Inlägg

Inlägg som Vesh har skrivit i forumet
Av Vesh

Yttrandefrihet handlar om att man har rätt att uttrycka en åsikt utan att riskera rättsliga efterspel, inte vad en privat plattform väljer att släppa igenom. Din yttrandefrihet begränsad inte av vad sociala platformar låter dig sprida, utan när rättsväsendet knackar på för att du uttryckt dig fel.

Angående X är väl det senaste i raden av tveksamheter hur man hanterat aftonbladetgranskningen av glimmergruvorna.

Av Vesh

Trtevligt att det funkar om man av någon anledning inte skulle ha legget med sig och behöver visa det, men känns spontant mer omständigt än det fysiska ID-kortet. Körkortet räcker ju att plocka fram och sedan är allt klart till skillnad från BankID där man måste fram med telefonen, låsa upp, ta fram appen, och till sist identifiera sig.

Av Vesh

Riktigt surt, i min mening hade köpet kunna ge den nystart som företaget behöver efter år av kvalitetsproblem och mjölkande av befintlig IP som hade kunnat bli så mycket mer.

Har också svårt att se vad det skulle kunna vara för konkurrensproblem som skulle uppstå om MS skulle köpa ATVI, det är ju inte direkt som att någon skulle bli enda leverantör av insulin utan bara några populära IPn i underhållningsbranschen som går från en jätte till en annan. Knappast att någon annan utvecklare blir påverkad av att det är MS och inte ATVI som äger IPt till Diablo eller COD.

Av Vesh

B1 låter ju rimligt så får man något som liknar A1 för personbil. Hade även suttit fint om man i samband med det kunnat se över vilka hastighetsgränser som är rimliga efter en sådan förändring. 30 är frusterande långsamt när man inte har möjligt att kör om, och är körkortskraven högre borde man även kunna höja den gränsen.

Av Vesh

Òm vi kollar på case 2, kan du kommentera vad som händer i varje rad?

Av Vesh

Det kan ju vara värt att tänka på att man som datorbyggare tar på sig ansvaret för elsäkerheten i slutprodukten. Här tror jag att folk är lite dåligt pålästa om vilket ansvar man har och vikten av att verkligen försäkra sig om att man gör rätt, inte minst när det rör sig om anslutningar med så här pass hög ström.

Nu gissar jag lite, men jag misstänker att det är minst lika vanligt att man kopplar fel med 8-pin, men där ligger man på halva strömmen per pinne, så den anslutningen har betydligt större marginaler.

Av Vesh

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-10/musk-s-fir...

Verkar som att han bestämt sig för att köra företagskulturen i botten. Förstår inte riktigt vad hans plan är, men vill man behålla kompetensen i företaget så känns det som om han gör allt som man ska göra, fast tvärtom.

Av Vesh

Kretsbristen handlar ju knappast om att man inte få ihop infotainmentsystemen utan det är allt annat som spökar.

Ett bekymmer med kretsarna manbehöver är att kraven är högre än på vanliga konsumentkretsar så man måste komma åt specifika kretsar. Finns inte heller någon större vinst att gå på modernare tillverkningstekniker, misstänker snarare att man legat kvar i äldre tekniker dels på grund av säkerhet men även för att slippa konkurrera om nodutrymme.

Mycket i en modern bil är dessutom omöjligt att bygga utan all elektronik. Elektroniken handlar inte bara om stödsystem och stora skärmar i bilen utan även att optimera alla system. Har tidigare jobbat i branschen och det man kan säga om modernare system är att man i flera fall bantar ner dom mekaniska marginaler man haft genom smartare styrning av systemet då mer marginaler i mekaniken ofta betyder både högre tillverkningskostnad och större energiförluster när man är ute på väg.

Av Vesh

Skulle nog säga att det inte spelar någon jättestor roll. Försöker hålla mig till hyffsat välkända märken och några har fått hamna på svarta listan. Typ Gigabyte efter senaste skandalerna och hur illa det hanterades.

Även Asus har fått ta ett generellt steg ner på min lista efter ett par urusla nätverksprodukter som aldrig borde lämnat utvecklingsavdelningen.

Men i dessa fall har märket mer betydelse för vad jag INTE köper än vad jag köper.

Av Vesh

Brytaren är felkopplad, det ser ut att vara en dubbeltrapp men den som kopplat den verkar ha trott att det varit en kronbrytare.

I detta fall med dubbeltrapp så är båda brytarna individuella så för att det ska fungera så måste man få fram fas till båda ingångarna. Enklast hade varit att bara dra en kort sladd mellan ingången för 1 och 2. Du bör också dubbelkolla så den orangea ledaren vid brytaren och uttaget är samma, borde räcka att dra lite lätt i sladden och se att den rör sig i andra ändan,

Ska väl även lägga till en kommentar om att jag är lite osäker på om man får göra det själv, byta ut brytare är inte behörighetskrävande så hade du petat dit en kronbrytare istället hade det varit ok som jag tolkar det. I detta fall tycker jag att det borde vara lugnt att köppla ihop dessa ingångar också, givet att du har hyffsad koll och verifierar att den orangea sladden verkligen går till lamkontakten.

Av Vesh
Skrivet av SuperNova:

Jag tycker faktiskt folk är jävligt korkade. Klagar på passtider och att man kanske måste avboka resan...

Seriöst, en grankotte hade kunnat räkna ut hur det skulle bli med pass när korona släpper. Om man vet med sig att man tänker resa så fort restriktionerna släpps så skaffar man väl passet tidigare, innan all kaos?

Tack älskling för julklappenen, en resa till Maldiverna! Vi åker den 5e augusti.

Ska vi kolla pass och försäkringar nu?
Nej bäst att vänta tills den 29 juli innan vi kollar passen...

Folk är ju fan...

Visst, en sak att kötiderna för passansökan kunde sticka iväg, även om det handlade om bisarra nivåer. Men är det verkligen rimligt att man ska räkna med att myndigheterna förlitar sig på en maskin som sedan och att det ska röra sig om månader istället för någon vecka från det att man ansökt till att man får passet?

Även om det säkert finns flera fall där folk varit dåliga med framförhållningen så är min bild av det hela att det är total katastrof hur myndigheterna har hanterat detta. För att inte tala om hur praktikantaktigt hela polisens bokningssytem för passen är.

Av Vesh

Hade jag utvecklat ett spel så är det klart att jag skulle vilja sälja det för så mycket som möjligt. Har jag då en ÅF som kräver 10% och en som kräver 30% av försäljningspriset så är det klart att jag vill premiera den som bara vill ha 10% av försäljningspriset.

Tar jag då 449:- på plattform A som vill ha 10% får jag behålla ca 404:-, säljer jag det på Steam för 549:- får jag med deras 30% behålla runt 384:- istället.

Självklart kommer jag vilja prisa min produkt lägre på andra plattformar för att styra konsumenterna dit då det skulle ge mig en större vinst, håller jag samma pris över samtliga plattformar kommer ju viserligen varje sålt exemplar på plattform A ge mig en större vinst, men majoriteten av köparna skulle nog handla via Steam på grund av deras marknadsdominans om inte plattform A kan locka med ett lägre pris.

Kort sagt är det bra att detta prövas och förhoppningsvis får Valve se sig besegrade då deras linje gör både spelproducenter och spelkonsumenter till förlorarna.

Av Vesh

Tycker Zoe är en stark kandidat, även om den saknar adaptiv farthållare.

Har själv en R110 41kwh från 2018 som pendlarbil och det blir billiga mil. När det gäller trafikstockning så är det ju inte riktigt samma sak med en elbil som en förbränningsmotor då man inte har en tomgång som förbrukar på samma sätt, samt en drivlina som är mycket effektivare över alla hastigheter.

Annars skulle jag spana efter en mindre snåldiesel när det främst gäller långresor.

Av Vesh

Tyvärr inte så mycket mer du kan göra än att bita i det sura äpplet. Dels gäller inte jordabalken utan köplagen då det är en BRF så dolda fel regleras lite annorlunda.

Utöver detta så kan det bli svårt att hitta en ombud dom är intresserad av att driva ett så pass litet ärende.

Av Vesh

Vill du ha induktion och inte tänker flytta den närmaste tiden tycker jag det är värt det. Rätt utrustning i ens hem handlar ju inte primärt om att man ska göra en så bra ekonomisk investering som möjligt utan att man ska trivas där man bor.

Angående induktion och stora kärl upplever jag samma problem som många andra. Min 28 cm skeppshult blir bara varm i mitten på de olika hällar jag haft. En kort period med klassisk gjutjärnsspis i samband med en flytt var en fröjd i jämförelse, även om i princip allt annat var bättre på induktionshällen.
Vissa hällar är ju bättre än andra men ingen jag testat mäter sig mot att ha en klassisk platta i rätt dimension. Modernare varianter av tekpannor funkar dock bättre då gjutjärn i sig inte har världens bästa värmeledningsförmåga jämfört med exempelvis en lite ordentligare aluminiumkärna.

Av Vesh

Som sagt så tänker jag att meta behöver den europeiska marknaden mer än vad den europeiska marknaden behöver meta.

Det värde jag ser att meta kan ge mig är den stora användarbasen, utöver det upplever jag deras plattformar och support som undermålig. Att lansera en tjänst med bättre användarupplevelse än facebook borde inte vara särskilt svårt. Att däremot fylla den med användare är ju där skon klämmer.

Hade facebook försvunnit från vår marknad hade det ju hjälpt avsevärt i att få fram ett bättre alternativ. Om detta skulle inträffa tror jag dessutom facebook skulle ha svårt att komma tillbaka när man upptäckt hur pass mycket bättre man skulle kunna göra tjänsten. I förlängningen kan det nog även spilla över på marknader utangör EU.

Kort sagt, att hota med att lämna EUs marknad är lite som att hota med att skalla ett träd om man inte får sin vilja igenom.

Av Vesh
Skrivet av UndaC:

Skulle säga att det i princip är en garanti snarare än en risk.

Iterativa mobilchip är väl vägen framåt nu bara.

Man kan ju fortfarande hippas på en bra ägarstruktur, men ja, risken ligger väl en bra bit över 95%

Av Vesh

Trist, risken med att ha ett sådant företag på börsen är kortsiktiga beslut som riskerar att skada långsiktiga innovationer.

Av Vesh

Handlar ju inte om att man inte lämnar ut info bär någon tankat hem en tre å gammal Beckfilm utan att man motarbetar polisens utredningsarbete generellt.

Integritetssnacket känns bara som något man säger för att det ska låta ädelt. Som jag ser deras kommunikation handlar det minst lika mycket om att vinna över alla som pysslar med någon form av ljusskygg verksamhet genom att visa en total ovilja att samarbeta med rättsväsendet.

Av Vesh

Personligen ser jag mest Tibber som ett alternativ om man kör ganska mycket och har elbil.

Utöver elbilen så är väl värmesystemet, varmvattnet, och spisen de största förbrukarna. Visst kan man väl i viss mån styra sin matlagning och dusch till snålare timmar, men man är ändå ganska fast med stora förbrukare under dyra timmar.