Inlägg

Inlägg som Bit010 har skrivit i forumet
Av Bit010

Ville ha en laptop som var mindre och behändigare än den jag har så köpte en Lenovo IdeaPad. Liten och lätt, väldigt nöjd med den hittills. Den känns robust och skärmen tycker jag verkar bra också. Kostade 12700 kr utan Windows vilket inte var så farligt.
Core i5-13500H/32GB 5200MHz/1TB/RTX3050 6GB/14" 2880x1800.

https://i.imgur.com/WZsXZ2f.jpg

Av Bit010

Synd, såg fram emot detta spel då det såg så snyggt ut när man kollade tidigare.

Av Bit010

Som nämnts ovan är personlighet en faktor som väger tungt. På alla arbetsplatser jag varit på har just personlighet/kemi varit avgörande när vi anställt folk. Det är viktigare att man fungerar tillsammans med en grupp än att man har alla kunskaper som efterfrågas för man kommer ändå aldrig kunna allt som behövs efter att ha gått en utbildning. Man får lära sig saker allteftersom.

En fördel med YH är ju också att du får in en fot i arbetslivet då du får göra praktik. Har du tur kanske du får anställning på nåt företag du har praktik hos.

Av Bit010

Den senaste vikbara jag hade var en Motorola T720. Liten och behändig. Har dålig koll på vilka vikbara med touch som finns nu men inte omöjligt man skaffar sig en vikbar igen nån gång.

Av Bit010
Skrivet av bluberry:

Min karriär startade faktiskt med photoshop och webutveckling så kommer också delvis från programmering som sakta gled över till 3D på fulltid. Till vardags så använder jag 3dsmax, tyflow, blender, zbrush, substance painter / designer, photoshop, rizom, vray, unity.

Det verkar som du har en del erfarenhet plus att du är teknisk orienterad baserat på din bakgrund inom programmering så jag ser det inte som en omöjlighet men det gäller att lägga sina 10 000 timmar.

3D rätt brett yrke, är som att säga att man jobbar på sjukhuset :). För att du snabbt ska komma in i branschen så behöver du definiera vad du vill jobba med och sätta en plan utifrån det.

Game Development
Character Design
Environmental Design
Product Design
Architectural Visualization
Visual Effects (VFX)
Motion Graphics
Look Development

Modeling,Sculpting,UV Mapping
Texturing, Shading, Procedural Generation
Concept, Lighting, Cameras / Composition
Animation,Rigging,Particle Systems
Rendering, Programming, Pipelines

Det enda jag inte har jobbat med är faktiskt anatomisk modellering så kan inte hjälpa till så mycket på den fronten men skulle föreslå att gå kurser anatomi med lera och lär dig Zbrush. Characters and Creatures är nog det svåraste att få jobb som om du inte har erfarenhet av just anatomi och organisk modellering. Satsa på hard-surface modellering eller annan typ av organisk modellering, är lättare att lära sig och få jobb.

Jobbar man med att enbart skapa props så är Blender ett bra program då man inte är så beroende av pipelines.
Även fast det har varit mycket kring blender de senaste åren så tror jag att det ska mycket till för att konvertera större studios till blender, har man lagt 10-20 år på att bygga upp pipelines med plugin och script så är det inget man byter i första hand :).
Många indiestudios och concept artists kör blender.

Tack för infon! Alltid intressant få höra från någon som jobbar med det. Jag får väl se vad som händer i framtiden… tills vidare får det fortsätta vara en hobby. Har inte hållit på så länge med 3D heller så man vet ju aldrig, kanske man en dag ledsnar på det så gäller känna efter ordentligt innan man ev hoppar på nån utbildning.

Av Bit010
Skrivet av mihon:

Ta och släng upp en egen Bitwarden server hemma?
Går att komma åt i offline mode, men du kan inte göra ändringar eller lägga till lösenord.

Många här i tråden som nämner Bitwarden. Kanske kollar upp det nåt sen

Av Bit010

Har aktiverat tvåfaktorsautentisering på de konton som är viktigast. Annars kör jag med olika lösenord till olika konton. Använder ingen lösenordshanterare utan försöker komma ihåg själv alla lösenord. Enklare med en lösenordshanterare såklart men såna kan ju också hackas (var väl inte så länge sen lastpass hackades som jag minns)

Av Bit010
Skrivet av bluberry:

3D artist är nog ett av de bästa jobb man kan få ta i om man har ett genuint intresse för att skapa saker.
Har nästan 20 års erfarenhet.

Däremot kan jag säga att en utbildning inte kommer garantera dig ett jobb, portfolio och personlighet är det som skapar jobbmöjlighet. Utbildning är bra för då kan du lägga mycket tid och samtidigt få csn.

Se till att du hela tiden får feedback från seniora artister och hela tiden blicka framåt på nya projekt och mål. Lär dig grunderna inom de discipliner du vill jobba med.
Är du dedikerad, lägger dina timmar per dag, bra metod för problemlösning och bygger upp en portfolio så har du jobb inom ett år utan utbildning.

Ja jag förstår att en portfolio väger tungt här. Min känsla är att det tar ganska lång tid innan man blir bra på 3D om man inte har naturlig talang för det så att säga. Jämför jag med programmering som jag sysslar med idag är programmeringen en barnlek jämfört med 3D. Rent spontant känns det som att jag gör bäst i att fortsätta ha detta som en hobby istället för att satsa på jobb.

Skapar du characters i ditt jobb? I så fall undrar jag om du fick lära dig nåt om anatomi och sånt när du pluggade? Den biten verkar lite knepig om man vill skapa en figur som är anatomiskt korrekt.

Är det Maya du använder? Fått för mig att Blender inte används så mycket av större studios.

Av Bit010
Skrivet av GuuFi:

Det du behöver är en portfolio som du kan visa och gärna erfarenhet, det är inget man hoppar på från ingenting.

Ska du jobba med det så måste du kunna visa vad du kan i förväg, helst något professionellt.

Annars får man väl vända sig till tjänster som Fiverr och bygga upp ett rykte där men det är nog ganska mycket slavjobb innan du får upp ditt rykte.

Det är inte unikt för 3D-artist utan allt som har med visuella prylar att göra, eller så hoppar man på en junior roll för inga pengar alls, ingen aning var man hittar sådant, de få personer jag känner som faktiskt jobbar med 3D och animationer har hamnat där de är direkt från deras utbildningar.

Okej, det var nog lite det jag misstänkte, att det inte är helt lätt få ett sånt jobb. Jag har sett också att många utbildningar inom 3D brukar kräva ett arbetsprov (eller att man har en portfolio) också. Så man bör antagligen ha lite koll innan man ens söker en utbildning.

Av Bit010

Jobba som 3D artist, hur är det?

Jag har ibland funderat lite på om man borde göra ett karriärbyte och satsa på ett jobb som 3D artist där man får jobba med att ta fram 3D-modeller/världar som används i spel. Brukar nämligen sitta en del med Blender på fritiden och tycker det är skoj, så det är väl mest därför jag ibland gått och funderat på om det vore nåt. Det är som sagt bara tankar, inget jag verkligen bestämt mig för. Vet inte om jag skulle "våga" sadla om helt på det sättet heller men oavsett vore det intressant få veta lite mer.

Skulle vara intressant höra om någon här gått en sådan utbildning och hur det var, och om någon här kanske jobbar som 3D artist och kan berätta lite grann om hur det är att arbeta med detta.

Är det svårt att få ett sådant jobb, krävs det att man har naturlig talang för 3D eller vad jag ska kalla det, för att kunna ro hem ett sånt jobb?

Av Bit010

Låter ut som det är "web scraping" du vill göra, alltså att parsa data från en webbsida.
Om det är Python du vill använda så verkar Beautiful Soup vara ett alternativ:
https://www.twilio.com/blog/web-scraping-and-parsing-html-in-...

Detta förutsätter ju då att sidan du parsar alltid har den HTML-kod du förväntar dig för att du ska kunna parsa ut rätt info.

Ett annat alternativ är att parsa sidan med regex istället men det blir lite krångligare.

Av Bit010

Installerade DuckDuckGo nyligen och det verkar som man slipper annonser om man spelar upp video i deras Duck player så ett tips kan ju vara att använda den browsern om man inte vill köra med tillägg. Trevlig browser för övrigt tycker jag.

Av Bit010

Såg riktigt bra ut. Synd bara att man får vänta så länge på PC-versionen.

Av Bit010

Blev att köpa lite datorkomponenter under black week och bygga ny dator...
Lian Li A4-H20/ASUS Rog Strix B760-i/Intel Core i5-13500/32GB 5600Mhz/ASRock Arc A770 Phantom Gaming OC.
Sen har jag 2 stycken Arctic P12 fläktar i toppen. Temperaturerna är rätt bra trots att chassit är litet, i idle ligger temp runt 38 - 45 grader. Efter en halvtimmes spelande i 1440p var max temp 82 grader så verkar funka fint. Körde ett Time spy också och fick 14114 poäng.

En grej jag märkte ganska omgående är att Intel-kylaren låter lite mer än AMD-kylaren som i princip var ljudlös nästan. Inget som stör mig men när man var van med en nästan ljudlös kylare blev det lite skillnad. Är i alla fall väldigt nöjd så här långt med den.

https://i.imgur.com/gyucy6v.jpg

Av Bit010

En annan laptop som kostar lika mkt nu är denna som har bättre cpu, snabbare RAM, större skärm.
https://www.power.se/datorer/datorer/barbar-dator/lenovo-loq-...

Av Bit010
Skrivet av Mindfighter:

Killgissning från mig är att de lyckats skapa ett program som de upplevde som självmedvetet. Vi är antagligen där och tassar på gränsen vid det här laget, men det är nog samtidigt otroligt lätt att lura sig själv att ett program har var vi skulle anse vara medvetenhet.

Snart har vi nog ett riktigt Skynet (tänker på det från terminator-filmen)

Av Bit010
Skrivet av MrQke:

Red Dead Redemption 2. Trodde aldrig det skulle vara i närheten av The Witcher 3, men det är bättre! 50 timmar in och jag har inte gjort hälften av storyn.

Helt klart ett av de bästa spelen som någonsin gjorts. Bra grafik, bra story. Ett spel man verkligen levde sig in i.

Av Bit010

Annonsen är avslutad

Av Bit010
Skrivet av Abubu:

Hur är batteritid o så?

Kan tyvärr inte säga så mkt om batteritiden själv då jag inte körde den på batteri.

https://droix.net/blogs/onexplayer-2-review/

In our battery life tests while running Cinebench we got:
TEST METHOD TIME UNTIL ONEXPLAYER SWITCHED OFF
28W TDP 1600P full load 1 hour 40 minutes
28W TDP 1600P idle 9 hours 30 minutes
15W 800P full load 2 hours 46 minutes

Av Bit010

OneXPlayer 2

Hej!

Jag har en OneXPlayer 2 som köptes i mars i år. Användes några få gånger endast då jag snabbt insåg att det inte är min grej spela på en sån här.

Spec:
AMD Ryzen™ 6800U
16 GB
1 TB

De spel jag testat på den är RDR2, The Witcher 3 och GTA 5. Flyter på bra. Dock verkar drivrutiner/programvara vara buggiga:

- Innan spelet startar brukar man få upp en ruta om timeout (se bild).

- Att få spel köras i fullscreen var lite meckigt, minns inte exakt hur jag gjorde nu men lyckades i alla fall få alla ovan spel funka med fullscreen till sist. Tror att en del av fönstret hamnade utanför skärmområdet så att säga..

- OXP-programvaran verkar sjukt buggig, har inte lyckats få den appen fungera överhuvudtaget. Med hjälp av den ska man som jag förstår kunna ställa in fläkthastighet, vibration m.m.

Jag har tyvärr varken originalkartong eller kvitto (konstigt nog finns inget kvitto hämta på MiComputer där jag köpte den).

Förutom ovan nämnda funkar den rätt okej. Fläkten hörs en del när den går upp i varv men det är inget tjutande irriterande ljud utan mer ett "blås"-ljud om man säger så. Inget jag stört mig på men det är väl en smaksak.

Skickar med en EU-plugg också då den EU-plugg man fick med inte passade.

Lägg ett bud vid intresse!

Upphämtning prioriteras.

Mvh
Andreas

Läs hela annonsen här