Inlägg

Inlägg som iFraja har skrivit i forumet
Av iFraja

Är det en bra dator? Ja. Skulle jag köpt samma delar för 13.000:-? Nej.

Av iFraja

Toshiba Chromebook CB30-102 (13.3")

Hej,

Säljer en Toshiba Chromebook CB30-102 som är felfri och knappt använd (kanske 20-30 timmar). Väldigt lätt och smidig, väger 1,5kg.

Den är inköpt som företag, skulle ha den till kundmöten, men blev aldrig bekväm med den så jag köpte en Macbook Pro istället. Så den fungerar helt som den skall.

Originalkartong, manualer, laddar, dvs. allt som fanns vid nyköp medföljer.

Frakt tillkommer (skickar endast med Posten), men kan även hämtas på plats.

Toshiba Chromebook CB30-102
OS: ChromeOS
CPU: Intel Celeron 2955U 1.4GHz
GPU: Intel HD Graphics
RAM: 2GB
Hårddisk: SSD 16GB
Skärm: 13.3" (1366x768)
Mått: 328,6 × 20,2 × 227mm
Vikt: 1,5kg
Utgångar: 2st USB 3.0, HDMI, ljud ut, ljud in
Övrigt: WiFi 802.11n, Bluetooth, SDHC, SDXC, Secure Digital, webkamera, inbyggd mic

Läs hela annonsen här

Av iFraja
Skrivet av Meantek:

Det behöver alltså inte vara upplagt som en artikel i deras sortiment? Det är vad jag utgår ifrån, och där hittar jag inte mycket vettigt. Hittar några enstaka okej whiskysorter som står som "finns i beställningssortiment", men inte en enda Octomore, till exempel.

Nu finns Octomore 7.1

Av iFraja
Skrivet av tgadler:

@iFraja: Företaget står som leveransadress precis som vi ville ha det. Det har sedan automatiskt skrivits som faktureringsadress vilket vi inte ville och inte kunde se innan det var för sent.

Det brukar snarare fungerar tvärtom, fyller man inte i en separat leveransadress så blir faktura/betaladressen även leveransadress. Kan bli svårt att få "rätt" då ni själva har bekräftat och skickat iväg beställningen. Vill butiken inte hjälpa er så kan du alltid kontakta ARN, då får du snabbt veta om det är ett företagsköp eller inte då de inte hanterar b2b.

Av iFraja

Står företagsnamnet med på orderbekräftelsen eller kvittot? Både som faktura/betaladress och leveransadress?

Vad ni har för typ av konto är av mindre vikt då det är vad som står på kvittot som ligger till grund för det avtal ni ingått. Uppgifterna som är angivet under kontot har inget med avtalet att göra.

Av iFraja
Skrivet av 2000+:

Om du skulle hänvisa till din 3 åriga reklamationsrätt, med motiveringen att "eran egen tekniker har vid undersökning av produkten kommit fram till att det är trasigt och ej är utsatt för yttre åverkan" Därmed anser jag det vara bevisat att ett ursprungligt fel föreligger, då felet kommit inifrån varan.

Bara för att reklamationsrätten är 3 år behöver inte en produkt hålla i 3 år, produkter kan gå sönder och detta finns det utrymme för i KKöpL. En produkt som används relativt flitigt under nästan 3 år kommer bli svår att bevisa fabriksfel på, även om ingen yttre åverkan finns. Användningsfrekvensen kan alltså vara avgörande om det är ett fabriksfel eller inte trots att produkten inte är äldre än 3 år.

Av iFraja

Jag kör 1Password, synkar med Dropbox till alla mina OSX och IOS-enheter. Tycker det fungerar bra, det är snyggt och smidigt. Det negativa är kanske priset, iofs är det ett engångspris, men kostar 500kr för desktop och 100kr för mobilt (pro-versionen).

Av iFraja
Skrivet av PowerNet:

Så om du bestrider första fakturan så får du tid på dig före nästa faktura kommer (från inkassobolaget) att rådfråga övriga.

För så som Bahnhof gjort är inte korrekt, är det avtalat att fakturering ska ske månadsvis/kvartalsvis så ska det ske, inte efter närmare 2 års tid, så Bahnhof är lika mycket "kålsupare/klåpare" att inte skött faktureringen korrekt, som om du skulle haft fel, då det ligger i Bahnhofs ansvar att skicka ut fakturor, och Bahnhof själva reserverar sig för att stänga av tjänsten om de inte fått betalt, vilket operatörer brukar vara snabba på att göra, speciellt inte låta det gå så lång tid som närmare 2 år.

Visst har Bahnhof gjort fel, men det finns en preskriptionslag som ger utrymme för misstag av denna typ. Eftersom avtalet inte anger vad som händer om fakturering inte sker efter utsatt intervall så finns det ingen anledning att förvänta sig att betalningen skall preskriberas, speciellt eftersom kunden i detta fall inte själv påtalat avsaknaden av betalningskrav.

Värt att tänka på är att skulden ökar i form av olika avgifter när man inte betalar (bestrider) och skulden går vidare. Bästa är att fråga Bahnhof om de kan förlänga betaltiden, brukar inte vara omöjligt då det ofta kostar en del att koppla in inkassobolag.

Av iFraja
Skrivet av Zotamedu:

Nej men som följd av att ursprungliga ägaren inte har någon rätt att fatta beslut om telefonen sedan den såldes vidare så har NoN ingen rätt att skrota telefonen baserat på vad den ursprungliga ägaren säger. Frågan landar som sagt i om huruvida NoN kan hävda god tro vilket i sin tur beror på exakt vad TS har skickat till dem vilket inte är helt klart. Hade underlättat att ha all skriftlig kommunikation. Det som sas över telefon är i NoNs nackdel men det är mer eller mindre omöjligt att bevisa. I alla fall längre än att samtalet ägt rum, något som NoN verkar förneka.

Håller med om att mycket beror om på vad som sagts, men om jag tolkar det TS skriver så har han aldrig lämnat några adressuppgifter till NoN förutom de som stod på kvittot som bifogats eller hänvisats till i samband med servicen, NoN har därav inga skäl att inte utgå från att namn och adress till ägare är de som står på kvittot, vilket i min mening tyder på att kunden har misslyckats att lämna rätt uppgifter vilket NoN inte kan hållas ansvarig för. De har helt enkelt haft anledning att tro att de kontaktat rätt person. Så länge kunden inte kan visa att tydligt lämnat denna information så finns det inte mycket att göra i min mening.

Av iFraja
Skrivet av Zotamedu:

Fast ursprungliga ägaren har noll och ingen rätt att fatta några beslut om huruvida telefonen ska skrotas eller inte. NoN har handlat utan tillåtelse från den faktiska ägaren till telefonen vilket blir egenmäktigt förfarande. Den juridiska frågan är då om de kan komma undan med god tro i det här fallet. Lagtexten är inte helt lätt att tolka i det här fallet så jag hade ringt polisen för att se vad de säger.

Nu skrev jag inte att han (första ägaren) hade rätt att ta ett beslut om skrotning eller inte, skrev att han har all rätt att neka en kostnad och inget ansvar att reda ut vem som skall kontaktas. Jag svarade på ett påstående om att första ägaren kan hållas ansvarig. Vi har dessutom ingen aning om hur första ägaren blev tillfrågad och vilken information som lämnades.

Skrivet av giplet:

Det finns inget som heter registrerad ägare av en telefon. Så hela ditt resonemang faller.
Om NoN vill hålla ett register över vem som äger saker som de sålt får de också själva se till att hålla det uppdaterat.

Skickar man in en produkt på service med kvitto som underlag så är det inte annat än skäligt att säljaren kan utgå från att personen som står på kvittot är ägare, och då i min mening registrerad ägare. Syftar självklart inte på ett statligt register eller dylikt.

Skrivet av babbelfisk:

Det är ingen bil som man behöver registrera ägarbyte på direkt, det är en telefon. TS som lämnade in den borde därför setts som ägaren, även om NoN hade uppgifter om en helt annan person som hade köpt den. Den som äger serviceärendet borde således även ses som den som äger produkten, det är väldigt sällan någon annan lämnar in en produkt för reperation om man inte äger denna.

Kvitto är en form av ägarbevis. Så står det ett namn på kvittot som lämnas vid ansökan av servicen så utgår NoN får att det är ägaren om inget annat angetts.

Av iFraja
Skrivet av babbelfisk:

Jag anser att NoN brustit i att uppdatera ägandeskapet och kan stå ansvarig för detta.
Jag anser att första ägaren av telefonen har tagit ett beslut han inte ska ta, och kan stå ansvarig för detta.
Jag anser att clownverkstad bör ha kontaktat den som är kontaktperson på anmälan, och kan stå ansvarig för detta.

Det är kunden ansvar att meddela adress- eller ägarbyte, det är inte butikens ansvar att hålla de uppgifterna uppdaterade.
Första ägare har all rätt att neka eller tacka nej till något han inte anser sig ansvarig för, t.ex. betala en reparation på annans produkt.
Verkstaden skall självklart kontakta den registrerade ägaren av produkten för ett sådan beslut.

Allt faller tyvärr tillbaka till att nya ägaren missade att meddela ägarbytet.

Av iFraja

Tycker mig känna igen adressen, har dock inte kvar något mail från när jag beställt från Apple så kan inte bekräfta. Dock är det bara söka på telefonnumret de vill att du skall ringa eller göra som solomon säger.

Av iFraja
Skrivet av Tumnus:

Faktiskt inte. Garantier och annat ändras helt beroende på om det är en färdig produkt som säljs eller om det är en dator de plockat ihop. Samma gäller reservdelar. De ska finnas med eftersom det handlar om att de är en del av chassit.

Garantier kan påverkas ja, men det är inget som hindrar att man har olika garantier på olika delar av en produkt. Summan är detsamma, kunden har fått en komplett dator levererad som säljaren ansvarar för att den fungerar i monterat skick, sen är det oväsentligt om kunden valt en "färdig produkt", eller valt ut komponenter i en meny på produktsidan eller om kunden har bläddrat igenom en produktkatalog och valt ut delar. Det spelar ingen roll om datorn monterats i en butik på samma ort eller i en fabrik i Kina i avseendet om det är en produkt som beställts.

Av iFraja
Skrivet av Tumnus:

Beror helt på om det är ett paket han köpt eller separata delar. Har han köpt separata delar och begärt montering av dessa så är det direkt ett lagbrott att kasta skruvar och annat eftersom det tillhör produkten (chassit) och moderkortet. Kunden har betalt för att få dessa helt enkelt.

Nej, det är samma sak. Tjänsten gör att det blir en produkt, oavsett om han plockat ihop delarna själv. Säljaren ansvarar för att datorn som helhet fungerar och därmed anses den verkliga produkten som kunden köpt vara en datorn, inte enstaka produkter.

Av iFraja

Oavsett hur du köpt produkten så är det inte mycket du kan göra. Det hela är inte så solklart som en del verkar tro då du har beställt en tjänst i samband med beställningen vilket gör att produkten du egentligen har beställt är en dator med valda egenskaper. Om du förväntat dig att ev. reservdelar skulle medfölja är det något som du skulle ha reklamerat vid leverans eller inom skälig tid.

Men rent generellt så tycker jag att butiken borde hjälpa dig med reservdelar oavsett vem som har rätt juridiskt.

Av iFraja

Om det är som tidigare versioner så formaterar han om disken själv, så det skall bara vara att sätta i den.

Av iFraja

Fick liknande problem när jag installerade Trim Enabler på en Mac Mini med Yosemite. Detta hjälpte mig: https://www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/

Av iFraja

"Nya" kylskåp använder ett mer miljövänligt kylmedel (R600/R600a). R600 låter mer, är inte lika tåligt och är betydligt sämre för kompressorn. Om jag minns rätt var det runt 1995 men började använda R600. Så kylskåp därefter är betydligt sämre men mer miljövänliga.

Av iFraja
Skrivet av Hurtigbullen:

Detta har du helt rätt i, men det är inte detsamma som att "återlämna produkten i väsentligt oförändrat skick". Vad jag vet så finns det inget krav på att en produkt ska vara i väsentligt oförändrat skick för att reklamationsrätten ska kvarstå.

Kanske var en dålig formulering av mig, menar självklart inte att produkten skall vara i nyskick, men i samma skick som när felet upptäcktes, dvs. att du får inte ha sönder eller försöka reparera själv eller utföra annat ingrepp som på ett väsentligt sätt kan påverka produktens eller skadans skick.

Skickades från m.sweclockers.com

Av iFraja
Skrivet av Hurtigbullen:

Källa på det, tack. För mig låter det som att du blandar ihop ångerrätten med reklamationsrätten.

Min uppfattning är att de böjda stiften inte på något sätt fritar säljaren från ansvaret att åtgärda den ursprungliga skadan, såvida säljaren inte kan visa att de bockade stiften orsakade skadan.

Säljaren behöver inte bevisa att skadan beror på böjda stift, men kan inte heller bara göra svepande påståenden och neka reklamation, utan måste på något sätt göra troligt att de böjda stiften orsakat skadan.

I KKöpL står det att du som köpare har ansvar att begränsa skadan. Sedan har ARN vid flera tillfällen konstaterat att en förutsättning för reklamation är att säljaren ges möjlighet att undersöka felet för att bestämma lämplig åtgärd (finns dock undantag, t.ex. om bilen går sönder på annan ort). Om du t.ex. vägrar lämna in din vara eller själv orsakar fel som hindrar säljaren från att undersöka felet så bär säljaren heller inget ansvar.

Notera att jag inte har kommenterat detta specifika fall i den text du citerar.