Inlägg

Inlägg som Srki har skrivit i forumet
Av Srki
Skrivet av LeoCarlsson:

Välj en annan nätdel är ett tips, att köpa ett cx är som att betala för coilwhine.

Vilken nätdel skulle du rekommendera?

Av Srki

Tack för alla tips och råd... jag har en HTPC med liknande hårdvara som jag har tänkt köpa in för NASEN så jag provar med att slänga in FreeNAS med 2 st nya 2TB HD och testa RAID-Z så får jag se om jag blir nöjd

Av Srki
Skrivet av maniak:

Den inbyggda raiden på ett moderkort är inget du vill köra. Du behöver inget raidkort för att köra mjukvaruraid, de på moderkortet räcker.

Jag misstänker att det är på grund av att det är ganska kört när kontrollkortet dör. Så visst, det kanske är säkrast att använda sig av FreeNAS och ZFS. Det kräver rätt mycket RAM och CPU-kraft väl om man ska ha bra överföringshastighet? Och vilka överföringshastigheter kan man komma upp till egentligen med ZFS?

Av Srki
Skrivet av Svensktiger:

ASUS kortet jag länkade till har ju 6 SATA platser, hur mycket behöver du egentligen ?
Och mjukvaruraid är i de flesta fall att föredra, framförallt om man kör riktig NAS mjukvara t.ex FreeNAS.
En AMD lösning skulle jag inte bry mig i, vad man vill ha är ju snabba energieffektiva kärnor och det saknar ju AMD helt just nu.
Och en NAS spenderar ju oftast mest tid i idle..

Jag missade den detaljen... var helt inställd på att jag skulle ha minst 6 x SATA/600 ingångar när jag sedan insåg att vanliga mekaniska HD inte klarar av de hastigheterna ändå. Den du föreslår räcker gott och väl. Däremot är jag lite emot mjukvaru-RAID eftersom en vän till mig får jättedåliga överföreningshastigheter med bra processor och 12 GB minne + att många andra klagar också om man läser på olika forum.
Min tanke var att skapa en hårdvaru-RAID5 konfiguration med den integrerade kretsen på moderkortet som sedan körs med Windows Home Server 2011. Är det ett bra alternativ?

Av Srki

Ska jag köra software-RAID så blir det nog rätt tufft för det moderkortet, helt rätt. Jag märkte nu att den inte har hårdvaru-RAID vilket tvingar mig att köra software-RAID. Ett extra PCIe kort med mer än 4 portar kostar en hel del så det moderkortet glömmer jag. Eftersom jag är ute efter att ha många SATA/600 portar så är inte utbudet det bästa just nu med miicro-ITX. Det enda vettiga jag har hittat är en ASROCK moderkort med hela 7 st SATA/600 portar med stöd för RAID5 som jag vill ha, länk: http://www.webbshoppen.se/PartDetail.aspx?q=p:5837525.
Om jag slänger in en AMD X2 A4-5300 3.4 GHz processor i den, länk: http://www.dustinhome.se/product/5010654201/amd-a-series-x2-a4-5300-3-4ghz-socket-fm2-box/#intcmp=searchProvider_dacsa, så är jag rädd att strömförbrukning blir hög. Jag hittar inga tester på det. Vad tror ni?
Hur mycket bättre/snabbare är PCIe SATA kontrollkort än den som är inbyggd i moderkortet egentligen? Jag har kollat på denna: http://www.dustinhome.se/product/5010375734/lsi-8-port-int-6gb-s-satasas-pcie-2-0-hba/?utm_campaign=prisjakt&utm_source=prisjakt.nu&utm_medium=pricecompare&utm_content=6260.

Av Srki

Tips för egen bygge av NAS med bra överföringshastighet

Hej alla,

Funderar på att bygga en egen NAS med mycket bra överföringshastighet skriva/läsa (> 60 MB/s) och låg strömförbrukning om det är möjligt. Jag har kollat mycket på följande komponenter:

Chassi: Fractal Design Node 304, Länk: http://www.dustinhome.se/product/5010655166/fractal-design-node-304-m-itx-black/
PSU: Corsair CX 430W, Länk: http://www.dustinhome.se/product/5010655595/corsair-cx-430w-bronze-atx12v-2-3-power-supply/#intcmp=searchProvider_dacsa
Moderkort: ASUS C60M1-I, Länk: http://www.inet.se/produkt/1902373/asus-c60m1-i
RAM: Kingston ValueRAM 4GB 1333MHz, Länk: http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/internminne/ddr3/kingston-valueram4gbddr3/179758.7060/
HD: 6 x Seagate Barracuda 2 TB 7200RPM SATA/600, Länk: http://www.dustinhome.se/product/5010617329/seagate-barracuda-2tb-7200rpm-sata-600-64mb/#intcmp=searchProvider_dacsa

Efter en lång tids sökande på olika forum har jag insett att jag aldrig kommer i närheten av den överföringshastigheten jag är ute efter, eftersom processorn är rätt seg samt den inbyggda nätverksstyrkretsen inte är den bästa om man ska satsa på FreeNAS.

Vilka komponenter måste jag köpa för att det ska överhuvudtaget bli möjligt att komma till de överföringshastigheter med RAID5 konfiguration eller ZFS raid1? Eftersom jag är ute efter Node 304 chassit så är det begränsat till micro-ITX moderkort.
Slutligen, vad är bäst att köra: FreeNAS, Windows Server eller något helt annat?

Tacksam för alla tips jag kan få

Av Srki

Vi kan diskutera hur mycket vi vill angående detta, förbanna Radiotjänsten, skapa olika trådar osv. I slutändan, så är vi bara duktiga på att göra det vår stat säger och inget annat. Vad kan vi göra? Inget! Faktum är den att i de flesta länder så måste man betala en tv-licens för att finansiera allmän tv/radio. Sen hur man gör det, om det nu ingår i skatten eller som en separat inbetalningskort per hushåll spelar ingen roll. Finland har tänkt ut det lite bättre. Där betalar man tv-avgiften i skatten och beloppet baseras beroende på årsinkomsten. Studenter ska antingen slippa denna avgift eller betala en mycket liten summa. Alla som klagar ska istället betala en tv-avgift, punkt slut!

Av Srki

Eftersom du säger att datorn dör även vid uppstart vid låg temperatur så tycker även jag att du ska kolla på din nätaggregat. Vilken nätaggregat har du? Vilken modell?

Av Srki
Skrivet av Xzane:

Hur mycket ska man våga höja volten?

Råd till dig: Lek inte alldeles för mycket med Vcore. Under 1.1 V borde vara OK. Så var inte fallet för mitt grafikkort. När jag höjde Vcore på mitt till 1.095V så crashade datorn och moderkortet klagade på att den inte hade ett VGA kort installerat. Enda räddningen var att blind-flasha BIOS till original och då fick jag tillbaka signalen...

Av Srki

Jag har samma problem, skrev precis ett inlägg (http://www.sweclockers.com/forum/125-geforce/1072053-pc-med-z...). Jag har provat allt möjligt. Vissa har haft tur och fixat problemet genom att höja Vcore till GPU men många inkl. mig har inte haft den turen. Ingeting verkar fungera och detta är ett känt problem med GTX 500 serie kort.
Mitt grafikkort är Zotac GTX 570 (ej fabriksöverklockad). Jag tror att jag måste lämna in mitt så får jag nog byta till ett annat, helst ATI HD6970 om JME Data tillåter det.

Av Srki

Har stött på samma problem... tror det är en liten bugg iallafall med MSI Afterburner. Jag fick ställa in samma Vcore flera gånger tills den ställde in sig på det värde. Men om du menar att den ställer in sig på rätt värde men sparas inte vid en omstart så får du nog spara dina inställninga i en profil som aktiveras vid programstart ...

Av Srki

PC med Zotac Geforce GTX 570 krashar med DX11 speltitlar

Hej alla,

Hoppas någon kan hjälpa mig med mitt dator problem.

Jag har följande hårdvara:

• Cooler Master PSU 850W
• Intel Core 2 Quad Processor Q9450
• 4 GB Corsair 1066 MHZ DDR2 minnen
• Moderkort Asus Maximus Formula X38
• Zotac Geforce GTX 570 (Model: ZT-50201-10P), Geforce drivrutiner 285.63 WHQL (provat med tidigare version samt de nya beta)
• SSD Hard drive 120 GB som primär, WD raptor 10 000K 150 GB som sekundär enhet
• Sound Blaster Live! ljudkort
• Windows 7 Professional 64-Bit med SP1 och alla de senaste uppdateringar

Datorn har aldrig varit överklockat och den har fungerat felfritt i 3 år men har nu för en vecka sedan börjat uppvisa konstiga problem.
Jag har testat mina minnen i 4 timmar med Memtest86+, CPU med prime95 i 3,5 timmar samt GPU med FurMark i 3,5 timmar. CPU och GPU har jag testat samtidigt och slagit på alla tester för mina HD för att få en maximal effektförbrukning och för att testa min PSU. Inga fel påträffades ...

Datorn fungerar helt felfritt i flera dagar (utan att stänga av) om man kollar på filmer, surfar, använder nätverket osv MEN så fort man sätter på ett DX11 spel (inga problem med DX9 titlar) så kraschar datorn efter 1-10 min och ibland direkt vid laddning av en bana. Temperaturerna är helt vanliga för GPU och CPU. GPU temperaturen hinner inte ens bli 60 C innan jag får en svart skärm och datorn startas om.
Windows Debugging Tools x64 klagar på drivrutiner för grafikkortet vid en analysering av dmp filen. Jag har provat att ta bort drivrutiner med DriveSweaper och provat alla möjliga gamla som nya drivrutiner men ingeting har hjälpt. Har även installerat om Windows 7, ingen förbättring alls ...

Dessa symptom är rätt vanliga bland folk som har GTX 500 serie kort och kör DX11 spel. Många forum från olika tillverkare beskriver exakt samma sak. Vissa påstår att problemet åtgärdades m.h.a. en ny BIOS men många påstår också att problemet förvärrades.
Jag har inte flashat mitt bios, men däremot har jag använt MSI Afterburner för att öka Vcore spänningen. Det konstiga är att mitt grafikkort hade redan som standard 1.013 V vilket är lite ovanligt för en fabriks oklockat GPU eftersom de flesta talar om att de har 0.915 - 0.950 V på sina grafikkort. Jag har iallafall provat att både minska och öka Vcore +- 50 mV utan att det gav någon som helst förbättring eller försämring. BIOS vill jag inte flasha eftersom det kommer inte ge någon som helst förbättring i.o.m att den gör samma sak som jag har gjort med MSI Afterburner dvs ökar spänningen ... Jag har också provat att byta PCI-E kortplats eftersom jag har 2 st på mitt moderkort, ingen förbättring alls ...

Allt tyder på att jag inte kommer att få ett fullt fungerande grafikkort även om Zotac av ett mirakel skulle släppa ut en BIOS uppdatering. Som sagt, detta har pratats länge om på olika forum (säkert här också) och vissa har haft tur och lyckats lösa problemet genom att öka spänningen men för många kvarstår problemet.

[B]Bifogar länk till print-screen bilder som är tagna medans CPU och GPU testarna utfördes samtidigt (prime95 samt FurMark). Dessutom analyseringsresultat från dmp filen med "debugging tools for windows x64" som pdf fil.

Bild 1:
http://dl.dropbox.com/u/175649/Stress%20testing%20GPU%20%26%2...
Bild 2:
http://dl.dropbox.com/u/175649/Stress%20testing%20GPU%20%26%2...
Debugging resultat som PDF-fil:
http://dl.dropbox.com/u/175649/Windows%20debbuging%20111219.p...

Har jag missat någon lösning som redan finns där ute? Är det någon som har lyckats lösa det här?
Jag funderar på att lämna in grafikkortet och skulle det visa sig att det var just GPU (vilket allt tyder på det) så vill jag nog inte ha Geforce GTX 500 serie eftersom felet finns nog på de flesta kort och uppvisar sig för eller senare ...

Den andra frågan är om det inte är bättre att satsa på Saphire ATI HD6970 istället om JME data går med på att ersätta mig med den istället ...

Av Srki
Skrivet av sparriskrigaren:

Nix, jag har inte köpt det! Däremot mailade jag tillverkaren och fick ett väldigt trevligt svar från deras Skandinavien-avdelning på norska. Jag ställde några frågor och då fotade killen i chassit och skickade till mig. Jag föreslår att du gör samma sak så klarnar det nog lite

Jag far grejerna imorgon och ska da borja bygga datorn. Jag har daremot inte bestallt samma grejer som du tankte gora. Tankte publicera resultatet... jag blir nog den forsta som gor det (finns namligen ingen publicerad bygge med denna chassi).

Av Srki
Skrivet av sparriskrigaren:

Jag har kollat runt på lämpliga komponenter att bygga en liten dator av (Mini-ITX) men jag är väldigt osäker på allt som har med PSU att göra. Jag har bestämt mig för chassit Streacom F7C:

http://www.webhallen.com/hardvara/138990-streacom_f7c-svart

Men jag fattar inte riktigt vad jag kan använda för PSU till detta, tillverkarens hemsida hjälper inte mycket. Så då började jag fundera över PicoPSU 150W och tog mig in på denna sida:

http://extreme.outervision.com/PSUEngine

Där fyllde jag i processorn Intel Core i3 2100T, 2 stickor DDR3, en SSD samt två fläktar på 80mm och började sedan fundera över grafikkortet. Det är nämligen lite oklart vilket jag ska ha, om jag ska satsa på enklast möjliga eller ett inte riktigt lika kasst, men fortfarande i det lägre segmentet.

Hur mycket kan man lita på en sån här uträkning? Jag vet ju att det är känsligt med grafikkort, och att nätaggets effekt kan vara helt missvisande. Fyller jag t ex i grafikkortet GeForce GT 430 så landar jag på rekommenderade 140W, fyller jag i ATi Radeon 5570 landar jag på 136W. Det är ungefär ett sånt grafikkort jag har tänkt mig, om det är möjligt.

Samtidigt får väl dessa grafikkort ström från PCI-E-porten och inte från 12V-linan?

Så, PicoPSU fixar 150W, bör det vara lugnt då eller är det helt missvisande i det här fallet? Om nu PicoPSU inte alls funkar, vad köper jag då för ett tyst (helst ljudlöst) nätagg?

Har precis beställt en Streacom F7C chassi. Det dåliga är att det finns absolut ingen information angånde denna chassi på nätet. Höjden på den är 100 mm så det begränsar en hel del. Jag tänkte köpa till ett mini-ITX s-1155 moderkort (ASRock Z68M-ITX HT) med Intel i3 processor men då måste jag ha en processorkylare. Frågan är om en processorkylare får plats i en sån här låda.
Har du redan köpt chassi och isåfall kan du berätta lite om den, tror du att jag får plats med en processorkylare?
Man kan stoppa in ett mini-ITX moderkort med integrerad AMD processor som t.ex. ASUS E35M1-I DELUXE men då har jag inte HDMI 1.4 version på den.

Av Srki
Skrivet av Broder Truck:

Att disken skulle bli så slö av utebliven trim är väl snudd på otroligt.

Ladda hem http://elpamsoft.com/Downloads.aspx?Name=SSD%20Tweaker och kör den mobila varianten, en "auto-tweak". Starta om datorn och känn på läget igen.

Ok, tack för tipset!
Ska testa detta ...

Av Srki
Skrivet av Rosen70:

Hey, igår så byggde jag ihop en dator med en Intel 80 gb SSD.
Datorn känns väldigt slö ibland och är allmänt seg när man ska söka saker.
Hur kan man göra så att en SSD blir snabbare under Windows 7?

En annan sak som också har hänt är att när man är i utforskaren och öppnar en hårddisk och HÖGERKLICKAR så krashar explorer.exe , hur kan man fixa det?

OS är Windows 7 professional

All hjälp uppskattas, snabb hjälp också för har bara 4 timmar på mig att fixa det...

MVH Alexander

Jag har ett liknande problem i Windows 7 PRO 64-bitar efter installationen av Windows på en OCZ Agility 120 GB SSD HD. Min blir väldigt slö när jag ska installera program osv. och det kan ibland ta upp till 1 timme att slutföra en liten installation. AHCI i bios är aktiverat men detta hjälpte inget.
Löser du ditt problem så kan du väl skriva ner vad du gjorde...
Att explorer krashar kan ibland hänga med ramminen, iallfall var det lösning på mitt problem. Jag ställde ner frekvensen på minnen och så hade jag inte samma problem ... kanske kan det hjälpa dig ...

Hälsningar

Srdjan

Av Srki
Skrivet av Srki1982:

AHCI är påslaget...

Ingen som har några tips?

Av Srki
Skrivet av Sergeant44:

AHCI påslaget?

AHCI är påslaget...

Av Srki

Hjälp med dålig SSD prestanda vid installation av programvaror i Windows 7

Hej alla,

Hoppas någon kan hjälpa mig med ett mkt konstig prestandaproblem under Windows 7. Datorn är relativt snabb under normal användning tills jag börjar installera ett program. Då blir datorn helt slö och det är nästan omöjligt att göra någonting på datorn. Jag får i princip vänta i 1 timme på att exempelvis ett spel ska installeras och vänta ytterligare 10 min efter installationen tillls datorn kan användas normalt igen.

Följande hårdvara och mjukvara är installerat:

Asus Maximus Formula iX38
4 GB OCZ Reaper PC8500 DDR2 ram
Intel Quad Q9450 CPU
Zotac Geforce GTX 570
Cooler Master 850W PS
OCZ Agility 120 GB SSD OS HD
Ytterligare 3 hårddiskar på 1 TB vardera
Windows 7 64-bitar

AHCI är aktiverat under bios och OCZ SSD är uppdaterad med senaste firmware.

Vad tror ni kan vara fel?