Inlägg

Inlägg som Srki har skrivit i forumet
Av Srki

Någon här som kan rekommendera en antireflekterande skärmskydd? Hittar bara vanliga ”klara”. Finns en på amazon.se men den har inte fått så bra omdöme.

Av Srki
Skrivet av Sweagle:

Jag beställde min förra fredagen och den levererades till ett utlämningsställe idag, så precis en vecka. GLS från Nederländerna till svenska gränsen, därefter DB Schenker.

Tack!

Av Srki

Någon som beställt steam deck nyligen och kan berätta hur lång leveranstid det blev? Är det DHL eller DB Schenker som levererar?

Av Srki
Skrivet av mrqaffe:

Du borde mäta om kontakten glappar eller om det kanske är kabelbrott. kan ev bero på dåliga kondensatorer nånstans och det går också att mäta .

Det var en dålig power knapp på datorn 😊
Det var enkelt att fixa.

Av Srki

Rekommenderar Harman Kardon Citation 200 som just nu kostar 2800. Har Google assistent, bra ljud, BT och man kan ha det som bärbar i 8 timmar. Ser bra ut också.

Av Srki

Streacom AC-DC adapter krånglar och datorn kan inte startas ibland

Hej!
Undrar om någon vet vad felet kan vara med min custom build. Jag har en Streacom F7C med original Streamcom ST-150P 150W Fanless AC-DC adapter. Det är äldre delar som drivs; en intel i3 2100, 8GB DDR3, 60 GB SDD.
När DC-kontakten sitter i datorn så fungerar allting felfritt, datorn startar och jag kan ha den igång >24 timmar. Om jag drar ut DC-kontakten från datorn så behöver jag ”ibland” vrida DC kontakten, dra ut och sätta tillbaka, trycka ett antal gånger på strömknappen så att datorn startar igång.
Ibland kan jag dra ut kontakten och sätta tillbaka det hur många gånger som helst och det fungerar varje gång. Vidrör man chassit så får man en väldig svag ”kittlande” känsla men jag har mätt spänningen mellan chassit och jord och det visar inget. Datorn är inkopplad i ett jordat uttag och det sitter distanser för moderkortet som det ska. 12VDC omvandlas också innan datorlådan och spänningen är rätt stabil 12,38VDC - 12,48 VDC.
Datorn har för övrigt fungerat så här i flera år (-2013), det är först nu som jag har bestämt mig att göra något åt det 😊.
Vad tror ni felet kan vara?
Tack på förhand.

Av Srki

Ja, detta funkade! Jag gjorde aldrig "slmgr /cpky" och "slmgr /rearm" innan. Vid omformatering nu så aktiveras inte windows Pro längre med det gamla nyckeln. Tack!

Av Srki
Skrivet av Dr.Mabuse:

Om licensen ligger kvar i ACPI-tabellen även efter nollställning av UEFI så har du använt en prebuilt OEM licens. Dessa är också retail men avsedda för att användas en gång och på en dator, mao den kopplas till hårdvaran den installeras på och kan inte flyttas (enl Microsoft).

Kanske det, kommer faktiskt inte ihåg, men det gick ju att aktivera en ny dator. Frågan är ändå kommer en ny Pro licens skriva över den gamla?

Av Srki
Skrivet av Srki:

Om jag kör kommandot: "slmgr /dli" så får jag upp meddelandet att det är Windows Professional och RETAIL channel så det är inte en OEM licens. Har aldrig pillat med bios för att lagra licensnyckeln...

Provade igen att formatera om hårdisken och installera om Windows från USB stickan utan nätverkskabel i och när jag kör kommandot slmgr -dli så får jag fortfarande upp produktnyckeln... så någonstans har nyckeln lagrats men var?

Av Srki
Skrivet av Karate Taco:

Är det en OEM-dator har den definitivt nyckeln lagrad där. I ett hemmabygge är den inte där om du inte ansträngt dig för att lägga dit den. Det var rätt länge sedan jag pulade med det själv, men när det begav sig så lagrade jag en egen key i BIOS med en redigerad firmware som jag flashade till moderkortet. Googlade lite efter hur man kan tänkas avlägsna den och det verkar inte vara så enkelt som jag trodde. Men hur som helst så kommer Windows att använda sig av nyckeln som anges vid installationen även om det finns en OEM-nyckel.

Till min kännedom autentiseras inte Windows efter något hårdvaruid eller så.

Om jag kör kommandot: "slmgr /dli" så får jag upp meddelandet att det är Windows Professional och RETAIL channel så det är inte en OEM licens. Har aldrig pillat med bios för att lagra licensnyckeln...

Av Srki
Skrivet av Cenorida:

Har det någon praktiskt betydelse att köparen använder samma nyckel? Själv har jag nog lyckats använda en nyckel till 10 olika enheter, minst.

Klart det har. Jag vill ju inte få ett meddelande sen om att windows inte längre kan aktiveras med licensnyckeln eftersom nyckeln används av flera enheter samtidigt.

Av Srki

Datorn är inte länkad till MS konto. Vid ominstallation av Windows skapar jag ett lokalt konto men ändå så aktiveras windows automatiskt.

Av Srki
Skrivet av Karate Taco:

Varje gång du ominstallerar Windows, loggar du in med ditt MS-konto? Isåfall aktiveras det pga nyckeln som du har lagrad där.

Om svaret på ovan fråga är nej så har du lagrat nyckeln i UEFI. Radera den därifrån.

Under ominstallationen av windows skapar jag lokal konto, men i.o.m att jag har datorn inkopplat till internet så aktiveras den automatiskt med licensnyckeln. Mest troligt är den kopplad till deras licensserver och är knuten till hårdvaran men retail ska man väl kunna flytta till annan hårdvara? kör jag kommandot "slmgr /upk" så säger den att licensen är avinstallerad men det omaktiveras ändå vid ominstallation. Datorn är borttagen från MS kontot. Det är en äldre moderkort (Gigabyte GA-H67N-USB3-B3). Sparar den verkligen licensnyckeln? I så fall hur tar man bort det?

Av Srki

Aktivering av Windows

Hej,
Ska sälja en dator och har kommit överens med köparen att det inte medföljer windows 10 pro på datorn då jag har flyttat över licensen till en annan dator. Jag har avinstallerat licensen på den gamla datorn men varje gång jag omformaterar datorn så aktiveras den med den gamla licensnyckel (retail copy) då den är knuten till hårdvaran. Min fråga är: om köparen använder sin windows 10 pro licensnyckel, kommer det skriva över min licensnyckel som är knuten till hårdvaran? Jag vill ju använda min nyckel fritt på den nya datorn utan att det strular senare. Hur funkar det egentligen?

Av Srki
Skrivet av roosterx:

Sista stöten innan Stadia läggs ner?

Kommer inte hända

Av Srki

Någon mer som har fått problem med Microsoft Store efter uppdateringen? Den går inte att starta.

Av Srki
Skrivet av medbor:

Får man hela paketet till priset av spelet är det faktiskt ganska värt det, men tror att skägget är i brevlådan ändå om några år

Tror många kommer se fördelarna med såna här tjänster och det kommer bara att växa, inte försvinna. Speciellt många föräldrar som köper dyra speldatorer, spelkonsoler och spel till sina ungar, det är en stor marknad. Många har fortfarande inte upptäckt detta. Stadia flyter på riktigt bra tycker jag och det man förlorar jämfört med en speldator eller en spelkonsol är värt de 99 SEK/mån. Du behöver inte ens prenumerera för att spela om du köper ett spel och tycker 1080p är tillräckligt. Google har också muskler att lyckas med detta.

Av Srki
Skrivet av aragon:

Varför knx i stället för tex zwave? Jag är inte jätteinsatt i knx mer än att det jag hört från bekanta som varit frustrerade på det. (Tydligen svårt att hantera/programera som privatperson)

Har själv inte praktisk erfarenhet av KNX men det man har hört från folk som har det så har ingen problem med systemet. Det är ett ”installera-och-glöm bort” system. Varenda uttag, brytare etc styrs med trådat buss men de har trådlösa produkter också om man vill ha det. Det är klart mycket dyrare än att skaffa z-wave system men gör man om elinstallationen i huset så kan det löna sig om man gillar hemautomation. Vad jag har förstått så är det inte svårt att programmera, det är mer att programmeringsverktyget är så dyr. Jag hade också vågat stämpla huset ”hemautomation med KNX” vid en eventuell försäljning då man kan vara ganska säker på att det bara fungerar. Många elektriker vet också hur det fungerar och kan underhålla det. Hade jag sålt huset idag så hade jag definitivt återställt allt till en ”traditionell elinstallation” även om allting fungerar stabilt hos mig. Man vill inte få samtal efter samtal med att nånting inte fungerar då den nya ägaren inte förstår sig på hur HA, Node red och allt annat som finns idag fungerar.

Av Srki
Skrivet av anon190955:

En annan fundering är fönster/dörrgivare. Vad jag sett när jag kollar runt ligger en på ca 300kr. Jag har väl ca 30 fönster totalt. Fixar de både ifall det öppnas och stängs plus kross, eller är det två olika givare för det? Batteri känns ju också ganska b eller är batteritiden sjuk lång? Man vill ju inte lägga 10k på nått man måste byta batterier på var 3dje månad. Finns det alternativ med kameror som gör skillnad på människor och annat man kan sätta upp zoner för t ex el liknande för att bevaka en hel husvägg utomhus?

Vad vill du uppnå? Behöver du verkligen övervaka 30 st fönster? Vanligtvis sätter man rörelsesensorer som täcker en större area. Försök separera larmsystem och hemautomation men om det går försök satsa på ett riktig larm som kan samspela med hemautomation. Kolla på Ajax som jag nämnde tidigare, den kan du integrera m.h.a UART till vilket system du vill. Du kan såklart bygga upp ett fungerande larm med z-wave men det blir inte ett ”riktigt” larm.

Av Srki
Skrivet av anon190955:

Tänkte börja från scratch nu i ett stort hus och funderar lite på infrastruktur. Behöver jag borra och dra lankablar överallt för att få ett stabilt system eller funkar wifi?

Om jag hade börjat från scratch så hade jag satsat på KNX till hemautomation, men bara om du måste göra om elinstallationen i huset. Annars om du ska använda befintlig elinstallation kan jag personligen tycka z-wave, men du kommer få många olika förslag för det är en hel del protokoll och system på marknaden. Sen gällande LAN; dra kablar till alla rum, dubbla uttag. Ska du skaffa larm kan jag rekommendera Ajax och med deras uartBridge kan du integrera det med övrig hemautomation.