Inlägg

Inlägg som Frozten har skrivit i forumet
Av Frozten

Jag bjuder 800 kr för GTX 970 Kan hämta i Malmö!

Av Frozten

I vilken stad kan man hämta?

Av Frozten

GTX 970: Jag budar 1100 och kan hämta ikväll, om det inte är sålt redan

Av Frozten

970: bjuder 1200 och hämtar i Lund/Eslöv/Malmö

Av Frozten

Det första du bör göra är att välja vilket programmeringsspråk du vill lära dig. Jag vet inte om det finns något som är utmärkande bra att börja med, men jag har hört andra rekommendera C till andra som velat lära sig programmera. Själv fick jag lära mig Visual Basic först, när jag läste programmering A i gymnasiet.

Sedan kan jag rekommendera väldigt bra videotutorials från den här sidan http://www.thenewboston.com/. Kanske kan du hitta en lärobok till en grundkurs på något bibliotek, eller att köpa billigt.

Du kommer förstås inte kunna skapa några direkta spel med en gång, men om du är intresserad av programmering kommer du ha kul från första programmet på några få rader. Det är mycket problemlösning och efterhand som du lär dig mer kommer du få möjlighet att kombinera dina kunskaper för att skapa mer och mer invecklade program.

Lycka till och ha så kul!

Av Frozten

Till socket 1366 processorer behöver du triple channel minnen, dvs 3 eller 6 minnesstickor (du har valt 2st x 4 Gb). Detta vore motsvarande minnen för dig: http://www.inet.se/artikel/5315065/corsair-6gb-3x2048mb-1600m...

Dock så hade jag kört på Sandy Bridge framför i7 950 för att spela på. Det kräver förstås ett annat moderkort (och dual channel minnen). Slänge ihop motsvarande delar för ett SB-bygge för en lite mindre prislapp http://www.inet.se/kundvagn/visa/322214/2011-03-27

Glöm för övrigt inte hårddisk och optisk enhet innan du köper

Av Frozten

120 Hz känns kanske lite onödigt i och med att man -enligt vad jag har hört - i princip inte ska märka nån skillnad om FPS:en är 25 eller högre. Således kommer du inte kunna "utnyttja" den dubblerade max-FPS:en för att din egen syn fortfarande är en begränsande faktor. 60 Hz räcker gott och väl för vanligt spelande. Den enda anledningen jag kan se med att köpa en 120 Hz skärm är om man ska köra 3D, vilket du uppenbarligen inte hade tänkt dig. Jag kan rekommendera denna Benq efter egen erfarenhet: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=499247

Pixelfel med Benq har jag inte hört om, men det bör väl i värsta fall täckas av garantin så länge den gäller, kanske går det även på reklamationsrätten (3 år).

Av Frozten

Seriöst, var är CoD-serien nånstans? Sjukt härlig serie krigsspel som uppskattats högt av miljoner spelare genom många år (även om de flesta tydligen kör det på 360 numera av nån outgrundlig anledning). Visst är mw2 och BO hyfsat mainstream, men inte är det någon tillräcklig grund för att utesluta dem ur en sådan här popularitetsundersökning. Att dessa två titlar sedan sönderhypats av Xboxspelande p12 ska inte låtas besudla en hel serie av välgjorda FPS. För gedigna codspelare är i alla fall Call of Duty serien mer än jämbördiga automatvapen i mw2 och BO.

Haters gonna hate.

Av Frozten

Hade du endast processorn inne på felsökning? Kanske kan det vara något fel på moderkortet?

Av Frozten

Vilket grafikkort är det du inte får plats med? Kanske bättre att byta chassi?

Av Frozten

Som Rickard11 redan konstaterat kostar ett 5850 inte 2700 kr. Netonnet säljer dem t.ex. för närvarande för 1790:- exl. frakt http://www.netonnet.se/art/dator/datorkomponenter/grafikkort/...
Visst ger 2x6870 mer prestanda, men det kostar ju 2000 kronor mer i och med att du redan har ett 5850. Iofs kan du kanske få sålt ditt nuvarande 5850 för 1500 om du har tur och är en bra försäljare, så då blir det bara 500 i mellanskillnad.

EDIT: hittade ett sapphire ännu billigare på netonnet: http://www.netonnet.se/art/dator/datorkomponenter/grafikkort/... men visst, begagnat kan du kanske få för 1k

Av Frozten
Skrivet av Gangst3r:

Är du säker att NH-D14 får plats i chassit? Om den gör så e det optimala att den drar in luft får framsidan och trycker ut den på baksidan.

PS. Om den inte får plats satsa på detta chassi istället.
http://www.maxfps.se/product_view.aspx?productid=2810
Elr utan fönster
http://www.maxfps.se/product_view.aspx?productid=3010

Kan vittna om att NH-D14 får plats i r3 chassit då jag själv nyligen monterade in en i mitt define r2, som har idenstiska mått med r3. Blev faktiskt förvånad att den fick plats. Hade grafikkortet suttit lite längre upp hade det dock blivit problem, men jag antar att avståndet mellan CPUn och första PCI-platsen är standard (eller? nån som vet säkert?). Har man ingen minneskylning/flänsar kan man till och med låta kylaren hänga över alla minnen.

Angående fläkten på buren så tror jag att den fläktplats mest påverkar grafikkortet är den i sidan på chassiet, även om man då måste ta bort en bit ljuddämpande bitumen Gillar iaf idén

Bildbevis:

http://i289.photobucket.com/albums/ll208/Frozten_photos/Noctua%2...

Av Frozten
Skrivet av widL:

Minnena var inga problem för mig, men jag har inga såna där höga kylflänsar på mina. Däremot blev det väldigt tight till baksidan av grafikkortet.

Jag har mätt lite och grafikkortet ska nog inte vara i vägen. Men har du monterat din likadant som Jumdude, eller 90 grader vänt? Jag hade tänkt mig såhär (Sett från vänster när man kollar på datorn):
Fractal i chassit, radiator, fläkt, radiator, fläkt
med alla fläktar så att de blåser åt vänster (<--), alltså så att luftflödet blir som föjande:
Ut ur chassit <- radiator <- fläkt <- radiator <- fläkt <-
Kommer denna lösningen fungera? Jag vill helst inte ha det omvända luftflödet för då tvingas jag installera en fläkt i taket.

Sedan på de bilder jag har sett ser det ut som om det finns plats kvar att sätta en fläkt under minnena son blåser upp på dem. Finns där det? (Har monteringskit till en fläktplats där, har ingen aning om det är så på alla moderkort.)

Ursäkta att jag är så tjatig men skulle inte vara så kul om en 740-kronors kylare bjuder på otrevliga överraskningar.

Av Frozten
Skrivet av Jumdude:

Du behöver helt klart en fläkt i botten av chassit eftersom du får det mesta av luftflödet där, pröva ta bort hårddisk-skenorna och sätt handen där, man känner inte mycket luft från fläkten i fronten, jag gör varken det med fractals fläktar eller gentle typhoon 1150. Men jag har en slip stream 140 1200rpm i botten och där får jag mycket luft i från.

Du hann visst svara innan jag editade inlägget. En fläkt i botten blir det alltså; har du möjligtvis något svar även på de frågor jag lade till?

Skrivet av widL:

D14 är en fruktansvärt bra kylare. Har dock inte använt någon av de andra nämnda.

Det verkar tydligen inte råda någon oenighet på den punkten Men jag är fortfarande orolig för storleken. Stötte du själv på några problem när du installerade din D14?

Kollade i datorn och tycker det ser lite trångt ut med lite avstånd till minnena. I dagsläget har jag ingen minneskylning, men när (om jag lyckas) jag ska överklocka kanske det behövs, och då kanske det blir problem?

Av Frozten

D14 är alltså avsevärt bättre, och också betydligt mer prisvärd? Då är det bara monteringsfrågan där D14 är betydligt klumpigare Jag skulle laddat upp en bild, men jag har inget minneskort till digitalkameran Dock så ser det ut ungefär som i Jumdudes chassi, men jag har endast standardfläktarna: en fractal 120mm insug i fronten och en likadan utblåsande där Jumdudes har sin röda. Jag tänkte även installera en 140mm noctua i botten som ska blåsa upp på grafikkortet (når nästan 90 grader när jag rålirar) (btw några synpunkter på den lösningen? ). Vill inte gärna stoppa in fler fläktar om inte nödvändigt, dels för att jag då måste köpa fläktar och dels för att jag inte vill ta bort bitumenplattorna vid fläkthålen och öppna upp för mer ljud att slippa ut.

EDIT: Kom på några frågor till :).
* Läste att Noctua skulle lansera en ny kylare i början av december (hmm...) NH-C14, bör man kanske vänta tills denna kommer?
* Kommer jag kunna montera en D14 i mitt chassi på ett bra sätt, utan att behöva öppna fler fläktplatser? D14 går nog iaf inte att montera så som Jumdudes har gjort med sin U12, på grund av storleken.
* Kommer D14 hänga över minnena så att det inte går att montera minneskylare om detta skulle behövas. Såg nämligen en YouTube-video med en som monterade just NH-D14 och inte fick plats med sin minneskylare och fick såga ner några minneskylflänsar, men jag har ingen aning om hur måtten på hans mobo förhåller sig till mitt, om det finns en standard.

Tackar för de svar jag fått, och jag blir ännu mer tacksam för fler

Av Frozten

Noctua NH-U12P SE eller NH-D14

Jag tänkte önska mig en processorkylare i julklapp till min i5 750 (chassi fractal r2, mobo sabertooth i55), då jag inte är riktigt nöjd med stockfläktens ljudnivå och kylning. Tänkte dessutom överklocka processorn när jag väl har lärt mig hur man gör och då kan en kvalitetskylare väl komma till pass.

Jag har förstått att Noctuas kylare är populära på forumet och att deras fläktar är starka men tysta. Jag har därför kollat mest på dessa och gillar framförallt dessa två:
Noctua NH-U12P SE2 - Inet.se
Noctua NH-D14, 140mm fläkt - Inet.se

Det som bekymrar mig mest är den extrema storleken på d14. Undrar om denna kan bli något problem i min dator. Det verkar som om man tvingas montera denna med fläkten närmst bakre fläkten på chassiet, för att minnena begränsar utrymmet åt andra hållet; kommer detta ha någon inverkan på kylningseffekten då det blir mer 'pull' än 'push' då jag har utblås där bak. Eller man kanske bör ha insug där istället med dessa kylare? Är något mer jag bör tänka på.

Blev ett hastigt inlägg, hoppas det framgår vad jag undrar över:) Tacksam för svar

Av Frozten

Intressant att din sexkärniga AMD processor går för 68 kr mindre än min fyrkärniga i7-930. How come? Hur förhåller sig AMD mot intelprocessorer i övrigt?

Jag visste inte att Nvidia hade en motsvarighet till crossfire... jag frågade dock JMEkillen om crossfire men han verkade inte tycka att det var nån poäng med det för att det drar mycket ström, tar plats och kräver ett moderkort som stöder det.

Hur mycket minne ska man förresten ha på grafikkortet, om nu 1GB är i underkant? Åter igen måste jag referera till killen på JME som sa att grafminnet inte var så viktigt. Kan man kanske till och med få olika stort minne på samma modell, så att man kan langa ett 5850 kort med 2GB?

EDIT:
Funderade också på alla fläktar du tog med i paketet; har jag nytta av alla dessa? Jag vet inte om jag ska överklocka, om det var det du tänkte på, då jag inte har direkt erfarenhet detta och då det dessutom visst ska minska livslängden på grejerna.

EDIT2:
Är minneshastigheten något av större betydelse, eller är det bara storleken? Ser att du på datorn i signaturen bara har 1066 MHz RAM, medan jag på JME fick föreslaget 2000 MHz eller 1600 MHz

Av Frozten

Trevligt att få så många svar så snabbt Kanske bäst att låta någon annan fixa bygget denna gången då... Siktet har varit inställt på att köpa från JME; prisskillnaden i olika butiker kan väl inte vara så stor? Var plockade ni ihop de paket ni visade? Om jag ber JME skruva ihop datorn är jag förstås begränsad till de är komponenter de säljer (antar jag...). Båda de förslagen som ni hade innehöll 2 st nVidia istället för 1 ATI - varför? Enligt killen på JME var ATI mer grafik för pengarna i nuläget, dock kan man ju inte alltid lita på försäljare =P

Sedan undrar jag ett par saker till: vad menar ni med 1090 och 4x / 8x dual? Hur stor nytta gör de extra fläktarna Zcenicx ville stoppa in?

EDIT:
Aha 1090 syftade på AMD processorn Vad gäller AMD processorer måste jag erkänna att jag är helt bakom flötet, har verkligen ingen koll på dem. Det är bara intel jag har kollat på hittills.

Av Frozten

Speldator <15k

Detta är första gången jag postar på forumet så jag har inte full koll på hur min post borde se ut, men jag har gjort mitt bästa och vore mycket tacksam om någon vill ta sig tid att besvara mina frågor:)

Jag har tänkt att jag ska köpa en ny dator, vilken framför allt ska vara garderad för spel. Jag spelar mest World of Warcraft och cod 4/5/6, men också diverse andra mer krävande spel kan tänkas förekomma på maskinen; t.ex. kanske jag vill lira mafia II när det kommer. Dessa vill jag kunna spela med högsta grafikinställningarna utan lagg, då jag aldrig kunnat detta innan.

Budgeten ligger på ca 15k, vill gärna landa på cirka 14 då jag även måste införskaffa ett nytt tangentbord i samma veva. Jag vill gärna känna att jag köper något prisvärt.

Detta blir den första datorn som jag köper, har bara lirat på föräldrarnas innan. Jag har ingen erfarenhet av att bygga ihop en dator själv, men har funderat lite på det som ett alternativ. Efter att ha varit på JME data (som tar 995 kr för att bygga en skräddarsydd dator + installera windows) och snackat har jag kommit fram till ett alternativ på dator som jag skulle vilja ha hjälp med att utvärdera. (Jag skriver delarna exakt såsom de stod på offerten jag fick) Tack på förhand om någon vill hjälpa mig:D

http://i289.photobucket.com/albums/ll208/Frozten_photos/dator.jp...

Summa: 14 790 kr

Han jag pratade med på JME sa att det framförallt är grafikkortet som är viktigt vid spel, och han föreslog en i5-650 3.20 GHz processor om jag ville gå ner i pris.

Det jag funderar mest på är:

  • Borde jag tagga ner på processorn?

  • Är minnet på grafikkortet tillräckligt?

  • Är det något speciellt man ska tänka på vid val av chassi?

  • Är det enkelt att bygga datorn själv?

  • Är denna dator prisvärd?

Än en gång tack på förhand om någon vill vara så snäll och hjälpa mig svara på mina frågor som jag hoppas inte är alltför dumma =P