Vad använder ni för smart hem-lösning(ar)?

Permalänk
Medlem

Kör HomeSeer 4 på pi som z-wave kontroller. Otroligt stabilt och kraftfull. Varje lampa kan styras med z-wave dimmer 2 men också med vanliga brytare, viktigt! Tycker också Hue funkar riktigt stabilt och har en del lampor som utomhusbelysning. Kör också ett gäng NodeMCU med tempgivare samt en med ultraljudssensor för att kontrollera vattennivå i brunnen och för att kunna styra dräneringspumpen (litar inte på vippan). Inkommande vatten stängs av automatiskt med LK vattenfelsbrytare när man larmar huset. Har ett gäng Arlo kameror samt några Google Home enheter. Tvättmaskin och diskmaskin som visar status på användning och som m.h.a. Google Home meddelar när det är färdigt. Nästan allt som har stöd integreras till Node-Red och visas snyggt på Node-Red Dashboard. Snart byts alla elmätare till s.k. smarta mätare och då kan man få ut exakt användning av elen i huset utan att sätta andra onödiga 3-fasmätare. Det blir nästa steg att integrera. Finns så mycket idag inom hemautomation som man kan ha nytta av. Många håller inte med, det e dyrt och man är van med att använda saker på det gamla hederliga sättet. Det är också svårt att övertala sin respektive att investera pengar i det här men jag märker i alla fall att min sambo uppskattar mer och mer de olika funktioner där man kan övervaka samt styra på distans.

Visa signatur

Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQ Chassi: Phanteks Enthoo Evolv X | Moderkort: ASUS TUF GAMING Z690-PLUS D4 | CPU: Intel Core i7-12700K | CPU-kylare: Arctic Liquid Freezer II | RAM: 64GB Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3200 C16 | GPU: ASUS TUF RTX 4070 ti OC | PSU: ASUS TUF Gaming 1000W Gold | SSD: 1TB WD Black SN850 PCIe 4.0 NVMe M.2 + 1TB Samsung 840 Evo 2.5" SSD | OS: Microsoft Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem

Jag kör med Homey Pro som hjärtat i systemet. Sen har jag en jäkla massa Philips Hue fördelade på två bryggor. En ute och en inne. Styr decklights och poollampa med Shelly 1. I Uteköket har jag Shelly dimmer 2 för allmänbelysning och Philips Hue för resten.

Jag har ett Samsung kylskåp med skärm och smartthings. En Ring dörrklocka som är kopplad till kylen.

Sen finns det lite annat smått o gott men har precis fastnat i hemautomationsträsket. Försöker nu att automatisera så mycket som möjligt så att det är smidigt och familjevänligt.

Visa signatur

Samsung SA700 | Silverstone Temjin TJ08B-E | Silver Power SP-SS750M 750W | Asus Maximus IV Gene-Z | Intel Core i7 2600K | Corsair H80 Hydro Series | Scythe Kaze Q 3.5" | Scythe GT 120mm 1850rpm | Gigabyte GeForce GTX 560Ti OC 1GB | Corsair Vengeance LP DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB | SanDisk Extreme II 480Gb SSD | Sennheiser PC360 G4ME

Permalänk
Medlem

Kör en Deconz docker med Conbee 2 sticka som styr en massa Ikea trådfri produkter. All input sker med Hue Essentials appen på Android.

Permalänk
Medlem

Jag kör med Home Assistant sedan 3-4 år tillbaka. Började lite med Z-wave i början men har gått över helt till Zigbee istället och då främst Hue-lampor kopplade till deCONZ. Jag kör även UniFi och Verisure för occupancy detection i hemmet samt nätverkskameror från Axis för video och rörelsedetektion.

Automationer skrivs i Python genom Appdaemon för att kunna ha lite mer avancerade regler som är svårt att få till ordentligt i HASS egna automationssystem.

HASS exponerar även allt till Homekit så att det lätt går att styra allt i hemmet via telefon och röststyrning.

Permalänk

Jag kör en Tellstick Net v2 som controller och i princip bara 433mhz nexa/proove.

Jag bor i lägenhet så främst styr jag skalbelysning typ fönsterlampor efter sol upp och nedgång. Har t.ex. byggt in en Nexa wmr-252 i en golvlampa från Ikea som nu går att styra med Tellstick och lampans ordinarie strömbrytare.

I hallen har jag en vägglampa som styrs av Tellstick tidsschema och som triggas av en nexa rörelsevakt utanför schematiden t.ex. på natten. Har även en del 433mhz termometrar för att hålla koll men använder inte dessa för att styra något automatiskt.

På balkongen under uteenheten till min Panasonic luftvärmepump AC som jag använder för kyla, har jag en 50 liters behållare som sommartid snabbt fylls med kondensvatten. Jag pumpar bort detta till hängrännan/stupröret som går ner från taket för att slippa tömma och bära hinkar genom lägenheten. Jag har köpt en pinne på ebay med två flottörnivågivare som är kopplade till en nexa wbt-912 så att jag får varningar när vattennivån är halvfull samt helt fylld och det är dags att tömma. På sommaren behöver jag tömma minst varannnan dag så dränkpumpen i behållaren kan styras på distans via nexa 433mhz om jag inte är hemma när det är dags att tömma. Genom att ha två givare får jag feedback att behållaren töms utan att vara hemma. Jag har en Broadlink RM Pro flr att kunna styra själva luftvärmepumpen också men har haft problem med att appen är buggig men jag har löst det med att låta kylan gå 24/7 hela sommaren. Har någon tips på en bra och prisvärd ir controller för att styra pumpen är jag intresserad!

Sen har jag byggt in en ebay noname 433mhz reläbrytare som är paralellkopplad med strömbrytaren på stationära datorn. Wol funkar inte över wifi så det blir en slags jätteosäker snik wake on wireless.

Övriga smarta hem lösningar är en Logitech Squeezebox Radio eller Duet i varje rum. Kör Logitech media server med Spotty på min Synology nas så jag kan köra musik från datorn eller telefonen, med Spotify connect stöd!
Sen kör jag Ubiquiti Usg3, us8-60w, clud key och uap-acpro på tre olika sites. Några övervakningskameror på landet m.m.

Stavfel
Visa signatur
Permalänk

Alla lampor Philips Hue, Philips rörelsedetektor, 2 amazon alexa echo dot, 1 amazon echo show, några smartplugs, robotdamsugare

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X /Radeon RX 6950XT / Gigabyte X570 AORUS ULTRA / 32gb Corsair Vengeance RGB PRO DDR4 3600MHz /, EVGA Supernova G2 850W PSU/ Lian-li O11 Dynamic /M.2 Samsung 950pro,WD BLACK SN750 /EKWB Watercooling 240+120mm radiator /Corsair Hydro X Series XC7 RGB / Corsair K70 RGB / Phillips 27" G-sync + 2st 27" AOC .

Permalänk
Medlem

Kör Homey med främst z-waveenheter men även en del Philips Hue. För vanlig belysning, tex taklampor, föredrar jag helt klart inbyggnadspuckar för att kunna ha tillgång till vanliga fysiska brytare ifall nån automation eller app slutar funka.
Har utöver det ett 13 Sonos-zoner, ett gäng harmonyfjärrar av olika sort och ett larmsystem från Verisure. Även dessa tillgängliga för Homey.
Nästa grej blir att sätta en Fibaro Implant i motorn till garageporten och att integrera Somfy-markiserna.

Permalänk
Medlem

Animus heart för att samla alla smarta lösningar på ett ställe. Via den är det kopplat lite Philips Hue bland annat. Mycket smidig produkt, kan rekommenderas att kolla upp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rasmys:

Animus heart för att samla alla smarta lösningar på ett ställe. Via den är det kopplat lite Philips Hue bland annat. Mycket smidig produkt, kan rekommenderas att kolla upp.

Nej du kan inte samla alla smarta lösningar med animus heart, den har mycket begränsat stöd. dessutom är den både seg och ostabil när man börjar lägga på mycket saker. visst för små system med generella saker funkar den, men vill man styra 50+ till hundratals saker eller vill göra avancerad styrning med wled audio nät tjänster är det bara glömma.
vill man samla alla saker på en plats så är HA bästa alternativet, tyvärr saknar Animus heart stöd för ha vad jag vet.(om det inte släppts nu)

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Frugan! Hon påstår ju sig veta allt, kunna allt och göra allt rätt 😅

Visa signatur

Tjo & tjim
Nzxt H7 Flow || ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI || Gigabyte GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC || AMD Ryzen 7 7800X3D || Corsair 32GB DDR5 5200MHz CL40 Vengeance RGB AMD EXPO || NZXT Kraken Elite RGB 360 || Samsung 990 PRO M.2 NVMe SSD 1TB & 2TB || ASUS ROG Strix Aura 850W

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrkhaglund:

Frugan! Hon påstår ju sig veta allt, kunna allt och göra allt rätt 😅

så det är hon som har byxorna i ert förhållande då?

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

En magnetventil kopplad till en timer på varmvattnet i duschen. Den aktiveras med en knapp utanför badrummet, sedan har man 10 minuter varmvatten. Det går dessutom inte att aktivera den igen på 5 minuter.
Fantastiskt så mycket effektivare tonåringarnas tvagning har blivit.

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem

Jag började med ett Telldus-system 2016. Växte ur det väldigt snabbt. Störde mig på deras PRO abonnemang som tog betalt för helt självklara saker. Kände att 433mhz inte fungerade för mig och jag krävde verifiering vid tillslag. Så gick sedan över till Zwave på alla pluggar och gav bort alla Telldus prylar till vänner och bekanta under 2017. Under slutet av 2017 provade jag Home Assistant som va rätt krångligt just då att sätta sig in i. Det krävdes ganska hög tröskel för att komma igång även med det mest grundläggande då. Men gillade idéen med att ha allt i ett system, oavsett protokoll/teknik. Så byggde mycket på Home assistant med olika lösningar under 2018/2019. Nu under 2020 so far har jag inte ändrat på mycket. Jag har det mesta som jag gillar. Jag styr exempelvis alla prylar i mitt biorum via home assistant. Input källa på min marantz receiver och stänga av och på min projektor görs även det via Home Assistant. Det är saker som är extra nice. Behöver aldrig leta efter fjärren längre.

Min home assistant ligger installerad inne i en Docker som körs inne i en Ubuntu. Ubuntun i sin tur ligger sedan virtualiserad på en server i min källare. I mitt fall så är hypervisorn VMWare. Jag har sedan i servern två stycken USB-stickor. En som tar hand om Zwave och en som sköter om Zigbee. Dessa är sedan I/O mappade emot den virtuella maskin som ansvarar för respektive system.

Min IOT prylar är på ett eget SSID med eget vlan där ingen av dessa prylar kan nå mitt interna lan men de får lov att ringa ut på Internet. Jag som sitter på mitt interna lan kan dock nå allt på mitt interna lan och på mitt IOT lan. IOT prylar som jag verkligen inte litar på och som är här på besök så att säga ligger på ett ytterligare vlan/ssid som går raka vägen ut till en aktiv ovpn.se tunnel som ligger uppe 24/7.

Om det finns något jag skulle göra annorlunda idag, om jag gjorde om allt, så är det:

1. Inga E27 färglampor. Det är kul i början men blir tråkigt snabbt. Färglamporna ifrån IKEA suger extra hårt för de har inte bra varmvit temp. Du får med lite grönt i ljuset. Köper du Ikeas vanliga smartlampa utan färger så har du bra kall och varm-vit färg dock.
2. Inga zigbee lampor eller Z-wave lampor. Det är den lata mannens fix. Satsa på inbyggnads puckar istället. Det ser korkat ut med knappar på väggarna som inte ska användas. Enda undantaget är golvlampor, bordslampor. Ja allt som i princip inte är fastmonterat. Alltså taklampor och armaturer ska styras med en inbyggnadspuck istället.
3. Jag har idag bara några enstaka men gillar Shelly som är en inbyggnads puck. Dom är billiga och dom funkar. Drar möjligtvis lite mer effekt än Z-wave och Zigbee, men inga massor. Z-wave och Zigbee har andra större problem som att de bara fungerar 9 av 10 gånger. Men det är just den där 10:e gången som man retar sig något galet på att skiten inte funkar. Har inte märkt samma problem med Shelly. Shelly meshar inte vad jag känner till. Så man får ha vettig Wifi-täckning i hela sin bostad. Men varför skulle man inte vilja ha det ifrån första början? Känns som ett icke problem. Anledningen till att Zigbee och Zwave har lite issues hos mig och kanske inte hos dig är att min bostad är på 205 kvm och på tre våningsplan.

Det finns även många som gillar plejd som är en puck som elektriker gillar för det är den enda puck som finns på ahsell (verkar det som) och de är för lata för att lära sig något annat som inte andra elektriker kan. Tråkig bransch är min erfarenhet. Elektrikerna försvarar sig med att "plejd bara fungerar". Det är klart man kan tycka det när man aldrig provat något annat. Min elektriker kunde inte ens lista ut hur en Shelly skulle kopplas in förrän jag visade ett kopplingsdiagram ifrån deras hemsida. Han bråkade om plejd under hela proceduren.

Det roliga med hela hemautomationsprylarna är möjligheterna och vad man kan göra som är det roliga för mig. Jag gillar att min uppfart tänder upp sig när jag kommer hem med bilen. Den gör detta när min mobil når mitt Wifi och min wifi-controller rapporterar att min mobil är "home". Lamporna står då på i 10 minuter. Sån här saker är väldigt nice to have, i synnerhet vid denna tid på året då det är mörkt och kallt. Andra saker som jag fixat är att alla enheter och lampor som lämnas på släcks efter en längre stund automatiskt. Hur länge beror på vad det är för något. TV:n stängs exempelvis av efter 8 timmar. Medans lampan i hallen släcks efter 3 timmar.

Visa signatur

🎮 ASUS RTX 3080 STRIX • i7-13700K • Define 7 • ASUS B660-PLUS D4 ⌨ 64GB DDR4 3600MHZ 💿 4TB NVMe
🖥️ Acer Predator 43" CG437KP 120hz 🖥️ 2 x LG 43" 43UN700

📹 Mitt skrivbord 🎬 Mitt biorum

Permalänk
Medlem
Skrivet av radx:

3. Jag har idag bara några enstaka men gillar Shelly som är en inbyggnads puck. Dom är billiga och dom funkar. Drar möjligtvis lite mer effekt än Z-wave och Zigbee, men inga massor. Z-wave och Zigbee har andra större problem som att de bara fungerar 9 av 10 gånger. Men det är just den där 10:e gången som man retar sig något galet på att skiten inte funkar. Har inte märkt samma problem med Shelly. Shelly meshar inte vad jag känner till. Så man får ha vettig Wifi-täckning i hela sin bostad. Men varför skulle man inte vilja ha det ifrån första början? Känns som ett icke problem. Anledningen till att Zigbee och Zwave har lite issues hos mig och kanske inte hos dig är att min bostad är på 205 kvm och på tre våningsplan.

Det är inget speciellt med storleken på ditt hus och att du har tre våningsplan. Z-Wave som protokoll är mycket stabil när det är rätt uppbyggt. Du kanske ska börja undersöka/diagnosticera ditt z-wave nätverk. Nu vet jag inte om du kan göra det i home assistant på ett enkelt sätt. I HS4 finns det nått som heter Z-Seer som hjälper till att hitta dåliga noder och störningar. Sen beror det också på hur ditt hus är konstruerat. Har du betongbjälklag mellan alla våningsplan vilket en del hus kan ha så kanske det inte är så bra lösning att lägga kontrollenheten i källaren.

Visa signatur

Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQ Chassi: Phanteks Enthoo Evolv X | Moderkort: ASUS TUF GAMING Z690-PLUS D4 | CPU: Intel Core i7-12700K | CPU-kylare: Arctic Liquid Freezer II | RAM: 64GB Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3200 C16 | GPU: ASUS TUF RTX 4070 ti OC | PSU: ASUS TUF Gaming 1000W Gold | SSD: 1TB WD Black SN850 PCIe 4.0 NVMe M.2 + 1TB Samsung 840 Evo 2.5" SSD | OS: Microsoft Windows 11 Pro

Permalänk
Inaktiv

Tänkte börja från scratch nu i ett stort hus och funderar lite på infrastruktur. Behöver jag borra och dra lankablar överallt för att få ett stabilt system eller funkar wifi?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190955:

Tänkte börja från scratch nu i ett stort hus och funderar lite på infrastruktur. Behöver jag borra och dra lankablar överallt för att få ett stabilt system eller funkar wifi?

talar vi nätverk eller smarthus?

gällande nätverk bör du ha kabel till tex tv/tvbox/tvspel, stationära datorer om du spelar eller flyttar stora filer, ap som placeras på bra platser för ett täckande wifi.
Ska du bygga smarthus med belysning,uttag,rullgardiner,lås,larm osv för fast installation? i så fall använd z-wave, gärna via vera plus och HA. med detta har man kvar alla vanliga vägbrytare och kan välja om man vill ha återfjädrade eller moment brytare om du kör tex qubino mini dimmer bakom.

Innan du börjar fundera på tex zigbee för det är billigare ska man ju veta att det troligen kommer vara föråldrat inom snar framtid på grund av chip som ska vara det nya systemet ikea,philips osv skapar, det kommer inte vara kompatibelt med dagens zigbee system som jag förstått det.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190955:

Tänkte börja från scratch nu i ett stort hus och funderar lite på infrastruktur. Behöver jag borra och dra lankablar överallt för att få ett stabilt system eller funkar wifi?

Om jag hade börjat från scratch så hade jag satsat på KNX till hemautomation, men bara om du måste göra om elinstallationen i huset. Annars om du ska använda befintlig elinstallation kan jag personligen tycka z-wave, men du kommer få många olika förslag för det är en hel del protokoll och system på marknaden. Sen gällande LAN; dra kablar till alla rum, dubbla uttag. Ska du skaffa larm kan jag rekommendera Ajax och med deras uartBridge kan du integrera det med övrig hemautomation.

Visa signatur

Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQ Chassi: Phanteks Enthoo Evolv X | Moderkort: ASUS TUF GAMING Z690-PLUS D4 | CPU: Intel Core i7-12700K | CPU-kylare: Arctic Liquid Freezer II | RAM: 64GB Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3200 C16 | GPU: ASUS TUF RTX 4070 ti OC | PSU: ASUS TUF Gaming 1000W Gold | SSD: 1TB WD Black SN850 PCIe 4.0 NVMe M.2 + 1TB Samsung 840 Evo 2.5" SSD | OS: Microsoft Windows 11 Pro

Permalänk
Inaktiv

En annan fundering är fönster/dörrgivare. Vad jag sett när jag kollar runt ligger en på ca 300kr. Jag har väl ca 30 fönster totalt. Fixar de både ifall det öppnas och stängs plus kross, eller är det två olika givare för det? Batteri känns ju också ganska b eller är batteritiden sjuk lång? Man vill ju inte lägga 10k på nått man måste byta batterier på var 3dje månad. Finns det alternativ med kameror som gör skillnad på människor och annat man kan sätta upp zoner för t ex el liknande för att bevaka en hel husvägg utomhus?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190955:

En annan fundering är fönster/dörrgivare. Vad jag sett när jag kollar runt ligger en på ca 300kr. Jag har väl ca 30 fönster totalt. Fixar de både ifall det öppnas och stängs plus kross, eller är det två olika givare för det? Batteri känns ju också ganska b eller är batteritiden sjuk lång? Man vill ju inte lägga 10k på nått man måste byta batterier på var 3dje månad. Finns det alternativ med kameror som gör skillnad på människor och annat man kan sätta upp zoner för t ex el liknande för att bevaka en hel husvägg utomhus?

Vad vill du uppnå? Behöver du verkligen övervaka 30 st fönster? Vanligtvis sätter man rörelsesensorer som täcker en större area. Försök separera larmsystem och hemautomation men om det går försök satsa på ett riktig larm som kan samspela med hemautomation. Kolla på Ajax som jag nämnde tidigare, den kan du integrera m.h.a UART till vilket system du vill. Du kan såklart bygga upp ett fungerande larm med z-wave men det blir inte ett ”riktigt” larm.

Visa signatur

Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQ Chassi: Phanteks Enthoo Evolv X | Moderkort: ASUS TUF GAMING Z690-PLUS D4 | CPU: Intel Core i7-12700K | CPU-kylare: Arctic Liquid Freezer II | RAM: 64GB Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3200 C16 | GPU: ASUS TUF RTX 4070 ti OC | PSU: ASUS TUF Gaming 1000W Gold | SSD: 1TB WD Black SN850 PCIe 4.0 NVMe M.2 + 1TB Samsung 840 Evo 2.5" SSD | OS: Microsoft Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190955:

En annan fundering är fönster/dörrgivare. Vad jag sett när jag kollar runt ligger en på ca 300kr. Jag har väl ca 30 fönster totalt. Fixar de både ifall det öppnas och stängs plus kross, eller är det två olika givare för det? Batteri känns ju också ganska b eller är batteritiden sjuk lång? Man vill ju inte lägga 10k på nått man måste byta batterier på var 3dje månad. Finns det alternativ med kameror som gör skillnad på människor och annat man kan sätta upp zoner för t ex el liknande för att bevaka en hel husvägg utomhus?

Sådana givare behöver du nog max byta batteriet på vartannat år förutom kanske huvudingången som öppnas väldigt ofta. Glaskros och givare (magnet) är två skilda saker. Jag skulle säga att du sätter givare på de ställen där ni riskerar glömma stänga/låsa dörrar/fönster när ni inte är hemma. Har du styrning på elementen så kan du sammanlänka så att öppet fönster stänger av elementet. Glaskross sätter man sällan i villor som jag förstått det. Generellt sitter det en sådan i taket på varje rum.

En kollega nämnde att ubiquity ska få funktioner för att identifiera personer och sådant kul. Men verkar bara gälla deras dyrare kameror och om man har deras dream machine som nvr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190955:

En annan fundering är fönster/dörrgivare. Vad jag sett när jag kollar runt ligger en på ca 300kr. Jag har väl ca 30 fönster totalt. Fixar de både ifall det öppnas och stängs plus kross, eller är det två olika givare för det? Batteri känns ju också ganska b eller är batteritiden sjuk lång? Man vill ju inte lägga 10k på nått man måste byta batterier på var 3dje månad. Finns det alternativ med kameror som gör skillnad på människor och annat man kan sätta upp zoner för t ex el liknande för att bevaka en hel husvägg utomhus?

Det beror dels på sensorerna men även vilken hub du ansluter dom till, tex ansluter du visonic magnetkontakt till vera secure utan att ändra något tar batteriet slut sjukt fort, vi talar veckor, ansluter du den till tex smarthingshub 2 så kommer det hålla 6månader till runt två år beroende på hur ofta du öppna stänger fönstret. (den hävdar 3år) Men ansluter du tex id lock till smartthings så är det tvärt om.
jag beställde precis 30tal z-wave plus sensorer från aliexpress, man ger runt en hundring för dessa och dom ska klara runt 2år, i dessa kommer jag köra laddbara batterier. Skulle jag inte bry mig om kostanden skulle jag valt aeotech sensor 7 pro, infälld och mer än 3 års batteritid. Sedan kommer det många nya sensorer närmasta året som kommer använda z-wave 7 dvs du kommer få upp till 10års batteri tid. tips är att nu kan man köpa aeotech sensor 6 (rörelse senor) på aliexpress för 2-300kr mot svenska priset 600kr+

För kameror är helt klart wyze bland dom bättre sett till krona/prestanda (eller klonen neos) wyze har funktion för att känna av människa och det funkar mycket bra (använder det själv) sedan testar jag nu en öppen mjukvara i ett par av dom som är mycket lovande, (dafanghacks) är det kameror ute tycket jag det blivit lite svårare, innan var hikevison min favorit men på nya kameror ska dom sakna onvif så jag kommer hålla kvar mina gamla hike länge eller åtminstone tills det kommit något som gör det värt att uppdatera.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Srki:

Om jag hade börjat från scratch så hade jag satsat på KNX till hemautomation, men bara om du måste göra om elinstallationen i huset. Annars om du ska använda befintlig elinstallation kan jag personligen tycka z-wave, men du kommer få många olika förslag för det är en hel del protokoll och system på marknaden. Sen gällande LAN; dra kablar till alla rum, dubbla uttag. Ska du skaffa larm kan jag rekommendera Ajax och med deras uartBridge kan du integrera det med övrig hemautomation.

Varför knx i stället för tex zwave? Jag är inte jätte insatt i knx mer än kört det kort tid och att det jag hört från bekanta som varit frustrerade på det. ( svårt att hantera/programera som privatperson)

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jocke92:

Har du styrning på elementen så kan du sammanlänka så att öppet fönster stänger av elementet.

Att stänga av elementet OM det är en vattenburen radiator är dock ingen bra idé. Vad man brukar göra är sänka börvärdet i ett rum med öppet fönster och låsa det på t.ex. 15 grader eller liknande.

Permalänk
Inaktiv

Tack för alla bra tips! Är verkligen en jungel. Men som ni sagt får man väl dela upp det i olika delar. Larm, belysning, media, värme/kyla .. etc. Man vill ju bara ha en så generiskt och framtidssäker bas som möjligt som det är lätt att byta ut komponenter på så man inte behöver scrappa allt efter något år. Är ju systemutvecklare med så kan väl modda det mesta men vill ju inte hamna i customträsket för mycket heller. Då blir det ju att man bygger ett hemautomationsystem ist för ett smart hem helt plötsligt även om jag förstår att de går hand i hand ibland.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

Varför knx i stället för tex zwave? Jag är inte jätteinsatt i knx mer än att det jag hört från bekanta som varit frustrerade på det. (Tydligen svårt att hantera/programera som privatperson)

Har själv inte praktisk erfarenhet av KNX men det man har hört från folk som har det så har ingen problem med systemet. Det är ett ”installera-och-glöm bort” system. Varenda uttag, brytare etc styrs med trådat buss men de har trådlösa produkter också om man vill ha det. Det är klart mycket dyrare än att skaffa z-wave system men gör man om elinstallationen i huset så kan det löna sig om man gillar hemautomation. Vad jag har förstått så är det inte svårt att programmera, det är mer att programmeringsverktyget är så dyr. Jag hade också vågat stämpla huset ”hemautomation med KNX” vid en eventuell försäljning då man kan vara ganska säker på att det bara fungerar. Många elektriker vet också hur det fungerar och kan underhålla det. Hade jag sålt huset idag så hade jag definitivt återställt allt till en ”traditionell elinstallation” även om allting fungerar stabilt hos mig. Man vill inte få samtal efter samtal med att nånting inte fungerar då den nya ägaren inte förstår sig på hur HA, Node red och allt annat som finns idag fungerar.

Visa signatur

Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQ Chassi: Phanteks Enthoo Evolv X | Moderkort: ASUS TUF GAMING Z690-PLUS D4 | CPU: Intel Core i7-12700K | CPU-kylare: Arctic Liquid Freezer II | RAM: 64GB Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3200 C16 | GPU: ASUS TUF RTX 4070 ti OC | PSU: ASUS TUF Gaming 1000W Gold | SSD: 1TB WD Black SN850 PCIe 4.0 NVMe M.2 + 1TB Samsung 840 Evo 2.5" SSD | OS: Microsoft Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

Nej du kan inte samla alla smarta lösningar med animus heart, den har mycket begränsat stöd. dessutom är den både seg och ostabil när man börjar lägga på mycket saker. visst för små system med generella saker funkar den, men vill man styra 50+ till hundratals saker eller vill göra avancerad styrning med wled audio nät tjänster är det bara glömma.
vill man samla alla saker på en plats så är HA bästa alternativet, tyvärr saknar Animus heart stöd för ha vad jag vet.(om det inte släppts nu)

Stödet den har uppfyller iallafall mina behov, enkelt att köpa till produkter då den kan ta emot många protokoll. Allt samlat i samma app som trådskapare undrade över.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon190955:

Tack för alla bra tips! Är verkligen en jungel. Men som ni sagt får man väl dela upp det i olika delar. Larm, belysning, media, värme/kyla .. etc. Man vill ju bara ha en så generiskt och framtidssäker bas som möjligt som det är lätt att byta ut komponenter på så man inte behöver scrappa allt efter något år. Är ju systemutvecklare med så kan väl modda det mesta men vill ju inte hamna i customträsket för mycket heller. Då blir det ju att man bygger ett hemautomationsystem ist för ett smart hem helt plötsligt även om jag förstår att de går hand i hand ibland.

varför dela upp det?

vill man ha ett rent larm ok, visst men integrerar det i tex HA så du sammanflätar det med husstyrningen. dock tappar du mycket funktioner den vägen mot ett z-wave system.
personligenskulle jag aldrig välja ett rent larm igen jag har ändå bakgrund inom säkerhetsbranschen.

högtalarare, integrerar du antingen färdiga men vanliga dyra tex sonos,ikea,hk,bose osv eller så använde en vad jag tycker bättre lösningen och kör tex alexa input mot dom högtalare du gillar eller har idag.
värme kyla samman sak fungerar utmärkt med z-wave både för element och vattenburet.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Srki:

Har själv inte praktisk erfarenhet av KNX men det man har hört från folk som har det så har ingen problem med systemet. Det är ett ”installera-och-glöm bort” system. Varenda uttag, brytare etc styrs med trådat buss men de har trådlösa produkter också om man vill ha det. Det är klart mycket dyrare än att skaffa z-wave system men gör man om elinstallationen i huset så kan det löna sig om man gillar hemautomation. Vad jag har förstått så är det inte svårt att programmera, det är mer att programmeringsverktyget är så dyr. Jag hade också vågat stämpla huset ”hemautomation med KNX” vid en eventuell försäljning då man kan vara ganska säker på att det bara fungerar. Många elektriker vet också hur det fungerar och kan underhålla det. Hade jag sålt huset idag så hade jag definitivt återställt allt till en ”traditionell elinstallation” även om allting fungerar stabilt hos mig. Man vill inte få samtal efter samtal med att nånting inte fungerar då den nya ägaren inte förstår sig på hur HA, Node red och allt annat som finns idag fungerar.

ok, då skiljer sig våran bild åt när det knx.
När det gäller smarthus beror det ju på hur man installerar det, personligen gillar jag just z-wave och vera i kombination då systemet blir jäkligt stabilt,och simpelt att hantera, sedan lekar man med HA som en fjärrkontroll åt det systemet.
man har alla vägbrytare kvar och inga batteridrivna fjärrkontroller. säljer man huset och vera skulle gå sönder då funkar fortfarande alla saker, sedan sätter man en ny och kör in backuppen från deras onlinetjänst eller den man har på ett usb, vill man vara ännu säkrare kan man till och med ha det på en z.wave.me usb dongel så kan man om nu vera skulle gå i graven i framtiden sätta den i en rpi och köra vidare utan att behöva göra om något. Å andra sidan när vi säljer hus skriver vi alltid att papper att vi inte har något ansvar för eventuella fel som kan upptäckas. (har hittills inte påverkat priset nämnvärt för vår del)

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rasmys:

Stödet den har uppfyller iallafall mina behov, enkelt att köpa till produkter då den kan ta emot många protokoll. Allt samlat i samma app som trådskapare undrade över.

problem är ju att den har dåligt stöd även för enheter inom protokollen den ska stödja.
och ska du styra ett helt hus kommer den bli sirap.
är förvisso närmare ett år sedan jag testkörde den så det kanske blivit bättre?

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Lifx för lampor, Nest Protect på alla brandvarnare och nu senast Tado på radiatorerna mest för att slippa de gamla danfoss termostaterna. Kör inget som håller ihop systemen utan det är separata appar som gäller för allt.

Visa signatur

/havoc