Inlägg

Inlägg som Cruentusa har skrivit i forumet
Av Cruentusa

Tvätthall på jobbet, bilen är silvermetalic så skiten syns inte, men blir en tvätt varje däckskifte när den ändå står där och sedan blir det i regel ett par till varje år.

Lägger i regel ingen större energi på utsidan.
På med avfettning, går och jobbar.
Sköljer av, sprutar på schampo, skölj av, sprutar på schampo, eventuellt gå över hela bilen med borste på skaft och sedan skölja av. 10minuters jobb.

Provade att vaxa den för första gången innan jul, då lyxade jag till det med handtvätt med svamp.

Insidan får lite mer kärlek, för mellan tvättarna används Skoda Fabian i princip som en hantverkares skåpbil, har alltid baksätena fällda och kastar konstant in byggmaterial, verktyg & skräp i den. Så insidan blir ganska skitig mellan gångerna

Börjar med att spruta på "gummi & Vinylglans" på alla plastdetaljer, dammsuger, högtryckstvättar mattorna, klädseltvätt(på burk eller hink med tvättmedel+borste) och avslutar med att torka bort Vinylglansen när den har fått verka under tiden allt annat gjorts.

Åtgärda lite rostfläckar blir det nästan varje vår.

Av Cruentusa

Kemetyl på 25L dunk med koncentrat, blandat till -18(Södra Sverige), vad vi har på jobbet. Brukar gå åt mer på sommaren, på vintern tvättar jag bilen oftare och på sommaren byggs det upp med vägdamm på rutorna.

Såg att Biltema hade kampanj på Sommarspolvätskan här om veckan, måste ju vara ren förlustaffär att köpa den färdigblandade istället för att blanda eget med en skvätt koncentrat.

Av Cruentusa
Skrivet av Optokemist:

Tack för svaren, uppskattar det! Det verkar vara ett betydligt större ingrepp än vad jag är villig att göra, så jag sparar det till när huset behöver göras om helt enkelt.

Så här såg det ut hos mig, fast på 20ställen till. Sedan följde fönsterbyte och montering av 1700kg med gipsskivor för att dölja förödelsen. Spackling, målning och nya lister i varenda rum för att återställa.

edit. du får vrida på huvudet.

Av Cruentusa
Skrivet av Chromatic:

Är det någon skillnad på en vanlig trimmer och en skäggtrimmer förutom distanserna?
Har använt min skäggtrimmer till hövvet i några år nu och alltid undrat om det är någon skillnad!

I mitt fall bredden på bladet och mer rejäl maskin för samma pengar om man tar en hårklippare.

Skrivet av Ohjay:

Skoj att du dokumenterat din rakresa och bedömt de olika produkterna.
Önskar nästan att jag hade gjort samma även om min lista än så länge är väldigt kort.

Har faktiskt inte tänkt på det där med hårdheten på vatten. Har nyss flyttat och fått medelhårt vatten istället för mjukt, så kanske kan vara värt att tänka till lite vid nästa tvålköp.

En fråga till dig men även @Cruentusa, vad är den största skillnaden med en slant bar jämfört med en rak hyvel (pun intended )?
Är den mildare, aggressivare? Eller är det nåt annat som gör att ni tycker att den är så bra?

Den är jätteaggressiv på sättet att den glider igenom mycket och tjockt hår med minimalt tryck. Den vinklade eggen gör att hyveln skär av skägget med en mjuk rörelse istället för att träffa rakt på, jag kunde vänta 2-3 dagar extra med att raka mig med slantbar hyveln jämfört med Futurhyveln. Men ändå så är den väldigt mild/snäll mot huden till skillnad från Futur på aggressivaste läget.

Skillnaden på en vanlig och Slantbar är typ som om man tar en mjuk tomat och bara trycker kökskniven mot den för att dela den istället för dra hela knivens längd i en skärande rörelse(som man gör naturligt). Skillnaden var slående redan första draget.

Av Cruentusa

Om någon har några produktfrågor så finns min resa nedan.
Jag hade aldrig rakat mig med hyvel innan jag köpte min första säkerhetsrakhyvel, rakapparat när jag bara hade fjun, hårtimmer till ansikte och huvud i några år tills håravfallet hade gått för långt och det var dags(slutet av gymnasiet) att raka huvudet.

Provade många tvålar och krämer innan jag flyttade till lägenhet med kommunalt vatten som var mjukt istället för hårt som jag var van vid.
Det hårda vattnet gjorde att produkterna inte fungerade som tänkt. men dom bra produkterna fungerade ändå. Allt fungerade bättre med kommunalt vatten.

Det var dyrt i början när jag gjorde rakningen till en hobby, men efter att ha provat en majoritet av dom tillgängliga märkena så har det slutat i att Proraso är väldigt bra grejer och ändå väldigt prisvärt.
Tvålen är helt idiotsäker, helt omöjlig att inte få ett bra resultat med. Aftershaven är alkoholbaserad men fylld med massa vårdande ingredienser så att den är bättre än Nivea UltraSensitive om man får irriterad hud efter rakningen.

Folk som ska konverteras blir rekommenderade Merkur Slantbar, Astra Blad, en Syntetisk Silvertip Borste, en skål med Proraso Green tvål, Proraso Green Aftershave och en AlunSten för när/om man råkar skära sig.

Av Cruentusa
Skrivet av Ohjay:

Den här tråden fick mig att gå över till säkerhetshyvel för några år sedan och ångrar det inte en sekund.
Nu funderar jag på ny hyvel och hoppas på lite hjälp.

Jag kör våtrakning 2-3 ggr i veckan och använder primärt en Merkur 34C. Jag har även nån hyvel från Edwin Jagger som jag knappt använder.
Har provat en mängd olika blad men inget ger mig lika bra rakning som Feather vilket är enda sorten jag använder numera.

Jag är egentligen ganska nöjd med 34C och vet inte vad jag saknar mer än att "känslan" inte riktigt känns rätt.
Funderar lite på justerbar hyvel eller nån premiumhyvel men famlar lite i mörkret.

Har ni några tips på hyvel eller experiment för att kunna sätta fingret på vad jag saknar med 34C?

Jag började med Merkur Futur(den justerbara) med iden att den skulle vara något man kunde växa med. Men den är väldigt aggressiv på ett dåligt sätt och under tiden den var min primära hyvel så hade jag inte hittat rätta tvålen för mig och hade hårt vatten(vilket jag inte förstod var det stora problemet jag hade som gjorde det svårt att hitta en bra tvål).

Köpt en Shavette och Feathers hyvel i plast för båda var på väldigt bra rea, Shavetten kräver för mycket fokus att använda och går i princip inte att använda till huvudet(självklart en vanesak). Feather Hyveln dög inte till mina tjocka skäggstrån och den stora volymen hår huvudrakning innebär.

Merkur Slantbar å andra sidan är helt Amazing, kan vänta längre mellan rakningarna utan problem, minimalt motstånd när man drar den över ansiktet, när jag innan behövde 2-3 vändor för att få bort allt så är andra vändan nu till för att ta kanske sista 2% och finlira lite. Innan bytte jag blad efter tre ansikte+huvudrakningar och nu 6+.
Den absolut viktigaste skillnaden är hur snäll mot huden den är i förhållande till hur effektiv den är. Bättre avverkning än Futur på högsta men behagligare än den på lägsta.
Nackdelen med Slantbar är att den inte lämnar en rak kant om du inte vänder och vrider på den beroende på var du ska ha kanten. En vanlig hyvel vet du har eggen 90´ i förhållande till handtaget, så är det inte på slantbar och eggen lutar åt var sit håll beroende på vilken egg du var vänd mot ansiktet.

Av Cruentusa

En halv gris/ko måste ju vara bättre än att köpa överprisat premiumkött i styckförpackning.
Kan säkert be om att få med fettet som dom annars slänger så kan du göra eget Talg/Ister. Tror kilopriset låg på en åttondel av vad du gett när föräldrarna beställt fläsk om man bortser från sista året, nu har det gått upp någon tia.
En kommande laddning med nötfärs på 50.-70kg kostar 55kr/kg.

En vakuumförpackade och Sous vide ligger nog i din framtid, själv har jag inte kunnat rationalisera det köpet för jag äter så väldigt lite rent kött. Men ska man göra stora laddningar med korrekt tillagat kött känns Sous vide som rätt verktyg.

Av Cruentusa

Känns som fel ställe att skriva på, men stämmer in bra på temat.
Efter att ha frusit en vinter då man snålat med uppvärmningen eftersom att priserna har skenat och tillgången varit tveksam.
Så har jag under sommaren lyckat få tag på två årsförbrukningar med eldningspellets till närmare halva marknadspriset tack vare att folk vill bli av med sina pallar snabbt då dom bara stod och tog plats efter att dom lyckats få värmepumpar installerade snabbare än förväntat.
Hämtat på tre olika ställen men inte allt för långt bort från hemmet.
En säljare tog en förlust på 10,000kr för att kunna frigöra 2st parkeringsplatser på uppfarten.

Blir en ok uppvärmingskostnad även om bergvärme hade varit märkbart billigare i drift.
Men skulle nog inte hinna betala av en värmepump innan det är dags att börja reparera/byta ut med elpriserna vi ser ut att ha och göra med nu.
Så pelletspannan får förhoppningsvis tugga vidare i tio år till.

Av Cruentusa
Skrivet av Stevengerrard08:

Kanske att det här blir en till fråga.

Uttaget som lampan har suttit i har en jordkabel dragen till sig, men när jag trycker på testknappen på jordfelsbrytaren så är det fortfarande ström till det uttaget.

Köket som också har jordade uttag och jordkabel är också strömsatt.
Badrummet däremot blev strömlöst när jag testade jordfelsbrytaren.

Vad beror det här på? Är dom jordade eluttagen egentligen inte jordad på något sätt?

Jordfelsbrytare har inget med jordade uttag att göra, dumt namn som skapar förvirring. Jordkabel behövs inte för att jordfelsbrytaren ska fungera, den behöver bara fas och nolla.
Jordade uttag är en annan typ av säkerhet.

Bara ditt badrum är skyddat av jordfelsbrytaren

Av Cruentusa
Skrivet av weenan:

Missar jag något, för jag förstår inte vad dom lurade dig på? Du nämner något lån men vad har det med elmätaren att göra?

Bara en rökridå, allt dom ville/behövde var att TS skulle dra igång bankid så att dom kunde genomföra köpet dom hade väntandes. Inget dom sa hade något att göra med själva bedrägeriet.

Av Cruentusa
Skrivet av rMerll:

DBs ryggsäckar verkar riktigt för ändamålet. Enkel tillgång till laptop via separat ficka och bra storlek.
Kanske får bli att prova en sån, det enda negativa är väl priset.

Har föregångaren(The Hugger30L) sedan fem år tillbaka, hur bra som helst. I två år när jag pendlade på cykel så var det inga problem att trycka i 15kg i den i samband med att jag handlade. En söm som höll i botten på lilla toppfacket gick upp men var lättåtgärdat.

Att det bara är ett enda stort fack utan avdelare är anledningen till att jag köpte den.
Två par skor, handduk, vattenflaska och kläder får plats i stora facket om man packar rätt, har träningskläderna på mig när jag går till gymmet så det är gott om plats kvar.

Den håller formen och står kvar av sig själv, så lätt att packa från botten och uppåt.
Har aldrig en laptop i den men har stoppat in en tunn plywoodskiva i det facket för att få den till att bli ännu styvare och den blev mycket bekvämare att gå med efter det.

DOCK, jag köpte den för 1100kr-1200kr. 2000kr är mycket pengar.

Av Cruentusa
Skrivet av Various Gaming:

Så givet att USG är utdaterad så är dreammachine pro det vettigaste alternativet om man kör ubi?

UDM PRO SE har lite bättre hårdvara, egna Poe portar och mycket nyare mjukvara, skulle inte förvåna mig om det blir mer än ett år senare som UDM Pro får uppdateringen som SE redan har.

Av Cruentusa
Skrivet av kodakdisc:

telefonen fungerar inte bra och har inte brukats på några år. finns det något som ska uppdateras i telefonen?

Den var dålig redan när den var ny, större chans att alla typer av uppdateringar av mobilen och appar har negativ påverkan då prestandakraven i många fall fortsätter stiga.

Du kan hitta begagnade mobiler för några hundralappar som är otroligt mycket bättre. Mamma har haft fem mobiler sedan Tre lurade på henne en Young.

Av Cruentusa

En begagnad i7 till ditt nuvarande moderkort + grafikkort eller ersätta i princip hela burken är dina alternativ.

Du kan inte köpa en modern processor utan att byta både moderkort och ram. Och att då bara ta en i3 känns väldigt dumsnålt.

Av Cruentusa

Kan inte vara annat än högst marginell skillnad i verkligheten, kommer själv förmodligen byta ut min trotjänare i veckan. Min Samsung 830 128gb, har om sju veckor passerat tio års drifttid och skriver i snitt 16,000 MB / Timme. Möjligen kan en person som jobbar aktivt med stora video, bild, CAD m.m filer ha nytta av den extrema hastigheten diskar är uppe i nu, men dom är nog relativt få i sammanhanget.

Av Cruentusa

Provade en 3000kr soundbar med extern sub från lg för att komplettera framtida sovrumsTVn, ville primärt ha en lite bättre högtalare med chromecast funktion i det rummet och tänkte slå två flugor i en smäll.
Men den åkte tillbaka direkt, 5000kr dumTVn som nu är sju år gammal lät minst lika bra, både golvhögtalarna och datorhögtalarna från en 15år gammal stereo lät märkbart bättre.

Tror man måste upp i 7000+kr för att få något som är värt att koppla in, särskilt om det är till primära TVn. Min "nya" LG b2 65" är märkbart bättre än gamla TV och LG Soundbaren, men ändå inte riktigt lika bra som 1500kr/st golvhögtalarna som drivs med en 80tals stereo förstärkare.

Av Cruentusa

Ingen större mening att lägga dom pengarna. Provade en 3000kr modell från LG och min nu sju år gamla 5000kr Samsung DumTV lät bättre.

Av Cruentusa
Skrivet av svampae:

Hade en skoda octavia från 08 som jag avyttrade i våras. Aldrig någonsin läckt olja.

Fabia från 05, aldrig annat än årservicen.

Av Cruentusa
Skrivet av svalle:

Det är sådan vanlig (c13?) som man har till nätagget.
Har en sån kabel, gissar att switchen pallar eftersom det inte står nånting?

Ja, du har bara fått en låda tänkt att säljas i annat land

Av Cruentusa

Laminatbänkskiva från ikea, kapa till önskad längd, limma dit medföljande laminatremsa över snittet.

Köp fyra ben/två ben och skruva upp en regel i väggen så att hela bakkanten av skivan får något att vila på. Du kommer inte ifrån att du behöver ben i framkant, kan använda rejäla konsoler som går hela vägen från bakkant till framkant men sådanna måste ju nästan vara mer i vägen än ett par ben.