Inlägg

Inlägg som Srki har skrivit i forumet
Av Srki
Skrivet av radx:

3. Jag har idag bara några enstaka men gillar Shelly som är en inbyggnads puck. Dom är billiga och dom funkar. Drar möjligtvis lite mer effekt än Z-wave och Zigbee, men inga massor. Z-wave och Zigbee har andra större problem som att de bara fungerar 9 av 10 gånger. Men det är just den där 10:e gången som man retar sig något galet på att skiten inte funkar. Har inte märkt samma problem med Shelly. Shelly meshar inte vad jag känner till. Så man får ha vettig Wifi-täckning i hela sin bostad. Men varför skulle man inte vilja ha det ifrån första början? Känns som ett icke problem. Anledningen till att Zigbee och Zwave har lite issues hos mig och kanske inte hos dig är att min bostad är på 205 kvm och på tre våningsplan.

Det är inget speciellt med storleken på ditt hus och att du har tre våningsplan. Z-Wave som protokoll är mycket stabil när det är rätt uppbyggt. Du kanske ska börja undersöka/diagnosticera ditt z-wave nätverk. Nu vet jag inte om du kan göra det i home assistant på ett enkelt sätt. I HS4 finns det nått som heter Z-Seer som hjälper till att hitta dåliga noder och störningar. Sen beror det också på hur ditt hus är konstruerat. Har du betongbjälklag mellan alla våningsplan vilket en del hus kan ha så kanske det inte är så bra lösning att lägga kontrollenheten i källaren.

Av Srki

Kör HomeSeer 4 på pi som z-wave kontroller. Otroligt stabilt och kraftfull. Varje lampa kan styras med z-wave dimmer 2 men också med vanliga brytare, viktigt! Tycker också Hue funkar riktigt stabilt och har en del lampor som utomhusbelysning. Kör också ett gäng NodeMCU med tempgivare samt en med ultraljudssensor för att kontrollera vattennivå i brunnen och för att kunna styra dräneringspumpen (litar inte på vippan). Inkommande vatten stängs av automatiskt med LK vattenfelsbrytare när man larmar huset. Har ett gäng Arlo kameror samt några Google Home enheter. Tvättmaskin och diskmaskin som visar status på användning och som m.h.a. Google Home meddelar när det är färdigt. Nästan allt som har stöd integreras till Node-Red och visas snyggt på Node-Red Dashboard. Snart byts alla elmätare till s.k. smarta mätare och då kan man få ut exakt användning av elen i huset utan att sätta andra onödiga 3-fasmätare. Det blir nästa steg att integrera. Finns så mycket idag inom hemautomation som man kan ha nytta av. Många håller inte med, det e dyrt och man är van med att använda saker på det gamla hederliga sättet. Det är också svårt att övertala sin respektive att investera pengar i det här men jag märker i alla fall att min sambo uppskattar mer och mer de olika funktioner där man kan övervaka samt styra på distans.

Av Srki

Jag hjälpte honom med att använda Google Classroom istället... Det är gjort för detta. Man kan sätta tidsbegränsing för inlämning av uppgift, man kan skapa bedömningsmatriser, kommunicera direkt med elever etc. Hoppar över alternativet med mailutskick.

Av Srki

@OllBoll: Jag föreslog Google Drive då de redan använder det i skolan. Nackdelen är att han i så fall skulle behöva skapa en mapp till varje elev och där rättigheterna tilldelas på korrekt sett, men det blir många mappar om det inte finns något sätt att göra så eleverna inte ser andras filer utan endast sina egna, då skulle en mapp räcka där de slänger in sina lösningar. Undervisningen hålls nu m.h.a. Google Hangouts Meet och tanken är att de ska vara online hela tiden. "Mötet" spelas in och alla måste ha sina webbkameror på. Genom att addera kravet med tiden och ha parameterstyrda uppgifter (varje elev väljer sina parametrar och de kan inte välja samma) så minskar man kanske risken för fusk... det är det bästa de kan göra nu. Finns inte så många smarta lösningar för just matematik och fysikprov.

Av Srki

Massutskick av mail till en användare (Exchange server)

Hej,
Har en fråga angående Exchange Server. Låt säga att 50 personer skulle skicka e-post till en användare inom loppet av 1 minut, vilken fördröjning kan man förvänta sig om förutom text i mailet det också finns bilagor på ungefär 5 mb, dvs 5mb/mail? Blir det någon fördröjning vid mottagandet och kan man på något sett se när exakt varje person har skickat mailet?
Farsan jobbar som lärare och de försöker hitta på ett sätt nu att göra matematikprov på distans i.o.m. covid-19. Tanken är att presentera en uppgift till eleverna och inom en angiven tid ska uppgiften besvaras på papper, det ska skannas och skickas till läraren inom den angivna tidsramen. Det handlar om många elever samtidigt och man antar att många skickar sina lösningar vid slutet. Man vill sätta kravet att uppgifterna inte accepteras om det kommer in efter den angivna tiden. Frågan är om det skapar problem?

Av Srki
Skrivet av mastrovious:

Jag går i tankarna om att köpa mig en Homey. Länge sedan någon skrev i tråden, är ni som har det fortfarande nöjda? Något annat man bör tänka på nu ett par år senare?

Skickades från m.sweclockers.com

Samma här. Läste att många har problem med räckvidden. De interna antennerna verkar vara dåliga och många moddar sina Homey för att zwave och Zigbee ska fungera bra. Ni som har Homey och kör z-wave och Zigbee, upplever ni några problem med räckvidden, brukar ni få felmeddelande med kommunikationen? Homey är rätt dyr och det hade inte känts kul om det krånglar. Har 40 z-wave enheter som måste inkluderas.

Av Srki

Har samma tankar som KayOh om uppgradering men har för tillfället Geforce GTX 1080 som jag tänkte behålla. Jag vill gärna ha Intel men z390 styrkretsar har inte PCI-E 4.0 om jag har förstått det rätt. Jag kan inte besluta mig om jag ska vänta på PCI-E 4.0 och DDR5 ram för att ha ett mer framtidssäkert system eller köra på det som finns idag på marknaden. Oftast byter jag grafikkort kanske 2 gånger innan jag byter ut CPU och moderkort. Nvidia kommer förmodligen ha PCI-E 4.0 på kommande grafikkort och ska jag då uppgradera grafikkort måste jag byta moderkortet och förmodligen även allt annat igen. Idag har jag ett alldeles för bra GPU för mitt system som är från 2012 och bör uppgradera snart då CPU är flaskhalsen. Vad hade ni gjort?

Av Srki
Skrivet av Elektron:

Det är just Creo som vi får lära oss i skolan, men förhoppningsvis är det inte allt för komplext att lära sig de andra ifall det behövs då?
Tror ni att det är svårt att få ett jobb som cadare? Jag läser 2årig teknisk utbildning på högskola men det går ju komplettera och läsa till mera om det behövs.

Det är just det som behövs/kommer behövas på marknaden. Idag betalar arbetsgivare dyra pengar för ingenjörer för att de ska cada. Fokus kommer mer och mer läggas på att lämna över dessa uppgifter till de som går 2 årig teknisk utbildning, medans ingenjörer kommer fungera som stöd och fokusera mer med att ta fram lösningar till konstruktioner, rätt materialval, tillverkningsmetod etc.

Av Srki

Det spelar inte sä stor roll vilket program du lär dig. Har använt Solid Works, Solid Edge, Catia V6 och Inventor. Det räcker att du lär dig ett program bra. Det som räknas är ju trots allt hur bra konstruktör du är. Programmet är ju ett verktyg som är lätt att lära sig om du förstår grunderna.

Av Srki
Skrivet av Locos:

Men om jag lägger ner det där med att dra nätverkskabel mellan husen eftersom det verkar osäkert med brand och grejer. Går det att dra fiber? Det är ett helt nytt område för mig så jag är helt grön där. Vad behövs för grejer? Hur gör man? Fiberkabel ser ju väldigt konstig ut i ändarna bland annat.

Som mrqaffe kommenterade så måste man ha respekt för el. I denna diskussion har teorin tagit över totalt och skrämt dig ordentligt verkar det som. Om vi nu ska överdriva med teorin så skulle eventuell överspänning orsaka att kabeln förstörs på en väldigt kort sträcka på grund av kabelledningarnas oförmåga att överföra enormt antal elektroner som skulle rusa fram. Efter att kabeln förstörs skulle jorden ta hand om elektronerna. Med andra ord tycker jag inte du ska överdriva här med fiber eller något annat. Gör som någon annan föreslog, gräv en cat6 kabel i ett rör. Om du nu är rädd för elfel på grund av olika potential så kör med en kamera med POE så slipper du dessa problem eftersom kameran då matas med samma strömkälla som mottagaren.

Av Srki
Av Srki

SteelSeries Siberia Elite Prism + Samsung Galaxy S4

SteelSeries Siberia Elite Prism
Prisjakt: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2794920
Kvitto finns, använd sammanlagt 3-4 timmar --> perfekt skick.
Pris: 800 SEK exl. frakt

Samsung Galaxy S4 GT-I9505
Telefonen är olåst. Skärmen har inga repor, dock finns slitningar på den kromade listen runtom telefonen och plastlocket på baksidan. Telefonen fungerar felfritt.
Kvitto finns
Pris: 1000 SEK exl. frakt.

Affären kan göras på plats i Helsingborg eller Lund. Om något ska skickas står köparen för frakten och betalningen kan göras genom Swish eller mitt Länsförsäkringar konto.

Läs hela annonsen här

Av Srki
Skrivet av Lightroom:

Hej!

Jag har tagit på mig ansvaret att fixa en backuplösning för mig och mina bröder (totalt 3 personer). Har köpt en HP Microserver Gen8 med en 250 Gb HD för Ubuntu Server och 3 st 3 Tb HD för lagringen (1 HD till respektive person). Servern kommer att stå hos vår mor som har fiber 100/10.

Behöver nu er hjälp med att hitta en passande lösning för oss.

Vi vill ha en backup lösning för framförallt bilder och filmer, men även annan data.
Det bör gå snabbt att ta en backup.
Det måste vara enkelt.
Bör även vara enkelt att starta upp - konfigurera servern.

Vad rekommenderar ni?

OwnCloud?
Crashplan?
Backuplösning via FTP?
Annat?

Fördelar/nackdelar med respektive lösning?

Jag har kört OwnCloud innan men tyckte till slut bättre om Veronis DatAnywhere. Veronis erbjuder gratis licens för upp till 5 användare. Kika på det: http://www.varonis.com/products/datanywhere/

Av Srki

Det löste sig med en fabriksåterställning på routern och ett nytt SSID... hade dock varit bra och veta vad det var som hände då jag inte rörde inställningar på min router på ett halvår.

Av Srki
Skrivet av madtop:

Har du rätt gateway och mask? Rätt DNS?

Kan du pinga din gateway?
Kan du pinga 192.36.125.18?
Kan du pinga ping.sunet.se?

Om jag väljer felsök problem på wifi ikonen får jag upp ett meddelande att "Anslutningen tillåts inte av fjärrenheten eller -resursen" "Enheten eller resursen (wpad.bredbandsbolaget.se) har inte konfigurerats för att acceptera anslutningar på port "WWW-tjänst (HTTP)"

Av Srki
Skrivet av madtop:

Har du rätt gateway och mask? Rätt DNS?

Kan du pinga din gateway?
Kan du pinga 192.36.125.18?
Kan du pinga ping.sunet.se?

Nää jag kan inte pinga något av ovanstående

Av Srki
Skrivet av carlbanan:

Ok.

Jag har tidigare idag haft internetanslutning via andra nätverk, men felet uppstod när jag kom hem här för nån timme sedan. Startade om och såg då att den win update hade laddat hem nån uppdatering som skulle köras, och sedan fungerade det igen.

Jag var alltså ansluten till mitt nätverk här hemma, men det stod "begränsad anslutning". Använder win 10

jag hade hoppats på att det var så enkelt. Har nämligen haft det här problemet i 1 vecka nu...

Av Srki
Skrivet av carlbanan:

Jag fick exakt samma fel på min XPs 13 nyss. Allting funkade på andra enheter, så felet måste vart på datorn.

Jag testade lite grejjer utan framgång, tills jag startade om datorn. Var nå uppdateringar som gick igång (win update), och sedan fungerade det. Vette fan vad det berodde på. Stod nåt om felaktigt ip-nr i felsökarn.

Fast det är lite annorlunda hos mig... jag var idag hos mina föräldrar med min XPS och hade internetåtkomst i Windows 8.1. Datorn hade alla uppdateringar vid det tillfälle.

Av Srki
Skrivet av Neonodia:

vad säger ipconfig/all på din dator och wireless gränssnittet?

Den säger att allt är som det ska, dvs jag får ip nummer, DNS suffix är bredbandsbolaget.se och jag får en MAC-adress... men jag får inget internetåtkomst.

Av Srki

Strul med internetåtkomst genom WiFi

Hej!
Jag har fått ett litet problem med att få internetåtkomst på min Dell XPS 13 (Modell: 2015) i Windows 8.1 då jag är uppkopplad till WiFi nätverket hemma. Jag har både Windows 8.1 och Ubuntu 14.04. Alla andra enheter hemma kan ansluta till routern (Linksys 6200) utan problem och få internetåtkomst. Min Dell XPS 13 kan under Windows 8.1 ansluta till nätverket hemma där jag kan få åtkomst till nätverksmapparna osv. men den kan inte få internetåtkomst. Jag har provat att stänga av Norton 365 då jag först misstänkte någon inställning där som ställde till det. Växlar jag till Ubuntu så fungerar internet. Min första tanke var att någon uppdatering i Windows 8.1 har ställt till det då jag inte installerat något annat på min dator på länge. Men det konstiga här är att jag kan få internetåtkomst på alla andra WiFi nätverk utanför mitt hem då jag kör Windows 8.1. Är det någon annan som har haft detta problem? Hur fixar man detta?

Tack på förhand!