Inlägg

Inlägg som Balint har skrivit i forumet
Av Balint

Den verkar prisvärd, och de flesta recensioner är OK. Men på TP-links egen site är det många arga kommentarer och låga betyg. Verkar nästan som en kampanj med många negativa inlägg under kort tid, så man kan kanske strunta i det?

Av Balint
Skrivet av bsk!:

Hur står sig en RT-AC51u jämfört med den tre år nyare och 200 kr dyrare modellen RT-AC53 för 599? Här är en jämförelse av de båda sida vid sida på prisjakt.

Dock ser jag att lan to wan throughput är LÄGRE på RT-AC53:an ?

Lägre throughput, var ser du det?

Av Balint

@Zezo:
Jag är fortfarande nöjd med hårddisken, skriv- och läshastigheten är utmärkt, men den låter något mer än vad jag märkte i början. Det är ju en 7200-varvsdisk, så den vibrerar och låter lite mer än WD Red. Men det är acceptabelt, och jämfört med andra 7200-varvare så hör den till de bättre. Vill man ha så tyst som möjligt kanske ändå WD Red är att föredra.
Jag låter Windows sätta Ironwolf i viloläge efter en halvtimme om det inte sker någon aktivitet på disken, och då hörs den inte alls.
Chassit är ett LianLi V2120.

Av Balint

Räcker det inte att man handlar från t.ex. Proshop.se för att slippa skatten? Deras lager finns i Danmark. Proshop brukar ofta vara bland de billigaste på Prisjakt, nu hamnar dom antagligen som nummer 1 i de flesta fall.
Någon som vet säkert hur det ligger till, räcker det att ha lager i Danmark för att sliopa skatten?

Av Balint
Skrivet av RPGWiZaRD:

Ska finnas en sånhär sida i UEFI

Tack för länken! Det visade sig att man måste installera Asrocks program AuraLed, nu går det fint att stänga av blinkandet.

Återstår bara lampan med kraftigt rött sken som lyser även när datorn är avstängd. Det får bli dubbla lager svart eltejp.

Av Balint

Seagate Ironwolf 10TB

Har länge väntat på att Western Digital ska släppa WD Red 10 eller 12 TB, men nu orkar jag inte vänta längre utan slog istället till på en Seagate Ironwolf 10TB (det är en NAS-disk precis som WD Red).
Det visade sig vara ett lyckat köp, den är lite tystare än väntat för att vara en 7200 varvs-disk, och lite snabbare än jag hade vågat hoppas.
Så jag kan rekommendera den till alla som behöver riktigt stora diskar.

Av Balint

Asrock Extreme moderkort: Hur stoppar man det blinkande ljuset?

Har ett Asrock Extreme4 (Z270). Ett kraftigt blått ljus blinkar hela tiden från olika ställen på moderkortet, det är otroligt störande när det är mörkt i rummet. Svårt att ha datorn på om man sover i samma rum.
Dessutom lyser en stark röd lampa med fast sken även när datorn är avstängd, men det går tydligen inte att göra något åt.

Men det blinkande blå ljuset borde gå att stänga av i BIOS/UEFI eller med Asrocks mjukvara, men jag har inte lyckats hitta något sätt.
Att tejpa över alla lampor går inte.

Har någon en lösning på detta problem?

Av Balint

Hur gör ni andra för att använda multimediatangenterna, trycker ni på FN-tangenten + öka ljud, minska ljud etc? Fruktansvärt obekvämt.
Jag stod inte ut så jag tvingades installera AutoHotKey, och det gick lättare än jag trodde att kopiera andras script och klistra in, så nu kan jag ändra ljud etc utan att först trycka på FN-tangenten. En befrielse.
Men det är skandal att ett så dyrt tangentbord inte låter användaren ändra detta i inställningarna.

Håller med flera andra som klagar på den nordiska tangentlayouten, en katastrof.
Det är också dumt att bara siffrorna är upplysta men inte tecknen under siffrorna, alltså tecken som & / ( ) ? ! # etc, de syns mycket sämre. Samma med F1 F2 F3 etc, tecknen under syns mycket sämre (öka och minska volym etc).

Av Balint

Corsair Strafe: Hur kan man slippa FN-tangenten för att ändra ljud mm?

Finns det något sätt att använda multimediatangenterna (öka/minska ljud etc) utan att trycka på FN-tangenten? Alltså så att man bara behöver trycka på FN när man INTE vill ändra ljud etc?

Om det verkligen inte går utan att installera särskild mjukvara (AutoHotKey etc) så lutar jag åt att lämna tillbaka tangentbordet.

Av Balint

Tack för svaren,
om jag förstår rätt så märker man ingen skillnad om man tittar på högupplöst video med ett grafikkort eller med den inbyggda grafiken, det blir inga eftersläpningar alls?
Men ska man koda/rendera/redigera/ video har man förstås nytta av ett grafikkort.

Kan grafikkortsprocessorn vara till hjälp om CPU är belastad, t.ex om man packar/packar upp många stora rar-filer och samtidigt kopierar filer mellan flera olika hårddiskar och laddar upp/ner många filer, och använder Photoshop?

Av Balint

Behövs bättre kort än GTX 1050 Ti om man inte spelar?

Önskar råd om grafikkort som INTE ska användas för att spela spel.
Med en Intel Core i7 7700K processor, hur mycket nytta har man av ett grafikkort istället för den inbyggda grafiken? I vilka situationer kan man tänkas ha nytta av ett bättre grafikkort än GeForce GTX 1050 (kostar ca 1500 kr)?

Av Balint

Några har haft lite problem med eftersläpning (smearing) i vissa spel, medan andra inte haft problem, åtminstone inte när inställningarna varit korrekta.
Nu undrar jag om man alls behöver oroa sig för detta om man inte ska använda skärmen till spel.
Har någon haft eftersläpningsproblem även i andra sammanhang än spel, hur är det med högupplöst film?

Av Balint
Skrivet av MrDelaney:

Bytte foten eftersom skärmen hamnade alldeles för högt upp. Köpte denna som klarar 15kg:

Fungerar det verkligen att använda "Vertikalt bordsfäste för skärm 13-27" från Kjell & Co till en 40-tumsskärm, fästet är ju för max 27'' ?

Av Balint

Hmm, inläggen om denna skärm är splittrade mellan detta forum och
Nyhetskommentarerna , vore bra att slå ihop alla kommentarerna.
Provar att skriva inlägg här istället för i nyhetstråden:

I recensionen på pcmonitors står det:

"The bottom of the screen sits ~110mm above the desk with the top of the screen ~642mm above the desk surface.
This lifts the monitor up a bit higher than the stands of this model’s predecessors, which is welcome."

Är det bra att monitorn kommer upp högre ovanför bordsytan? Jag trodde de flesta vill få ner monitorn så nära bordet som möjligt för att inte behöva titta uppåt och få ont i nacken. Hur tänker pcmonitors?

Av Balint

I recensionen på pcmonitors står det:

"The bottom of the screen sits ~110mm above the desk with the top of the screen ~642mm above the desk surface.
This lifts the monitor up a bit higher than the stands of this model’s predecessors, which is welcome."

Är det bra att monitorn kommer upp högre ovanför bordsytan? Jag trodde de flesta vill få ner monitorn så nära bordet som möjligt för att inte behöva titta uppåt och få ont i nacken. Hur tänker pcmonitors?

Av Balint
Skrivet av backspace:

mitt gamla GTX 670 kanske får lite svårigheter att orka med

Vilka problem kan det bli om man använder denna skärm ett GTX 670? Det finns ju displayport 1.2 som klarar 4K (3840X2160).
Om man inte spelar spel, finns det någon anledning att skaffa ett modernare kort än GTX 670 om man köper denna monitor? Vore intressant med synpunkter.

Av Balint

@Kalasis:
Tack för tipsen. Jag installerade AutoSizer, men tyvärr löser det inte problemet med att öppna maximerade textfiler i Notepad. Kanske beror det på att jag kör Win10 x64, och programmet verkar vara avsett för 32-bitars Windows.

Tipsen i artikeln på sevenforums.com (Windows 7: Registry Setting for Windows to Open Full Screen) biter inte heller på problemet att öppna maximerade textfiler i Notepad, åtminstone inte i Win10 x64.

Det verkar vara ett olösligt problem. Normalt räcker det ju att maximera ett program och sen stänga fönstret så öppnas programmet i fortsättningen maximerat. Men av någon anledning gäller det inte alla Microsofts program.

Av Balint
Citat:

Alt x mellanslag/enter kanske är ett alternativ annars? Eller en tillfällig lösning tills du hittar en bättre åtminstone.

Alt x mellanslag fungerar inte, men Alt mellanslag x fungerar bra för att maximera fönster.
Men man måste ju först öppna textfilen på vanligt sätt i icke-maximerat läge, och sen maximera fönstret med Alt mellanslag x, och då går det minst lika fort att klicka med musen på Maximera uppe i högra hörnet. Men som tangentbords-alternativ till musen är det bra.

Av Balint
Citat:

Där kan du ställa in. Dock för enskilda program men ändå.

Tack för länken. Det går bra att öppna Notepad i maximerat läge, men tyvärr löser det inte problemet eftersom man i 99% av alla fall öppnar ett textdokument (t.ex genom att dubbelklicka på en .txt-fil), och då blir det inte maximerat fönster.

Man startar ju inte först Notepad och sedan öppnar ett textdokument inifrån Notepad.
Men kanske har jag missat något, om det går att starta Notepad i max-läge så borde det ju även gå att få text-dokument att öppna maximerat.

Helt otroligt att Microsoft efter alla år ännu inte brytt sig om att lösa så enkla och självklara saker.

Av Balint

Öppna Notepad (och alla program) i maximerat fönster automatiskt?

Kan det verkligen vara möjligt att Notepad inte kan tvingas att automatiskt öppna i maximerat läge?
Notepad öppnar varje gång i ett likadant fönster som senaste gången, men det gäller inte maximerat läge.

Man kan förstås dra upp fönstret så det täcker så gott som hela skärmen, men det är inte samma sak som maximerat läge. Det märker man när man ska stänga fönstret genom att klicka i övre högra hörnet av skärmen. Då stängs ofta ett annat fönster som ligger bakom i maximerat läge... Det har nog fler än jag retat mig på.

Förr i tiden skapades det särskilda små program som bara hade till uppgift att tvinga alla program (som Notepad) att öppna i maximerat läge. Men år 2016 i Windows 10, har Microsoft verkligen inte fixat detta väldigt enkla problem?
Hoppas att det bara är jag som missat en enkel inställning.

Annars kan man förstås använda Notepad++ eller liknande program istället, men det borde finnas en generell lösning för att alltid öppna alla program maximerat.