Inlägg

Inlägg som Pappy har skrivit i forumet
Av Pappy
Skrivet av Mizzarrogh:

Jag undrar om det finns material som tål vatten och röta bra om man vill tillverka båtdetaljer som skall sitta under vatten, osv?
Gärna också att det blir så starkt som möjligt.

Det vet-i-tusan. Många kör ASA när det ska tåla vädrets makter, men ska vara likt ABS i ångor och otrevligheter, men tåla mycket mer. Kolla runt lite och fråga säljarna?

Av Pappy

Min låddor

Skrivet av kdk_warhead:

@Pappy:

Kanske man skulle provat annat än det billigaste jag kan hitta...

Jag förvarar mina filament i en platslåda ifrån ikea. Rymmer två 1kg rullar ståendes vertikalt. Finns även utrymme för en aluminium form med torkad kattsand. En hygrometer ifrån Biltema visar <22% när man har torkat sanden i ugnen. Får torka sanden efter ~6 månader (160 grader 8 timmar).
Tyckte att CO lådan hade ett dåligt lock, tunn plast och man får bara rum med en rulle.

https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-matlada-med-lock-rektan...

Har tänkt lägga upp lådan som en Thing på Thingiverse men jag har lagt upp andra saker i stället.

Jag kör den stora varianten av dessa.
https://www.clasohlson.com/se/F%C3%B6rvaringsbox-SmartStore-D...
Rymmer typ 15+ rullar. Lufttäta. I med en Classe torrboll eller antifuktpåsar.
Hur de är utomhus vet jag inte eller i kalla garage. Jag har dem inne vid skrivarna. Funkar klockrent. Har två, en för olika PLA och en för allt annat (PETG, Biofilament etc etc). Man måste inte ha det för PLA men varför inte - skadar inte och man har ordning på torpet.

Av Pappy
Skrivet av kdk_warhead:

Jag har kört med PLA (vit) ifrån Clas Ohlson 1kg/200kr) och Prima Value ABS (black) (1kg/240kr) ifrån 3Dprima.
Tänkte byta ut PLA och ABS till PETG (svart) ifrån Clas Ohlson så att det räcker med en typ av filament.
Har haft en hel del bekymmer med PETG men nu går det hyffsat (Buildtak+blue tape ifrån biltema och ett papper i avstånd mellan huvudet och buildtak). Dock får jag skriva långsammare än PLA och både PLA och ABS blir snyggare. Inte helt nöjd med PETG. Finns säkert bättre (dyrare) PETG.

https://www.clasohlson.com/se/Filament-PLA-Universal-till-3D-...
https://www.3dprima.com/filaments/abs-1-75mm/primavalue-abs-f...
https://www.clasohlson.com/se/Filament-PETG-till-3D-skrivare,...

PC kräver för hög utskriftstemperatur men Extruder Green Tec Pro tycks vara helt fantastiskt? Har inte hört talas om biofilament tidigare.

https://www.filamentworld.de/fact-sheets/Extrudr_GreenTecPRO_...

Synd att det är så dyrt 1.1kg/640kr. 3Xdyrare än billiga pla/petg/abs filament.
https://www.3djake.se/extrudr/green-tec-schwarz?sai=1070&gcli...

Var köper du Extruder Green Tec Pro ifrån?

Den köper jag från Gustav på 3djake.
https://www.3djake.se/extrudr/green-tec-pro-schwarz?sai=3454
Lite dyrare men tycker den är kanon. Har köpt några andra men inte provat än (PolyMax ska vara starkare än ABS och tåla 140C men inte provat än)
PETG är ok, lite mer stringing och bridgar typ inte alls, fast mer böjlig, aningen mer värme och tuffare än vanlig PLA. Använder inte ofta, Green Tec Pro är bättre tycker jag. PETG drar också åt sig vatten så du måste stoppa den i tillslutna plastpåsar eller som jag i en Dry Store från Classe med torrboll i när den bara ligger öppnad.
Du får gärna hojjta till om du provar något som du tycker är riktigt bra (och skit att undvika )

Av Pappy

Jag skulle tänka bort ABS. Det är gammalt filament som var bra för vissa saker för år sedan. I dagens läge finns det mycket bättre filament. De ger inte ifrån sig otäcka ångor, luktar inte skit, behöver inte enclosure och warpar inte. De klarar temperaturer bättre och är starkare. ABS är old school och ute.
Kolla in förbättrade PLA och Biofilament.
Jag tycker själv om Extruder Green Tec Pro (bio) men andra att kolla in kan kanske vara Polymaker PolyMax eller Verbatim DuraBio eller den uppsjö av olika filament man kan köpa idag som är bättre (det måste inte vara PC och PEEK, idag finns mycket att välja på). Vissa kan man eftervärma "annealing" i ugnen och ytterligare förbättra egenskaper. Läs på om dem. Vissa är även "food safe" som extra egenskap.
Många är fast i "PLA för snyggt" och "ABS för konstruktion".
Det var länge sedan.

Mina $0.02

Av Pappy

Mycket handlar ju om du ska ha skrivaren professionellt eller hobbybruk. 5000-7000 kommer det bli en billig hobbyskrivare, såvida du inte nöjer dig med en pytteliten sak. Ska du använda den professionellt får du gå upp rejält i pris.
Som skrivet ovan, det blir svårt att tjäna pengar. Antingen har man egen skrivare, känner någon med skrivare eller så hyr man tid på en kinesisk skrivarfarm. Saker i storvolym formgjuts.

Av Pappy

Som alla produkter kan man ta ett pris som är ok för folk. Titta iphone, billig teknik med fint skal och överdrivna priser. Folk betalar glatt. Gäller allt.
Skrivare tja... 3-4ggr mer volym för drygt dubbla priset. Tycker man det är ok köper man (som många tycker och gör).
Självklart kan man bygga själv men tiden nerlagd... tja, min arbetstid är mer värd.

Tycker jag.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Pappy
Skrivet av Aaberg:

Fråga: Jag har under 1 år använt en Crealty 10S 300x300x300. Mycket nöjd med resultaten men nu behöver jag en skrivare som är cirka 400x400 eller mer. Är beredd att slanta upp max 10 000 kr. Vilken skulle ni rekommendera? Och varför?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har en CR-10S5 (500x500x500), en CR-10S Pro (300x300x400) och en CR-10 Max (450x450x470).

S5 är helt ok men lite mer pill med.
Pron är fantastisk, svinbra. Favorit.
Max:en är som en Pro fast större. Kanonskrivare. Kostar 10k med moms.

Jag hade köpt en Max. Alla dagar i veckan. Man får massor med skrivare för en liten slant. Köper du annat märke för samma storlek och funktion kostar det galet mycket mer. Den har en BLtouch (jag behöver den inte, levlar helst manuellt men visst, den är bra). Plattan har galet bra grepp (körde förr glas med spray på min S5 men bytte rätt snart till magnetmatta, så mycket bättre). Pron och Max har mattor från början som sitter som berget. Du får aldrig släpp, även sneda prints, högt upp utan supports. Nackdelen är väl att den inte har samma nozzles som din vanliga CR-10S (Max har samma som Pro, egen variant) men nozzles är ju billigt. Capricorn XS tube som standard. Framebracers som standard. Jag tycker den är kanon. Aldrig något strul (med varken Pro eller Max).

Det är mina $0.02

Av Pappy

Jag ser det som vissa kriterier som måste tänkas runt (tänker jag iaf)

1. Vad får det kosta?
2. Hur stor är minsta du vill ha? 120x120 ok? 200x200? 300x300? 500x500? Fundera där. Man kan limma eller smälta med en 3D-penna men ibland är det fint med lite storlek.
3. Vilka material behöver du skriva ut och hur varm nozzle och bed behövs?
4. Hur mycket micklande kan du tänka dig? Nästan inget - click - print? Kan istället tänka sig att bygga upp den från atomer, bara det är billigt...
5. Lokal hjälp/service eller går det bra från Kina?

Nr 1 är nog tyvärr den man bör fundera på mest. De andra påverkar vad det kostar.

Av Pappy

Ang. ABS så -skit i det. Ger ifrån sig äckliga ångor, luktar apa och warpar etc. Måste ha enclosure för temperaturen. Idag finns moderna polymerer som tål mer värme, slagtålighet och lätt att skriva ut. De flesta behöver inte 110C på plattan heller. ABS har spelat ut sin roll.

120mm låter lite väl litet även fast man kan limma och fusa ihop med 3D-penna. Jag har fler men min 310*320 använder jag nog mest, man måste inte ha stora (men ibland är det bra). Ska du skriva ut D&D-gubbar att ställa ut eller vad ska du göra? Lite större hade jag kollat in.

Ska du hålla på med det som hobby tycker jag man får mycket skrivare för mindre pengar på Creality's (uppenbarligen). Lite meck men för den pengen så får man mycket.

3Dprima själva säljer ut den skrivaren (120)
https://www.3dprima.com/se/3d-skrivare/alla-3d-skrivare/prima...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Pappy

Köp en flaska Isopropanol och gör rent mellan varven.
Undvik ABS (om du kör det), finns bättre polymerer idag för det.
Ha stabilt och varmt. Inget drag.
Använda Brim (eller Raft).
Levla bed ordentligt. Jag kör alltid en fyrkant 1 layer hög i varje hörn. När alla är helt solida och blanka är det perfekt. Är de trådiga - kläm åt mer mellan nozzle och bed. Är de grova på ytan, släpp efter lite.

Av Pappy

Classe har ofta 20%.
Köp lite blandat. Jag har en uppsjö rullar att byta mellan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Pappy

Tycker de båda är bra. Vissa tycker eSun PLA+ är kanon till gubbar. Eryone och Sunlu ska vara bra men aldrig provat. Själv tycker jag bäst om Spectrum Deep Black Matte som faktiskt är djupsvart OCH matt. Beror nog på vad du vill ha. Vit? Grå? Svart? Matt? Satin? Silk?

Classe är dock inga fel på. Väldigt svart och lite blank. Lite spröd (som PLA är).

Själv kör jag mellan 5-7mm retraction.
Själv hade jag köpt en rulle av massor olika för att se vilka man tycker bäst om, så gör jag iaf.

Av Pappy

Classe är mellanbra. Inget fel. I Crealitys skrivare har de ofta skickat med en rulle CCTree. Good shit 😁. eSun är bra tycker jag. Deras PLA+ är mycket bra. Många har bra filament. 3Dprima och 3Djake levererar fort. Även köpt från Kina och 95% av dem är bra. Add:north har jag bara provat en matt som cloggade nozzlen.

Skickades från m.sweclockers.com

Stringar det mycket lägg på lite mer retraction och möjligtvis lite lägre temp.

eSun finns hos creedo3D.

Av Pappy
Skrivet av Mizzarrogh:

Vilken 3D penna skulle ni rekommendera?

Jag kör Myriwell. Funkar.

Av Pappy
Skrivet av Darkie:

Vad gör ni mer era slaskbitar av filament?
får oftast 1-3 meter i slutet som jag inte kan använda till något vettigt.
Går väl inte sammanfoga bitarna direkt?

Jag har snuttarna till 3D-pennan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Pappy

Har bara köpt från Creality men ang filament brukar det normalt hålla fullvärdig kvalitet av allt jag köpt från både tillverkare och fristående på Ali. Inte bäst men heller inte dåligt alls.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Pappy

@Pake: Långkok och ugnsgrytor kan ta många många timmar (gör du aldrig det?) men att jämföra en spis på kanske 3000W med en skrivare på 200-300W ser jag inte som jämförbart. Oftast mer än x10. 5h spis/ugn = 50h skrivtid på skrivaren. Spisen/ugnen har BETYDLIGT mer energi och effekt än en liten skrivare så det går såklart inte jämföra, ugnen är betydligt större risk om man räknar med detta (som du gjort). Infravärmen har folk på timtals och de ligger säkert på 10-20x högre effekt ofta med väldigt öppna värmeelement. Utan att bry sig.

Av Pappy

Varför köpa samma kinesprylar hos en svensk handlare som allt den gjort är att importera samma prylar, lägga på 1000% på priset och kränga vidare? Bättre köpa direkt från kineserna (som lagt på 200% i förhållande till vad handlaren betalar). Hellre att en kines får pengarna än en fet handlare som inte tillför något mervärde.
$0.02

Av Pappy

Jag har inte hört om fler 3D-skrivare som brunnit mer än andra saker. Lödkolvar, lampor etc eller mer energitörstiga brödrostar, ugnar eller element. Hur vågar man ha vanlig laserskrivare igång under natten eller på jobbet (eller alla andra produkter som alla egentligen är byggda i Kina) ?

Har aldrig haft problem med mina eller andra. Mer problem (oftast samma, dvs inga) med annan vardaglig utrustning hemma.

Verkar som en fräs har haft mer problem.

Jag stänger aldrig av mina datorer, skrivare, kylskåp heller.

Av Pappy

Billiga Kina-DIY gäller väl alltid be careful, men det gäller ju vad som helst för saker.
Skrivarna drar inga jättemängder (om du inte kör extrema material). De flesta ligger runt några hundra Watt. Typ som en mindre dator. Min stora ligger runt 350 har jag för mig. Som alla varma saker, kaminer eller vad som så kan man ju undvika flanellpyjamasen bredvid dem.