Inlägg

Inlägg som HElephant har skrivit i forumet
Av HElephant

Jag äger själv ett par rackservrar som jag slänger upp spelservrar på lite då och då. I princip alla spelservrar körs genom virtuella Linuxmaskiner och jag ser ingen anledning att köra något genom Windows så länge det finns Linuxstöd.

Jag kan hälpa dig utfärdligt med både hård- och mjukvara, men då måste jag veta följande saker:

  • Vilken typ av Minecraftserver tänker du hosta? (Vanilla, Bukkit eller FTB)

  • Hur många spelare ska det vara på respektive Minecraftserver, på ett ungefär? (8, 16, 32, 64)

  • Vad har du för pengar att spendera på serverutrustning?

... Vill du ha min hjälp så måste du givetvis vara intresserad av att då in-depth, för detta är ingenting man gör på en kvart. Ska man dessutom hosta serverapplikationer så är Linux the way to go.

Anledningen till att jag frågar främst efter Minecraft är den, att Minecraft drar väldigt mycket mer resurser än någon annan spelserver.

Skrivet av jocke92:

Kör du Windows server eller Windows 7/8 professional eller bättre ingår remote desktop för att fjärrstyra servern. Annars är teamviewe ett bra program.

Om det är andra som ska administrera de enskillda spelservrarna kan en kontrollpanel vara trevligt. Sist jag kollade fanns dock ingen gratis som klarar flera minecraft servrar igång samtidigt. Men det kan vara värt att spendera lite pengar då man får många bra funktioner. Borde finnas för ts och cs med.

Ingår i priset av det dyra operativsystemet ja. I Linux är grejerna gratis.

Skrivet av AlvarBerglind:

har du hårdvaran eller ska du köpa den också? Vilka operativsystem har du tänkt köra? (jag hade kört Linux för Minecraft delarna och Windows för teamspeak/mumble etc.

Jag hade kört allt på Linux. Kör själv en Mumble-server genom Debian och det fungerar galant. Relativt enkelt att konfigurera också.

Skrivet av AlvarBerglind:

Om man är smart så kör man ett operativsystem på grund systemet och kör sen flera virtuella servrar, då kan du starta om en virtuell server utan att starta om hela burken.

[...]

+1, men jag ser ingen anledning till att köra Windows

Skrivet av AlvarBerglind:

[...]

Jag hade seriöst funderat på att hyra en server. Kolla upp vad olika servrar kostar. För det drar en hel del el och bandbredd att ha en server igång dygnet runt. Det är inte säkert att det lönar sig i längden. Sen kanske du tröttnar efter ett år eller två och då är det bara att avbeställa...

Jo, VPS kan vara ett bra alternativ.

Av HElephant
Skrivet av cybershock:

Tjena tänker bygga en dator, vill gärna ha AMD, MSI, Radeon komponenter röda med röd LED osv.
Undrar om dom här komponenterna passar bra, vet inte med processorn har budget på 1500kr för den..
Tack Mvh ojmk :D!

----->

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7045267/2014-08-13

Ser inte ut att vara några problem. Du saknar dock komponenter i varukorgen, men då antar jag att du redan har resten hemma?

EDIT: Lägg till detta!

Av HElephant

Sådär, nu har jag efter ca. 1 veckas väntetid fått hem min DisplayPort till Dual-Link DVI-adapter som jag beställt från eBay och den fungerar galant! För att göra det lite enklare för de som planerar att köra en liknande uppsättning som jag så är det en Dell BIZLINK CN-0XT625 jag köpt. Tack för hjälpen gott folk!

Av HElephant

Värt risken om du får den för under 65 USD imo.

Av HElephant
Skrivet av Dussan89:

Själv sitter jag på en 2560x1440 skärm (X-star Koreaskärm) och dubbla 780's och vissa spel får jag ställa ner grafiken rätt låg, du kommer behöva ställa ner grafiken bra mycket om du ska köra X3 1440p skärmar och ett 290

Har inte riktigt tänkt köra spel på eyefinity. Om jag nu ska spela något spel över alla skärmar så blir det nog Minecraft (som är extremt resurskrävande *host host*).

Av HElephant
Skrivet av lizzard8:

fixa en gammal smartphone med en wake-on-lan widget + wi-fi och spika upp skiten på väggen.

Eller kanske du kan göra en egen liten dosa med en Arduino eller nått liknande om du orkar göra sånt själv.

WOL är ju det smidigaste. Inga extra prylar, bara att konfigurera snabbt. Gäller dock att datorn är ansluten till nätverket.

Av HElephant
Skrivet av MugiMugi:

Nja du behöver koppla en genom HDMI, en genom DVI och den sista genom Displayport (Aktiv)

Skrivet av Alling:

Varför kan han inte koppla två direkt till DVI och en till DP via en aktiv adapter?

Låter ju konstigt det som MugiMugi säger. Mitt kort har ju två stycken Dual-Link DVI-portar.

Av HElephant
Skrivet av Alling:

Du behöver ha en aktiv adapter.

Bra, tack! 3 skärmar @2560*1440p kommer alltså att fungera då 2 st kör direkt på kortets DL DVI och en genom en aktiv DP>DP DVI-adapter?

Av HElephant
Skrivet av Alling:

Vad jag vet kan du inte köra 2560x1440 i mer än 60 Hz genom en DP-adapter, så du tappar den största fördelen med Koreaskärmarna om du väljer en sådan lösning.

Nja, jag har inget jättestort behov att att köra i över 60 Hz. Kommer främst spela på en skärm så jag kanske ökar uppdateringsfrekvensen på den om något. Spelar dessutom inte jätteofta utan jag tycker bara om att ha en stor arbetsyta. Om jag nu får för mig att spela på flera skärmar så kommer jag klara mig med 60 Hz. Men kommer jag behöva en aktiv adapter eller räcker det med en vanlig kabel med DP-kontakt på ena änden och DL DVI-kontakt på andra?

Av HElephant

3x koreaskärmar, 1x Radeon R9 290

Hej SweClockers!

Jag har på sistone tänkt på att köpa en ny uppsättning skärmar. Jag har tänkt köpa 3 st koreaskärmar men en sak jag oroar mig för är mitt grafikkort.

Min fråga lyder:
Kommer mitt AMD Radeon R9 290 med Sapphires Tri-X-kylare ha tillräckligt med portar för att mata 3 styken 2560*1440p-koreaskärmar? Vad jag vet så krävs det en Dual-Link DVI-port för varje skärm, och grafikkortet har endast 2 st Dual-Link DVI-portar. Jag har däremot läst att det finns (aktiva?) adaptrar så att jag kan koppla DisplayPort till Dual-Link DVI.

Har jag förstått allting rätt? Är det någonting jag missat? Behövs det en aktiv adapter för DP>DL DVI om jag nu ska använda en adapter?

Vänlig hälsning
Emil D, HElephant.

Av HElephant

Jag har haft ComHem i flera år nu och det fungerar rätt så bra. Däremot så verkar de göra underhåll någon gång varje månad så att man inte kommer in på nätet vid midnatt under vardagsnätter. Är allmänt nöjd med ComHem. Däremot så har min polare ComHem och han är rätt så förbannad. Nu vet jag inte exakt vad det är han har problem med, men han är riktigt sur på dom. ComHem kanske är någon form av bingolotto. Beställ och se?

Av HElephant

Sådär, nu kan jag äntligen skriva normalt! Efter 2 dagars vattenbad, 30 minuter i diskmaskinen, 10 timmar i ugnen och 5 minuters hårtorkning så fungerar det! Jag såg dock att det hade börjat rosta, men jag misstänker att det inte är fjädrarna i switcharna utan plåten som alla switchar ligger på eftersom man fräser i den vid produktion. Se bilder nedan. Jag råder er alla att inte dricka läsk nära tangentbordet

http://i.imgur.com/wE4tiXh.jpg

http://i.imgur.com/dUr3AqB.jpg

http://i.imgur.com/MVzWYlv.jpg

http://i.imgur.com/V2YIK2s.jpg

http://i.imgur.com/fqGW7jR.jpg

Av HElephant
Skrivet av trickysaer:

http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/kemi-spray-li...

Stoppa tbordet i en stor plastpåse fyll på riktligt med vätska och låt stå ett par timmar?

Lite sent nu. Badar det redan i varmt och gott vatten.

Skrivet av jonatan80:

bra
ta en tandboste & destillerat vatten börja gnugga. torkad kola löser sig inte så bra med vatten så har du t-sprit så kör med det först sen tar du vatten efteråt. sen ska allt torka hårtork funkar men den ska vara torr under chipps / komponenter tar rätt lång tid. några timmar skulle ja gissa på.

Problemet är väl bara att det är just inuti switcharna som det hamnat cola. Lite svårt att grunna där.

Skrivet av znyggisen:

Körde mitt i diskmaskinen och fungerar forf prima, dock råka jag spilla lite mer så blir en till omgång i maskinen. I alla fall, om man dränker i vatten rek att torka snabbt meden hårtork (dock smälte jsg även en key så ta ej full power (gick o fila till dock)) ; p

Hmm, intressant idé...

Skrivet av LemonIllusion:

Du spillde 5-56 och löste det med mer 5-56? Menar du att TS ska försöka tvätta sitt tangentbord i cola?

Av HElephant
Skrivet av Persienner:

Det är väl för att förhindra förkalkning, en flaska batterivatten kostar ju bara en tjuga på biltema så varför inte.

Hmm, problemet är att Biltema är stängt och jag inte har något sätt att smidigt ta mig dit på. Hinner jag så kollar jag någon butik nära mig i morgon.

Skrivet av jonatan80:

varför plockar du inte isär den, är väl vanliga skruvar på baksidan ?

Det är det jag gjort. Bara PCB:n med switchar och plastplattan som switcharna sitter på som ligger i just nu.

Av HElephant
Skrivet av Skuggan74:

Nej, det är bara ett tangentbord, se bara till att torka det ordentligt efteråt. 76 timmar om du enbart låter det lufttorka, 24 timmar om du först kör kompressor eller en stark hårtork och blåser bort det mesta med.

Tänkte det. Bra, då drar jag igång! Får bli hårtork, för någon kompressor sitter jag inte på hemma

Av HElephant
Skrivet av muppens:

Ja, etanol eller destillerat vatten, etanol löser inte socker bättre än vatten gör så det ska nog gå bra.

Måste det verkligen vara destillerat?

Av HElephant
Skrivet av Skuggan74:

Det tar bort fukten men inte klibbet. Jag skulle kört med vattenbad, det är det enda som kan lösa upp klibbet. Ju fortare efter incidenten desto kortare bad skulle behövas.
Blås torrt med hårtork efteråt, om du har en med bra drag i, alternativt en kompressor och låt sedan lufttorka 24 timmar efter det så är du på det torra.

Det var det jag tänkte att han menade, ett vattenbad och silica bags efteråt alltså!

Skrivet av irfaceless:

lägg det i ett vattenbad och gå med jämna mellanrum och klicka på knapparna så att att du märker att dom blir bättre, sen är det såklart viktigt att det får torka ordentligt, låt det ligga i några dagar.

Okej, men då kör jag på ett vattenbad! Önska mig lycka till

Av HElephant
Skrivet av Tollen:

Eller om det är colan som börjat kladda så krävs nog sprit av något slag, typ ta tops eller dyligt.

Jo, jag har rengjort med både vatten och T-röd. Kanske man ska dränka det i T-röd istället? Vad händer då med färgen?

Av HElephant
Skrivet av Paw media:

Det kanske skulle kunna gå att göra något liknande som när mobilen är
fukt skadad?.. Lägga den i en stängd påse med ris i.

Inte säker dock.

Smart tänk! Jag har i förebyggande syfte en hel påse med silica gel bags! Jag inväntar lite fler svar från andra SweC:are så att man inte gör någonting dumt.

Av HElephant

Cola över mekaniskt tangentbord

Så nu har det hänt. Jag har spillt Coca Cola på mitt mekaniska tangentbord (Ducky G2Pro TKL PBT). Jag har suttit och rengjort det de senaste 2 timmarna och torkat det. Nu då jag trycker på switchen så känner jag hur seg den är. Jag kan, men orkar verkligen inte, löda loss switcharna för att rengöra dem var för sig. Min fråga är då kan jag dränka det i vatten? Tänker på fjädrarna i switcharna, ifall de skulle börja rosta? De borde väl ändå inte börja rosta ifall man torkar det inom en rimlig tid?

Tack på förhand.
HElephant.