Inlägg

Inlägg som Aleshi har skrivit i forumet
Av Aleshi

Det roliga är att ASFiNAG som är avsändare säger att de inte kan svara på några frågor. Utan att jag ska vända mig till Tirol Mag. Innsbruck. Inga kontaktuppgifter eller någonting. Det enda jag har är "Tirol Mag. Innsbruck" och en uppmaning att inte kontakta ASFiNAG.
En googling på "Tirol Mag. Innsbruck" ger en endaste träff. En Ebok av "Bote für Tirol: Amtsblatt der Behörden, Ämter und Gerichte Tirols." från 1815. Och då grundar sig träffen enbart i att google inte kan tolka sidindelningen korrekt.

Det är alltså den myndigheten jag ska kontakta. Gött.
Googlar man på ASFiNAG så är de tydligen fruktansvärda att ha att göra med.
Man förstår ju varför Kafka skrev som han skrev. Inte en slump att han kom därifrån.

Av Aleshi
Skrivet av julgranen:

Om det blivit rättsfall så måste du ju infinna där det tas upp i rätten. Jag tror knappast interpol är inkopplat i ditt fall och att Sverige kommer lämna ut dig för detta.

Det har blivit en "förvaltningsprocess för straffrättslig åtgärd".

Av Aleshi
Skrivet av kaput:

Okej.

Se tillägget jag gjorde till mitt inlägg

Tack. Ja, jag ringer dem i morgon. Frågan är hur de svarar på om jag vill få ut uppgifter på samtliga ärenden som finns på mig när jag inte kan identifiera mig på telefon.

Av Aleshi
Skrivet av m4gnify:

Det finns många ställen det kan fela på, inget som säger att det är PostNords fel. Du får ringa till Österrike och fråga vad dom håller på med.

Nja, det är sant. Men det är inte ovanligt att svensk post kommer fel också som sagt.
Med det sagt så fick jag de fortkörningsböterna jag förväntade mig från Tyskland. Hoppas inga missades.

Skrivet av julgranen:

Innan var det standard att använda sånt som eldstartare såhär i juletid. Vet inte om det har ändrats på det där något. Blir ju svårt att kräva in dom om du inte ofta har vägarna förbi Österrike igen. Ja dom brukar hota med allt möjligt för att du ska börja svettas rejält.

Vet inte om det är det bästa tipset när det blivit rättsfall. :/

Skrivet av kaput:

Bör inte det där gått via svenska Transportstyrelsen? Svårt att tro att Österrikes motsvarighet har direkt tillgång till det svenska bilregistret, och kan koppla din bils regnummer till din person, EU hit och dit till trots.

Jag hade i alla fall börjat där. De borde åtminstone ha bättre koll på hur kedjan ser ut, och kanske kan ge dig svar på var förmedlingen gått snett.

De får uppgifterna från transportstyrelsens register, men kommunicerar sedan direkt med bilägaren. Fick några fortkörningsböter från Tyskland direkt hem i lådan.

Av Aleshi

Missat brev, nu rättsfråga i Österrike. Hjälp!

Blev en omläggning av färdvägen under semestern i Juli och man passerade därmed ovetandes väggtullar i Österrike. Kartläsaren gjorde sitt bästa men måste missat att det blev väggtull trots försöken att undvika dem.

Idag (18:e Oktober) damp det ner ett brev, daterat 28 September, om att min oförmåga att betala fakturor nu blivit en rättsfråga i Österrike och att det nu är för sent att göra rätt för sig genom att betala. Detta är första notisen jag över huvud taget får i frågan. Alltså inga tidigare mottagna fakturor. Vad gör man nu?
Det ser ut som att man kan dömas till 300-3000€ i böter plus omkostnader. Men jag vet ju inte om det finns flera parallella case mot mig. Hur vet jag att domstol inte redan skickat brev som också försvunnit?
Jag måste ju upprätta en kommunikationskanal som inte är beroende av postgången. Och det är inte direkt troligt att de vill dela med sig om känslig information till någon främling på telefon. Vad gör man?

Sedan kan man fråga sig hur det ens kan vara lagligt att driva sådana här frågor enbart över icke-rekommenderad post. Man har ju noll rättssäkerhet då man inte på något sätt kan bevisa att man inte mottagit någon post.

Av Aleshi
Skrivet av rwkk:

Inte hemligt, rekommenderade (3080) gäller 1080p, och inte ens 60fps specifierat (youtubers som testa fick lägre). Det står 1080p där de la upp detta

Peka ut det. En sökning på "1080" ger noll träffar på första sidan av forumtråden. Kan ju vara sökfunktionen i min webläsare som inte gillar deras sida, Men jag ser inget om 1080P heller.

Av Aleshi
Skrivet av Nightcrawler:

Det börjar bli en trend att mååånga spel till PC just nu har prestandaproblem, har varit en PC spelare i enormt många år och har nog aldrig varit med om värre, känns som att förr om åren så fanns det några få spel som hade problem medans nu har de mesta problem även på rätt bra datorer, tror det är dags att de tar ett steg tillbaka och släpper färdiga spel istället för detta, detta börjar ju bli en parodi när man kan sitta på en dator på 15K+ och fortfarande inte få ett flyt (Forza Motorsport, jag kollar på dig)

Kan vara så att spelutvecklare alltid vill vara i framkant, då senaste grafiken säljer bättre än förra generationens grafik. Samtidigt förväntar de sig att hårdvaran hinner utvecklas under spelutvecklingen. Det förstnämnda avstannar inte, snarare tvärtom. Medan grafikkortsutvecklingen går långsammare. Samtidigt har kraven också ökat när det kommer till upplösning och bildfrekvens vilket äter upp mycket av prestandavinsterna från utvecklingen.
Och även om spelutvecklare har mer och mer utvecklingsverktyg, så blir spelen ändå komplexare och komplexare. Och det kan krävas mycket mer jobb att optimera jämfört med förr. Framförallt med lite unika spel som kräver egen spelmotor eller som använder en spelmotor som inte är helt anpassad för det de vill göra.

Av Aleshi

Vore fint om de kunde lista vad minimikravet och den rekommenderade konfigen resulterar i för ungefärlig prestanda.
Behövs RTX 3080 för att nå 60FPS i 1080P, eller behövs det om man vill nå 144FPS i 4K? Lite hemligt.

Av Aleshi

Extern aktör som samlar data om lyssningsvanor helt enkelt?

Av Aleshi
Skrivet av joakim99:

Du tror inte hållbarheten på smöret påverkas negativt av att förvaras utanför kylen?

Om han äter rumstempererat smör tror du inte att han upptäckt att det går utmärkt?
Behöver ju inte ha det ståendes i veckor i högsommarvärme. Men även på sommaren fungerar det att ha det utanför kylen om man inte är helt obegåvad.

Av Aleshi
Skrivet av dlq84:

Japp, VD:ns jobb är att implementera det styrelsen vill ha, de visste vem de tillsatte som VD och varför.

Sen är ju frågan vad man beställde och hur det utfördes. Inte riktigt så att styrelsen lägger sig i sådant de anser vara detaljer.
Sedan ger de ju ett visst förtroende och litar på att VDn vet vad han pratar om. Och i fall som dessa så har de nog gjort en liten missbedömning så att säga.

Av Aleshi

Gillar inte Amazon. Och tycker det är tråkigt att Swecclockers måste ta till sponsrat material för att få ihop verksamheten. Men jag är väldigt tacksam över hur snyggt och transparent Sweclockers gör det jämfört med andra. Fortsätt så.

Av Aleshi
Skrivet av Galvanizer:

Jag har inte haft någon fläkt som INTE klarar 0-MAX ... att det däremot inte är helt steglös reglering inom dess varvtalsområde är en annan sak.

Det är skillnad på att "inte vara helt steglös", och inte klara att snurra under 400rpm utan att stanna.

Av Aleshi
Skrivet av trudelutt:

Jag tycker det är mer intressant om de uppfunnit en fläkt som inte går att stanna. Jag skulle kunna tänka mig att köpa ett helt gäng av dem isf.

Alla fläktar kan ju stå still. Men 0-2000 är inte 0, det är ett spann. Hur många fläktar klarar det spannet?

Av Aleshi
Skrivet av SCORPIUS:

Jaha. 🤷‍♀️
Men nu var det vad jag vill.

Hur många datorfläktar kan köra 0-2000rpm? Känns som en onödigt dyr konstruktion att göra det möjligt.

Av Aleshi
Skrivet av Ceogar:

Tycker det överlag är rätt kasst.

Vi får en bakåtutveckling i bildkvalité och det är inget som bör uppmuntras/användas förutom i nödfall.
Allt annat än DLSS quality riktigt dåligt ut men även där märks det ju alltid. Skuggor och mörka miljöer framförallt.

Hur jämför du då? Förutsätter du allt annat lika inklusive framerate? Då är det klart att det är negativt. Men nu möjliggör ju dessa tekniker helt andra inställningar och prestanda.
Om alternativet är lägre upplösning och/eller lägre framerate så kan man väl knappast säga att "låtsaspixlar" rakt av leder till sämre bildkvalitet i jämförelse?

Av Aleshi

Klart det kan vara negativt ibland. Men det är väl sällan så att det är negativt oavsett inställning?
Det finns ju olika grader, och man måste inte alltid ha alla tekniker på fullt blås.
Det är ju aldrig påtvingat heller. Och den dagen det kanske är det så är det en spelutvecklare som gjort en kvalitets/prestanda-avvägning precis som de gör med polygonantal, ljussättning, texturer osv.

Då varenda pixel på ens skärm är en kompromiss så ser jag inte varför man måste vara purist på en sådan sak.

Klart en del vill ha kakan och äta den. Men för att nå spelbar eller njutbar framerate så är det ju andra saker man måste tumma på istället. Man byter ju bara vilket sätt man sänker kvaliteten på. Och "låtsaspixlar" är i många fall mildare kvalitetsförsämring än sänkta grafikinställningar och lägre upplösning.

Av Aleshi
Skrivet av Burkmedbönor:

Tjena,

Efter att ha klickat runt i "Gissa spelet" här på forumet, fick jag upp en bild i huvudet från barndomen.
Det ska vara ett PC-spel från sent 90, tidigt 2000. med en kvinna som står med en pistol? på framsidan av förpackningen.
Har för mig att hon ska ha blåa kläder på sig.

Det är inte The Operative: No One Lives Forever

Någon som vet om vilket spel det kan vara?
Sliter snart av mig allt hår i ren frustration.

Tack på förhand

//
Tom

Ingen idé om hur hon står eller i vilken setting? Vad är det för typ av spel? Strategi, shoot 'em up, pussel?

Av Aleshi
Skrivet av Olle3:

Fick mycket positiv respons på det här så jag har startet en en discordserver för projektet här (invite som expirar om 7 dagar, skicka ett PM eller något efter det): https://discord.gg/5QA8AQcS
Samt ett git-repo här: https://github.com/OlleLindgren/open-prisjakt

Alla är välkomna att delta! Jag har börjat skapa några issues med ungefär vad som behöver göras i stora drag, men skapa gärna fler, kritisera mina idéer osv: https://github.com/OlleLindgren/open-prisjakt/issues

Hade jag kunnat programmera mer än "hello world" i Basic så hade jag varit på. Hoppas ni kan dra ihop ett gäng!
När till och med Edin hedrar tråden och skriver så vet man att det är en fråga som berör.

Av Aleshi

Styrelser som bestämmer att saker ska vara enligt någon idé om modern formspråk. Vi ser det överallt nu för tiden. Stora tomma ytor utan konturer eller färgkodning som gör att man inte får överblick på någonting. Windows kontrollpanelen är ett av många exempel.
Anledningen är enkel, prisjakt tjänar inte pengar på att kunder gör informerade beslut och grundlig research. De tjänar pengar på att öka konsumtion, och då är det ökad exponering och bilder som gäller. Samma som med googles sökresultat.
Det är så när sökverktyg av diverse slag tjänar pengar på dumkonsumtion. Nördar som vill hitta precis rätt pryl efter sina specifika krav är inte någon lukrativ grupp. Dumkonsumenter som tittar på bilder och köper snygga boots och fräsiga hörlurar men skiter i specs är mycket bättre ur deras perspektiv.
Problemet är ju lite att sidor som prisjakt lever på den statusen de får genom bland annat förstnämnda gruppen. Men nästa bokslut är det viktigaste bokslutet så de kan man avvara.

Skrivet av Olle3:

Kan väl inte vara så svårt att bygga en prisjaktreplica, egentligen. Jag kan lägga upp ett git-repo. Utvecklare hör av er så kör vi.

Att göra:

  • Manuell whitelist av seriösa återförsäljare

  • Definiera vad för metadata man ska spara, vilka produktkategorier som finns. Bygg en databas på det. Det här är nog mycket jobb.

  • Scrapea deras hemsidor för precis allt de säljer. Man får deploya en jenkins eller liknande och scrapea om med jämna mellanrum. Nog inga större problem. Om manuell kategorisering är svår så finns gpt3.5 apiet men då börjar det krävas en intäkt av något slag.

  • Skapa någon sorts basic frontend/backend-sida. Kan säkert göras av två pers på en vecka med lite assistans från ChatGPT.

  • Lägg in lite Google annonser för att skapa någon form av intäkter så inte projektet bara blir ett ekonomiskt slukhål