Inlägg

Inlägg som Orisons har skrivit i forumet
Av Orisons
Skrivet av DaBone:

Det gäller alltså för en AWD och inte FWD.
Gissar att han vill ha fyrhjulsdrift till tunga släp... och då drar den mer.
0,36L/mil kan inte stämma oavsätt på långa vägar..

Det är vad Volvo anger, men det är säkert glädjesiffror..

Av Orisons

Okej låt os göra en kalkyl.

Kravspecifikation:
Dragkrok som tar min 1900KG
Automat
Max 4000 Mil /2 år gamla

Okej låt oss se vad vi kan hitta för elbilar som uppfyller kraven och det lägsta priset för dem. Billigast på blocket idag, finns de inte på blocket är det nypris som gäller.

BMW IX 2500 KG 1.200.000 Kr
MODEL X 2250 KG 750.000 Kr
BMW I7 2000 KG 1.750.000 Kr
NIO EL 7 2000 KG 1.100.000 Kr
POLSTAR 3 2000 KG 1.020.000Kr

Så vad kan vi hitta för alternativ i ICE laget då?

Volvo V60 D4 2000KG 319.000KR
VW Passat Alltrack 2000KG 327.500KR
VW Tiguan 2500KG 360.000KR

Det finns många fler i samma prisklass men låt oss jämföra skillnaden mellan de billigast alternativen.

Volvo V60 D4 VS Model X ger en skillnad i inköp på 431.000KR
Kan elbilen ta igen det? Volvo anger en förbrukning på 0.36 liter/mil det ger en bränslekostnad på 7.8 Kr/mil.

Tesla anger 2.08 kWh/mil. Snittpris på el i norrbotten är 63.3 Öre/KWh. Det ger en milkostnad på
1.3Kr/mil. (vid hemmaladdning)
Skillnaden är då 6.5 Kr milen. Om man kör 3000 mil per år ger det att elbilen är 20.000Kr billigare på drivmedel per år.

Om vi då äger våra bilar i 3år blir det 60.000Kr i lägre drivmedelskostnader, då återstår 371.000Kr i fördel för ICE valet.
Dock finns det ju andra kostnader som är lägre på elbilar som skatt och parkering och service, om vi är extremt generösa och drar av 100.000Kr till för sådana kostnader så är det fortfarande 271.000Kr som återstår.
Detta skulle eventuellt kunna kompenseras av ett högre andrahands värde, men å andra sidan har jag inte tagit med någon kostnad för lån i denna kalkyl utan räknat som om man hade pengarna på banken.
Ett högre lån ger ju större kreditkostnad.
Jag hävdar fortfarande att om kostnaden är det viktigaste, dragkrok ett absolut krav och man är beredd att köpa lätt begagnade bilar finns det ingen elbil som kan konkurrera med ICE bilar idag.
Elbilen blir ju bättre ju mer man kör, men man ska upp i väldigt höga mil för att det ska löna sig.

Okej kom igen och påpeka alla fel jag har gjort i mina antaganden!!

Av Orisons
Skrivet av Yoshman:

Absolut, kör man 4000 mil/år är det en "no brainer".

Håller inte med, med en elbil som kan dra ca 2 ton får du betala en hel del mer oavsett om den är ny eller begagnad. Mig veterligen är det typ model X eller någon av de nyanserade pickuperna. Det är bilar kring miljonen, jämfört med en tex wv tiguan disel för hälften eller mindre. Det går inte att köra in på under 4000mil per år, om du inte tänkt äga bilen väldigt länge.
Så för mig lönar det sig inte med elbil på ett tag, om man inte har behov av att dra tungt är det nog ett annat läge....

Av Orisons
Skrivet av DaBone:

Det kommer komma bilar som kan dra mer, men om du kan sträcka dig till mellan 1700-1800kg, så finns det några stycken. Över 2000kg, så är det nog bara Model X vad jag vet. Möjligtvis någon pickup också.

Att de är dyrare är en sanning med modifikation. Det beror på hur du kommer använda bilen.
Är du en person som bara åker till affären en gång i veckan eller en som kör många mil, kanske varje dag?
Jag gav 240000kr för min Volvo XC70 jag hade tidigare och 500000kr för min Tesla. Teslan är för min del tusenlappar billigare per månad, än Volvon. Detta beror på att jag använder bilen..
Rent krasst lägger jag förhållandevis mer pengar på själva bilen och mindre på bränsle som förorenar vår miljö och hälsa och om man ser till totalkostnaden alltså mycket mindre pengar per månad. En omfördelning till vart pengarna går alltså.
Utan att göra en kalkyl på ditt körmönster, så kan du inte veta om elbilen blir dyrare eller inte.

Intressant, hur menar du att en bil blir billigare för att du använder den, den borde ju bli dyrare?
Jag kör mindre än 4000mil per år, till och från jobbet plus någon längre tur med husvagn per vinter/sommar.

Då jag räknar milkostnad på det, vi kan ta ditt exempel ovan. 240k ice bil och 500k el får jag inte det till att elen är billigare...men kör man fler mil ser det ju bättre ut, eller om man tror på ett jättehögt andrahands värde på elbilen.

Av Orisons
Skrivet av TobiasStockholm:

Tesla Model S går ju att eftermontera dragkrok på nu som man får dra 1,85 ton med om jag förstått det rätt så bara att köpa en inom budget 😉

Intressant, det visste jag inte. Det är ju värt att kolla upp.
Edit: enligt Transportstyrelsens hemsida är det max 1650kg som gäller på model S. Lite i lägsta laget för mig om det stämmer...

Av Orisons
Skrivet av DaBone:

Tycker det är rätt tradigt när folk jämför inköp av begagnade ICE-bilar, med nya elbilar. Som att jämföra äpplen med päron...
Tror inte en ny elbil är 3x dyrare än en ny ICE-bil i den kategori du tittar på. Jämför istället med en begagnad elbil, med den begagnade bilen du köpte.

Jag är beredd att köpa en begagnad el bil, finns inte så många dragare som klarar runt 2ton att välja på bara. Som dessutom inte är mycket dyrare ..

Av Orisons

Väntar på el dragbilarna, kollade på marknaden nu när det blev dags att byta nuvarande bil. Det är ju galet dyrt att köpa en elbil som får dra något, det fick bli en ett år gammal passat disel istället. Får dra 2ton för ca 300k, motsvarande dragvikt på elbil hade ju kostat minst 3x mer. Aldrig att jag tjänat in den skillnaden... kommer byta till elbil så snart det inte är dyrare än ICE....

Av Orisons
Skrivet av Yorg:

Så fort man blandar in prestanda som variabel så blir det omöjligt att ha en rimligt objektiv diskussion.

Min högst personliga åsikt är att korten kostar cirka 50% mer än vad min magkänsla säger är rimligt.

Detta är 100% korrekt!

Av Orisons

Yay 8000-10000 för att dominera mellanklassen. Lätt värt det.....

Av Orisons
Av Orisons

Finns inga bra påskägg längre sedan Cloetta sabbade receptet på drageägg, de som finns nu är ju en blek kopia av originalet....

Av Orisons

Har skickat in 4st med drift nu, ett par nyare som bara höll ett år och orginalet som kom med konsolen 2017. Vi får se hur det går. Återkommer med resultat.

Av Orisons

Min började också med Nvidia, nu verkar det bli som att den slutar med dem också. Ingen chans att jag betalar nuvarande priser för en gpu. Så jag håller spelandet på konsoler och en laptop med integrerad grafik räcker till allt annat.
Men det kanske ändras i framtiden.

Av Orisons

Så, ett WiiU 10 år försent? Kanske bara sälja den som en "deluxe pro controller". Folk betalar ju redan galna priser för "pro" kontroller.

Av Orisons

De borde testa logga in på recroom, ingen över 19 där inte....och gott om spelare...

Av Orisons

Dags att börja skicka gammla hederliga brev? Inte troligt att någon slumpvis skulle upptäcka ditt brev med en usb sticka i. Om du inte redan är satt under bevakning då...går ju lite långsammare dock.

Av Orisons

Kan ärligt inte gå tillbaka till trådad vr efter att ha kört quest 2. Annars verkar det vara ett bra headset, men det är ju index också....

Av Orisons

Alltså, är de oroliga för gpt-4 eller någon ospecifik framtida AI? GPT är ju knappt en ai, ett program som gissar nästa bokstav/ord baserat på en enorm databas kommer nog inte få för sig att ta över världen.
Att det programmet kan göra många arbetslösa är ju en annan sak. (Som vi dessutom upplevt många gånger genom historien)
Jag har skrivit det förut, men jag hävdar fortfarande att vi är lika långt från en AGI som vi är en fungerande warp drive. Vi har helt enkelt ingen aning om hur vi ska åstadkomma något av det ...

Av Orisons
Skrivet av medbor:

Undrar hur länge det kommer ta innan Nintendo släpper en ny switch, borde ju gå lätt att bara göra en switch 2 med lite bättre chip så den pallar 1440p->4K med DLSS och har stöd för alla gamla spel?

Känns som en förhållandevis lätt grej att göra. Så kan man köra 720p->FHD med DLSS när man är bärbar

Behöver inte innovera allt för mycket känner jag, bara tiden sen relase har väl gett ca dubblerad prestanda per watt eller så, så borde finnas en fel att hämta där

Tror inte Nintendo gör "raka" uppföljare till sina konsoler längre, som t.ex Sony och MS gör. Nintendo kommer inte släppa något nytt innan de bestämt vad nästa "grej" är. Detta har varit sant sedan WII släpptes....

Av Orisons
Skrivet av Baxtex:

Enkla bottar har ju folk lurats av i flera årtionden redan..

Jo, det är ju lite det jag menar....språkmodellerna är ju intressanta men det är ju ingen skynet/Jarvis AI riktigt än, tror inte den är speciellt mycket bättre på att luras än de googlande indierna som ringer och varnar för både det ena och det andra ibland...