Inlägg

Inlägg som Balint har skrivit i forumet
Av Balint

Har någon jämfört fördelar och nackdelar med Stardock Start11 och StartAllBack för Windows 11?

Av Balint
Skrivet av SotarnAnton:

När är för sent för att dricka kaffe enligt er? Jag brukar lägga mig vid 02 tiden så slutar att dricka vid kl 18.

Är det någon mer än jag som dricker mycket kaffe men aldrig känt någon som helst uppiggande effekt?
Kan dricka 5 koppar starkt kaffe sent på kvällen och sen sova som en stock. Hur vanligt/ovanligt är det egentligen?

Av Balint
Skrivet av Skohyllan:

Jag har tidigare använt programmet Tree Size Free för att kolla storleken på mapparna i Utforskaren. Kan man göra en inställning för det här direkt i Windows 11?

Jag kan nu bara se storleken på enstaka filer.

Önskemål:
- Att mapparnas storlek finns med under rubriken Storlek i Utforskaren.
- Att det även går att sortera dem så att den största mappen ligger överst.
- Jag behöver egentligen inte ha ett träd för undermapparna. Vill mest ha en grovsortering var man ska leta efter filer som tar onödig plats.

Jag använder Total Commander 11 som alltid automatiskt visar storleken på alla mappar, och man kan sortera som man vill, t.ex. i storleksordning.
Men:
för att detta ska fungera i realtid behöver man det lilla gratisprogrammet Everything, som integreras i Total Commander.
Everything är ett så fantastiskt program att alla hur som helst bör överväga att installera det.
Både Utforskaren och Windows egen sökfunktion kan slänga sig i väggen.

Av Balint

Är det någon som förutom uBlock Origin även använder NoScript? NoScript kan vara irriterande, men gör även mycket nytta. Eller klarar uBlock Origin att ersätta de viktigaste funktionerna i NoScript?

Av Balint

Köpte tur och retur Arlanda-Peking för ett par veckor sedan. Air China flyger direkt, men kostar nästan dubelt så mycket som Lufthansa, som mellanlandar 100 minuter i München. Total restid 4-5 timmar längre med Lufthansa, men biljetten kostar drygt 6000 kr istället för 12000.
Nu för tiden använder Air China utmärkta flygplan och piloterna är lika bra som på andra flygbolag.

Av Balint
Skrivet av Bea:

@Balint Hur gick det för dig, hittade du en tyst disk?

Jag köpte både Toshiba 18TB och Seagate Exos 18TB. Båda är mycket tysta när de bara snurrar utan att jobba, men läs- och skrivljudet kan vara lite störande. Om man har datorn i sovrummet och diskarna plötsligt börjar jobba på natten så blir man störd.
Men på dagtid tycker jag det är acceptabelt.

Av Balint
Skrivet av mrqaffe:

Du kan ha olika inställningar per program så det är väl där du gjort något (eller kanske borde göra något) kolla på den funktionen.

Det stämmer, tack för tipset. Jag ändrade Global Settings och trodde det skulle räcka, men man måste dessutom manuellt ta bort Logitechs default-inställningar för Edge och Chrome. Det finns inga förinställningar för Firefox, så därför fungerar det direkt när man ändrar Global Settings.

Av Balint

Logitech MX Master 3S - när man mappar om knapparna fungerar de inte rätt i Edge och Chrome

När man mappar om knapparna på Logitech MX Master 3S så fungerar de inte i Microsoft Edge och Chrome. Men allt fungerar perfekt i t.ex. Firefox och Brave browser.
Jag använder fram-och bakåtknapparna för mittenklick. Fungerar lysande i Firefox. Men inte alls i Chrome/Edge.
Bästa lösning?

Av Balint
Skrivet av mrqaffe:

Jag tänkte att du använder växla rullningshjulläge knappen för mittklick i stället för att klicka på hjulet i sig

Jag förstår, problemet är bara att knappen för Växla Rullningshjulläge är den mest högljudda av alla knappar, det hörs t.o.m. i rummet intill när man klickar på den.

Av Balint
Skrivet av mrqaffe:

du kan ha automatik på scrollelåsningen och ha den andra mittknappen för vanligt klick.

Kan du förtydliga detta lite?

Det fungerar bra när jag ändrat bakåt-knappens funktion till mittenklick, men det är lite synd att offra bakåt-knappen. Att använda Horizontal scroll eller Gestures-knappen som ersättning för bakåt eller mittenklick är inte så smidigt.

Av Balint

Logitech MX Master 3S - fråga om mittenklick med scrollhjulet

MX Master 3S är en av Logitechs bästa datormöss. Den har 7 knappar, 5 av dem använder Logitechs QuietClick är ganska tysta, men de övriga 2 låter kraftigt. De bullriga knapparna är "mittenklick" med scrollhjulet och SmartShift som ändrar hur scrollningen fungerar.
Det verkar inte finnas något sätt att få knapparna att låta mindre.

Att scrolla fungerar mycket bra och ljudlöst, men att klicka på scrollhjulet har två problem: förutom att det låter mycket så är det också anmärkningsvärt trögt (tungt), man måste pressa ganska hårt. Jag mittenklicker ständigt för att öppna länkar i en ny tab, och i längden får man problem med långfingret.

Det fungerar faktiskt bättre än man kan tro att använda 2 möss samtidigt, en extra mus på vänster sida som främst används för att ha ett valfritt finger på mitten-knappen. T.o.m. min urgamla mus har en tystare och lätt-trycktare knapp.
Att köra 2 möss på en gång har även andra fördelar ibland.

Men den bästa lösning jag kan komma på är att använda MX Masters bakåt- eller framåtknapp för att mittenklicka, båda är lätt-klickade och tysta.
Kan någon tipsa om en bättre lösning?

Av Balint
Skrivet av Fredrik Vikström:

Göra en genväg till båda hdmi på fjärrkontrollen ? Tex knapp 1 för hdmi 1 och knapp 2 för hdmi 2 kanske

Hittar inget i manualen om att skapa genvägar på fjärrkontrollen

Skrivet av weenan:

Kör LGTV Companion, då kan du skapa tangentbords-genvägar eller scripts för att växla HDMI

Det fungerar bra.

_________________________________________

Jag antar att det inte finns något trick för att splitta skärmen i 2 delar och se 2 datorer (HDMI 1 och HDMI 2) samtidigt?
Jag gissar att det också är omöjligt att ansluta mus/tangentbord till TVn:s USB och sedan få dem att fungera på den aktiva PC:n. Eller?

Av Balint

När jag ansluter 2 olika datorer till samma LG C2 42'', vilket är snabbaste sättet att växla fram och tillbaka mellan datorerna (HDMI 1 och HDMI 2)?

Av Balint

Tack till leadc4ge och weenan för ert tålamod med att förklara.

Efter att ha blankat skärmen med -screenoff kan den aktiveras igen med valfri knapp på fjärrkontrollen (precis vilken knapp som helst). Men aktivering kan inte ske med mus/tangentbord förrän efter x antal minuter, beroende på hur många minuter man har ställt in "Automatic user idle" på i LGTV Companion.
Med user idle inställt på 2 minuter fungerar -screenoff i praktiken som jag vill.

En liten bugg (?) utan större betydelse: När jag tar bort någonting från Whitelist går det inte att spara ändringen (OK-knappen är dimmad), men så fort jag gör ytterligare en ändring i Additional Options så går det att spara. Så det är bara att ta bort en rad från Whitelist, göra en annan ändring i inställningarna och direkt ändra tillbaka, så kan Whitelist sparas.

Av Balint
Skrivet av weenan:

Jag har också 42" C2 med senaste firmware (03.30.16). Allting funkar som det ska för mig.

Tack för svar, då kan problem med firmware uteslutas.
.

Skrivet av weenan:

När du väcker skärmen med fjärrkontrollen efter screen off så klickar du väl på hjulet och trycker inte på på/av knappen (eftersom att då stänger du ju av TV:n)?

Efter att ha testat igen så visar det sig att du har alldeles rätt, jag måste ha använt på/av-knappen när jag först testade -screenoff. Mycket pinsamt.

Men den stora frågan kvarstår, varför aktiveras inte skärmen av mus/tangentbord efter -screenoff. Kanske borde jag radera inställningarna, installera om LGTV Companion, och göra om allt från början.

Av Balint
Skrivet av Balint:

efter -screenoff måste jag trycka på fjärrkontrollen 2 gånger för att få igång skärmen igen.

Skrivet av leadc4ge:

Låter annorlunda, vad har du för modell av TV?

Jag använder LG OLED 42 C2 (modell oled42c24la), uppdaterad med senaste firmware.
Kanske har problemet att göra med den nya versionen av firmware? Vet inte om det är möjligt att "neddatera" och gå tillbaka till den tidigare versionen för att testa.

En ledtråd: när TV:n stängs av med fjärrkontrollen lyser det vitt under skärmen, tidigare (innan installation av LGTV Companion) lyste det alltid rött.
När jag stänger av (blankar) skärmen med -screenoff lyser det också vitt (precis som med -poweroff). Men när LGTV Companion automatiskt blankar skärmen så lyser det ingenting.

Det verkar som -screenoff beter sig som -poweroff och stänger av TV:n istället för att bara blanka skärmen (med skillnaden att -screenoff kräver 2 tryckningar på fjärrkontrollen för att få igång skärmen, men efter -poweroff behövs bara en tryckning).

Av Balint
Skrivet av leadc4ge:

Du kan dock blanka särmen med -screenoff

Kanske gör jag något fel, men efter -screenoff måste jag trycka på fjärrkontrollen 2 gånger för att få igång skärmen igen.

Av Balint
Skrivet av leadc4ge:

Det finns en command line som stänger av TVn och den kan du ju använda på det sätt du vill.

Det fungerar, men då stängs TV:n av och måste sättas igång igen med fjärrkontrollen.
Går det att istället få TV:n att "blanka" skärmen så den kan aktiveras med mus eller tangentbord precis som vid "Automatic user idle"?

Av Balint
Skrivet av leadc4ge:

Det finns en command line som stänger av TVn och den kan du ju använda på det sätt du vill...

Tack för svar.

Undrar om det kan finnas någon långsiktig risk för TV:n om man har en aggressiv inställning av "Automatic user idle" (1-3 minuter) så att skärmen slås av och på ett stort antal gånger dagligen, eller har det ingen betydelse alls?

Av Balint

Kan man stänga av TV:n omedelbart med hjälp av tangentbordet eller musen (likt när man väljer Test i LG Companion)?