Inlägg

Inlägg som r0ad har skrivit i forumet
Av r0ad
Skrivet av Blomman90:

Fast de hade ju en kö förra året, hur kan du inte ha märkt det?
Det var redigt kaos för 2 år sedan. Då handlade det om att hela siten gick ner, inte att det bara var en lång kö. Alltså, bara att klicka in på en produkt eller byta kategori kunde ta 15 minuter att ladda.

Absolut kan man tycka det. Men samtidigt får du ta i beaktning att detta gäller en dag per år. Det är inte så att man bygger om hela sin IT-infrastruktur för att det går lite segt en dag per år. Det skulle nog kosta betydligt mer än vad det smakar. Däremot så tar man säkerligen det i beaktning när det väl är dags att titta på en ny lösning. Men det är alltså inte samma sak som att bygga om endast för att klara BF. Enligt Elgigantens uttalande så verkade man dessutom ha räknat med några minuters kö, inte timmar. Så man menar att något dessutom gått fel.

Nu var det ju också så att Elgiganten startade sin rea vid 22:00, inte 00:00. Så man kan konstatera att du gick in precis under värsta ruschen. Jag gick in vid 21:45 på min mobil och kom igenom kön vid 22:30. Jag öppnade också sidan på min dator vid 22:15, där kom jag igenom vid 23:15 (fast den uppskattade 1h 45 min). Du får ju också tänka på att kötiderna var uppskattningar, inte en garanterad tid.

Som jag skrev i tidigare inlägg. Det gick alldeles utmärkt för mig år 1 och 2. Kanske att det krashade lite och att sidan var nere till och från precis i början men det fungerade bättre än 2,5h kö.

Sen när startar man Black-Friday 22:00 torsdagen innan förresten? BLACK FRIDAY, inte "black torsdag 22:00 soon-friday"?
Tror jag läste att det bara var för medlemmar så jag struntade i det då jag inte är medlem och gick in som vanligt fölk vid 00:00. De fick man äta upp.

EDIT:

Tur i det hela var det mest skräp detta året från deras sida det jag hann se. Inget jag ville ha så det spelar ingen roll egentligen

Av r0ad

Är datorn kvar bjuder jag 4200:- för grafikkortet + frakt

Av r0ad
Skrivet av Blomman90:

Lite extra tryck? Har du någon aning om hur mycket högre tryck en site som Elgiganten får under BF? Du kanske inte kollade på BF förra året? Elgiganten hade en kö även då. Du kanske inte heller kollade året innan, när man överhuvudtaget inte hade någon kö, och siten kraschade om vart annat. Där kan jag säga att det tog runt 2-3 timmar att genomföra ett köp (jag visste exakt vad jag skulle ha och köpte endast en produkt), men då fick man konstant sitta och titta och vänta och uppdatera om vartannat. Även om det var oacceptabelt långa köer, i år, så tar jag denna kö alla dar i veckan. Jag ställde mig i den virtuella kön runt 21:45, och fick då veta att det var ganska lång tid tills att det var min tur. Då kunde man surfa runt på andra sidor så länge och varje kvart eller så kolla status på Elgiganten. Vid 22:30 så kom jag in på siten och kunde klicka mig runt utan hinder. Jag tar det alla dar i veckan över vad som upplevdes två år tidigare. Även om man såklart önskar att det ska kunna hantera den höga belastningen helt utan att använda köer och liknande.

Elgiganten är med råge Sveriges största "elektronikkedja" och jag misstänker att de har en betydligt bredare kundgrupp än andra handlare som Webhallen, Komplett, Inet, etc. Så att de då också skulle ha betydligt större trafik än andra under BF låter för mig inte särskilt orimligt. Elgiganten var också (mig veterligen) en av få handlare som släppte alla sina deals vid en fast tidpunkt (vilket jag föredrar över "Black Week" och liknande påfund), som säkert bidrog väldigt mycket till "peak"-belastningen också.

Jag var inne de senaste två åren, då var det inte alls lika illa i mitt tycke. Gick mycket smidigare då. Kanske bara hade tur.

Vet man att man nu är den största och kan mäta "trycket" från tidigare år så bör man lära sig något på vägen och inte låta det gå såhär.
Jag själv hade ingen lust att "klicka runt lite på andra sidor" och sitta som ett fån och vänta i en virtuell kö i 2,5h, kanske mitt eget fel för att jag valde att gå in på siten efter 23:00. Som i mitt tycke är GOD TID innan 00:00.

Av r0ad

Kan varit den sämsta Black-Friday jag upplevt. En av de största aktörerna kan inte hantera lite extra tryck på servern men alla andra kan... Pinsamt.

Tur att de inte va något man ville köpa ändå.

Av r0ad

Efter alla dessa år så har jag för 2 veckor sedan gått över till trådlös mus. Får se hur de fungerar.

Upplever jag minsta problem går jag tillbaks.

Av r0ad

Hej, Har ett 980 som jag kan tänka mig byta. Helt felfritt kort.

Av r0ad
Skrivet av wootz91:

Elgiganten säljer Pro varianten för 5999 nu på black friday. I och med hela den där kina/usa google grejen, skulle det vara dumt att köpa en såpass dyr telefon från Huawei?

Tycker ni att det är en bra deal?

Absolut. Jag har en P20 Pro och är helnöjd med min.
Frugan har en P30 Pro och den är också grym. Känns som att P20 Pro är bättre i batteritid men sen samtidigt använder jag inte min lika mycket som kärringen.

Helt klart den bästa telefonen jag någonsin ägt.
Aldrig igen Samsung eller iPhone.

Skrivet av Belzader:

@wootz91:
Ska inte vara några problem med det, eftersom det inte gäller produkter som redan fanns på marknaden.

Sen kan jag tipsa om att Tele2 kommer att sänka priset med 4000:- i sin och ordinarie pris är 8990:- (för 128GB modellen).
Går att köpa utan abonnemang om man redan är Tele2 kund.

Köpte förra året på Black Friday via Tele2. Du kan välja att bli kund, casha telefonen och sen inte vara kund mer, inom loppet av två dagar. Så gjorde jag tills de ringde upp mig och frågade varför jag sa upp mitt abonnemang. Då förklarade jag att jag var kund när jag köpte telefonen, nu är jag inte längre.

Fick en rätt bra deal på abonnemang om jag stannade. Bra mycket surf i pott för att jag "skarvade lite" om vad jag hade då hehe.
30GB i mån för 259kr.

Av r0ad
Skrivet av Laxpudding:

Q6FN-modellerna från 2018 är alltså bättre än 2019:ns Q6xR-modeller och den har högre ljusstyrka och kontrast tack vare hjälplig local dimming. Även 2018:ns NU8-modeller är bättre än både RU8 och Q6xR tack vare just mer ljusstyrka vid HDR. För the Frame är det väldigt snarlikt mellan LS03R och LS03N-modellen från 2018.

Q6FN...

Glad att man slog till på en 65Q6FN förra året.

Lika bra som vanligt Laxpudding, grym guide.

Av r0ad
Skrivet av Green_:

Hur kan detta vara ett kap? Asus har fått mycket skit för sina modeller av 5700 och 5700 XT för de blir jättevarma, drar mycket ström och kostar för mycket.

Du kan köpa ett MSI 5700 XT för samma pris. Snabbare, kallare, bättre.

Av r0ad

Blev en del julklappar och en ny 65" förra året.

Får gotta mig (om jag hittar) med ett nytt mITX bygge i år.

Av r0ad
Skrivet av naikon:

Hmm, min rabattkod ger endast 100kr? Hur fick du 200kr?

Jag fick 150kr rabatt. Märkligt detta.

Länken fungerade inte alls. Fick gå in på Ica.se och söka manuellt för att hitta den.

Av r0ad
Skrivet av Danbo18:

Hej på er!

Minsta grabben önskar sig en speldator och jag skulle tycka det var kul att bygga den tillsammans med honom. Jag byggde dator senast 2001 då utbud och valmöjligheter inte fanns i samma utsträckning som nu. Jag har försökt läsa på lite bland trådarna här för att komma igång men inser att jag nog kommer behöva lite hjälp.

I nuläget spelas det i princip bara Fortnite och lite CS go men det blir kanske annat i framtiden. Det är mycket viktigt med RGB och jag tänkte därför utgå från ett chassi som jag vet att han kommer att gilla. Sen har jag en polare som erbjudit mig att köpa hans gamla grafikkort "msi gtx 1070 gaming x 8gb" som har 1,5 år på nacken. Vad tycker ni? Är grafikkortet för gammalt eller är det så pass bra att det håller ett tag till? Budget på datorn är 10 papp.

Såhär ser bygget ut i nuläget https/://komponentkoll.se/bygg/PVbrJ

Tack på förhand /D

Tyckte det såg bra ut.
Förutsätter att han spelar i 1080p 120-144hz.

Vad ger du för det gamla 1070't?

Av r0ad
Skrivet av perost:

Nej, det följer med 2 st 120mm fläktar med chassit. Chassit har plats för många fler fläktar än så och tar både 120mm och 140mm på fram- och ovansidan.

Aha, där ser man.

OT:

Jag hade lagt in komponenterna på komponentkoll.se så hittar du det billigaste, om du nu inte vill att någon monterar den åt er förstås.

Finns några OK byggen på sidan också om man inte vill sätta ihop något själv.

Av r0ad
Skrivet av Rakoz:

Nu har jag ringt inet och komplett. jag undrar vilka av de här valen som är bra eller om nåt som ska ändras. https://www.inet.se/datorbyggare/slutfor
https://gyazo.com/720f4d7eafc93fa4c1d750d543effacd

Är detta som kundtjänst hjälpt dig bygga?

Du har 2 st 140mm fläktar till ett chassi som tar 2 st 120mm fläktar... hmm...

Av r0ad
Skrivet av GLaDER:

OfT, men det här känner jag är obefogat och något som behöver bemötas.

Min erfarenhet är att seniora projektledare är väldigt ovilliga att prova nya saker, och att jag (i egenskap av junior (ish) projektledare) har hjälpt alla projekt jag har varit delaktig i framåt, på ett positivt sätt som beställaren inte förväntat sig, just för att jag inte har en ryggsäck full med gammal skit. Problemet i projekt jag varit med i brukar vara "personer som varit med länge" som tycker att det fungerar "bra nog".

Inget hämmar framgång så mycket som att vara nöjd. Seniora personer brukar vara nöjda.

Det du säger är så sant.

Sitter i liknande position där de seniora nöjer sig och "gör som man alltid gjort" och "det duger". Lite nytänk i projekten som junior projektledare verkar vara väldigt uppskattat utav många beställare.

Av r0ad

Ska man köpa ett begagnat 1080 TI för 4000-4500 eller ska man gå på ett nytt RX 5700XT för 5000kr?

Tänker mest på garanti och liknande. Vad jag kunde se på tester så var dom ganska lika i prestanda.
Vad tycker ni?

Av r0ad

Lägger ett bud för endast GPU, 4500kr.

Av r0ad

Får du allting för 9k är det väl okej. Skulle försöka pruta och säga 8k så blir alla glada.

Av r0ad
Skrivet av Ratatosk:

Bör fungera ändå, men ditt förslag är bättre.
Finns även i vitt.
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/b...

"Bör" fungera ja, men bättre och ligga på rätt timings för att minimera eventuella problem.

Av r0ad
Skrivet av martyyyyy:

En sista fråga.

Jag köpte som sagt 2x4 GB minne ( https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/b... ) och tänkte komplettera med ytterligare 2x4 minnen. Dock var samma minnen slutsålda i min butik, men kan jag köpa dessa istället?
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/h...

Fungerar de ihop med de jag redan köpt??

Eftersom de har olika timings så nej.

De du har i burken idag har CL 16, alltså CL16 (16-18-18) i timings.
De nya du länkade som du tänkt köpa går efter CL15 (15-17-17), så det blir nog inte så bra.

RAM med CL16 2x4 GB
Skulle nog passa ditt bygge lite bättre.