Inlägg

Inlägg som Pappy har skrivit i forumet
Av Pappy
Av Pappy

Jag har både mycket stor och mellanstor skrivare. Ska jag vara ärlig så använder jag inte den massiva ytan så ofta. Bättre köra på höjden eller kapa upp i bitar - MEN - det är bra att kunna ha OM man behöver. En annan fördel (på jobbet kanske mest) är att ploppa dit många, köra igång och ta helg. Tillbaka måndag så är fler klara.
Tänk på att:
Diagonalt är den sidan*1.414 vilket kan hjälpa till ibland. Snedda utskriften.
Ofta är de högre än breda - utnyttja detta. Även rymddiagonal om du måste.
Ofta är det även bättre att kapa upp för att undvika supports.

Av Pappy

Aluminiumfolie är bättre än post-it. Leder värme och brinner inte.
Skriva på glas (med eller utan spray, limstift etc) är kasst. Det körde jag i början. Bästa är PEI eller BuildTak-liknande material. Helt klart smidigast är magnetiska böjliga mattor. Själv tycker jag en spegel (för de är plana) med magnetmattan ovanpå funkar kanon.
Det viktiga är att du har massor med fäste. Ju mer desto bättre. Folk som tycker saker har för mycket fäste skriver ut på fel sätt.

Av Pappy

Tyvärr lite hazardspel. Jag har beställt från EU-warehouse på mina skrivare (Creality via Aliexpress, valde Czech och Belgium). Ingen straffskatt från Svenskt näringsliv (det är vad det är, tro inget annat).
Kompisen har valt EU-land och åkte på straffavgift. Såg det som "transit" från Kina enligt Postmord.

Av Pappy

Classe har 20% för den som vill ha billigt filament.

Av Pappy

Stäng dörren. Det gör jag.

Av Pappy
Skrivet av ante_ante:

Blir en bra fredag den 13:e för mig, beställde printern i Tisdags från Tyskland och imorgon kväll ska den levereras med hemkörning. Bara hoppas det håller i sig

https://i.pinimg.com/564x/4b/c0/60/4bc06060ada7cf65fef869e283536...

Av Pappy
Skrivet av kaput:

Jepp, det är som ABS, men tycker snacket om att det riktigt skulle stinka är tämligen överdrivet. Det är förstås helt subjektivt, men lider inte särskilt svårt av det.

Nån form av kabinett eller liknande minskar lukten, och ett sådant vill man ändå ha för att minimera luftcirkulationen och hålla lite omgivningstemperatur när man skriver ut ASA. I sin enklaste form kan det vara en stol man ställer skrivaren under, och ett lakan eller något över stolen. Har också sett folk använda fototält, som inte tar någon större plats att förvara för den som bor i en liten lägenhet

Själv lukten är nog inte det jag tycker är värst utan att man behöver ha ventilation för mindre nyttiga ångor.
Jag undviker det. ABS helt, det är rätt ute, finns bättre filament idag med samma eller bättre egenskaper men utan de dåliga egenskaperna. ASA har jag men använder inte särskilt mycket. Extrem UV-resist behöver inte jag så ofta.

Av Pappy

ASA är tyvärr som ABS.

Av Pappy

@tintinj:

ASA

Det har mycket bra UV-resistens och tåligt. Plasten påverkas inte av solen och alla vädrets makter.
Min favorit Extrudr Green Tec Pro ligger mellan PETG och ASA i UV-resistens har de sagt så den är nog bra också (ej provat på det du anger).

Av Pappy

@ante_ante:

Båda är bra. Inget fel på dem. Har kört båda. Lite glansig finish.

Här har du fler ställen att köpa på:

www.3dprima.com/se
www.3djake.se
www.creedo.se

Finns hur mycket som helst. Jag har mina favoriter, såklart.

Tips: skit i ABS. Gammalt skräp som finns kvar. Moderna filament är bättre, warper inte, tål mer stryk, tål mer värme, slipper enclosure, luktar inte apa eller ger ifrån sig gifta ämnen. Enda som ABS har är att det ofta är billigare.

Av Pappy
Skrivet av tintinj:

Jaha, jag hoppades på att det kanske luckrade upp plasten eller nåt bytte munstycket för ett litet tag sen och det var en hel del plast som satt stenhårt på utsidan (insidan har jag inte ens orkat kolla) och tänkte att det kanske hade gått att lägga den i "blöt" ett tag i IPA. Köpte en stor flaska sist jag köpte ny dator då moderkortet var kaputt och jag behövde ta bort kylpastan, 250ml räckte och blev över kan jag lova haha.

Kör aldrig gamla nozzles. De är billiga (om du inte kör typ ruby). Stoppa alltid i en ny.
OM du inte har utbyte direkt kan man värma dem i upphettad matolja för att få rent men merjobb. Byt.

Av Pappy
Skrivet av tintinj:

Vad är IPA bra att rengöra för något?

https://www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/kontorst...

Isopropanol alkohol. Rengöra bed etc.

Av Pappy
Skrivet av ante_ante:

@Pappy:

Tack, Ender 3 Pro är nu beställd och tänkte köpa mig en extruder i metall direkt samt ska köpa lite filament. Sen finns de ju många mods som man själv kan printa som är trevligt. Detta är en första maskin och fastnar man för det kanske man satsar på en bättre sen, men efter massa läsning och youtubande utan grogg ( ännu ) så verkar maskinen populär.

Köp den och ha den liggande tills den gamla går sönder, så har jag gjort.
Kör maskinen innan du börjar modda, många köper en maskin och börjar modda direkt och inget funkar. Bättre köra den, få det att funka. Sedan ändra på något.

Av Pappy
Skrivet av ante_ante:

@muffen:

Vill väl lägga så lite som möjligt, och från Creality EU går en Pro går för runt 2100-2200 känns de ju okey för mig.

Tips är att köpa en handfull extra nozzles, en extra capricorn xs och någon extra coupler (där slangen sitter fast). En kabelsnippare är bra men inte ett måste. En flarra IPA kan du köpa på Kjell & Co, bra att göra rent med (mindre bra till fredagsgroggen).

Av Pappy

1:a

Allt beror ju på hur billigt det ska vara, hur mycket jobb du kan tänka dig att göra och hur stor du behöver. Du kan få två av tre.

Om den ska vara billig och rätt stor så är Creality-skrivarna stora/billiga men med lite "fipplande". Prusas är betydligt dyrare och inte så stora, men mycket funktionella. Har du ingen gräns för priset kan du titta på Ultimaker... samt en uppsjö skrivare där mellan.

Av Pappy
Av Pappy
Skrivet av Joppis:

Skrivs mycket om UV-resist här. På vilket sätt påverkas material av UV-ljus och går det att reducera risken genom att måla över? Jag printar nämligen, som jag skrev tidigare i tråden, delar till radiostyrda bilar/lastbilar som används utomhus.

Det kan man klara med UV-motståndskraftig färg.
Vissa plaster är dock inte så lätta att måla på med vilken färg som helst utan att det flagnar efter ett tag.

Av Pappy
Skrivet av kdk_warhead:

@Pappy:

Ok. Jag trodde du hade 12l versionen som andra har rekommenderat till filament (jag tyckte inte den var så bra):
https://www.clasohlson.com/se/Förvaringslåda-Smart...

Den är inte tät mot fukt så den duger inte. Dry ska det vara. Den funkar fint.

Skrivet av classexa:

Så PETG kanske är att föredra då. Men hur går man tillväga? Finns det nån bra guide från början till slut(montering till utskrift)? Inställningar osv..

Hur vet jag att skrivaren klarar PETG?

https://www.3dprima.com/se/3d-printers/wanhao-duplicator-d9-3...

Vilken temperatur ska den tåla? PETG klarar lite mer än PLA men inte jättemycket. När det går över 80C blir det mjukt.
PETG brukar ligga runt 220-250C skriv-temp men be flesta funkar bra runt 240. Hellre lite varmt än kallt för PETG tycker jag. 70 på plattan. Tips är att inte ha lika hårt tryck ("squish") mot plattan med PETG. Det har en tendens att sitta fast som fasen mot vissa plattor.
Behöver du högre temperaturer än 80 kolla in PLA+ med annealing eller olika biofilament. Finns massor. Lättskrivna och många tål slag och stötar riktigt bra. Kolla runt. Lite dyrare men riktigt bra (se nedan för tips).

Skrivet av kaput:

Det är säkert högeligen subjektivt, men tycker snacket om att ASA (och för all del ABS) skulle stinka när man skriver ut är tämligen överdrivet. Tycker varken det luktar mycket eller illa. Ur ett hälsoperspektiv är väl dock ångorna inte jättenyttiga, men när exponeringen är så liten som den blir när man printar lite då och då i hemmamiljö är riskerna minimala. Annars är ASA ett utmärkt konstruktionsmaterial, som åtminstone i teorin skulle kunna ersätta ABS mer eller mindre fullständigt.

Återigen får jag också slå ett slag för PETG som alternativ. Det funkar utmärkt i vatten, och släpper inte ifrån sig några obehagliga ångor alls vid upphettning

Ja, den har superbra UV-resist (som ABS inte har) men ger ifrån sig ångor och är lite tjurigare än andra. PETG funkar bra, lite stringig och bridgar dåligt men normalt funkar det bra. Tålig och fin.
Jag slår som sagt ett slag för olika förbättrade PLA och Biofilament som t.ex. PolyMaker PolyMax, Extruder Green Tec Pro eller Verbatim DuraBio. . Starka, tål värme bra, inga otäcka ångor, skriver enkelt och skaplig UV-resist (inte som ASA). Green Tec ska enligt Extrudr ligga mellan ASA och PETG i UV-resist. Nackdelen är att de kostar några spänn mer men det är ju inte så att filament är dyra. En rulle läcker länge.
Finns massor olika, kolla även in och läs på om olika PLA+, vissa är riktigt bra (inte alla) gärna efter att man bakat dem.

Edit: Jag vet dock inte hur de är efter långvarig nedsänkning i vatten. Reserverar mig där tills dess jag vet mer. Troligtvis inga problem.

Av Pappy

Kanske prova ASA, ska vara väldigt tåligt mot t.ex. UV-strålning (som ABS inte är) och väldigt väder-beständigt. Problemet är att det har styren och är lika otrevligt. Förslaget är att kolla runt och göra en marknadsundersökning, fråga säljarna. Finns mycket moderna material som är galet bra.