Inlägg

Inlägg som anon170706 har skrivit i forumet
Av anon170706
Skrivet av Zidichy:

Det går och ställa in i ubiquiti så du inte förlorar ca 50% av din uppkoppling.
Hur ser dina inställningar ut på smart queues?

Det går att ställa in ett värde ja.
Men har man en USG(3) så blir max throughput ca 50mbit, oavsett vad du ställer in. Det är en begränsning i hårdvaran. För att nå upp till 100mbit, som jag har, krävs en USG(4) pro, som klarar upp till 250mbit när smart queue är aktiverat.

Så jag har helt enkelt beställt en USG Pro. Så hoppas jag att jag kan lösa problemet med att aktivera smart queue där. Men oavsett så känns det trist att "lösa" problemet med smart queue eftersom det rekommenderas att ställa in smart queue på 80% av sin bandbredd. Med andra ord förlorar jag 20mbit.

Av anon170706

@Zidichy: Nu körde jag testet utan att ha någon steam nerladdning igång.

Men här är i alla fall resultaten.

Utan smart queues aktiverat:

http://www.dslreports.com/speedtest/54109057.png

Med smart queues aktiverat:

http://www.dslreports.com/speedtest/54112206.png

Nu är ju inte att aktivera smart queues någon lösning eftersom det låser bandbredden till ca 50mbit max, med en USG3, istället för 100mbit som jag betalar för.

Av anon170706

@snajk: Det blev en Dell. Men tack för tipset (även om jag tycker 8GB är för lite)

Av anon170706

Svårt att hitta något som fyller alla rekommendationer. Hittade t.ex ingen som hade en CPU utan "U" i beteckningen.

Men lutar nog ändå åt att det blir en sådan här:
Dell XPS 13 9370 (N52GJ)

Alternativt denna:
Lenovo ThinkPad X1 Carbon 20KH006KMX

Av anon170706

Rekommendation av funktioner/hw/design av bärbar för .NET programmering

Då jag inte tycker att låna dator på skoltid för att sedan använda egen stationär hemma är en smidig lösning. Så behöver jag införskaffa en bärbar dator för studier som .NET utvecklare (C#) på yrkeshögskola. Och skulle behöva lite rekommendationer.
Men jag är inte ute efter att få råd i stil med "köp denna datorn".

Jag är snarare ute efter råd om vad du tycker en bra skärmstorlek är. matt eller högblank skärm. Vid vilken vikt på datorn anses den för tung. Hur många timmars batteritid som är för lite. Vilket tangentbord som är "bäst". Vilka tangenter som bara ska finnas, och att de sitter på "rätt plats", och vad är rätt plats? Och liknande saker som kan vara bra att tänka på eller ta med i valet av dator.

Kort och gott, vilka specifikationer som gör att en dator lämpar sig för .NET programmering/utveckling på YH-nivå.

Ut efter det kan jag sedan själv hitta en dator som jag anser fyller alla (eller så många som möjligt av) kraven.

Prisnivån kommer att läggas på runt 15k tänker jag mig. Men det är egentligen inte viktigt för att få svar på mina frågor, då de är prisoberoende helt enkelt.

Av anon170706

Inet som vinnare så klart. Finns ingen annan butik som kommer i närheten (skulle vara proshop i så fall). Snabba leveranser hem (best transport), trevlig, snabb och hjälpsam support, smidig returhantering, låg/ingen fraktkostnad och de har dessutom fattat att en pingvinstång räcker långt för att sambon ska acceptera att man beställer "teknikprylar" var och varannan dag. Tycker nog att deras sökfunktion/filtrering är bäst också. Eller iaf delad förstaplats med Dustinhome.

Dustinhome har obefintlig support. Får väl svar 1 av 10 ggr max. Och får man svar så är det så lång tid efter att produkten man frågar om har blivit omodern eller man har glömt av att man ställde en fråga.

Komplett har extremt svårt att ha korrekt info på sidan och vägrar tydligen korrigera efter att ha blivit tillsagda (inte ändrat än och det har gått ca ett år). De har dessutom extremt uppkäftig kundservice som hellre ger allt för att vägra kunden lite service än att erkänna ett fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon170706

Efter samtal med Eatons support i Sverige så fick jag förklarat för mig att det inte gick att köra med google genom det nätverkskort som sitter i min UPS. behövde uppdatera (köpa) en nyare variant som klarar av SSL helt enkelt.

men de gav mig tipset att installera IPM på en server och konfigurera denna programvara att skicka mail istället. Så det gjorde jag och det fungerar fint.

Av anon170706

@Laggboxx: Nej, ingen VPN.

Av anon170706

ubiquiti unifi och steam nerladdning - packetloss

Om jag påbörjar en nerladdning eller uppdatering av spel i steam på en dator. Så får t.ex min teamspeak server (och andra enheter också för den delen) rejält med packetloss.

märkte det först med teamspeak servern då den blir fullständigt obrukbar för alla som är anslutna till den, när steam drar igång en nerladdning eller uppdatering av ett spel.

Har provat att begränsa hastigheten i steam, men även vid högsta begränsningen så blir packetloss så hög att teamspeak inte går att använda.

Detta problem har inte funnits tidigare med annan nätverksutrustning, utan kom till först när jag bytte ut grejerna mot ubiquiti unifi-prylar.
Och så fort jag stoppar nerladdning/uppdatering i steam så återgår allt till det normala.

Någon som har upplevt detta och har en lösning? Eller, du behöver inte ha upplevt det. Jag är nöjd om du har en lösning.

Av anon170706

Vad ska jag hitta på med min mac mini?

Om du hade en mac mini över med dessa specifikationer:
CPU: 2,3Ghz i7
RAM: 16GB (1600Mhz DDR3)
GPU: Intel HD Graphics 4000
SSD: 250GB
Nätverk: 1 port (gbit)

Vad hade du gjort med den som inte kan köras i en VM? Dvs, saker som rekommenderas att det körs på en fysisk server istället för i en VM.

Jag tänker mig i alla fall att den agerar server för något. Alternativt gör något annat kul med den, om det finns något intressant..(?)

Saker jag redan har som den inte kommer att användas till är:
Mediaspelare/HTPC
Nätverks-monitorering
Mediaserver (plex/emby osv)

kommer alltså högst sannolikt inte köra något på den som kan virtualiseras i Hyper-V.
Jag ser gärna att det kan köras på OS X också, så jag inte behöver köra något OS i bootcamp.

Av anon170706

Ok, låter som det fortsättningsvis blir Kivra för mig då.
Var nöjd innan och kommer säkerligen bli nöjd igen.

Av anon170706

Vilken digital brevlåda?

Jag hade tidigare Kivra, men bestämde mig för att flytta över till Postnords satsning "post".
Men som så mycket annat med Postnord så gick det käpprätt åt... Och deras app/tjänst kommer nu att läggas ner nästa vecka.

Så behöver alltså skaffa en annan tjänst för digital brevlåda. Men innan jag hoppar tillbaka till Kivra så tänkte jag höra här vad ni använder, eller snarare rekommenderar? Och gärna varför..

Av anon170706
Skrivet av LemonIllusion:

Förstår dock fortfarande inte vad du har gjort för att det inte ska fungera. Jag satte upp två sites nu som lyssnar på ett hostname vardera genom bindings-inställningarna och försöker jag komma åt med ett annat hostname än de två blir jag 404ad.

du menar att du har ett ett tredje hostname (subdomain) som pekar mot samma publika IP som de två? Och att även om du skriver in detta tredje hostname/subdomain så skickas du inte till IIS?

Hur gör du för att IIS helt ska strunta i detta? När det ganska självklart hamnar mot den servern som IIS är igång på?
Jag menar, världens alla DNS'er har information om detta hostname, att det ska till en specifik IP.
Hos dig har du sedan en router som säger att du ska till en specifik lokal server på port 80 (som används när du skriver in sagda hostname i en webläsare)

Men ändå menar du att IIS bara struntar i det?

jag menar, tar jag bort default web site så hamnar jag ju också på en 404.
Men det är ju fortfarande IIS som jag hamnar på, bara att den infomerar om en 404.
Det är alltså inte vad jag vill göra och vad jag försökt säga i ett par inlägg/svar nu.

men kanske får nöja mig med det, verkar ju svårt att förstå varandra här.

Av anon170706
Skrivet av LemonIllusion:

Du har en site för varje subdomän men det är samma URL Rewrite-regler som gäller för båda, så det verkar ganska meningslöst imo. Jag gissar att dina sites inte fyller något som helst syfte i nuläget och att du utan vidare kan ta bort den ena utan att något förändras funktionsmässigt. Om det inte går att ha site-unika URL Rewrites (och jag har inte sett något som antyder att det skulle gå) tycker jag det är rimligast att ha en site för reverse proxy och ytterligare troligtvis enbart om du vill serva content direkt från IIS. Lägg till en catch all-regel att processas sist i listan så borde ditt problem vara löst.

(du skulle nog även kunna uppnå önskat resultat genom att behålla båda siterna och lägga till hostname under bindings för respektive site, men det känns bara som onödig informationsduplicering - även känt som att skjuta sig i foten - i och med att du inte kommer undan att ha URL Rewrite-villkoren ändå)

Nej det är inte samma URL rewrite regler som gäller för båda. Det är dessutom ssl certifikat på varje subdomän.
Webconfigs för de olika siterna ser helt olika ut. Tex skickar den ena med headers.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon170706
Skrivet av Garmzon:

Du kan inte ha hundra tjänster bundna till samma interface och port.... du kan inte ha två tjänster bundna till samma interface och port... du kan bara ha en tjänst bunden till ett interface och port.

Har du hundra subdomäner behöver du hundra sitter i din reverse proxy. Ska du inte använda en reverse proxy till alla hundra tjänsterna får du sätta dom på andra interface eller portar. Är det inte HTTP trafik kommer det väl inte in på port 80/443 ändå? Har du en spelserver på games.domain.top:9876 så är det bara spelservern som lyssnar på trafiken och IIS kommer inte svara med en default sida..

Skickades från m.sweclockers.com

Subdomänerna pekar mot samma publika ip.
Port 80/443 är öppna i routern och skickar alla request på de portarna till webservern.

Vad tror du händer om man anger subdomän.domän.se i en webläsare? Oavsett vilken port som är tänkt att användas till den subdomänen..

Den använder automatiskt port 80.
Vart tror du man hamnar då?

Precis, man hamnar på webservern.

Av anon170706
Skrivet av Garmzon:

Som jag sa, du kan inte ha flera ”program” lyssnandes på samma interface och port. Har du trafik du vill skall gå till IIS och foobar så måste du sätta upp en reverse proxy framför som fördelar trafiken baserat på vilken domän som ropas på.

För att ge exemplet nginx..

server {
listen 443;
server_name woho.mindomän.se;

location / {
proxy_pass http://192.0.2.22:8080
}

Sen sätter du upp ett sådant block för varje subdomän..

Vad motsvarande skulle bli i IIS orkar jag inte kolla upp..

Skickades från m.sweclockers.com

Jo det förstår jag också. Men tänkte att det kanske fanns något smidigare sätt än att lägga in regler för varenda subdomän. särskilt eftersom de inte ens ska användas för web/http egentligen.

Skapar jag hundra subdomäner och pekar mot mitt publika IP för att användas till diverse olika tjänster (återigen, inget http/web) så hade det varit gott om man slapp lägga in regler för alla de hundra. och istället ha det instält så att allt som inte är inlagt för reverse proxy blockas eller skippas, 404 eller använd vilket ord du vill, eller helt enkelt ignoreras av IIS. Alternativt skickas alla dessa till en och samma server (t.ex parkerad sida som jag nämnde tidigare)

Av anon170706
Skrivet av LemonIllusion:

Du nämner fortfarande inget om hur din IIS-konf ser ut, men det låter som att du har ungefär samma som på min bild fast utan en "catch all"-regel i slutet. Lägg till en sådan med lämplig action beroende på vilket resultat du är ute efter.

Jag har en site per subdomän.

Så här ser det ut i IIS Manager:

https://i.ibb.co/DVYy3my/Namnl-s.jpg

Och här är en av web.config (den enklare varianten som inte är till tautulli)

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <configuration> <system.webServer> <staticContent> <clientCache cacheControlMode="UseMaxAge" cacheControlMaxAge="1.00:00:00" /> </staticContent> <rewrite> <rules> <rule name="Https redirect" stopProcessing="true"> <match url="(.*)" /> <action type="Redirect" url="https://{HTTP_HOST}/{R:1}" redirectType="Permanent" /> <conditions> <add input="{HTTP_HOST}" pattern="^subdomain.domain.se$" /> <add input="{HTTPS}" pattern="^OFF$" /> </conditions> </rule> <rule name="LetsEncrypt" stopProcessing="true"> <match url=".well-known/acme-challenge/*" /> <conditions logicalGrouping="MatchAll" trackAllCaptures="false" /> <action type="None" /> </rule> <rule name="ReverseProxyInboundRule1" stopProcessing="true"> <match url="(.*)" /> <conditions logicalGrouping="MatchAll" trackAllCaptures="false"> <add input="{HTTP_HOST}" pattern="^subdomain.domain.se$" /> </conditions> <action type="Rewrite" url="http://localserver:1234/{R:1}" /> </rule> </rules> </rewrite> <httpProtocol> <customHeaders> <remove name="X-Powered-By" /> <add name="strict-transport-security" value="max-age=16070400" /> </customHeaders> </httpProtocol> </system.webServer> </configuration>

Av anon170706
Skrivet av LemonIllusion:

Lägg in en virtual host som kastar 403, 404 eller annan kul statuskod på alla requests och sätt den som default.

EDIT: Verkar vara 400 som är korrekt statuskod för felaktig host-header enligt RFC 2616 "14.23 Host".

EDIT 2: Jag förstår inte vad du gjort. Ingenting jag försökt med i IIS har gett resultatet att en site eller rewrite-regel blir default utan att man ber om det. Om man bara dumpar alla rewrite-regler under samma site (förstod inte om man kunde ha site-specifika regler eller inte) blir ju ingen av dem default, utan hittas inga matchningar faller requestet igenom och servern börjar titta på filsystemet istället (eller om man kan konfigurera bort det beteendet, 30 min i IIS blir man ingen expert på). Vill man rakt av döda requestet om ingen regel matchar finns det ju både "Abort request"-action i URL Rewrite som man kan använda som default och möjlighet till att skicka valfritt response istället.
https://i.imgur.com/lOhAvEr.png

Skulle man istället ha flera sites som lyssnar på olika hostnames blir inte heller någon default automatiskt, utan 404 svaras om ingen site matchar requestet.

Skrivet av Garmzon:

Du kan bara ha en service som lyssnar på en enskild <ip>:<port>. Så om du har flertalet sub.domain.top som alla pekar på ett publikt IP måste du fånga alla dom med enskilda regler och skicka vidare till någon <ip>:<port>. Alla andra förfrågningar måste du droppa, allt annat vore ett gigantiskt säkerhetshål.. så om din server svarar på random.domain.top så lös det innan du börjar med något annat..

Skickades från m.sweclockers.com

Vet inte om vi snackar om varandra eller helt enkelt inte förstår varandra.

vi gör så här..

jag har dessa subdomäner pekade mot mitt publika IP.

woho.mindomän.se
jaha.mindomän.se
okej.mindomän.se
voff.mindomän.se

subdomänerna woho och jaha är inlagda för reverse proxy från webservern till en annan lokal server (men olika portar).

subdomän okej används till en tjänst (som inte har med websida/http(s) att göra).
voff används även den till en tjänst (som inte heller har med websida/http(s) att göra)

besöker jag woho eller jaha genom en webläsare så skickas jag till rätt ställen (det som jag konfigurerat helt enkelt)

besöker jag subdomänerna okej eller voff, utan tjänsternas portar (dvs använder port 80) så kommer jag till webservern (och default web site visas).

anger jag några andra subdomäner, antingen som jag skapat och pekat till andra publika IP (ej mitt egna) eller subdomäner som jag inte ens har skapat, så kommer jag alltså inte till min webserver (om det var någon som fick för sig det..)

Så, det är alltså subdomänerna okej och voff, som jag behöver göra något med, så att de inte hamnar på IIS default web site.

Förstår ni vad jag menar nu?

Av anon170706
Skrivet av Garmzon:

Du sa inget om tautulli.. självklart blir det mer om du skall skicka vidare headers..

Förstår dock inte din fråga fullt ut..

Du har en rad subdomäner till andra webbtjänster men DNS är satt med wildcard mot ett enda IP:port? Alla tjänster är inte bakom samma IP:port? Vissa saker skall skickas till ett annat IP:port?
Är det URL Rewrite du använder?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag sa inget om att inte använda headers heller, så att kasta ur sig att det är endast två rader blir ganska felaktigt. Eftersom det lika gärna kan vara extremt många fler rader i en reverse proxy konfig.

Osäker på vad du menar med att "DNS är satt med wildcard mot en enda IP:port".
om du menar att alla mina subdomäner pekar mot samma IP med t.ex *.mydomain.com så nej.
Och inga av mina subdomäner pekar mot portar. Det har jag portforward och reverse proxy till.

jag råkar dock ha vissa subdomäner som pekar mot samma publika IP, som de subdomäner som jag använder i min reverse proxy config. Och det är dessa som jag då vill försöka undvika att de ska fångas upp av IIS.

För tillfället så hamnar de på "default web site". Men hade föredragit om det inte hittades något alls/inte hamna hos mig alls om någon försökte besöka dessa subdomäner. Men inser att det kanske blir svårt eftersom subdomänerna pekar mot mitt IP. Så alternativet är ju i så fall kanske att istället köra en reverse proxy mot min providers "parkerad" sida (dvs i mitt fall till www.mydomain.com och mydomain.com). Om ingen har någon annan idé.. (därav mitt inlägg)

Ja det är URL Rewrite jag använder.

Av anon170706
Skrivet av jocke92:

Är inte helt med på vad du vill göra, men det låter som att du vill ta de överflödiga domänerna som inte har någon proxy-destination och skicka till en sida som talar om att den är parkerad?

Skickades från m.sweclockers.com

ja men precis. Eller så vill jag helt enkelt att de inte ska plockas upp av IIS alls.
T.ex som när man besöker http://www.ingenkanhöradigfisairymden.se/ , det finns inget där helt enkelt.
Men misstänker att det sistnämnda blir svårt eftersom subdomänen pekar mot mitt publika IP, och port 80 är öppen mot IIS för reverse proxy.

Är egentligen öppen för förslag..

Skrivet av Garmzon:

Sa inget om linux...
https://nginx.org/en/download.html

För att sätta upp reverse proxy
http://nginx.org/en/docs/http/ngx_http_proxy_module.html#prox...
Du behöver typ två rader för att få igång det..

Just nu känns det som ”Windows communityt” är det som är toxic..

Skickades från m.sweclockers.com

Ok, då missuppfattade jag din frågeställning. Eller snarare läste in för mycket i frågan.

Hur som helst, inte aktuellt med nginx. IIS fungerar finfint (förutom den lilla sak jag nu frågar om), så ser ingen anledning till att byta än så länge.

Jag ska inte driva en site med miljoner av besökare så behöver inte ha en supersnabb webserver som nginx med noll overhead. Den ska agera reverse proxy för mig och fåtalet andra.

Och det är för övrigt långt mycket mer än två rader för att få till en reverse proxy till t.ex tautulli i nginx.

Då delar vi inte åsikt om vilket community som är mest ovilliga till att hjälpa nybörjare. Och som direkt ser sin chans att trycka ner någon nybörjare för att visa hur duktig hen själv är.