Inlägg

Inlägg som flIpz0R har skrivit i forumet
Av flIpz0R
Skrivet av jocke92:

Nej du ska kunna sätta ihop den igen i ett system som förstår sig på raid tekniken. Om du kör Windows i servern så kan du låtsas att servern dör och du plockar över diskarna till din stationära Windows maskin och sätter ihop raiden igen. Om man raidar eller backupar och inte provat vad som sker när det skiter sig spelar man i ett lotteri.

Personligen hade jag valt en "synklösning" över raid 1 hemma. Då jag skyddar mig mot att man (eller datorn gör fel) och råkar radera filer. Synkningen sker varje natt. Men då får man ju inte driftsäkerheten, men frågan är om man behöver det hemma?

Så med synklösning menar du att diskarna först speglas vid en viss tidpunkt och inte vid själva filöverföringen?

Av flIpz0R

Jag har en fråga till er ang mjukvaruraid. Om man har tex 2 diskar i raid1 och os-disken dör, blir datan på diskarna oläsbar?

Av flIpz0R
Skrivet av dumbo:

Nu är jag inte nån expert på RAID, men som JAG ser det så bör det ju isf räcka med RAID1 i mjukvara. Jag tror knappast att prestandan blir särskilt lidande av att köra RAID1 i mjukvara på en hemmaserver. Men någon annan får gärna rätta mig om jag har fel.
Har inte många moderkort även ett visst hårdvarustöd för RAID (iaf 0 och 1)? Jag vet att jag hade det på mitt förra och mitt nya (som jag precis installerat) nämner åxå något om det i BIOS, även om jag inte kollat upp det närmare.

Ah de kanske är som du säger, att raid1 räcker.

Av flIpz0R
Skrivet av dumbo:

Okej för att ha raid för att öka driftsäkerheten (även om jag inte ser varför man inte skulle klara sig med "vanlig" backup bara, för hemmabruk, det är ju inte SÅ kritisk om man får ett kortare stillestånd), men behöver man raid av prestandaskäl på en hemmafilserver som ska "steama lite musik och film"?
Om man drev ett medelstort företag med ett affärssystem som jobbar mot en SQL-databas osv, visst, men för hemmabruk?

Sen kan man ju köra det bara för att man KAN, såklart...

Så... Upplys mig gärna om fördelarna, i denna applikation.

Ah, det är ju i princip bara för driftsäkerheten som jag vill använda mig av de.

Av flIpz0R

Men presterar mjukvaruraid tillräckligt bra i raid 6 för att få hyffsad prestanda? Och kan ni ge ett exempel på ett bra budgetkort för raid?

Av flIpz0R
Skrivet av jocke92:

I ett lagrings scenario. Fyra diskar och raid 6. Då ytterligare en disk kan dö när man återuppbygger raiden vilket raid 6 klarar. De är ett bra val om man vill spara in antalet diskar. Annars raid 1.

ps. raid är inte backup.

Okej, behöver man då ett raidkort?

Av flIpz0R
Skrivet av PowerNet:

RAID1 på 3 diskar är bara slöseri, då du inte får mer utrymme än vad en disk kan ge.

RAID1 kör man på 2 diskar för att säkerställa så att inget försvinner vid en eventuell diskkrasch. (och nej RAID ersätter inte en backup, bara säkerställer att inget försvinner vid en diskkrasch)

Vad skulle du rekommendera?

Av flIpz0R
Skrivet av jocke92:

Antingen löser du raid 1 mjukt eller hårt på moderkortet. Raid 6 eller 5 prestandan beror dock till stor del på raid kontrollen och då kan det vara läge att köpa en sådan.

Men är raid1 ett sämre val till en server än raid6 om man har 3 diskar?

Av flIpz0R
Skrivet av PowerNet:

Kör mjukvaruraid istället

Ja, det var väl egentligen det jag tänkt mig. Ställer man in det i OS?

Av flIpz0R
Skrivet av jocke92:

Det beror på vilken raid du tänkt dig köra.

Jag hade tänkt mig antingen raid1 eller raid6

Av flIpz0R

Tack för svaren! Hur mycket behöver man isåfall lägga ut på ett raidkort? vet att de kan kosta rätt mycket. Men jag ligger på en tight budget.

Av flIpz0R
Skrivet av PowerNet:

Nej, uplink är kopplingen mellan switchen och din nuvarande router, dvs det går åt en port i både switch och routern för att kunna koppla ihop nätverket.

Då dem flesta routrar bara har 100 Mbit/s portar, så blir det en flaskhals vid filöverföringar.
Om man då kopplar in en Gigabit switch (dvs 1000 Mbit/s) och kopplar alla enheterna på den, och i sin tur kopplar den switchen till din router en kabel. (Även kallat uplink).

Få går trafiken bara inom switchen lokalt då du överför till/från servern från klienterna.

Daooh, juste! Tack, men kom på två frågor till. Behöver man köpa ett raidkort om man nu ska köpa raid? Och vilket os ska man köra? Har tittat på whs och freenas

Av flIpz0R
Skrivet av PowerNet:

Ja det fungerar, som dem tidigare sagt så är det bara din lokala länk hastighet som begränsar för dig (mellan dator - switch/router)
Därav rekomenderar jag om du inte har en router med Gigabit portar, så införskaffa en Gigabit switch med så många portar du behöver en "uplink" (mellan switch och router) räknat.

Så har du t.ex. 4 trådbundna enheter så skulle en 5 port Gigabit switch räcka, (4 enheter + uplink), men i det fallet så skjulle jag satsa på en 8 port så har du ett par portar extra för utökning i framtiden.

om du kopplar alla enheter på switchen så går bara trafiken mellan dator - nas via switchen och då inte via routern, vilket gör att du får ut upp till 1 Gigabit/s, gentemot 100 Mbit/s som dem flesta hemma routrar ligger på i hastighet.

Det går utmärkt att ha en egen mailserver hemma, bara man skickar ut mailen från sin egna smtp via operatörens smtp.
smtprelay1.telia.com

Tack för det! Det hjälpte mycket. Men vad är en uplink? Är det kopplingen mellan switchen och servern?

Av flIpz0R
Skrivet av -=|ZetaXtreme|=-:

Hur pass väl klarar den tunga killersamples i 1080p t.ex. Birdscene från Planet Earth ( http://forums.plexapp.com/index.php/topic/3029-1080p-test-mkv... ) och hur många frames droppar den på vid olika bitrates? Sen om den klarar det över nätverket har ju huvudsakligen och göra med med hur pass bra nätverksutrustning man har samt hur mycket man buffar.

Vid första försöket så lyckas den inte starta klippet, har tyvärr inte mer tid så jag hinner kolla loggen efter vad som gick snett. Går väl kanske att fixa vid ett senare tillfälle!

Av flIpz0R

Tack! Testar och kommer tillbaka i eftermiddag!

Av flIpz0R
Skrivet av -=|ZetaXtreme|=-:

Hur pass väl klarar den tunga killersamples i 1080p t.ex. Birdscene från Planet Earth ( http://forums.plexapp.com/index.php/topic/3029-1080p-test-mkv... ) och hur många frames droppar den på vid olika bitrates? Sen om den klarar det över nätverket har ju huvudsakligen och göra med med hur pass bra nätverksutrustning man har samt hur mycket man buffar.

De där länkarna är nedstängde, om du hittar några nya kan jag prova

Skrivet av twebbas:

Hur beställde du från RS?
Reggade mig (för man måste det för att lägga intresseanmälan?) men land stod bara som UK, kunde inte välja..?

Kunde lägga intresseanmälan hos Farnell iaf.
Vilken är "dyrast" att handla från?

Ah jag reggade också en intresseanmälan hos RS, dock vid release, vet inte om det är likadant nu. Men då var det så att man registrerade bara namn och email sen när det är din tur så får man registrera kreditkort och skit så kommer de skicka den i tur och ordning.

Av flIpz0R
Skrivet av ronnylov:

Tillkommer alltså moms och frakt.

Farnell tar 360 kr med VAT och frakt till Sverige enligt erbjudandet om förbokning jag precis fick på mail, kanhända RS är lite billigare men det blir nog ändå närmare 300 kr än 200 kr.

Farnell skrev i mailet att beräknad leverans är nu Augusti.

Ah jag skrev ju 258, och frakt tillkommer ju alltid. Förjävla billigt! Kolla gärna mitt galleri om ni är intresserade!

Av flIpz0R
Skrivet av Elghinnarisa:

så länge det går lokalt så blir det ju 100/1000 om de är kabel (om de nu stödjer gigabit med datorerna och router mm.) eller va nu hastigheten på det trådlösa är.
din nät hastighet spelar ju ingen roll när det gäller ett lokalt nätverk.
men om du vill åt saker utifrån de lokala nätet så kan det nog vara lite segt. tyckte de lite för segt själv när jag körde liknande fast jag har ca 2.5 mbit upp. fungerar fint med bilder och musik men för filmer så blev de lite segt.

Skrivet av Cheesier:

Om du inte ska nå den från internet så spelar din uppkopplingshastighet ingen roll, och så länge som du inte ska strömma film över internet borde du kunna använda den till webserver, emailserver och filserver för bilder (kanske tar lite tid att ladda high-res bilder men kommer fungera)

Ojojoj, då har man lärt dig något nytt idag mé! Tack så mycket!
Då ska de bara plockas ihop så är vi redo o köra!

EDIT: Om man frågar hårdvarumässigt då, har nämligen en e6300 från intel liggandes hemma. Funkar den bra för mina ändamål? Hur skulle strömförbrukningen se ut på ett sådant system?

Av flIpz0R
Skrivet av FoxOne:

Du får gärna presentera en länk till en försäljare där man kan köpa den för 258kr..

http://uk.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=raspberryp...

Sen tillkommer ju frakt, men det gör det ju på allt man köper så det är ju inte nå vidare konstigt

EDIT: ojojojoj, 248 kr till och med. Men det stämmer väl ganska bra, för VAT tillkommer.

Av flIpz0R

Internethastighet för hemmaserver

Hej!

Hade snart tänkt och bygga ihop en liten server här hemma. Det jag vill att den ska göra är egentligen bara att fungera som en filserver där vi kan lägga alla foton, musik och filmer. Men jag tror jag är lite begränsad av våran lina här, och det är här jag behöver lite råd. Jag har en 6-8 mbit/s adsl lina från telia med ca 7 mbit/s ner och 0,7 mbit/s upp. Räcker det för att ha en lokal filserver och kanske streama lite musik och film? Skulle det räcka för att ha en emailserver eller hosta en hemsida?

MvH

Filip