Inlägg

Inlägg som Aleshi har skrivit i forumet
Av Aleshi

Var köper man schyssta skjortor för en normal manskropp?

Tycker det blir allt svårare att köpa kläder som sitter bra, och inte så mycket för att jag förändras utan för att utbudet förändras. För jag har 20+ år gamla sparsamt använda kläder som sitter snyggt.
Eftersom jag är inte är killen som kör på snygga frillan, flashiga dojjor & dyra klockan-stilen så passar inte business-skjortor mig helt 100 rent stilmässigt. Men tänker att lite neutralare klassiska rutiga skjortor men lite lagom kroppsnära passform borde ju finnas. Men det går inte att få tag på någonstans utan att passformen är helt åt skogen. Hjälper inte alltid med slim-fit, för innan man är uppe på en storlek där man får plats med övre torso så är det fortfarande säckigt längre ner och för långt, trots att jag är 194cm.

Lyckas man hitta någon som inte spänner åt runt nacke, armar och bröstkorg så är de som ett tält kring magen. Är det inte för tight kring torso och för säckigt runt magen så är det sådana som är medvetet säckiga överallt, Och jag är inte speciellt annorlunda i kroppen. Jag är helt enkelt inte lönnfet eller benig. Det hela försvåras av the death of the internet som gör att man inte längre kan googla någonting, får mycket oftare träffar som är raka motsattsen än träffar som ens liknar det man ber om. Försöka sälja till massan är viktigare än bra sökresultat.
Business-skortor finns det gott om. Och enkelfärgade spännisskjortor finns det en del. Men lite neutralare rutiga skjortor får man inga träffar på, blir samma spam som inte passar söktermer från samma sidor om och om igen, oavsett sökord. Det enda som ser någorlunda intressant ut är från dessa moderna sidor som mer eller mindre är frontar för aliexpress, wish etc. Eller från typ andra sidan atlanten.

Så, jag undrar, bara jag som har detta problemet? Någon i forumet som inte är lönnfet som kör på lite klassiska rutiga skjortor? Var köper ni era skjortor?
Exempel på en kortärmad modell på vad jag tänker i passformsväg:

https://www.eight-x.com/products/lucas-navy

Samma sak med t-shirtar btw. Förr fanns tjocka kvalitativa 100% bomullströjor som satt bra och faktiskt fyllde en värmande funktion. Nu för tiden ska de snåla på material och ha supertunt tyg, och försöka sälja det som att de ska smickra kroppen fast det sitter skit, eller med "relaxed fit" och att dålig passform är något önskvärt. Vet någon var det säljs t-shirtar med kraftigare 100% bomullstyg?

Av Aleshi

Och jag sa att sånt här skulle ske när Microsoft började med mera påtvingade uppdateringar och mer användarstyrning. Men folk här kom med vaga anklagelser om att jag var någon slags konspiratör.

Skrivet av Phod:

Är SweClockers på väg att bli det mest teknikfientliga svenska forumet? För det första handlar det om en beta, så rubriken är överdrivet alarmistisk. För det andra finns det andra sätt att logga ut ur Windows, där konto-widgeten kanske är den minst intuitiva p.g.a. att det är oklart om det handlar om att logga ut ur Windows eller Microsoft-kontot när man använder den. För det tredje så leder sådana här nyheter bara till oändligt många svar om att Windows var bättre förr och folk som talar om att det kör Linux. Eller kommer att göra det vilken dag som helst.

Om du förväxlar teknik med det Microsoft gör här, så kan du nog inte riktigt förvänta dig att bli tagen särskillt mycket på allvar när du anklagar någon för teknikfientlighet.

Av Aleshi

Kan ärligt talat inte komma på vad jag behöver Windows till nu för tiden btw.
Alla spel jag spelar och alla programfunktioner jag behöver fungerar utmärkt på Linux. Är ju såklart inte så för alla. Men i undantagsfall kan man dualboota eller köra VM.

Av Aleshi

Det var precis på grund av sånt här som jag inte ville lämna Windows 7. Man såg ju för länge sedan var det var på väg, och för det fick man utstå hån. Men det är väl så det är att vara "bakåtsträvare".

Av Aleshi

Hr aldrig fått något bra svar på hur väl Geekbench-resultat motsvarar prestandan vid användande.

Av Aleshi

Stör mig på den stora del av mänskligheten som är så otroligt dum att så mycket reklam blir lönsamt.
Kan inte folk bara sluta belöna affärsmetoden?

Av Aleshi
Skrivet av the squonk:

Nu gör du fruktsallad LoL

Hög IPC är ALLTID bra om man vill att kod skall gå snabbare eftersom det beyder just det "instructions per clock" det vill säga antalet utförda instruktioner vid en klockcykel på EN kärna. Oavsett arkitektur. Det har ingenting med parallelisering osv att göra, däremot så kan olika typer av kod ha olika mycket nytta av en högre IPC men oavsett hur mycket så är det alltid en vinst jämfört med en lägre IPC.

Pratar vi multicore kan det också vara olika effektivt beroende på implementation, men det är inte vad som åsyftas med IPC.

Klockfrekvens är ett annat sätt att öka prestandan, någon nämnde Apple och dom kan pga bla just hög IPC(och bättre optimerad kod) klämma ut liknande prestanda vid 3GHz som x86 kräver 5GHz+ för.

Ursäkta, men du bemöter inte något jag säger. Du har inte förstått något alls. Om du inte förstått att en kärna har ett flertal beräkningsenheter och att det finns parallelliseringsproblem där så är du inte i en position att kritisera något jag skrivit.
Hade du förstått vad jag skrivit så hade du inte trott att jag inte vetat vad IPC är, Du hade förstått att det finns ett parallelliseringsproblem även inom en tråd i en kärna, och du hade inte försökt förklara att IPC gäller på "EN kärna".

Hög IPC är självklart bra, jag har inte sagt något annat. Det jag pratar om är hur du får en processorkärna att ha hög IPC, och varför det blir svårare och svårare att öka IPC. I en modern X86-processor delas kod upp i µOPs som kan fördelas på flera ALU:er. En del kod kan du lätt dela upp i flera µOPs och fördela på fler ALU:er och du kan hålla dem matade lättare. En del kod kan lättare köras Out-of-Order vilket underlättar mycket också. Medan annan kod är väldigt enkelspårig och behöver resultatet från en tidigare beräkning innan du kan göra nästa beräkning, och du kan svårligen parallellisera upp det till att utnyttja en kärna som är 10 issue wide. Detta är alltså hur parallelliserbar du kan göra en tråd i en kärna.
Detta är alltså inte samma sak som när man pratar antal trådar och antal kärnor. Sedan kan du såklart utnyttja en kärna bättre med fler trådar, allra helst om de har flertrådsteknik som tillåter att du exekverar två trådar samma klockcykel.

Av Aleshi
Skrivet av Magellan:

Kan ha fel här, men IPC har väl inget med parallelliserbarhet att göra? Det är ju Instructions Per Clock, konceptet fanns redan med enkelkärniga processorer. Se på den gamla 6510 som C64 hade, den hade bättre IPC än Z80 så en 6510 på 1MHz var jämförbar med en Z80 på 3-4MHz.

Bättre IPC är således alltid bra, oavsett klockan och oavsett hur många kärnor man har.

Du har lite fel. Han avser inte hur många trådar, och därmed kärnor, du kan dela upp det i, utan hur mycket man kan mata beräkningsenheterna inne i varje kärna. En processorkärna har ett flertal olika exekveringsenheter internt. Jag kan inte det hela särskillt väl. Men enkelt (och med förbehåll för missförstånd) kan jag säga att man använder en prefetch för att försöka ha så mycket uppgifter redo som möjligt och en schemaläggare som sedan försöker hålla alla beräkningenheter fyllda. Detta gäller även vid en tråd. Även om flertrådsteknik är ett sätt att utnyttja de resurser som inte utnyttjas av en ensam tråd.
Du kan lägga till fler beräkningsenheter i en kärna och öka kapaciteten, men du måste se till att kunna schemalägga tillräckligt för att dra nytta av dem. I mycket kod så kan du inte påbörja en beräkning innan du har svaret från beräkningen innan och enheterna kan då gå på tomgång. Det man kan göra är att göra exekveringen spekulativ och chansa på vilken data som ska beräknas hur i förväg och tjuvstarta.
Äldre processorer hade inte nytta av mer än några enstaka beräkningsenheter, men framsteg med prefetch, schemaläggning, cache och flerttrådsteknik har ökat processorns förmåga att utnyttja fler enheter. Men det blir svårare och svårare.

Det man kan göra är att korta ner pipelinen, så att antalet cykler det tar att få en output minskar, det hjälper när du behöver ett resultat från tidigare beräkning för att kunna mata beräkningsenheterna. Total throughput ökar dock inte. Efter att man ökat på längden på pipeline för att öka frekvenser med gamla P4 till priset av IPC, och misslyckats, så är jag rätt säker på att varje pipelinesteg är väldigt befogat idag. Och att de allt längre pipelines vi ser snarast ökar IPC med de steg som lagts in. Något man kanske kan göra är väl dock att öka bredd samtidigt som man kortar ner antalet steg. Men Zen 4 är redan idag uppe på en issue width på 10, mot 7 i Zen 3. Som kontrast så låg ursprungliga Zen på 4 om jag inte minns fel, Bulldozer på 2, men gamla hederliga Athlon/Athlon64 låg på 3.

Med tanke på vad jag hört om IPC innan så är jag ganska förvånad att vi sett de framsteg på IPC som vi sett över Haswell. Någon på forumet oändligt mycket kunnigare än jag i frågan förklarade svårigheterna på den tiden.

Skrivet av Dinkefing:

Så Apple klarar knappt 10% ökad IPC på singeltrådat med sin M3 men AMD klarar 40%? Eller är det så att 15% av dem är ren prestandaökning från arkitekturen och resterande 25% är från frekvenshöjningar?

IPC är inte inklusive frekvenshöjningar.

Av Aleshi

Ett bra aprilsskämt ska vara trovärdigt. Detta var lite för bra för den tid vi lever i.

Av Aleshi
Skrivet av blomjord:

Hittade den här tråden nu, men tänkte bara skicka iväg ett tips för framtiden då jag var med om samma sak igår. Du kan lägga ner processorn med kylaren i en bytta med isopropanol några minuter så mjuknar kylpastan och man kan enkelt rucka loss den utan risk för skador på processorn. Isopropanol är säkert då det inte leder ström.

Tack, men om jag kan lägga ner processor och kylare i en bytta med isopropanol så har jag redan slitit loss dem från moderkortet. Det är ju när kylaren sliter med processorn från moderkortet som skadan uppstår.

Av Aleshi
Skrivet av Jygge:

Kan bli en intressant lågbudget grafikkort för enkla saker.

Enligt artikeln är det gjort på en "insanely cheap Zynq UltraScale+ FPGA". Men allt är relativt och FPGA:er kostar, så det innebär 4000:- om du köper den löst. Större tillverkare kan såklart pressa priset duktigt. Men räkna med flera tusen för ett grafikkort som motsvarar ett gammalt Riva TNT.

Av Aleshi

Undrar spontant hur många som tycker att de klarar sig med inställningar, som använder delar som tillhör kontrollpanelen utan att inse/reflektera över det.

Skrivet av VinterSolen:

Och inte att glömma, en länk som inte är en inställning/sida, tvingar igång edge och sedan en MS-länk med skitinfo.

Helt sant, det är ju en helt ny nivå av hjärnsläpp.

Av Aleshi

Kontrollpanelen är en påminnelse om hur bra saker en gång fungerade, så den måste så klart bort.
Varför ha överblickbart och funktionellt när du kan ha en fullskärm med tomma ytor och tre reglage, i ett odugligt och ointuitivt gränssnitt med cirkelreferenser mellan sidor, dessutom utan spara/avbrytknappar någonstans.

Av Aleshi
Skrivet av Ortovox:

Usch så i framtiden kommer man bli ägd av nån fusk AI och sen kallad massa könsord på ryska utan att nån dryg person lägger energi på det ens

Spelar du bara mot en ren AI så slipper du könsord, men den kommer anklaga dig för att vara en hen.

Av Aleshi

"Spotify betalar ingenting för tjänsterna som hjälpt dem bygga, uppdatera och dela appen med appleanvändare i 160 länder världen över."
"I grunden handlar klagomålet om att Spotify vill få gränslös tillgång till alla Apples tjänster utan att betala för värdet Apple förmedlar."

Så Spotify betalar ingenting, men allt är en ploj för att slippa betala?

Skrivet av Bjirn:

"Iphonetillverkaren påstår att EU och Spotify är i komplott mot dem."
Jasså? Jag har läst denna nyhet på lite olika håll men missat denna vinkling, någon källa på det jag kan läsa vidare? Ser inget om det i artikeln från The Guardian ni länkat, eller så missade jag det.

Kanske finns en källa, Men ett sådant påstående kräver ändå källhänvisning.
Är det bara jag som tycker att Sweclockers börjat röra sig allt mer från tekniknyheter skrivet på nördars vis till att bli mer aftonbladet där nyheterna är mindre om teknik och mer för att väcka reaktion?

Av Aleshi
Skrivet av huxflux:

Det finns inget riktigt uttalande från en Samsung chef.

Jo det gör det, men inte efter Sweclockers redaktion processeserat det.

Av Aleshi

KÄLLKRITIK!

Det framgår tydligt att han pratar om AI-behandlade bilder specifikt. Inte bilder överlag. Sammanhanget spelar roll!
Påståendet många i tråden diskuterar har han inte ens gjort. Det är en vinkling i nyhetsartikeln som leder er dit. Endast genom illvilligt ta en mening ur sitt sammanhang och omskrivning kan man skapa den nyheten.

Han har dock helt rätt, AI-behandling av skärpa och fokus lägger till information AI:n har lärt sig fylla i material efter förväntat mönster som den lärt sig genom analys av annat material. Den lägger till falsk information.

Kan ju säga att Sweclockers bearbetning av uttalanden är att jämföra med Samsungs bearbetning av bilder.

Av Aleshi

"Övergången från disketter till digitala lösningar leds av landets digitaliseringsminister Taro Kono"
Inte nog med att de använder disketter, de använder analoga disketter?

Av Aleshi
Skrivet av Phod:

Vilken bank handlar det om?

Kände att jag kanske skulle utelämna det för stunden. Men kanske inte finns någon större mening med det? Det rör sig om Avanza.

Av Aleshi

Bankens fel ledde till dubbla innehav, tvångsförsäljning och nollat konto i flera veckor. Vad göra?

Tänkte skriva och rådfråga tidigare i helgen, men har legat däckad i den värsta flunsan jag haft på evigheter.
Men i alla fall. Jag har handlat en del i bull/bear-certifikat, och den 29:e December så drabbades NGM som hanterar dessa av ett fel som innebar att en del ordrar fördubblades. Jag kan inte se att jag blev drabbad av detta. Men de skickade ut instruktioner till min bank om att makulera dessa. Min bank makulerade då riktiga ordrar.

De makulerade ett sälj av intel-certifikat, och ett köp av Nasdaq-certifikat. Kvar var ett sälj av Nasdaq-certifikat som jag enligt systemet inte längre ens hade, och ett riktigt köp av nVidia-certifikat. Så nu satt jag utöver mitt riktiga innehav med nVidia-certifikat med ett på Intel-certifikat och dessutom ett negativt innehav på Nasdaq-certifikat.

Jag ringde upp banken så fort supporten öppnade på Tisdag-morgon. Det såg ut att bli en skakig dag, och jag ville sälja mina nVidia-certifikat och köpa dippen. Men i och med de extra innehaven så skulle mitt saldo inte tillåta affärer ens om jag sålde av hela mitt riktiga innehav. De sa att de jobbade på det, och under samtalet såg det ut som att Nasdaq-certifikatet rättades till då det negativa innehavet försvann från kontot. Det visade sig sedan i efterhand att de inte tog bort makuleringen av köpet, utan istället även makulerade säljet, alltså både köp och sälj inklusive de 10% vinst jag hade gjort. nVidia-certifikatet ligger vid tillfälllet på 200:-. Och mitt totala innehav uppgår till över det dubbla av kontots saldo.

Ett par timmar senare ringer jag igen, jag börjar bli orolig eftersom dippen börjar komma på allvar, Intel-certifikatet jag inte ens ska äga rasar, och nVidia har gått ner till 180:-. Jag vill sälja och köpa dippen, men så länge intel-certifikatet ligger där så kommer jag inte kunna köpa något om jag säljer nVidia-certifikatet, så jag sitter i så fall hellre igenom dippen. De säger att jag ska sitta lugnt i båten och att de jobbar på det. Framåt kvällen så hotas jag av tvångsförsäljning, jag ringer och frågar om det finns något jag kan göra och det enda de säger jag kan göra är att antingen sälja allt, inklusive det felaktiga innehavet, vilket jag inte fått info om att det ens var ett alternativ tidigare, eller sätta in pengar.
Vi tömmer mina och min flickväns konton för att sätta in en liten del av pengarna som saknas, och på något sätt skjuter det upp tvångsförsäljningshotet så jag klarar mig över natten även fast pengarna inte borde räcka på långa vägar.
Jag ringer dagen därpå igen och förklarar läget. Jag säger uttryckligen att jag inte vill sälja i dippen då jag förväntar mig en fet rebound. Men de säger att det inte finns något de kan göra. När de inte löst saker och saldot rör sig mot negativt, Intel certifikatet har rasat 55%, och nVidia-certifikatet över 40%. De ger mig ultimatumet att antingen sälja själv medan jag ligger några tusenlappar på plus, eller så tvångsförsäljs det och jag kan bli skyldig pengar. När jag beklagar mig över att jag kommer missa rebound så säger att jag kan göra en reklamation som ska lösa det hela. nVidia-certifikatet har sedan dess gått upp till 6,76 gånger värdet som jag tvingades sälja på.

I Fredags fick jag äntligen ett svar på reklamationen. De ville först bara ersätta mig för förlusten på Intel-certifikatet, och backade sedan som en eftergift till att ersätta även förlusten på nVidia-certifikatet. De ersätter dock inte den makulerade affären av Nasdaq-certifikatet. Så jag återfår i runda slängar 90% av mina pengar. Men utebliven vinst från nVidia-certifikatet jag verkligen inte ville sälja i dippen kan jag fetglömma.
De har alltså tagit tre veckor på sig att ta sig an ärendet, medan certifikatet tokrusat i värde. Och de hänvisar till att de inte kan ta hänsyn till hypotetiska affärer, och att jag sagt att jag ville sälja nVidia-certifikatet vid 200:-.
Men om de inte ska ta hänsyn till hypotetiska affärer ska de ju återställa certifikaten i min ägo? Eller? Och om de ska ta hänsyn till att jag sagt att jag ville sälja så måste de ju ta hänsyn till att jag sa att jag ville sälja för att köpa dippen, och att jag sa att det var köpläge vid 130:-. De kan inte bara plocka russinen ur kakan och höra att jag sa att jag ville sälja, utan att ta hänsyn till att jag sa att jag ville köpa dippen. Och mina ljudliga protester mot att behöva sälja dippen som jag kallade köpläge.

Just nu så vet jag inte vad jag ska göra. Det är lättast att bara acceptera att få tillbaka det jag kan. Men det känns som att de använder min tidspress mot mig. Det finns affärer jag vill göra denna veckan jag behöver pengarna till. Slår de in lika rätt som de jag missat på grund av deras sjabbel så är det fortfarande mycket pengar. Behöver väl knappast säga att det är väldigt mycket pengar det rör sig om.

Finns det något man kan göra? Det känns som att i en tvist med bankjurister så är man förlorad oavsett hur rätt man har.