Inlägg

Inlägg som Sheik Yerbouti har skrivit i forumet
Av Sheik Yerbouti
Skrivet av svealan:

Hej igen!
tack alla underbara som ägnar sig tid åt personer som mig. Inte jag som skall sköta just nätverksbiten på LANet då en annan utomstående får komma in och hjälpa till. Dock måste jag ha koll på inköp och har en lång framförhållning för att ett sådant här event skall gå igenom och bli så lyckat som möjligt.

Förstår ej riktigt det här med datorbiten, om man skall koppla en dator direkt till fiberuttaget, sedan från datorn ut till en switch och vidare för deltagarna?

Men såhär långt har vi kommit. Jag förstår det här med budgetvarianter, dock med stram ekonomi så får man åtminstone försöka utan att gå helt åt att vara dumsnål(tack du som sa det;)).
Dock hoppas vi få sponsring som skulle vara till stor hjälp med detta på utrustning. fortfarande något framtiden, så tycker vi ägnar oss åt problemet så här långt:

lokalen vi skall ha LANet på förutsätter vi redan har en påkostad modell av modem, lokalen kommer vara på skola eller en mässlokal, troligtvis. MEN, om nu inte det riktigt skulle hålla så kör vi direkt från väggen på följande sätt:

Fiberuttag minst 1Gbit/s-> Router
Routern har 4portar och inbyggd DHCP.

Router-> Administrerad switch
Har åtta portar och gör att tre portar är fortfarande fria för fler switchar.

Administrerad switch->5 stycken ohanterade switchar
Dessa fem har 24portar vardera och på varje switch kopplas max 20 deltagare in.
(ps. lagt till för 100 deltagare skall kunna koppla upp sig för en pool för crew och annat.)

Hur ser detta upplägg ut? eller snålas det för mycket fortfarande ?:)
Tack för alla som svarar!

Allt ser vettigt ut, någon som har lite mer erfarenhet av Ciscos small buisness routers får tycka till om det räcker

Av Sheik Yerbouti

Okej, 60-80 användare är en del. Det är inte bara att slänga på en konsumentrouter och förvänta sig att det ska fungera.

Först om främst behöver du en sjysst router, själva hjärtat i modermodemet. Nejmen, du behöver något som klarar alla dessa anslutningar. Är det bara för dagen och du känner dig något sånär bekväm med Linux kanske en PFsense router skulle kunna ordnas med en extra dator någonstans, bara att komplettera den med en till NIC (pro tip; intel). Annars har jag nog inget bra tips där. Tänk på att du gärna har funktioner såsom att begränsa nedladdningshastigheten osv (jag skulle satt ett 10Mbit/s tak för att vara safe).

Angående switchar, jadu, jag tror inte att du behöver en "managed" switch, om du t ex inte vill kunna övervaka trafiken eller dela upp nätverket i mindre LAN. Tänk återigen på att det är mycket trafik du vill pusha, dumsnåla inte och ha massa problem sen.

Sist men inte minst, RE-DUN-DANS. Minst 1 switch till, gärna en till router, kablar i massor, ja, förutsätt att allt som kan gå sönder kommer göra det

Av Sheik Yerbouti

Köpte precis ett 320GB ps3+25 spel för 2k, så någonstans där hamnar du nog.

Av Sheik Yerbouti

Lokalt Cache av bilder från Synology vid bildredigering

Hallå,

Nu när man går över till laptop på heltid och endast har 128GB så blir det tight att lägga in bilder för redigering i lightroom osv lokalt, därför tänkte jag köra direkt från NAS:en, en Synology ds214se. Dock blir det lite långsamt för RAW-filer. Därför undrar jag om det finns något smidigt sätt att cache:a bilderna jag håller på med lokalt på något automatiskt/halvautomatiskt sätt. Alltså t ex när jag öppnar upp en bild i Lightroom sparas en lokal kopia lokalt som sedan synkas upp mot NAS:en igen när jag avslutar/sparar. Finns det alls någon sådan lösning eller något helt annat jag missat?

Tackar på förhand!

Av Sheik Yerbouti
Skrivet av Alling:

mAh är en enhet för energi om jag inte är ute och cyklar i en kortslutning. Vad menar du?

Tror inte man kan kompensera för spänningsfall genom att mata mer ström för att uppnå "rätt effekt": Spänningen måste vara tillräckligt hög. Men hur stort kan spänningsfallet vara över en femmeters USB-kabel?

Självklart ska det vara mA, autopiloten måste kopplat på och slagit fel.

Av Sheik Yerbouti
Skrivet av HerrNilsson:

Snubben kör Linux

aah, så går det om man inte håller koll på gamla tabbar, aja, kanske kan hjälpa någon annan

Av Sheik Yerbouti
Skrivet av LaoLao:

Huh? Ursäkta men den där meningen förstår jag inte mycket av. Det är dock inte ditt fel, det råkar bara vara så att jag är väldigt oinsatt i detta med datorer. Det jag gör är att jag skriver in adressen i läsaren och trycker på enter. Då laddar sidan en stund och sen kommer felmeddelandet upp.

Starta kommandotolken (cmd.exe) (skriv cmd i startmenyn och enter)
Skriv:"ipconfig" och tryck på entertangenten (utan citationstecken)
Skriv: ping "www.outlook.com" och enter (utan citatationstecken)

Resultatet bör vara något i denna stil: (oroa dig inte om du har något sämre ping, detta är på 1000/1000 fiber med kabelanslutning)

http://i.imgur.com/tSySgi3.png

Detta är också ett sjysst tips för att felsöka din egen internatanslutning om något krånglar, då brukar jag köra "ping 8.8.8.8" (8.8.8.8 är googles DNS server, har inte legat nere mer eller mindre någonsin) för att avgöra om jag ens når ut till internet.

Av Sheik Yerbouti

Eftersom en Chromecast bara kräver 500 mA så borde det vara lugnt, köp en kabel med sjysst kvalité på nätet eller i någon butik som accepterar öppet köp på öppnad förpackning.

Edit: Ändrat från mAh till mA, gick lite snabbt där

Av Sheik Yerbouti

http://www.smallnetbuilder.com/

En riktigt bra site för recensioner av nätverksprylar, den enda vad jag vet som faktiskt tar det seriöst och inte bara halvfjösar fram något resultat.

TL:DR Netgear R7000 och TP-Link c7 ligger högt på listorna där

Ett pro tip för att få bättre trådlös täckning är att ändra region till USA eller annat land där begräsningarna i dB för wifiantenner är lite mer generösa.

Av Sheik Yerbouti

Tänkte bara flika in med en liten tanke för alla er som precis fått fiber indraget och funderar på vilken operatör ni bör välja.

Det har dykt upp en rätt stor mängd "lågpris"-ISP:er, och även om det känns som ett självklart val har dem sparat in pengar någonstans jämfört med de större (och dyrare operatörerna), försök leta upp vad det är, och sen kan man ställa sig frågan om man tycker att det är relevant. Men som sagt, det är inte "bara billigare", någonstans har dem skurit ner på kostnaderna.

Av Sheik Yerbouti

RAM är till för att användas, det äldsta som ligger i minnet kommer att tas bort och relevant info kommer hoppa in i RAM-minnet

Av Sheik Yerbouti

Detta är en s.k. "kabeldelare", detta ersätter INTE en switch, den dessa används om du vill ha 2 portar men bara vill dra 1 kabel dit. Alltså sätter du 1 i varje ända.

Liknande produkt:
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/natverk/...

Av Sheik Yerbouti

Ett annat bra sätt att fria upp plats på disken är att ta bort hibernation-filen, alltså den filen som tillåter datorn att gå ner i "sleep". Denna fil är lika stor som mängden RAM-minne och den enda en borttagning av den påverkar är just "sleep" läget, som försvinner.

Länk till Microsofts hemsida för guide till detta finns här

Skrev det här mest för att ge andra som har problem med utrymme på disken lite tips

Av Sheik Yerbouti

Ett tips kan vara att ta en titt på vad Schiit har att erbjuda, en modi+magni kombo är riktigt nice

http://schiit.com/

Av Sheik Yerbouti

Vill du komma billigt undan är det bara att ta en gammal micro usb kabel och korskoppla den med hjälp av en lödpenna

Av Sheik Yerbouti

O2 amp, finns att köpa både som lödkit och färdig produkt, jds-labs samt headnhifi säljer dem (med flera).

Tror att det var Kalium här på forumet som är rätt insatt i dessa om du vill ha mer detaljerad info

Av Sheik Yerbouti
Skrivet av rampjesus:

Vet man vart dessa kommer att finns att köpa när de väl släpps?

Skrivet av =dorf=:

Oj, det blev billigare än jag trodde... hmm, granite på massdrop...

Av Sheik Yerbouti

Brukar kallas PC-Speaker och används (numera) för att diagnostisera ev. problem då den piper en felkod som man kan kolla upp i moderkortsmanualen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/PC-speaker

Av Sheik Yerbouti
Skrivet av Blommenstorvik:

ok, då kopplar du in utgången från din RIIA, till ingången på ditt ljudkort på datorn. Nu kan du få både ljudet från TVn, spel, youtube video, you name it samtidigt! Eventuellt behöver du en adapter för att göra om kontakttypen. Dessa finns hos i princip alla affärer som säljer ljud, bild och/eller datorer.

Ursäkta läser jag fel eller vill du att TS kör in signalen från vinylspelarn in i datorns inbyggda ljudkort för en ADC som sen ska köras datorn genom DAC:en och ut? Det behöver kanske inte sägas vilket självmord av allt vad ljudkvalité heter det är

Det enklaste är en switch/mixer i stil med t ex Schiit Sys preamp eller en mixer (någon annan får ge mer specifik produktrekommendation).

Av Sheik Yerbouti

Annars kan man kanske köra någonting i stil med Tellstick/D-links DSP-W215 så du kan dra igång allt med mobilen, mindre snyggt om jag tror att det enklaste är nog en master/slave grendosa, om du kan hitta en som är bra nog.