Inlägg

Inlägg som ErikLtz har skrivit i forumet
Av ErikLtz

Måste det vara Seagate för de "hårda diskarna"? Toshiba MG10 20TB finns för "bara" 3950 hos ProShop:

https://www.proshop.se/Haarddisk/Toshiba-MG10-Series-20TB-Haa...

Har två 18TB Toshiba MG9 speglade i en Linux-maskin, funkar fint och vad jag sett i Backblaze statistik verkar Toshiba minst lika bra som Seagate (då varierar det mer mellan vissa modeller inom märkena än mellan just Toshiba och Seagate).

Försökte även kolla moderkortets SATA-portar - verkar som SATA_1 ryker när M2_3 används (enl. sid 16) så av de 7 SATA + 4 M.2 verkar det gå att använda max 6 SATA+4 M.2 (ej SATA_1) eller 7 SATA+3 M.2 (ej M2_3) - bör ju räcka? På enklare kort/tidigare generationer har det begränsats mer - på en Ryzen 5700X-maskin fick jag montera extra PCIe-kort med 4 extra SATA för att nå 8 SATA+2 M.2 (dessa funkar samtidigt men inte riktigt full fart på alla samtidigt).

Av ErikLtz

Wow, fanns en till sån där anonym box med avsändare 4PX i brevlådan idag. Jag hann ju felanmäla disken och de inledde "sin egen RMA" som jag cancel:ade 2 dagar senare - de svarade "It doesn’t matter" men verkar som de redan skickat en till då. Dock med tillverkningsdatum i maj 2021 men till synes "lika fräsch" och nollad SMART. Fungerande RMA-hantering kan man väl säga att de har, även om det nog handlar om "inkörda" diskar.

Skrev nåt tidigare om prisjakt också - men var på Pricerunner jag såg hddprice.se och där finns de kvar - men verkar lite billigare på robertelectronics.com som nog är samma företag (samma IP för webbarna).

Av ErikLtz
Skrivet av DavidtheDoom:

Att nolla SMART är inga problem att göra med rätt verktyg. Det gör bla tillverkarna själva vid refurb men även övriga aktörer som säljer vidare.

Är väl inte helt otänkbart att du fått en Kina-disk som använts för Chia-staking eller liknande, låg användning på disken. Etikett går ju fint att printa ut ny om man har rätt verktyg.

Kul att det gick bra. Gick skit för mig när jag köpte en "refurb", då de påstod att diskarna brukade vara ca 3 år gamla och urplockade ur server, min disk var 7 år gammal när jag fick den men med fina nollade SMART-siffror.

...hur syntes att den var 7 år gammal? Funkade något serienummer hos tillverkaren...?

Av ErikLtz
Skrivet av DavidtheDoom:

Ja det mest sannolika är en utplockad disk med nollad Smart-data från tidigare serverpark.

Kör ett gäng badblocks-skrivningar över disken och kolla om "reallocated sector count" ökar från noll till något större värde. Då kan man få ett hum om slitagemängd på enheten.

Ahh, jag skrev NY men naturligtvis vet jag inte det - påsen var förseglad men "lite soggy" mot hur nya diskar brukar komma och ingen liten "Silica gel" men inga synliga märken eller så på driven. Nollställa SMART "skall ju inte gå" men med rätt verktyg går det säkert ändå om man är "filurig".

Etikettens tillverkningsdatum är 22JUN2023 om det nu är original-etikett, isåfall "lätt begagnad". Modellen som sådan verkar funnits på marknaden sedan september 2018 så kan vara betydligt äldre med utbytt etikett. Att samtliga större = nyare diskar är klart dyrare på deras webbplats indikerar också att det är "halvgamla" modeller de får ner priset på, för att de inte är helt nya nej. Även deras egenhanterade utbytespolicy i fem år (ej via Seagate i tre år) blir ju "mer logisk" om det inte är nya diskar utan mer eller mindre begagnade med nollställda smart-värden.

Programmet badblocks var redan installerat på servern, men undrar om jag orkar köra en massa fler timmar... har skrivit hela ytan en gång (med tar-filerna), fältet Reallocated_Sector_Ct är fortfarande 0. Tror jag nöjer mig med det och att det nog kanske inte är en NY disk utan typ "inkörd" och priset var ändå okej för det jag behöver den till. Något mer köp lockar trots det, men med vetskap att de nog inte är helt sanningsenliga med "new disk" som de uttryckligen påstår både på webb och faktura.

Av ErikLtz
Skrivet av xxargs:

Tror inte Seagate skulle göra sådant medvetet - det är för mycket jobb och kostar mycket att hantera reklamationsärende, fraktkostnader etc.

det är helt normalt att snurrdisk har ca halva datahastigheten när den läser/skriver i slutet, närmast spindelnavet på disken.

Precix, den "halva hastigheten" tror jag ÄR normal och disken verkar OK så förstod inte riktigt det där friArsenik skrev med trasig disk, reklamation och slippa tull... men isåfall inte Seagate som står för eventuellt fuffens utan någon Kina-leverantör (PX4?) och den häringa firman hddprice / Robertelectronics i England som ju inte ens är EU - men kan det vara något slags Brexit-relaterat kryphål?!?

Fick mailsvar kl 03:05 lördag natt svensk tid, rätt udda för att vara England, mer rimligt "fjärran östern", fast ändå helg... men rimligt i en "mindre verksamhet" vilket de ju är med just nu endast 13 olika diskar i lager...

Sedan jag "hittade" dem på prisjakt verkar nu hddprice.se borta därifrån. Ser dem inte ens bland "erbjudanden utan direktlänk", så nåt fuffens är det väl - eller så vill de inte betala prisjakt för att vara med där.

Summa summarum: just min beställning verkar givit en fullt fungerande NY disk till ett mycket bra pris fraktfritt på 2 veckor. Dock utan Seagate-verify/warranty men där firman (så länge den finns kvar) säger sig ge 5 års egen utbytesgaranti istället för 3 år från tillverkaren.

Av ErikLtz
Skrivet av KillerTofu:

Jadu, en bärbar över 2-2,5kg är fan inte en bärbar i mina ögon, lägg till en nätdel så har du en otymplig och tung ryggsäck att kånka runt på om som troligtvis låter som ett jetplan när du väl använder den. Köper hellre en bärbar med duglig perestanda som är tyst och som är lätt och klarar av att surfa/office/se på film utan problem och lägger krutet på min stationära istället.

Visst är det så, samtidigt... i datorryggan trycker jag ner diverse sladdar, USB-minnen, headset, pass, några papper, ett stöd under datorn och ofta dessutom en MacBook Air så blir flera kilo till ändå... men 2,5-kg-maskinen har 17" 4K-skärm och riktigt bra att jobba med även utan extern skärm så värt lite extra vikt (men externa skärmar på två hemmakontor).

Av ErikLtz
Skrivet av JamalTheBlack:

Tjena allesammans! Gjort renoveringen nu, var inte så lätt som man trodde som ny. Var ett fantastiskt pill att få tillbaka kylaren på chippet då kablarna för fläktarna och RGB headern var rejält korta! Märkligt dock då dem verkade vara mycket kortare än en dekonstruktionsvideo jag sett på kortet, nåväl! Dem flesta pads:en inuti var nästintill snustorra, sprack direkt man pillade på dem så antar att det var dags. Resultatet iallafall; peppar peppar så ser det ut som det blev väldigt bra med en rejäl dropp på cirka 15℃, om inte mer! Har inte hunnit mer än att provspela i cirka en timme men vad Afterburner visar så ser det ut som ett lyckat projekt.
Dem tidigare temps och värden hittas längre upp i tråden, här är dem nya att jämföra med.

<Uppladdad bildlänk>

Ser fantastiskt bra ut, men även CPU verkar ligga upp till 13 grader under de tidigare värdena - sjunker tempen i hela lådan, gjort något med CPU också eller är det kallare i hela spelhörnan idag? 🤔

Av ErikLtz

Mmm, vikten framgår inte men i Razors FAQ står 3,1 kg. Har "släpat" på en Dell XPS 17 som väger 2,5 kg i snart fyra år, visst lockar en uppgradering samtidigt som ytterligare 0,6 kg för 1" mer skärm med högre frekvens... inte riktigt känns rätt för mig.

Men cool maskin rent tekniskt! 😊

Av ErikLtz
Skrivet av xxargs:

Fast TAR har ingen checksumma så det är ingen säker detektion av fel, möjligen att en fil blev kortare än vad dess header säger.

TAR har heller ingen katalog då metadata inklusive sökvägar och rättigheter för filen ligger som en post precis innan själva datadelen för var fil samt 'ustar' fins som magic word för startpunkter att räkna ifrån för var fil i arkivet - det är den orsaken som gör tar 'räddningsbar' av filerna runt om, för och efter skadan om filen skulle ha gått av på mitten (som bandsallat och en bit av bandet måste kasseras eller förblir oläsbar - TAR = Tape ARchiver och är född ur en miljö med bandmaskiner där bandsallat förekommer och början av band blev oläsbara av slarvig hantering när rullar skulle monteras och avmonteras och tidigt behövde adressera problemet så att man inte förlorade hela arkiv var gång en bandsallat skedde) - det är påfallande få arkivformat som har den 'rescue' kapabiliteten och tex zip-fil räcker det med en enda bitfel eller förlorat en liten bit i början (där katalogen finns) och du kan kasta hela arkivet.

Ett sätt att få tarfilen checkbar är att du använder gzip med ingen kompression och får en crc-summa, eller använder sha1-sum, sha256sum eller blacke2sum om det är installerat på systemet för att få ett hashvärde på filen.

Ahh, förstås, fast "tar tf fil.tar | tail -1" borde protestera med något till stderr om innehållet inte längre är ett tar-arkiv - inte garanterat ner till sista bitfelet men skulle disken "loopa" på något sätt, lär ju inte fejk-algoritmen ha sån tur att repetitionerna "alignar" på jämn filstorlek alt. att den skulle förstå ext4 och mappa allt till samma kopia av filen?

Nå, skrivningarna verkar ha gått bra, hastigheten sjönk dock successivt från över 200 mb/s i början till nedåt 100 mb/s mot slutet och disken blev 100% fylld. Det är väl "normalt" beroende på inre/yttre del av skivan.

Rutinen börjar om med tar tf på filerna och matar ut sista filnamnet, till synes utan fel till stderr. Så även om det inte är checksumma på hela filen, verkar den kunna "hoppa fil-för-fil" genom arkiven - och initialt hanteras varje fil på knappt 30 sekunder mot som snabbast 2 minuter för skrivningar så "den läser inte hela filen" utan söker förbi - men hade det varit fejkdata så skulle sökningarna högst sannolikt haverera. Om disken varit en ost, kan man kanske säga att "tar tf" kollar att alla hål sitter där de skall, men kollar inte resten av osten vilket ex. sha1sum gör.

Kör därför manuellt sha1sum som ger checksumma "2a3125b1b87e346d641a6423af412fa7488bd4d4" på orginalet på SSD. På åtta olika kopior på disken läser den med över 200 mb/s under 102s i första filerna och strax över 100 mb/s under 216s i sista filen (drygt 3-6 ggr långsammare än "tar tf"). Och puh, även stickproven ger samma checksumma.

Så jag tror faktiskt disken ÄR okej 😊

Av ErikLtz
Skrivet av pv2b:

Har du kollat att du faktiskt har 14 TB då, och att det inte sitter någon konstig firmware imellan som loopar diskarna, ungefär som fejkade SSD:er?

Vet inte riktigt om det finns något färdigt program för det men att skriva en stadigt ökande lista på 64-bitars heltal till disken och läsa tillbaka att man fått förväntat resultat, alternativt skriva slumpmässig data samtidigt som man hashar och sedan läser tillbaka och kollar hash på borde ju kunna avslöja en sån bluff.

Verkligt "bra fråga" och har ju läst om såna där fejkade SSD och USB-minnen som loopar. Att disken "godkänns" av Seagates eget SeaTools 5 och inget av dess tester finner något avvikande är förstås inte "bevis" men skulle sannolikt vara svårt att lura - och en "onödigt hög ambitionsnivå" för filurer då andelen kunder som faktiskt kollar disken med SeaTools torde vara begränsat.

För att övertyga ännu mer kör jag nu en loop som kopierar 550 st 23gb TAR-filer (nästan 14 TB) och sedan "tar tf" på varje kopia - lyckas det utan fel borde ingen fejk-firmware med någon sämre bakomliggande disk kunna finnas där. Enligt iostat skriver den just nu 215 mb/s så skrivningen kommer ta över 18 timmar att slutföra, sen läsningen lika länge till - disken "får hela helgen" på sig att slutföra...

Av ErikLtz
Skrivet av xxargs:

många misstolkar Seagates sätt att hantera detta och blir onödigt oroade av detta - de lägsta 32 bitarna av de 48 bitarna som värdet levereras med kan man strunta.

[...]

är värdet större än 42894967295 i decimalvärde så har det inträffat en eller flera fel, allt under det är 0 fel.

Bra där, "under drygt 4 miljarder är OK" - och det annorlunda sättet att räkna jämfört med andra tillverkare måste ju ha orsakat en del trubbel för Seagate själva under åren med kunder som (liksom jag) oroats och dragit *felaktiga* slutsatser.

Av ErikLtz

Efter nära 24 timmar har "Long Self Test" i SeaTools 5 (Linux) kört klart och inga fel indikeras. Börjar faktiskt tro att jag kan lita på driven och "gjort ett kap" med 14 TB för 1 973 kr. Att den failar koll av serienummer på verify.seagate.com lär betyda att garanti eller utbyte direkt från Seagate skulle bli problematiskt, men vad jag kan minnas har typ 1 av 20 drive:r havererat de senaste 10 åren för min del så nästan "halva priset" känns ändå som ett kap för en till synes ny drive.

Att Seagate:s SMART-värden i RAW-kolumnen skiljer såpass mycket från andra tillverkares lär skapa en del extra oro för... skall vi säga "mellantekniska" personer... och merarbete för Seagate och leverantörer, men för just deras enheter rekommenderas SeaTools, finns för Windows och Linux, riktigt trevligt med de olika testerna med mer även för andra tillverkares enheter:

https://www.seagate.com/gb/en/support/downloads/seatools/

Funderar nu på att beställa en till drive samma väg - men som alltid, man kan ha tur eller otur...

Av ErikLtz

...ehum... äter humble pie... SeaTools5 i Linux har inget emot den nya IronWolf Pro 14TB-disken från HDDPrice/Roberts Electronics - den identifieras med sin "lilla varglogo", kort självtest ger OK, 2-minuters test ger OK och nu kör den "Long Self Test" som lär ta en stund - men allt OK så här långt...

Verkar som Seagate:s SMART-värden i "raw-kolumnen" som Thomas skrev inte betyder vad de ser ut att betyda (räknare som tickar iväg) utan är något slags tillverkarspecifikt bitfält.

Om det längre testet i SeaTools inte heller visar några fel får jag "återta" reklamationen. Lagerstatus hos robertelectronics.com på just 14 TB-modellen är 17 st á 1 973 SEK/st - med billigaste på prisjakt för 3 684 kr - fortfarande skumt stor skillnad, men "bulk för en annan marknad" kanske gjort att de kommit över ett parti genuina nya diskar till lågt pris? Svårt att veta - eller är det andra köpet de luras på?!? 🤔

Av ErikLtz
Skrivet av Thomas:

Läs inte för mycket in i raw-värden. Olika tillverkare använder som synes dem på olika sätt. Tror t ex inte du kan säga något om promille bara för att en siffra är X gånger större än en annan.

Enligt en kommentar på reddit som refererar till en numer död sida:
Exakta värden skulle behövas för att extrahera de första 4 nibbles (16 bytes) dock, om det nu var det källan ens påstod.

Ahh, tack Thomas, det lugnar en del ja - och Seagate:s SMART-värden verkar onekligen "lite annorlunda" mot andra tillverkare.

Tankade hem SeaTools som faktiskt finns för Linux och körde på de två 8 TB som visade det jag (sannolikt felaktigt) trodde var "promilles promille" i läsfel, bägge ger OK. SeaTools visar även SMART-värden och kolumn RAW med "det stora värdet" för Read Error Rate men OK även på den specifika raden.

https://www.seagate.com/gb/en/support/downloads/seatools/

Så egentligen är jag åter på ruta 1 - även om värdena på den nya 14TB-disken till synes "rusade uppåt" alarmerande snabbt får jag jacka in den igen och se vad SeaTools5 säger... återkommer...

Av ErikLtz
Skrivet av OldComputer:

Intressant helt klart.
Låter statistiskt osannolik dock, då alla mina 12 diskar har exakt samma värden. Har också ett tjog gamla diskar mellan några 100GB - 4 TB liggandes, några vet jag har läsproblem / ljud för sig / oläsbar sektor, jämföra mot dom också?

[...]

Din disk du jämför med är 2TB, skulle det kunna vara tätheten och att man numera får räkna med fel konstant?

Ämnet är helt klart intressant - lite OT rörande hddprice men let's continue för i allas intresse att kolla och försöka förstå SMART-värden.

Och nej, jag har inte "facit" om det finns något sådant - hårddiskar eller "roterande rost" som brorsan kallar dem - är mekaniska monster som egentligen bara har två lägen: sönder eller kommer gå sönder - lite fatalistiskt 🤔

Frågan som återstår är NÄR de går sönder. Att smart-värden med "error" i namnet tickar upp indikerar att något inte är helt 100, men kan vara någon liten obalans i mekaniken, del av magnetytan som inte funkar perfekt eller nåt annat som inte direkt innebär "doom" på direkten.

Lite mer statistisk för olika märken:

- 2st 8TB Seagate, rullat 48 000 timmar dit backuper med rsync görs varje natt. Inga felmeddelanden MEN Raw_Read_Error_Rate är 20 miljoner fast på 132 miljarder Total_LBAs_Read så neråt 1,5 promilles promille (!?) på den "sämsta" och Seek_Error_Rate ca 10x detta värde.

- 2st 5TB Seagate 2,5", rullat knappt 8 000 timmar i RAID1, har Raw_Read_Error_Rate på ca 240 miljoner på 122 miljarder lästa så 2 promilles promille och lägre Seek_Error_Rate på ca 80 miljoner. Ganska lika på bägge.

- 2st WD RE4 och 2st WD Caviar Green, rullat 14 000 till 54 000 timmar, alla med 0 Raw_Read_error_Rate. Enda "Pre-fail" som visar något är Spin_Up_Time på mellan 6 000 och 9 000 men det låter som mättid för start och borde inte vara "allvarligt högt".

- 2st 18TB Toshiba, bara rullat 8 000 timmar i RAID1 med oftast lättare last men kör en raidcheck varje månad som läser igenom hela diskarna. 0 på samtliga värden med "error" i namnet - utom G-Sense_Error_Rate som har 3 resp. 5 och inte är klassad som "Pre-fail" utan "Old_age".

Det verkar skilja hur olika tillverkare räknar läsfel - som att Seagate skulle vara "noggrannare" - alternativt ha fler fel. DET skulle man kunna googla lite vidare. Dock torde relationen mellan antal fel och totalt lästa betyda något - samt utveckling över tid.

Kan inte se någon Reallocated_Sector_Ct eller motsvarande >0 på diskarna, börjar disken reallokera sektorer för att komma "runt fel" (bokstavligt talat undvika vissa områden på diskytan) och dessa ökar är det riktigt allvarligt.

Not: på Linux loggar smartmontools värden i katalogen /var/log/smartmontools i enkla .csv-filer för varje disk. Halvtimmes-intervall på mina maskiner. Kan importeras i Excel och följa upp hur fel-värden utvecklas över tid...

Åter till hddprice och Seagate IronWolf Pro 14TB-disken: där tickade error-värdena upp såpass snabbt och tom ÖVERSTEG siffran för totalt lästa (176 miljoner fel på 73 miljoner lästa, 200% mot "promilles promille" ovan). Det KAN inte vara rätt på en ny disk men "juryn är fortfarande ute" om det är fabrikationsfel eller en ren fejk-disk - och inte hört nåt mer om den inledda RMA:n, men bara gått 2 dygn så...

Av ErikLtz

Ahh, nu såg jag DINA värden också. Ser inte helt frisk ut (disken alltså), utdrag:

ID# ATTRIBUTE_NAME FLAGS VALUE WORST THRESH FAIL RAW_VALUE 1 Raw_Read_Error_Rate POSR-- 079 064 044 - 75335546 ... 7 Seek_Error_Rate POSR-- 083 060 045 - 198485019 9 Power_On_Hours -O--CK 088 088 000 - 10893 (222 61 0) ... 12 Power_Cycle_Count -O--CK 098 098 020 - 2884 ... 195 Hardware_ECC_Recovered -O-RC- 079 064 000 - 75335546 ... 240 Head_Flying_Hours ------ 100 253 000 - 860h+51m+53.465s 241 Total_LBAs_Written ------ 100 253 000 - 143166058463 242 Total_LBAs_Read ------ 100 253 000 - 169272382929 ||||||_ K auto-keep |||||__ C event count ||||___ R error rate |||____ S speed/performance ||_____ O updated online |______ P prefailure warning

Både Raw_Read_Error_Rate och Seek_Error_Rate är markerade med P som i "prefailure warning" nedtill så varningar att den håller på att gå sönder - samt att S för "speed/performance" betyder att den är långsammare än en frisk disk skulle vara.

Har Du viktiga grejjer på den, backa upp bums, den kan fortsätta funka halvbra ett tag till, men efter 2 884 starter på 10 893 timmar med de felvärdena skulle jag INTE lita på den.

Som jämförelse nedan, en 2TB WD-disk som snurrat bra många timmar (konstant över 6 år) fast få "power cycles" (i en server) men INGA rader med ERROR, ännu...:

=== START OF INFORMATION SECTION === Model Family: Western Digital RE4 Device Model: WDC WD2003FYYS-02W0B0 ... SMART Attributes Data Structure revision number: 16 Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds: ID# ATTRIBUTE_NAME FLAGS VALUE WORST THRESH FAIL RAW_VALUE 1 Raw_Read_Error_Rate POSR-K 200 200 051 - 0 3 Spin_Up_Time POS--K 250 250 021 - 9458 4 Start_Stop_Count -O--CK 100 100 000 - 88 5 Reallocated_Sector_Ct PO--CK 200 200 140 - 0 7 Seek_Error_Rate -OSR-K 200 200 000 - 0 9 Power_On_Hours -O--CK 025 025 000 - 54915 10 Spin_Retry_Count -O--CK 100 253 000 - 0 11 Calibration_Retry_Count -O--CK 100 253 000 - 0 12 Power_Cycle_Count -O--CK 100 100 000 - 86 192 Power-Off_Retract_Count -O--CK 200 200 000 - 70 193 Load_Cycle_Count -O--CK 200 200 000 - 17 194 Temperature_Celsius -O---K 126 101 000 - 26 196 Reallocated_Event_Count -O--CK 200 200 000 - 0 197 Current_Pending_Sector -O--CK 200 200 000 - 0 198 Offline_Uncorrectable ----CK 200 200 000 - 0 199 UDMA_CRC_Error_Count -O--CK 200 200 000 - 0 200 Multi_Zone_Error_Rate ---R-- 200 200 000 - 0 ||||||_ K auto-keep |||||__ C event count ||||___ R error rate |||____ S speed/performance ||_____ O updated online |______ P prefailure warning

Dold text
Av ErikLtz
Skrivet av OldComputer:

Vart ser du felvärden som räknas upp? För jag får i praktiken upp samma som dig men inget som tickar upp för felvärden, i så fall skulle alla diskar vara trasiga eftersom det är värden som går hela tiden.
[....]

De här raderna som anger "ERROR" kan inte vara bra - och jämför med andra friska diskar så tickar dessa INTE upp utan är kvar på 0:

ID# ATTRIBUTE_NAME FLAGS VALUE WORST THRESH FAIL RAW_VALUE 1 Raw_Read_Error_Rate POSR-- 082 064 044 - 176998102 ... 7 Seek_Error_Rate POSR-- 100 253 045 - 77806 ... 195 Hardware_ECC_Recovered -O-RC- 011 011 000 - 176998102 ...

Andra som Head_Flying_Hours, Total_LBAs_Written och Total_LBAs_Read är mätvärden som tickar upp och är naturligtvis inte fel - men de heter inte nåt med ERROR eller RECOVERED.

Av ErikLtz

Intressant tråd men om det nu inte är "april, april" längre, ändå konstigt att uppskattningsvis över 90% som skriver INTE har problem (eller möjligen något docknings-problem som lär bero på Thunderbolt som "bara råkar ha samma kontakt som USB-C") och TS pistage och någon enstaka mer upplever allvarliga problem? Anklagar ingen bara finner det statistiskt märkligt.

Har Android-lur med USB-C sen gammalt och sedan 4 år laptop med enbart USB-C plus Mac M1 också med bara USB-C. Att kunna ladda "allt" med samma laddare och samma sladd (som aldrig gått sönder) uppfyller verkligen löftet med "unifierad" laddstandard. Plus det rent funktionella med Thunderbolt som inkluderar skärmsignaler, dockning, ström och data upp till 40 gbit/s åt olika håll med mer - fantastiskt funktionellt!

Småtips:
+ Qi-laddare är också bra, IKEA:s Nordmärke kan "monteras in" i sängbord, hallbord och liknande med dold sladd
+ 100W Powerbank med USB-C-PD kan ge en timme eller tre extra ström till datorn
+ docka med Thunderbolt skall funka mellan olika datormärken, ex HP:s TB-docka ger ström och skärm till Dell och Lenovo (inte bara teoretiskt utan funkar i praktiken)
+ finns små "skrapor" att 3D-printa om USB-C-kontakten fått ludd eller värre i botten (samma för Lightning men lite annat mått)

Av ErikLtz
Skrivet av justabit:

Varning! Köp inte. Trodde jag köpt en Exos med fick bara ett tomt uppbrytet hölje med posten en vecka senare.

Wow, det låter ju inte som den "snurrade" ens? Kontaktat dem och fått något svar?

Jag fick svar att de inleder RMA på min disk och önskade foto där SN syns. Tog bara några timmar, men dröjer längre innan fungerande disk (kanske) kommer...

Av ErikLtz
Skrivet av dlq84:

Var hittar folk alla dessa obskyra bluffsidor?

Mja, befogad fråga och jag handlar ju oftare från kända ställen som INet, Webhallen, Komplett, Dustin och lokalt Elgiganten och Kjell & Co. Plus ComputerSalg och ProShop som till företag inte debiterar moms ("omvänd EU-moms") så man slipper ligga ute med 20% av priset.

Så dök HDDPrice.se upp med bäst pris på några diskar på Prisjakt. Den här tråden fanns sedan våren '23 och indicierna tydde på något lurigt, men de har funnits minst ett år så kanske inte enbart lur, eller? Så jag provköpte EN disk för UNDER 2tkr. Just nu bör INGEN MER PROVA men skulle de ersätta disken med en fungerande enhet kaaan det ju vara ett fabrikationsfel som kan drabba även den bästa leverantören - närmast oavsett pris.