att det, i det långa loppet, kommer leda till ännu större vinst. Annars blir de utbytta.

Hur har ni det där du jobbar? Brukar ni låta bli att ta betalt av era kunder när det närmar sig slutet av månaden och ni har tjänat tillräckligt? Är det inte girigt att ta alla pengar ni kan? Och du avstod väl senaste löneförhöjningen du blev erbjuden? Det hade varit girigt att ta den...

Så, med din harang försöker du säga att girighet inte finns, eller att du inte vet vad det är? Jag vet också hur "det funkar". Att säga att det inte är girighet bara för att det går att ta hutlöst betalt för något blir bara konstigt, nästan som att "win-win" inte finns.
Girighet har förstås ingenting med våra fantastiska elräkningar att göra heller, eller?

Apropå mig själv så hjälpte jag en granne som råkat låsa ute sig själv häromdagen bara. Självklart svarade jag "ingenting" när hon frågade vad jag ville ha för besväret. Men visst, jag förstår...hjälpsamhet och medmänsklighet utan betalning är inte för alla.

Av Wiggin
Skrivet av Dreijer:

Ju större vinst, desto mer pengar kan man återinvestera i bolaget.

Apropå reality check...är det det enda målet med att ett företag tar hutlösa priser? Nästan som att det inte finns aktieägare och investerare alls. Gammal hederlig girighet har nog ett par fingrar, en hand, större delen av armen och ett par tår med i spelet också.

Av Wiggin

Det enda som överraskar mig nämnvärt här är Lisa Sus uppriktighet. Jag kan ju verkligen inte säga att jag blir särskilt sugen på att köpa ett grafikkort inom den närmsta framtiden i alla fall.

Av Wiggin

Priset gör ju att det går bort, även ifall jag haft behovet av det, vilket jag inte har. Däremot ser jag fram emot 5 och 6-tusenserien. Ifall det nu är sådant prestandalyft enbart mellan gen 3 och 4 så kan det ju knappast bli sämre, däremot kommer priset med största sannolikhet att sjunka.
Gör det inte det så lär jag utan problem kunna uppgradera rejält från 3080 till 6070

Av Wiggin

"Hur lätt vill du att din spelmus ska vara?"

Med det kilopriset är väl snarare frågan hur mycket det får väga, så jag skulle nog säga en maxvikt på 15 gram eller så.

Av Wiggin

Jag dammar av hjälmen genast.

Av Wiggin

Jag har sparat en faxbekräftelse på min gamla PII från Gateway för en bit över 30k...får gräva fram det

Av Wiggin
Skrivet av ingenjören:

Hej, ramlade över följande annons från Inet idag. Vad tror ni, är det ett bra pris?
<Uppladdad bildlänk>

Jag förstår att skärmen inte ingår i det där brakpriset!

Av Wiggin
Skrivet av Maximo:

Ja men det var ett skämt naturligtvis eftersom det inte är ett gamingkort över huvud taget. Den inbyggda GPUn på en CPU är mest prestanda per krona eftersom den är "gratis" i övrigt är det något Nvidia xx50/60 kort eller AMD x500/600 kort. Korten som är med i den här artikeln har aldrig varit "prisvärda" annat än om du vill ha det bästa.

Naturligtvis behöver man ju ha en slags basprestanda för att kunna göra det man vill eller behöver göra. Poängen är ju att betala så lite som möjligt för den prestanda man vill/behöver uppnå. Att lägga dubbla pengarna för den 12% prestandaökningen som skilde mellan 3080 och 3090 blir en rätt kass affär ifall man inte måste ha de 12 procenten extra.

Av Wiggin

"Är antalet FPS per krona viktigt när du köper grafikkort?"

För mig är det antagligen det viktigaste, speciellt med dagens priser. Enda anledningen till att köpa någonting annat skulle vara för att jag av någon anledning behöver det, inte villhöver det.

Av Wiggin

Jaja, ett par slarvfel, men jag antar att jag är nöjd ändå