Inlägg

Inlägg som Alotiat har skrivit i forumet
Av Alotiat

Bygge 17k behöver hjälp - hur få in 128 GB ram?

Ska införskaffa ny dator men behöver komma ned i pris. Budget ligger på 17 000 kr. Har redan grafikkort, chassi och kylare. Ska använda datorn främst till arbete/produktivitet och måste därför ha 128 GB RAM samt 2 diskar med 1 TB vardera. I övrigt finns inga andra krav.

Nu plockade jag ett moderkort och diskar jag hört gott om (B550 borde räcka, sen tycker jag 860 EVO är extremt dyr...). Plockade även de billigaste Corsair 128 GB stickor jag kunde hitta.

  • Frågan är hur jag kommer undan med billigare komponenter. Ligger just nu på 18 000 kr och vill komma ned till 17 000 kr. Vad tycker ni om moderkortet och stickorna? Går det att komma undan billigare eller finns det andra som är bättre för samma pris?

https://www.inet.se/kundvagn/bild/14416368

Av Alotiat
Skrivet av KiHu:

Inet.

Pengarna drogs 15:02
Bekräftelsemail 15:13

Plats 280+

skjut mig.

Skrivet av Onkel1:

Pengarna drogs 15:02, bekräftelsemail 15:27, plats 126 https://i.imgur.com/lus3hWV.jpg

Jag har plats 548. När tror ni att plats 100-300 får sina och 500-600 får sina?

Av Alotiat

Är ute efter en billig kylare till R9 3900X. Hur billigt kan jag komma undan? Budget ligger på ca 400 kr. Kollar på

https://www.inet.se/produkt/5323104/be-quiet-pure-rock-2

eller kommer den att säcka ihop?

Av Alotiat
Skrivet av sTEAK-_-:

4mil i kapital
8% årlig avkastning
8000kr månadssparande
10 137 666 efter 10 år

inget månadssparande = 8 635 701

Tack för ett tydligt exempel. Det var lite det jag var ute efter, att se hur skillnaden blir gentemot index på säg 8%-10% per år. Så det blir alltså en skillnad på 1,5 miljoner kronor med totalbelopp på ca. 10 miljoner. Jag tror jag överskattade hur mycket 4 miljoner ger i avkastning exklusive 8000 kr månadssparande. Trodde att 8000 kr/månad skulle vara en fis i rymden gentemot vad 4 miljoner genererar efter säg 10 år på indexfond.

Ni som kommenterar om hur lönt det är: Jag formulerade mig lite klumpigt. Det jag menade var ifall 4 miljoner skulle ha så stark snöbollseffekt eller ränta-på-ränta effekt att 8000kr/månad skulle vara en droppe i havet. Men man måste nog ha 50 - 100 miljoner för att 8k/mån inte ska kännas. Har ingen lust att räkna på hur den kurvan ser ut. Med lönt syftade jag alltså på den relativa skillnaden mellan avkastningen och månadssparandet. Likt exemplet från @sTEAK-_-

Av Alotiat

Har alltid undrat hur personer som har en större förmögenhet investerar i fonder. T.ex. någon som har 4 miljoner kronor investerade i diverse fonder med exempelvis en lön på 60 000 kr vilket inte är helt onormalt om man är +55 år gammal. För en sådan person är det inte värt att månadsspara i fonder, om jag förstått det hela rätt. Anta att personen kan lägga undan 8000 kr/månad att investera i fonder, är inte det beloppet försvinnande litet jämfört med om fonden med 4 miljoner investerat går upp 5% under en månad? Vid en normal ökning på +5% så har man alltså en avkastning på 200 000 kronor. Det totala investerade kapitalet har vuxit med 208 000 kronor om man kastar in sitt månadssparande.

Eller vad tror ni? Hur gör personer som har 3-5 miljoner investerade i fonder och en normalhög lön på mellan säg 40 000 - 80 000 kr/månad? Som jag förstår det så låter man avkastningen vara själva månadssparandet/investeringen. Frågan är alltså: vid hur stort kapital är det inte längre lönt att månadsspara?

Av Alotiat
Skrivet av Ibymafayhas:

Kan du se in i framtiden vilka fonder som kommer fortsätta överavkasta så är givetvis de dyra med högre avkastning bättre. Problemet är att få har den egenskapen.

Ett bra exempel på fond som tokhyllades länge är D&G Aktiefond, numera med 1 stjärna på Morningstar: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1919/didner---ger...

Ett annat exempel är Skagen Kontiki som fick rekommendationer trots sin höga avgift, de tappade också allt och har inte återkommit: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/2197/skagen-kon-t...

Bästa anledningen att köra på billiga fonder är helt enkelt för fakta säger att det överlag skapar överkastning mot personer med samma kunskapsnivå. Här kan man se att "Avanza-kollektivet" mot "Avanza Zero" slutade med en uppgång på 59% för kollektivet och 111% för AZ under en 10 års period, så nära på 100% bättre.

http://lundaluppen.blogspot.com/2018/01/avanzaavkastning-fem-...

Tack för ett bra exempel. D&G Aktiefond är nog en fond där man för 10-20 år sedan hade hoppat på tåget med argumentet att "Sveriges industri kommer att blomma ut". Ser att fonden har 35 000 ägare på Avanza och förvaltar 31 miljarder. Sedan 5 år tillbaka så har svenska börsen OMXS30 inkl. utdelning slagit fonden. Vilket är oroväckande med tanke på att det är så många som äger fonden och att en fond med 1,3 % avgift blir slagen av självaste svenska börsen/index. Om man äger aktierna inom indexet eller Avanza Zero så betalar man ju 0 % i avgift.

Vad tror ni om man gör ett mellanting då? Man har en aktiv förvaltad fond med exempelvis 1,5% i avgift och kritiskt utvärderar den efter 1 år. Eller vartannat år. Om den underpresterar eller kramar index med sin höga avgift så byter man.

Säkrast är såklart billiga indexfonder.

Av Alotiat

Ni som nämner dyra fonder; jag undrar om det inte finns en fördel med att investera i väl etablerade fonder som gång på gång slår billiga indexfonder över tid? Ponera att vi har en billig indexfond A som kostar 0,3% och en annan fond B som kostar 1,5% men där A avkastar i genomsnitt 9% per år och B 15% per år. Även om avgiften i B har en ränta-på-ränta effekt och fonden blir dyrare och dyrare så hinner inte A ikapp, eftersom B kommer att växa så pass mycket att avkastningen käkar upp den dyra avgiften över tid.

Anledningen till att jag valde 0,3% vs 1,5% och 9% vs 15% är för att det finns många sådana verkliga fall mellan indexfonder och bransch-fonder. Iallafall bland Sveriges banker som erbjuder fonder.

Av Alotiat

Min tjänstepension är PA 16 avd 1 (statligt) hos Kåpan. Där är avgiften på låga 0,06%. Men hur vet man om avkastningen är bra? Det står att den historiskt ligger på ca. 8% med en traditionell försäkring. Om avkastningen är för låg så ger den låga avgiften inte så stor fördel.

Ska jag flytta? Vad hade ni gjort?

Av Alotiat
Skrivet av DavidtheDoom:

Personligen hade jag inte velat ha 50% av exponeringen mot USA då det är en marknad som endast kommer överleva om arbetskraftsinvandring sker, något som nuvarande regim inte verkar vilja veta av. För mycket risk helt enkelt att lägga 50% där i mitt tycke.

Skulle du kunna utveckla det där? Är inte helt med på vilken typ av arbete/bransch samt arbetskraftsinvandring du syftar på.

Av Alotiat
Skrivet av DavidtheDoom:

Alla dina innehav är noterade i Svenska Kronor. Vad händer om valutakursen faller kraftigt? Säg 14-15 kr per Euro?
Jo då faller dina innehav på globala marknaden med -50%.

Vad är sannolikheten? Helt omöjligt att säga, du litar på en spåkula om du lyssnar på någon som har "svaret".
Att bara ha en fond för varje ändamål är inget jag själv hade hoppat på, men högre risk medför oftast högre potentiell avkastning. Om den risken är värd att ta kan bara du avgöra.

Ja du har nog rätt. Tänkte inte på valutakursen, inflationen, reporäntan, etc.
Vad tror du då om min egna globalfond:
40% USA indexfond
40% Spiltan Aktiefond Investmentbolag Sverige
20% Asien indexfond (ej Japan)

Skrivet av Savage_Gray:

Kolla på Japan som har haft deflation i snart 30 år och Nikkei åker begodalbana utan någon kontinuerlig tillväxt.

Tack för ett konkret exempel. Även om det är stora kulturella skillnader så ligger Japan och Sverige i framkant vad gäller teknologi - bägge har också en åldrande befolkning.

Skrivet av adzer:

@Alotiat:
Jag håller med David om att sprida riskerna. Anledningen att stockholmsbörsen ofta gett högre avkastning än global är för att den är mer högrisk, men är man beredd att ta höga risker så finns det ju inget tak nästan. Jag personligen är inte bekväm med att lägga alla mina besparingar på en sådan liten marknad som Sverige är.

Mitt egna pensionssparande ser för närvarande ut enligt följande:
64% Avanza Global
10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
8% Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
8% SEB Sverige Indexfond
5% Avanza Emerging Markets
5 %Swedbank Robur Access Asien

Ja jag funderar på att byta till ett liknande upplägg fast med lite färre fonder. Tror mycket på Sverige, USA och Kina som ledande marknader

Av Alotiat

På tal om riskspridning, har denna uppdelning för hög risk med tanke på sparhorisont?

Till pension dvs +30 år:
Spiltan Investmentbolag (Sverige)

Sparande dvs 5-10 år
AMF Småbolag (Sverige)

Ligger alltså tungt på Sverige. Vad jag läst på nätet så säger alla att man måste sitta på en globalfond för att sprida ut riskerna. Men vad är sannolikheten att Sverige går in i en ond spiral och stockholmbörsen aldrig återhämtar sig? Finns väl inget land i västvärlden som det har hänt?

Med andra ord så söker jag maximal avkastning och tycker globalfond ger alldeles för lite i avkastning.

Av Alotiat

Någon som vet om det finns ett slutdatum? Eller kör de tills vidare?

Av Alotiat

Gött med ett brett test. Ser gärna mer sådant!

OffT: Förstår inte varför Sweclockers läsare är så anti när det kommer till att testa produkter via samarbeten. Ibland känns det som att dom är negativa till allt...

Av Alotiat
Skrivet av Dunder:

TI10 har blivit framskjutet till (antagligen) 2021. Tråkigt, men behövligt.

http://blog.dota2.com/2020/04/the-international-2/

Det var väntat. Frågan är om vi får något annat istället? Kanske en online-turnering från Valve?

Av Alotiat
Skrivet av OJJE:

Bara jag som månadssparar i TIN Ny Teknik?
Vilka andra liknande fonder sparar ni i?

Ja ny teknologi och hälsa går starkt just nu. Annars är telekommunikation också intressant.

Har själv sneglat på fonder inom ny energiteknik, men är inte insatt.

Av Alotiat

Jag skulle gärna vilja höra från någon som testat tjänsten. Fungerar den bra? I så fall kan det ju vara så att spelföretagen vill upprätta nya avtal (få mer betalt av Nvidia). Om inte, så tror jag att företagen lämnar för att de inte vill ha något med tjänsten att göra. Men jag har inte hört något om att den ska vara dålig, snarare tvärtom. Därför tror jag på det första påståendet.

Ett tredje alternativ är att alla vill ha en "egen" tjänst. Det är i tiden att alla ska erbjuda streamingtjänster och vi ska ha femtioelva konton.

Av Alotiat

@mrqaffe: Ok tack för bilderna. EMUI har jag inte mycket koll på men det ser cleant ut.

Av Alotiat

Hmm...AOSP 10....undrar om det är en färdigskriven kärnan. Någon som vet vilken kärna som man använder? Och är det en clean version av android eller följer det med bloat?

Av Alotiat
Skrivet av Esseboy:

Nej, FPUn delas mellan två kärnor.

Det stämmer. Jag tror jag blandade ihop den med Zen.

Av Alotiat
Skrivet av Esseboy:

Jaguar baseras ju på Bobcat och inte Bulldozer? Bulldozer har ju gemensamma FPUer för två kärnor, det har inte Jaguar.

Har inte Bulldozer en separat FPU + ALU/INT för varje kärna? Eller minns jag fel?