Inlägg

Inlägg som Orisons har skrivit i forumet
Av Orisons

Tur att Nvidia inte har glömt var de kom ifrån och låter respekten för de som har stöttat deras företag genom decennierna genomsyra verksamheten.
Uppskattar verkligen när företag låter andra värden än att bara maximera vinsten styra.
Hoppas att alla som håller med kommer att fortsätta att handla av Nvidia och vara en del av denna fantastiska resa.............

Av Orisons

Köper till barnen på sommaren, de har ju sorter som inte finns någon annan stans som barnen tycker är kul.

Av Orisons

Borde ju funka.

Av Orisons

Okej

Av Orisons

Så Sony gör en WiiU, fast 8 år senare? Men å andra sidan så gick ju VR bättre andra gången, hänger väl mycket på priset om den blir lyckad...

Av Orisons

Vet inte om det är ekonomin totalt som får mig att avstå mer är det komponentpriserna specifikt....

Av Orisons

Lotro var ju riktigt bra, kom ihåg att man kunde skriva egen musik till sina instrument och spela och tigga lite i städerna. Det är sådana detaljer jag gillar i bra mmo:s.

Av Orisons
Skrivet av fluffest:

Fast egentligen är det inte märkligt, eftersom att modellen som sådan inte har den blekaste aning om vad den skriver ut. Den genererar output med ett mönster som den är tränad på ska matcha mönstret utav inputen. Vad texten innehåller vet den inget om och kan hitta på lite vad som helst för att det ska passa.

Årets sanning, jag förstår inte varför alla har fått panik över ett "gissa nästa bokstav" program. Visserligen ett mycket bra sådant, men knappast något som kommer att utvecklas till Data från startrek. Faktum kvarstår att vi inte har någon aning om hur man framställer en "riktigt" AI. Det kan hända imorgon eller aldrig, inget signifikant har ändrats sen innan dall e och gpt släpptes.....

Av Orisons
Skrivet av Trihxeem:

Tycker de flesta spel till nintendo switch ser tecknade ut och är inte övertygad om att 4k hade gjort så stor skillnad. Upplösningen är inget som stör mig direkt när jag spelar.

Däremot är joycons skräp (avser inte drift).
Sitta och vifta med en liten plastgrej - nope!
Ge mig en vanlig xboxkontroll istället.

Pro controller?

Av Orisons
Skrivet av Andyah:

Dom är ju en affär, dom vill ju tjäna på det. Knappast dom vill gå minus elr plus/minus noll heller, då går dom under. Och det är ju helt valfritt att köra det där, elr sälja på blocket mellan privatpersoner om du ska försöka få överpris för dina saker 👍

Absolut, jag förstår det. Men det är ju ofta det som gör "professionellt återställda produkter" så oattraktiva. De ligger alldeles för nära Nypris.
Dessutom skulle jag säga att deras säljpris i snitt ligger över blockets "överpriser"....men det är bara att konstatera att det inte är för mig, men det finns säkert många som uppskattar det så hoppas det går bra för dem.

Av Orisons

Okej, så man kan få underbetalt för Apple prylar som de sen kan sälja och få överbetalt. Grym tjänst verkligen......

Av Orisons

Kunde mindre om SW än jag trodde.

Av Orisons
Skrivet av ipac:

Finns en del brister i den jämförelsen men strunt i det; vad jag menar är att det är svårt att följa logiken i "toppkorten har blivit dyrare så därför är PC gaming dött (för dig)".

Okej om jag istället säger så här då, PCn som spelplattform har blivit mindre prisvärd och exklusiv. ("Alla spel kommer till någon konsol") och att få en markant bättre upplevelse på pc kostar för mycket så jag kan lika gärna spela på konsol.
Det enda som talar för pc är mus och tangentbords stöd...

Av Orisons
Skrivet av ipac:

Enl logiken, 4090 är det enda grafikkort som finns?

Nej, men du kan ju jämföra med historiska toppkort vs konsolerna tex 8800gtx 980ti etc. Inte ofta de kostat mycket mer än En av de samtida konsolerna. Priserna började spåra med 2000 serien....

Av Orisons
Skrivet av Swedishchef_90:

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Eller?

800kr skillnad mellan dyraste 3060 och billigaste Ps 5 faller väl inom "typ".....visst jag överdrev lite men inte så mycket som man skulle önska. När ps3 lanserades kostade den som ett top of the line grafikkort. Ganska långt från situationen vi har idag när toppkorten ligger runt 20k.....

Av Orisons
Skrivet av Swedishchef_90:

Konsolerna säljs väl med förlust...

De räknar med att du köpet ps plus/xbos live och sedan ett par spel.
Det blir inte så mycket billigare som folk tror att äga en konsol övertid.

Sen för att inte prata om att folk tror ps5/xbox kör 4k native ultra full rt med 120+ fps i allt när de snarare kör adaptiv upplösning med medium/low texture som 3060/rx6600 skulle göra med samma inställningar...

Bara ett ensamt 3060 kostar typ som ett ps5.....

Av Orisons
Skrivet av thadriem:

Jag har så dålig koll på vilka marginaler Nvidia har på sina 4090. Finns insikten att de även med en 8000 kr prissänkning skulle göra en okej vinst per kort att läsa nånstans?

Ingen aning, jag bryr mig väl inte om vad företagen jag handlar av har för marginal! Men jag kan se vad toppkort kostat historiskt och jämföra vad man får för pengarna mot t.ex current gen konsoler, nu och då.
Gör man det ser man att korten är sanslöst dyra idag fortfarande, eller så är konsolerna otroligt underprissatta.

Men det är bara att inse, för MIG är datorn död som spelplattform, antagligen i många år till. Men det är ju inga problem när man kan köpa Ps5, Xbox och ett switch för mindre än vad enbart grafikkortet kostar! 😁

Av Orisons

Härligt, bara 7-8000 kvar nu då!

Av Orisons

Svårt att tro att jag är född 1981! Måste vara åldern som påverkar minnet.

Av Orisons
Skrivet av Yoshman:

63,3 öre/kWh lär vara själva elkostnaden. Till det tillkommer energiskatt (som vi naturligtvis ökar varje år...), den är 2023 49 öre/kWh. Sedan har man nätavgiften, för egen del är det Vattenfall och där får man betala 30,5 öre/kWh.

Så kostnaden per förbrukad kWh vid hemmaladdning borde bli ca 63,3+49,0+30,5 = 142,8 öre/kWh i elområde 1.

Sen är bilens uppmätta kWh/10km fullt korrekt, den mäter hur batteriets kapacitet minskar i förhållandet till körd sträcka. D.v.s. den inkluderar alla förluster och liknande.

Men att ladda bilen är inte utan förluster. Att ladda upp batteriet med säg 20 kWh betyder inte att det står 20 kWh mer på elmätare, det kommer vara en större siffra.

Då jag nyligen kikat på Tesla Y har jag deras siffror färskt. För den modellen anger Tesla att man kan få upp till 87 % effektivitet om man laddar med bilens AC-system. Det är en siffra de uppmätt i en miljökontrollerat lab som hela tiden håller batteriet vid optimal temperatur (20-25°C). (Med DC-snabbladdare är det full möjligt att uppnå >95 % effektivitet!).

Laddar man bilen på vintern alt. i stekande sol minskar effektiviteten då en del av ladd-effekten går till att värma/kyla batteriet så det håller optimal temperatur (det sliter betydligt mindre på batteriet att ladda vid "rätt" temperatur).

Ovan är ännu en anledning att investera i en 11 kW laddare hemma. Är det -20°C eller kallare fungerar värmepump i praktiken inte alls, laddar man i en sådan miljö med enfas 10 A (2200W) kommer effektiviteten droppa under 50 % men genom att i stället köra 11 kW ökar den till strax under 80 %!!!

Men anta att det alltid är perfekt väder för laddning alt. bilen står i varmgarage: pris per 10 km borde vara ca 3,40 kr. Fortfarande superbilligt!

Det är såklart som du skriver, men det gör ju inte kalkylen för en elbil bättre direkt.....