Inlägg

Inlägg som MrAdde har skrivit i forumet
Av MrAdde
Skrivet av pv2b:

Nä. Mitt RTX 3070 hade klarat sig fint även på PCIe 3.0 x16, men nu råkar jag ha PCIe 4.0 x16 i maskinen. Det räcker och blir över för de spel jag spelar.

Har en PCIe 3.0 NVMe också, finns ingen nytta med snabbare för det jag (och de flesta andra här på forumet) gör med datorn.

Däremot bra att tekniken går framåt, men det känns som att vi behöver nya applikationsområden för att tillgodogöra oss den ökade prestandan...

Applikationsområden kommer allt som oftast efter att tekniken implementerats. Nu när Sony och Microsoft petat in rätt snabb lagring i sina konsoler, kan jag tänka mig att snabbare lagring kommer nyttjas allt mer inom både spel och kringliggande mjukvara.

Av MrAdde

Men, varför släpper Nvidia nya kort när de inte ens kan möta efterfrågan på nuvarande kort?!?!!!!!!oneOne!!111

Jag förstår inte varför alla pratar om flummiga saker såsom yields och delvis defekta kretsar, det är bestämt fejk neeeews.

Skämt åsido, kul att Nvidia skrapat ihop tillräckligt många hela kretsar för att skapa någon sorts ultra premium-klass. Kan dock inte vara många av dessa som säljs i slutändan.

Av MrAdde
Skrivet av Shunpuri:

Helt galet hur många missförstånd det har uppstått i den här tråden pga att Sweclockers fått för sig att köpet har stoppats. Det enda som har skett är att man har startat en utredning! Hur aktien beter sig när det definitiva beslutet om köpet är taget är en helt annan femma.

Det kunde ha uttryckts tydligare, helt klart. Men jag var med på att det inte är ett garanterat stopp, dock tycker jag denna typen av ganska påträngande intervention från statens sida antyder att de inte vill se köpet gå igenom. En utredning var redan pågående, det som skett här är att den enbart kommer vara rådgivande för Dowdens slutgiltiga beslut. Jag gissar att konkurrensverket vanligen har autonomitet i dylika tvister.

Av MrAdde
Skrivet av anon5930:

Det bör du själv göra, köpet av ARM var inräknat i priset. UK sätter stopp.

Delar denna analys. Får se om det blir ett påtagligt försäljningstryck när marknaden öppnar senare idag. Jag sitter still i båten och ser hur marknaden reagerar den närmsta tiden, då får vi veta hur inräknat ARM verkligen var – eller om Nvidia står starkt på egna ben.

Edit: Ser nu att nyheten är från igår haha, så det har redan slagit igenom. Verkar som att marknaden tog det med lugn, åtminstone initialt.

Av MrAdde

Fan vad grymt, känns som att min 9900K ännu har lite att ge

Av MrAdde
Skrivet av Baxtex:

Jag vet inte om de förmånerna är speciella för statligt kneg? Jag har varit på privata arbetsgivare både med och utan kollektivavtal och du får alltid runt 30 dagars semester, 5000kr i friskvård, kompetensutveckling, tjänstepension etc inom it branschen.

Jag jobbar som IT-konsult. Har 2500 kr i friskvård, 25 dagar semester, kompetensutvecklar mig själv och får och ingen tjänstepension. Är förvisso 23 men ändå.

Av MrAdde
Skrivet av WIRN:

Det här lär belöna Intel på börsen.
På tiden!

Håller helt med. Hål i huvudet att de inte sålt överkapacitet och dessutom varit tvungna att svälja kapitalkostnaden för att utveckla och bygga fabriker själva. Det fick nästan AMD att gå under för några år sedan med GlobalFoundries.

Av MrAdde

Ska bli spännande att se hur denna står sig prestandamässigt mot Cooler Master Hyper 212 Black Edition, kan bli en intressant kylare i mellanklassen.

Av MrAdde
Skrivet av Stank:

Vad är det som gör att företag frodar?
- Lägre utgifter (lägre skatter)
- Mindre byrokrati
- Ledare man litar på.

Inget som finns i EU.

Det kombinerat med Klaus Schwabs Build Back Better-agenda gör inte saken bättre för EUs ekonomi.

Tycker du förenklar kraftigt. Finns många fler faktorer som påverkar. Några i EU:s favör är stabilitet (få konflikter) och tillgång till högutbildad arbetskraft samt institutioner som sysslar med avancerad forskning inom materialvetenskap, elektriska kretsar, partikelfysik etc. Hur mycket mindre byråkrati har amerikaner och kineser egentligen när det kommer till detta? Är genuint nyfiken. Kan tänka mig att miljöreglerna är slappare men det ser jag som en potentiell konkurrensfördel för europeiska bolag, att framställa saker mer hållbart (bra för miljön såväl som marknadsföringen) och ofta därmed mer resurseffektivt.

Skrivet av arowe17:

Man kan väl tänka sig att produktionen i Europa är miljövänligare och med lägre utsläpp än i flertalet asiatiska länder där kretsarna produceras idag.
Om inte kretsarna tillverkas i EU så görs de istället i Asien.

This, finns många exempel på varor av samma typ som genererar långt mycket mer utsläpp i USA eller Kina jämfört med om de producerats här. Per ton stål ligger svenska stålverk ca 30 % lägre än kineserna i själva produktionen, och dessutom har vi mer eller mindre klimatneutral energiförsörjning. En liknande dynamik kan säkert uppstå med kiselkretsar. Fabrikerna använder även väldigt mycket vatten som är viktigt att hantera rätt.

Av MrAdde

Z97-moderkort i gott skick

Är intresserad av i princip valfritt moderkort med styrkretsen Z97. Enda kravet är att det ska fungera utan problem. Kom med förslag på modell och pris så får vi komma överens om något.

Ser helst att affären sker mellan fyra ögon men kan även tänka mig att få det fraktat till mig.

Läs hela annonsen här

Av MrAdde
Skrivet av superegg:

140 000 * 12 = 1 680 000

Om man räknar med att TSMC även tillverka åt AMD CPU/GPU, Nvidia så kommer det ta lång tid innan vi får några GPU.

Var det inte så att Nvidia hade bokat 20% eller var det 30% då skulle det blir 140 000 * 0.20 = 28 000
28 000 * 12 = 336 000

Atombomb

Man delar upp atomer på var sin sida i atombomben och lägger en väg i mellan och sen sprängämne i mitten, och när dessa atomer kommer till vandra så säger det pang.

En kiselplatta innehåller flera kretsar! De är väl 300 mm i diamater, cirkulära. Sedan skär man ut kretsarna från dessa plattor, där kretsarna är allt ifrån 80 mm2 för systemkretsar till 600 mm2 för högpresterande grafikkort.

Av MrAdde
Skrivet av Söderbäck:

Jaja visst.
Men att själv föra fram grejerna - det får man. Det är inte något problem här. Prata med vännner, arbetskamrater och skrik på torget om du så önskar. Den rätten är ohotad.

Att däremot kräva att andra ska publicera ens grejer är inte lika givet. Det är att be någon annan att göra jobb åt en.
Ungefär som att jag ber dig att ha mina politiska åsikter i din signatur.
Och ja, här känner iaf jag att det borde man kunna få säga nej tack till.

När man lägger ut saker på youtube - eller skriver på sweclockers för den delen så ber man någon annan att göra ett uppdrag åt en. De får tacka nej om de inte vill ha uppdraget.
Märk väl att publiceringsplattformen också är en del av företagens produkt. Lägger någon ut rasism i exempelvis sweclockers så påverkas sweclockers som produkt av det. Och ja - att företag har ett intresse i utformningen av sin produkt är kanske inte jättekonstigt egentligen.
Så det finns ett liknande intresse av att du önskar få styra över din egen forumsignatur och att publiceringsplattformar önskar styra över hur de marknadsförs och vilken typ av innehåll de önskar ha och inte önskar ha. Det är en del av vad varumärket är.

Jag tycker nog i grunden att det är rimligt att tidningsredaktioner kan få välja vilka artiklar de önskar publicera och vilken inriktning de önskar ha, att bokförlag fortfarande själva kan få tacka ja och nej till vilka böcker de önskar ge ut och att forum ska kunna ha uppföranderegler kring vad som får publiceras som styr vad de önskar ha för innehåll och vad de önskar vara för plattformar.

Så har det trots allt alltid sett ut - och det har vi kunnat ha samtidigt som vi har yttrandefrihet. Det här tycker jag ändå är tänkvärt.

Den moderna politiska diskursen sker inte på torgmöten, du som hänger på SweClockers antar jag är väl bevandrad i internets omfång. Jag tycker att du blandar rätt friskt här genom att likställa enskilda tidningspublikationer med central informationsinfrastruktur. Facebook, Youtube, Twitter mfl är så stora att deras agerande direkt påverkar demokratiska val. SweClockers är en mindre plattform där det är någorlunda rimligt att ha ett publicistansvar, det tycker jag inte kan gälla Facebook med två miljarder användare. För mig är det uppenbart att din signatur är mer utav ett personligt ställningstagande, medan en post på Facebook uppenbarligen inte representerar Mark Zuckerberg eller företaget som helhet. Artiklar på SweClockers är signerade redaktionen, och forumet är på den nivå att det kan modereras manuellt.

Att yttrandefriheten bara ska gälla relationen mellan stat och individ är förvisso vedertaget sedan länge, men jag tycker det är naivt och närapå skrämmande att tro att vi kan fortsätta ha det så när opinionsbildningen flyttar från allmänna utrymmen till privata företags plattformar. Då måste lagstiftningen hänga med om vi ens ska ha ens en slamsa av våra fina demokrati kvar. Företag kan omöjligen tillåtas ha det inflytandet över informationsspridning och valkampanjer. Då kan vi lika gärna byta namn från Sverige till "MegaCorp division Nord", för en filial är precis vad vi kommer vara om vinstmål får diktera informationsflödena inför riksdagsvalen.

Du verkar vara väldigt benägen att lämna besluten kring vad som får plats i det offentliga rummet till privata företag, men jag tror att det är ett sluttande plan. Nämnvärt är att vi redan idag reglerar marknaden med konsumentskydd, miljölagar, diskrimineringslagar etc, så att i vissa fall även applicera yttrandefriheten eller något derivat av den är inte helt orimligt i min mening.

Men om techjättarna nu ska ha full kontroll över sina plattformar skulle man exempelvis kunna ha statligt ägda forum för opinionsbildning, som en sorts garant. Men så länge privata företag har monopol över informationsutbytet i den digitala eran måste någon form av yttrandefrihet garanteras även där, annars blir det bara en gummiparagraf från en svunnen, enklare tid.

Av MrAdde
Skrivet av Dinkefing:

Detta är väl typiskt stockholmsstad? Betala korrupta konsulter på it-bolag med skattepengar?

Det är väl snarast korrupt att som konsult inte ta emot beställningar och genomföra kunders kravbild? Ansvaret här ligger hos beställaren, som uppenbarligen saknar både relevant kompetens och samverkan mellan berörda offentliga organisationer.

Av MrAdde
Skrivet av pv2b:

PowerGPU är en systembyggare, inte en återförsäljare.

Ah, my bad! Då borde de ha koll på detta.

Av MrAdde
Skrivet av backfeed:

Det låter mycket mer troligt, ja, men då har felrapportören verkligen gjort en rejält pinsam blunder som inte undersökt den biten närmare.

Ganska pinsamt, men å andra sidan är det inte helt vanligt att folk har full koll på vilka BIOS och moderkort som är kompatibla med Ryzen 1XXX till 5XXX. Känns definitivt som en ganska trolig förklaring för åtminstone en del av returerna.

edit: PowerGPU är tydligen en systembyggare och säljer inte processorer till slutkund så mitt argument är null and void Får läsa noggrannare nästa gång!

Av MrAdde
Skrivet av backfeed:

M1 är inte "revolutionerande", det är ARM. Emulera kod är inte "innovativt", det gjorde de redan för hundra år sedan när PowerPC var en grej.

Det som är revolutionerande är att de gör det bra med Rosetta 2, samt att Apple driver på utvecklare att anpassa sina applikationer så att de kan köra ARM native. Du kan ju spana på hur det går för Microsofts motsvarighet

Dessutom är deras skräddarsydda ARM-kärna som sitter i M1 och A14 milsvid före ARM:s egna X1 och Qualcomms/Samsungs derivat. Samtidigt kör de TSMC 5nm medan Qualcomm och Samsung kör Samsungs 5LPE, som inte ens rår på TSMC N7P. Förvisso inte en innovation från Apple men klart är att de betalar för att ligga i bräschen, trots att deras kärnor redan leder i SoC-världen. Är väl bara Huawei som kört deras Kirin 9000 på samma nod, men där tog det roliga slut snabbt när Washington införde nya sanktioner.

https://www.anandtech.com/show/16463/snapdragon-888-vs-exynos...

Om du vill läsa lite mer jämförelser mellan A14, S888 samt Exynos 2100.

Av MrAdde

Intel känns undervärderade på sikt, förutsatt att marknaden fortsätter växa och de levererar konkurrenskraftiga produkter (inte minst om deras GPU går att sälja) så handlas de till lågt P/E jämfört med AMD/Nvidia. Tror det finns utrymme för alla när mer data ska bearbetas globalt, både genom CPU/GPU och andra processorer. Går Nvidias förvärv av ARM igenom anser jag att de är prisvärda idag, annars kan det bli en kalldusch under de kommande åren.

Av MrAdde
Skrivet av oskarwernersson:

Bjuder 500:- hämtar

Tja,

Inte så mycket budgivning här inte, kan du tänka dig 600 kr funkar det! Annars blir det nog Blocket för dessa.

/Adam

Av MrAdde

Håller stenhårt i plånboken i det här läget. GTX 1080 Ti snurrar dessutom fortfarande på bra. PC-marknaden existerar inte i ett vakuum, kan tycka att exempelvis RX 6800 inte borde ligga flera tusenlappar över en komplett Xbox Series X som ändå har en liknande grafikkrets.

Av MrAdde

Bose Quietcomfort 35 II

Säljer ett par Bose Quietcomfort 35 II i mycket gott skick. Inhandlade 2018-07-04 från Webhallen. Version två kommer med en knapp för att anropa röstassistenter såsom Google Assistant.

Utöver lurarna ingår även originalfodralet samt en adapter för att koppla in hörlurarna i en 3,5 mm-kontakt. Vid behov kan en Micro-USB-kabel skickas med, om du mot förmodan inte redan sitter på en arsenal av sådana

Priset startar på 1300 kr. Affär sker helst mellan fyra ögon men kan skicka om köparen står för frakten. Betalning via Swish.

Läs hela annonsen här