Inlägg

Inlägg som joppe_k har skrivit i forumet
Av joppe_k

Ska slänga in mina 5 cent i den här diskussionen.

Som några skriver här så är det rätt stor skillnad mellan alla de 4 vanliga brytarna: Röd, Svart, Blå och Brun. Att säga att bruna är som blå utan klicket blir fel. Jag har själv ett Filco med bruna switchar och känslan är ganska annorlunda mot de blå. De har båda en taktil känsla, fast känslan är väldigt annorlunda. Som Huttala sa så tycker jag bruna mest känns som ganska styva i början och sen lätta. Det distinkta klicket halvvägs ner som de blå har finns helt enkelt inte. Kanske därför som jag upplever det lättare att av misstag bottna en brun än en blå.

De flesta mekaniska tangentbord har en tendens att vara högljudda även om de inte är "klickiga" som de blå. Det beror mest på om och hur hårt man smäller switchen i bottenplattan. Detta är mycket lätt gjort med röda och bruna då de har mjuka fjädrar. Gissningvis är svarta "tystast" av alla då det är mindre sannolikt att man lyckas bottna en hårdare switch.

De som är mest lika varandra i karaktären tycker jag annars är röd och svart. De är helt enkelt linjära och skiljer bara i hårdheten. Kan upplevas som svampiga, men jag tycker även att de är "mjuka" och behagliga att skriva på. Dock med fler skrivfel skulle jag tro. Det känns verkligen att man bara trycker ner en fjäder.

Om du ens överväger en brun switch så se till att prova den först., annars kan du bli riktigt besviken om du går och tror att du köper en "tyst" blå.

Av joppe_k

Är lite av en periodare som har kört deltids-Linux sen 1998. Har dock alltid en dual-boot på min stationära dator. Började med Red Hat 6 (tror jag) på den gamla goda tiden. Det var innan det här med RHEL och Fedora ens fanns. Sen har jag mest kört gamla hederliga Slackware i olika utföranden. (Splack, Slamd64 och senast Slackware 13.37) Har lajjat lite med Debian och Ubuntu på jobbet, men finner speciellt Ubuntu oöverskådligt.

Nu senaste veckorna har jag skrotat min Slack-installation och dragit in en Arch Linux. Än så länge väldigt nöjd, även om jag inte kan påstå att det var "problemfritt". Jag skojar inte om jag säger att datorn nu bootar till login på ca 5 sek(!). Systemd FTW!

Av joppe_k
Skrivet av White.By.Design:

Hejsan gubbs
Har beställt en Sony Nex-5R systemkamera [spegellös] och undrar om någon här äger en sådan och kan skriva lite hur han upplevt kameran/kort kvalite mm mm
kanske kan du ladda upp några fina bilder så man får se vad kameran går för? har läst en massa tester som prisar just denna modell så jag hoppas att jag inte slängt pengarna i sjön får hem den till vecka .
Detta blir min första systemkamera så jag är helt grön.

Jo, som MaLo nämnde så verkar inte intresset för spegellösa vara särskilt stort här på Swec ännu. Det lär nog ändras med tiden när fler och fler upptäcker och provar på systemen.

Jag har föregångaren NEX-5n och är klart nöjd med den. Jag skrev ett rejält långt inlägg om mina erfarenheter av den här om du vill läsa:
#12888503

Kort sagt lär du knappast bli besviken på bildkvalitén om du tidigare har använt en kompaktkamera eller mobilen. Bilderna är fullt i klass med de bästa "normala" systemkamerorna i dagens läge. Fördelen är att den lätt går ner i en liten axelväska tillsammans med ett extra objektiv så man kan alltid ha den med sig. Att den är så pass liten kan nästan vara en nackdel också då ergonomin kan bli lidande. Jag har små händer och tycker ändå att kameran känns liten. På NEX-5r så har de lagt till en ratt och en extra programmerbar knapp, så handhavandet borde vara aningen förbättrat. I övrigt så är sensorn och så vitt jag vet bildkvalitén densamma i både NEX-5n och NEX-5r.

Av joppe_k

Jag har råkat bli ägare till ett par Konica Autoreflex:er när jag var ute och jagade optik till min spegellösa systemkamera. Tyvärr är mekanismen hängd på den ena och på den andra verkar en plåtbit i spegelhuset böjt sig så jag vågar inte trycka av den då jag är rädd att spegeln ska gå sönder. Bortsett från de här otursföljda exemplaren så har jag dock hört att de gamla, tunga manuella Autoreflexerna ska vara gedigna och bra kameror.

Om T3:an har ett platt prisma upptill så är det den sista versionen av de gamla Autoreflexerna (T3N) och den brukar faktiskt gå för en del pengar på t.ex ebay. Har du ett spetsigt prisma så är det en tidigare T3:a. Bägge är säkert utmärkta kameror från eran innan "plastic fantastic" blev standard.

Det finns även en del erkänt fin optik till Konica AR bajonett, även om utbudet inte är lika stort som till Minolta SR. Det går dock bra att anpassa andra objektiv då Konica hade det kortaste registeravståndet av i stort sett alla systemkameror på den tiden. M42 -> AR adaptrar brukar inte vara svåra att hitta på ebay. Skulle dock tro att du förlorar den automatiska nedbländningen med adaptrar. Massor av info om Konica systemet hittar du annars här:
http://www.buhla.de/Foto/Konica/eKonicaStart.html

En fördel, dock, om din Far nu redan har Minolta optik, är ju att skaffa en annan Minolta. XD-7:an som länkades av mudde är ju en fin kamera om den är funkis.

Av joppe_k

Förhoppningsvis kommer den dagen snart, då vi alla sitter på 4k IPS skärmar (eller OLED? man måste ju få drömma lite... ) i 27 tum och då kommer "jaggies" och MLAA, FXAA, MSAA och allt annat sånt bös att vara stenåldern. Det lär dock kräva rejäla muskler i graffekortet för att lyckas trycka ut ~10 Mpixel 60 ggr per sekund, så detta är välkommet.

Av joppe_k
Skrivet av dumbo:

Annars måste jag fråga om det finns någon särskild anledning till att det måste vara just en systemkamera. Det finns ju idag många kompakter som har mycket bra bildkvalitet och tittar man på NEX tex så är ju objektivutbudet så litet att man nästan lika gärna kunde haft en kamera med ett fast monterat objektiv istället (även om det såklart kommer att bli bättre med åren).

Jag håller inte med på den här punkten.

Låt mig lista de objektiv som idag går att köpa till NEX hos t.ex. Scandinavian Photo:
Sony 10-18 mm f/4 OSS
Sony 16mm f/2.8
Sony 16-50mm f/3.5 Power Zoom
Sony 18-55mm f/3.5 OSS
Sony 18-200mm f/3.5 OSS
Sony 18-200mm f/3.5 OSS LE (konstigt att det finns två Sony 18-200 zoomar?)
Sony 24mm f/1.8 Zeiss
Sony 30mm f/3.5 Macro
Sony 35mm f/1.8 OSS
Sony 50mm f/1.8 OSS
Sony 55-200mm f/4.5 OSS
Samyang 8mm f/3.5 Fisheye
Sigma 19mm f/2.8
Sigma 30mm f/2.8
Tamron 18-200mm f/3.5
Det finns även andra, lite mer okända objektiv från kinesiska tillverkare och så.

Zeiss har utannonserat att de till våren ska släppa 3 nya objektiv till Sony E-bajonett:
12mm f/2.8 Distagon
32mm f/1.8 Planar
50mm f/2.8 Macro
Dessa blir säkerligen inte billiga, men antagligen bra.

Låt mig nu lista de objektiv som jag idag kan hitta på Scandinavian Photo för Nikon 1-bajonett:
Nikkor 10mm f/2.8
Nikkor 10-30mm f/3.5
Nikkor 10-100mm f/4.5
Nikkor 11-27mm f/3.5
Nikkor 18mm f/1.8
Nikkor 30-110mm f/3.8
Slut. Fast jag utgår från att Nikon har fler objektiv på gång.

Av joppe_k
Skrivet av mine.craft:

Vad är det som är så bra med just den modellen till skillnad från te.x Samsungs?

Ja du. Det är en bra fråga. Jag har inte provat Samsungs NX serie så jag kan inte riktigt jämföra. Jag har dock en NEX-5n sen ungefär ett år tillbaka och är nöjd med den. Jag skrev ett längre inlägg om mina tankar om kameran som du kan läsa här:
http://www.sweclockers.com/forum/103-foto/1160910-kompakt-sys...

Av någon anledning verkar Samsungs NX serie inte ha fått något vidare genomslag. Jag har helt enkelt inte hört eller läst så mycket om den. Jag kan tänka mig att även Samsung är förundrade, för att jag tror inte att det är en direkt dålig kamera. Vad jag hört så ska tom. att optiken till den vara ganska bra. Det är dock ett mindre system med mindre utbud än det populärare NEX systemet. Sony verkar vara ordentligt på gång med NEX.

Det mest mogna spegellösa systemet är dock micro 4/3. Där har du förvisso en mindre sensor än NEX eller NX serien (med allt vad det nu innebär), men kameror som t.ex Olympus OM-D E-M5 har ändå en riktigt bra sensor. Den kommer även i andra kamerahus snart som blir lite billigare: Olympus PEN E-PL5 och Olympus PEN E-PM2. Kan vara värda att titta på.

Av joppe_k
Skrivet av 'Gi:

[Gurra;12943907']Någon som känner till om det finns en xp-cap remover för bg ee? Når max level annars ganska fort om man gillar att spela solo :/.

Du kanske har googlat dig till svaret redan, men om inte så finns det tydligen någon fil som man bara kan ändra i och sätta en ny xp-cap. Kommer inte ihåg vilken fil det var, men det fanns en tråd aldeles nyligen om just detta på officiella forumet. Leta där så lär du nog hitta svaret. (OBS: gäller PC)

Av joppe_k
Skrivet av sodapop:

Det här verkar fantastiskt men... är det 2 år till release?

Ärligt talat tycker jag det känns som lite kort tid med tanke på vad de åttagit sig att åstadkomma... Spelet som det nu är utlovat är ju helt galet ambitiöst. Hoppas de inte stressar ut något som är trasigt/dåligt.

Iom att jag jobbar med mjukvaruutveckling själv så vet jag hur mycket tid allt tar, samt vilken utmaning det är att driva lite större projekt framgångsrikt. Inte heller är det så att man bara kan hälla in pengar/personal i ena ändan och sen kommer det ut ett spel i andra ändan, bättre ju mer man stoppar in. Det hänger snarare på om man har precis rätt personer med rätt kompetens på nyckelpositioner. Har man inte det blir det mera som att ha hela köket fullt av kockar, och alla vill salta soppan...

Men förhoppningsvis kommer ett så pass "coolt" och spektakulärt projekt att locka till sig de bästa i branschen. Förhoppningsvis har de också förstånd nog att ta hand om dessa resurserna så att de inte säger upp sig halvvägs genom projektet pga. dassig projektledning. Som sagt: De har jobbet utstakat för sig. Jag önskar dem bara lycka till!

Av joppe_k
Skrivet av ozo64:

Det kommer säkerligen ha stöd för massa olika tillbehör. Allt från mus/tangentbord till handkontroll och riktigt joysticks.

Vafan hände egentligen. Det är uppe i snart 5.4 miljoner nu

Folk känner lukten av en kioskvältarsuccé och alla vill vara med. Dessutom blir de just nu omskrivna överallt som den största crowdfundingsuccén hittills vilket genererar nya intressenter. Snöbollseffekten.

Återstår att se om de kan leverera sen. Nu har de iaf fått möjligheten, vilket ju är ascoolt. Alltför länge har det saknats ett riktigt seriöst sci-fi flygsimulatorspel. Det som jag är mest spänd över är det här med att man själv kan sätta upp dedikerade servrar samt dedikerade modtools. Tänk er samma öppenhet som Skyrim, fast i rymden och att du kan sätta upp en server tillsammans med några polare och spela ihop. Det kommer ju att skapas en Star Wars RP server direkt.

Det finns potential för att skapa ett genredefinierande spel här som det kommer att snackas om i ett årtionde efteråt och den möjligheten känns värt en slant. Därav att jag har sponsrat dem.

Låt oss hoppas att drömmen går i uppfyllelse.

Ps. Dessutom: Oculus i kombination med det här = *torkar saliven från hakan* Ds.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joppe_k

Har kört med ett Roccat Arvo i några år nu, och det har "samma" layout som det här. Har funkat bra för mig. På Arvo:t togglar man mellan numpad-läge och pil/home/end/del-läge genom en knapptryckning så man kan både äta kakan och behålla den. Tycker det här verkar schysst, fast jag skulle nog köpa en TKL nästa gång jag köper tangentbord. Sweet med bakgrundsbelysningen dock.

Av joppe_k
Skrivet av t0kk:

Jo såg det, tror det är 400 kr cashback för nex 5n.
Får svänga förbi sony's butik samt andra butiker för att se vilken man väljer

Tack åter igen alla för information.

Ingen orsak.

Jo, att prova är det enda sättet att få veta. Det är värt att tänka på att NEX-5n är så pass liten att den kan bli ergonomiskt trixig. Speciellt om man har lite större händer. NEX-6 och NEX-7 har ett större hus och bättre ergonomi, men de är ju klart dyrare och mera av "entusiastkameror". NEX-6 är frestande då den har en inbyggd sökare, bättre grepp och fler knappar, men jag har inte haft möjlighet att känna på den i verkligheten ännu.

Av de saker som du kan störa dig på med kameran, så är iaf. bildkvalitén _inte_ en av dem. Sensorn i NEX-5n är fortfarande i toppklass och det är ett stort steg upp från NEX-5 (utan 'n') så pga. av det skulle jag inte rekommendera den äldre NEX-5, även om du får den billigt. Nya NEX-5r och NEX-6 har i princip samma sensor, så de borde ha samma bildkvalitet och ljuskänslighet. Samma sensor används så vitt jag vet även i NEX-C3 och NEX-F3 som är enklare varianter av NEX-5n. Jag skulle dock hellre köpa NEX-5n nu när den är så billig. Även kitobjektivet som följer med NEX-5n är helt klart bra för att vara ett kitobjektiv. Jag har iaf. aldrig blivit besviken på bilder tagna med det.

Av joppe_k
Skrivet av t0kk:

Först vill jag tacka för all information du skrev ang. kameran.
Wall of text som man säger
Tänkte att jag skulle åka in i veckan och "känna och klämma" på olika kameror. Vart såg du att dom sålde ut kameran med zoom kit?
Är det från elgiganten du såg detta?

Jo, men även Webhallen hade den för det priset tidigare. Helt slutsåld nu verkar det som. Figures...
Dessutom har Sony haft någon sort "cash-back" kampanj där man kan få några hundra tillbaka. Värt att kolla upp det med. I Stockholm så har du Sony Center i närheten av gallerian Passagen på Regeringsgatan. Där får du kanske inte det lägsta priset, men den bästa möjligheten att känna och klämma i lugn och ro.

Av joppe_k

Jag har haft en NEX-5n sen i slutet av Februari i år (2012) så jag kan nog komma med lite relevanta synpunkter till de av er som går och funderar på den.

Över lag så måste jag säga att jag är otroligt nöjd med min kamera, men om du också blir nöjd beror förmodligen vilka krav och förväntningar du har. Lite om min bakgrund:
Själv hade jag bara en äldre subkompakt "point-and-shoot" kamera (Pentax Optio A30) sen tidigare och jag har egentligen aldrig hållit på med foto eller en "riktig" systemkamera innan jag fick NEX:en. I och med det saknade jag knappast en optisk sökare eller den mer "kompletta uppsättningen" rattar och kontroller som en "riktig" systemkamera har. NEX:en skulle man kunna säga är en systemkamera som tar (minst) lika bra bilder som en normal (icke-proffs) systemkamera men som på många sätt och vis fortfarande fungerar som en vanlig "point-and-shoot". Även om det går att anpassa knapparna till en viss del så förblir många funktioner gömda i menyer och jag kan tänka mig att redan vana fotografer kommer att tycka det är störigt. Men om man inte vill bry sig om alla inställningar så är det dock bara att köra kameran på full auto precis som en "point-and-shoot", fast med skillnaden att bilderna blir kickass.

För mig ledde NEX-köpet till att jag blev intresserad av "fotografins grunder" och snöade in på det här med att anpassa gamla SLR (och rangefinder) objektiv från andra system till NEX:en. Min NEX är normalt sett i totalt manuellt läge (läge M). Jag ställer fokus och bländare på objektivet, slutartid på ratten bak och ISO med ett högerklick på hjulet och det är alla kontroller jag egentligen behöver. Avsaknaden av fler kontroller blir då en icke-fråga och på det sättet blir det nästan en mer "ren fotomaskin" liknande de gamla pre-autofokus SLR kamerorna var. De gamla Olympus kamerorna (typ OM-2n) var t.ex. ett under av kompakthet jämfört med dagens monsterkameror. Blixt finner jag oftast onödigt då bilder tagna vid ISO 3200 ser finfina ut så jag har nog aldrig använt den medföljande (och löstagbara) blixten. Det finns dock lägen då man vill använda en "fyllnadsblixt" och då är den bra att ha. Det finns så klart situationer då manuella objektiv och manuell exponering inte är optimalt. Typ vid alla typer av "snabba skeenden". Då är det trevligt med snabb, följande autofokus och sånt och det brukar D-SLR:er vara bättre på. Det är dock ingen avgörande fråga i mitt fall och autofokusen i NEX-5n är på inget sätt hopplös.

Det här med storleken var för mig av helt avgörande betydelse och jag vet med mig att jag aldrig hade orkat släpa med en stor systemkamera. En kamera som ligger hemma tar inga bilder alls, så på det sättet är en till och med en mobiltelefon en "bättre" kamera än vilken proffskamera som helst. Många kanske hävdar att så länge den inte går ner i jeansfickan (och det gör en NEX-5:a definitivt inte) så kvittar det lika, då man ändå måste ha med sig en kameraväska. Skillnaden anser jag ändå vara avgörande, då NEX:en till skillnad från de flesta systemkameror med lätthet går att slänga ner i vilken mindre dam- eller axelväska som helst. Jag får t.ex. lätt ner NEX:en + ett eller till och med två extra objektiv i den lilla axelväska som jag har med mig till jobbet och jag har faktiskt med mig kameran precis överallt och varenda dag på på jobbet! Jag kör med en enkel rem kring handloven, men om man är på semester så kanske man vill köra den med en axelrem. I vilket fall som helst så väger den så lite att man kan gå runt med den i näven hela dagen utan att blir trött. Det är faktiskt en avgörande skillnad för mig.

Även om kitobjektivet till NEX-5n inte är det minsta i världen så är kamerahuset helt obegripligt litet, så potentialen att bli riktigt liten finns där om man fixar ett objektiv som också är det. Jämförelsebild här med en tesked och en risifrutti så att man förstår hur liten kameran blir med t.ex. ett Voigtländer 35mm f/2.5 objektiv:
http://i.imgur.com/bAE4Y.jpg

Det finns dock några övriga nackdelar med NEX-5n. Jag har hört att den har problem med överhettning när man filmar längre snuttar, typ över 10 minuter och så. Antar att det blir värre om man t.ex. är i tropiska länder på semester. Ett tips är att googla på problemet innan du bestämmer dig. Eftersom jag själv knappast använder min NEX för film, så spelar det ingen roll, men om du tänkte använda den för att kick-starta din bana som filmressigör så borde du kanske se dig om efter en lämpligare kamera.

Angående tillgången på objektiv så är det nog ett faktum att micro 4/3 lägret har det största utbudet vid det här laget. Olympus OM-D E-M5 verkar vara en riktigt trevlig kamera och förmodligen den jag skulle köpa om jag inte var nöjd med min NEX. Den är dock avsevärt dyrare. Man får nog säga att de tävlar i olika segment. OM-D representerar toppen av micro 4/3 medan t.ex. NEX-7 representerar toppen av NEX serien. Till micro 4/3 finns det en del erkänt grymma objektiv, men som vanligt får man betala om man vill ha det bästa:
http://www.scandinavianphoto.se/produkt/13978143/olympus-af-7...
Tillgången på NEX objektiv är avsevärt sämre än micro 4/3, men det börjar ta sig nu. Sony har en uppsättning på gång tillsammans med de nya modellerna som kommer och Sigma har redan en 19mm f/2.8 och en 30mm f/2.8 som är både billiga och erkänt bra. Det finns än så länge ett (svindyrt) Zeiss objektiv till NEX, men tre till är på väg ut till våren: vidvinkel på 12mm f/2.8, snabb normal på 32mm f/1.8 samt ett macro på 50mm f/2.8. Jag skulle vilja påstå att NEX numera ligger näst bäst till i utbudet av de spegellösa kamerorna på marknaden.

Jag har sett att de säljer ut NEX-5n + kitzoom för 3990 kr nu när de nya "ersättningsmodellerna" är på G. Det är nästan oslagbart bra.

Ja, om ni har några andra frågor även efter att ni läst det här monsterinlägget så får ni skriva här i tråden så ska jag försöka svara.

Av joppe_k

Hm. Om jag inte läst tråden slarvigt så har ännu inte 4X-spelens hittils oöverträffade megaspel nämnts:
Master of Orion 2: http://www.gog.com/en/gamecard/master_of_orion_1_2

Det känns som det säger en hel del när det i denna tid och ålder ännu inte har gjorts ett nytt spel som kan överträffa den gamla godingen när det gäller detaljrikedom, djup och omspelningsvärde. Den sköna tillfredsställelsen när man restaurerat sitt gamla battleship med nya framforskade leksaker "enveloping, heavy mount, plasma cannons" och one-shottar skepp efter skepp i motståndarens flotta.

Trött på att kämpa om kolonier på mark och hellre utplåna hela planeter från solsystemet med en gigantisk megakanon? Check.
Återskapa samma klump av meteoriter till en ny öde planet utan atmosfär? Check.
Kolonisera samma planet igen med modiga kolonister? Check.
Terraformera samma stackars planet till en dräglig livsnivå igen? Check.
Skapa en stenätande (lithovore) ras av varelser så att man fullständigt kan strunta i föregående terraformering av planeter? Check.

Den finns fan inget som man inte kan göra i det spelet...

Av joppe_k

Enligt vad jag minns så är det så här:
Corsair H50 & H70 = Asetek
Corsair H60, H80 & H100 = CoolIT
Antec Kühler 620 & 920 = Asetek

Oklart varför Corsair bytte leverantör från Asetek till CoolIT. Pengar under bordet kanske? CoolIT är förövrigt även tillverkare av en egen serie vattenkylare som den här på Sweclockers ökända ECO A.L.C. Några sweclockers trådar där den senare har brustit med katastrofal följd:
http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...
http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...
http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...
http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...
http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...
http://www.sweclockers.com/forum/78-gallerikommentarer/103790...

Bra att Asetek utvecklar vidare. Om jag skrev mina åsikter om CoolIT så skulle jag nog bli bannad här på Sweclockers...

Av joppe_k

Ja, på tal om högt pris så är ju Samsung på väg med högupplösta modeller av sina Series 9 "ultrabooks". De lär dock knappast gå för kaffepengar de heller:
http://www.sweclockers.com/nyhet/15826-samsung-visar-nya-seri...
Stämmning på g från Apple för att de tycker sig ha uppfunnit högupplösta laptops?

Själv är jag lockad av dessa laptops: Låg vikt (nåja), bra skärm och bra batteritid. I'm golden. Synd bara på priset, men om det är det man måste ge för att få det man vill ha, så får det väl vara så då. Ska dock avvakta lite tester och se vad folk tycker.

Av joppe_k
Skrivet av Zorobay:

Så här ser det ut:

http://i.imgur.com/NEdeL.jpg

Högst upp rad, sedan res under och pump under res....

Lite tidig bild så pumpen är inte ikopplad här...

Hm. Andra personen på kort tid med samma problem:
Så länge du har kopplat returslangen i toppen av reservoaren på det där sättet så kommer du alltid att få in luft i systemet. Koppla istället om reservoaren så att returslangen mynnar ut _under_ vattenytan i reservoaren. Sen är det bara att lufta och problemet är löst.

Jag är inte bekant med de här EK Multioption reservoarerna, men är det inte så att det finns något plaströr som mynnar ut en bit upp i reservoaren och som mynnar ut i en öppning i botten av reservoaren? Isf. använd den och fyll upp reservoaren så att det täcker plaströret + lite till.

Jag kör med en Swiftech micro res. Den sitter garanterat inte högst upp i systemet, men det fungerar klockers ändå. Se bild:
http://imgur.com/PCpBv
Observera var returen sitter.

Tillägg: Kom att tänka på det. Antagligen så går det att montera det där plaströret så att det sitter i toppen av reservoaren och mynnar ut längre ner. Det lär också funka. Huvudsaken är som sagt att återflödet mynnar ut _under_ vattenytan i reservoaren. Du vill aldrig passera en vatten/luft gräns i loopen.

Av joppe_k
Skrivet av Alle22:

Man blir faktiskt uppretad och se att brevlådan är fullt med sådana brev.

Hm. Det är ändå lite förvånande att de faktiskt orkar skriva ut och skicka pappersbrev till folk. Jag menar, det innebär ju att de har högre omkostnader med papper, porto, skrivartoner, etc. vilket kostar dem pengar. Poängen med spam är ju annars att det är i princip gratis att skicka ut hur många mail som helst och med så låga omkostnader så behövs det bara att en enda idiot i världen går på det för att de ska tjäna $$$$. Om du däremot måste betala porto för varje spambrev du ska skicka?

Som sagt: jag är faktiskt lite förvånad att de orkar satsa på pappersbrev.

Av joppe_k
Skrivet av grandpatzer:

Kör du på USB Tubemeter? Längst ner på sidan
Förmodar att på något sätt så måste ju Aquareos veta hur varmt vattnet är.

Jag har ingen Reservoar utan bara en Y koppling.

Men om vi säger att mitt system är identiskt till recensionern, dvs samma komponenter, samma watt vattenkylda delar, samma fläktar och samma rpm.
Om deras recension får Delta T 2c, betyder det att om en CPU är 60c, så kommer bättre radiator att ha 58c CPU temperatur?

Svaret på fråga 1: Ja, du behöver en temperaturgivare för att koppla till t.ex. Aquaero. Jag kör med en sån här inkopplad i reservoaren:
http://www.a-c-shop.de/Bitspower-1-4-Zoll-Temperatur-Sensor-m...
Det finns dock temperatursensorer som är "inline" också, eller integrerade i pumpen.

Svaret på fråga 2: Så vitt jag vet så är svaret där: Ja. Om du håller alla andra faktorer oförändrade, dvs. blocken, flödet och hur mycket effekt dina komponenter producerar, så kommer en sänkning av vattentemperaturen med 2 grader att sänka temperaturen på komponenterna med 2 grader. Det gäller oavsett om du byter fläktar eller radiatorer eller både och. Det beror på att effektöverföringen från t.ex. CPU till vattnet i blocket är proportionerlig mot temperaturskillnaden mellan CPU och vattnet i blocket.